Reklama

DAB+ odštartuje v Rakúsku už tento štvrtok

V Rakúsku spustia digitálne rozhlasové vysielanie DAB+ (Digital Audio Broadcasting), po niekoľkých odkladoch, nakoniec tento štvrtok 28. mája 2015. Digitálny rozhlas budú šíriť dva vysielače Wien-Liesing (10 kW) a Wien-DC Tower (6,3 kW), ktoré pokryjú Viedeň a blízke okolie. Signál by však mohol teoreticky „doletieť“ aj na Slovensko. Predpokladáme, že najlepšie príjmové podmienky budú pravdepodobne v Bratislave. Problémom, ale môže byť digitálny rozhlas z Budapešti, ktorí vysiela na rovnakom kanáli.
Pokračovanie nižšie:


V digitálnom rozhlasovom multiplexe z Viedne, ktorý bude vysielať na kanáli 11D, bude vysielať 14 rozhlasových staníc a to konkrétne Arabella Rock, Radio Melodie, Lounge FM, Energy Wien, Radio Stephansdom Klassik, Welle 1, now radio, ERF Plus Österreich, HEROLD Relax, Radio Maria, Mega Radio, ARBÖ Verkehrsradio, Radio Technikum a BR Heimat.

Podľa našich informácií, ktoré máme k dispozícii, bolo testovacie vysielanie DAB+ z Viedne dostupné už v čase písania tejto správy. Či však už fungujú vysielače na plný výkon nie je známe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Skušal som to dnes po Bratislave naladiť v autorádiu a nič.

  2. Mne v Poprade DAB v aute ide. Je na nom 14 polskych stanic.

  3. noro
    skús to naladiť 29.5.2015 a potom sem napíš ako to funguje-spustenie ako píšu má byť 28.5.2015

  4. Na klasický dipol to asi nepôjde, či? Zase na strechu sa mi nechce dávať tú trojmetrovú Emme Esse čo je špecialne pre DAB.

  5. 26.5., Petržalka, Zrkadlový Háj, zachytených 13 staníc okolo 18:00 hod. na obyčajný teleskop v miestnosti smerovanej na Rakúsko, momentálne na hranici príjmu s výraznými výpadkami. Pokiaľ nejdú na plný výkon mohlo by to od štvrtku fungovať aspoň v niektorých častiach Bratislavy orientovaných na Rakúsko aj na zabudované teleskopické antény DAB+ prijímačov.
    Ako sú na tom iné časti mesta?

  6. Ja som dnes sadol do auta a v okoli Kopcianskej ma napadlo spustit DAB. Taktiez som naladil DAB. Signal som mal po celom dialnicnom obchvate. Vypadavat mi zacal ked som zisiel z pristavneho mosta smer Bajkalska. Uz v okoli novej budovi Telekomu to viac neslo ako islo. Pocuval som Energy radio. Prvy krat som pocul DAB vysielanie a ten zvuk ma veeelmi prijemne prekvapil. Kedy uz bude DAB aj u nassss…

  7. Paráda. Keď budem v BA tak to vyskúšam. Neskúšal to niekto na vonkajšiu anténu niekde v TT či NR?

  8. fajnsmeker na dipol by ti to mohlo ísť keď budeš mať dobrý signál

  9. fajnsmeker! – Ikosk má pravdu, ja ho iba doplním!
    Už mnoho desaťročí sa využívalo, využíva a aj sa bude – pásmo 178 až 230MHz! Pre kvalitný príjem z čo najnižšími stratami úrovne signálu treba použiť anténu pre toto pásmo určenú!!! A je jedno, či to bude „špeciálna“ Emme Esse, alebo iná! 🙂

Komentáre už nie sú povolené.