Reklama

Počas víkendovej inverzie bolo možné zachytiť nemecké DAB+ multiplexy aj na Slovensku

Všetci „lovci“ vzdialených signálov určite počas tohto víkendu, hlavne v piatok večer a v sobotu 23. októbra 2015 ráno, boli pri svojich prijímacích zariadeniach a snažili sa zachytiť nejaký ten vzdialený terestriálny vysielač. Či už DVB-T, T-DAB, alebo aj FM. Bola totiž inverzia vďaka ktorej, ako je známe, sú zlepšené prijímové podmienky.

Pred niekoľkými týždňami som si už konečne zakúpil aj ja digitálny rádio tuner DAB+ s možnosťou pripojenia externej antény, mohol som tak otestovať počas zlepšených podmienok aspoň príjem vzdialenejších rozhlasových staníc v T-DAB, keďže u nás sa stále v tomto štandarde nevysiela.
Pokračovanie nižšie:


Stabilne zatiaľ neprijímam žiadny digitálny rozhlasový multiplex, občasne mi ide aspoň DAB+ z Viedne a to aj za bežných prijímových podmienok.

Na príjem digitálnych rozhlasových staníc aktuálne využívam tuner Hama DIT2000, ktorý okrem príjmu DAB+ prípadne analógového FM, ponúka užívateľovi aj množstvo iných možností. Spomenúť môžem napr. prehrávanie internetových rádií či audio súborov z externého úložiska. Anténu používam vonkajšiu dvanásťprvkovú ISKRA VF 12 (5-12 k) bez zosilňovača. Jedná sa však len o dočasné riešenie, keďže do budúcna plánujem vymeniť súčasnú anténu za výkonnejšiu a hlavne určenú iba pre DAB+ (174–230MHz).

So spomínaným prijímacím zariadením sa mi v Zlatých Moravciach podarilo naladiť práve počas víkendovej inverzie tri nemecké DAB multiplexy na kanáloch 5C (DR Deutschland), 8B (MDR THUERINGEN) a 9A (MDR Sachsen), nechýbal samozrejme ani viedenský multiplex na kanáli 11C (DAB Wien). Celkovo mi tuner naladil viac ako 40 rozhlasových staníc.

Podarilo sa aj Vám niečo zachytiť počas zlepšených prijímových podmienok? Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentároch.

dab_inverz2
5C (DR Deutschland)
dab_inverz3
8B (MDR THUERINGEN)
dab_inverz5
9A (MDR Sachsen)
dab_inverz7
11C (DAB Wien)
dab_inverz4
Slideshow MDR
dab_inverz1
Slideshow MDR Sputnik
dab_inverz6
Slideshow Schlager Paradies

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pokiaľ nebude u nás aspoň jeden vysielač, nebudem kupovať DAB rádio.

  2. Dnes mi naladilo na rádiu z tesca v Nových Zámkoch rádia z Budapešti.

  3. Práve premýšlam o kúpe tuneru Hama DIT2000 – teda napísať Ježiškovi. Aké máte skúsenosti? Aká je kvalita zvuku FM? Slovenské internetové rádia sa dajú prijímať všetky? Doporučili by ste?
    Ďakujem.

  4. Hama DIT2000 je v pohode tuner za tu cenu. Ja som ho kupoval len kvoli moznosti pripojit externu antenu lebo byvam v takom mieste ze nic nechytim na prut. Do 150 eur som ani nic ine nenasiel. Zatial spokojnost. Skoda ze sa neda vyuzit DAB tuner u nas. Co sa tyka FM prijmu, ten ani nemusis vyuzivat kedze mozes pocuvat vacsinu radii cez net.

Komentáre už nie sú povolené.