Reklama

V Česku dnes spustili ďalšiu fázu testov DVB-T2 s kodekom HEVC

České Rádiokomunikácie (ČRa) zahájili dnes ďalšiu fázu testov vysielania v štandarde DVB-T2 s kodekom HEVC. Po testovacom vysielaní v Ultra HDTV (4K) kvalite, ktorú spustili vlani v lete, sa tentokrát chcú Rádiokomunikácie zamerať na overenie parametrov pre TV vysielanie v SD a HDTV rozlíšení. Tieto testy doteraz v Česku neprebehli a sú nutné pre overenie optimálnych vysielacích parametrov pre vysielanie v štandarde DVB-T2 s využitím najmodernejšieho kodeku HEVC. Informovali o tom ČRa, ktoré pri testoch znova úzko spolupracujú s Českou televíziou, ktorá dodáva obsah pre testovacie vysielanie.
Pokračovanie nižšie:


Testy prebiehajú zo Žižkovského vysielača na 50. kanáli v štandarde DVB-T2, ktorý v budúcnosti nahradí súčasné vysielanie DVB-T, s novým kodekom HEVC (High Efficiency Video Coding). Ten je nástupcom kodekov MPEG-2 a MPEG-4.

DVB-T2 vysielanie s kodekom HEVC sa podľa popredných výrobcov televíznych prijímačov a set-top-boxov postupne stane štandardnou súčasťou novo uvádzaných modelov. Nový vysielací štandard a nové kódovanie zvýši prenosovú kapacitu a tým umožní okrem iného aj vysielania jednotlivých TV programov v HD kvalite.

České Rádiokomunikácie sa v spolupráci s Českou televíziou intenzívne pripravujú na budúci prechod na vysielanie v DVB-T2 štandarde, ktorý je predpokladom pre budúci rozvoj tuzemského televízneho vysielania. Preto chcú overiť všetky parametre tohto vysielania, a to prostredníctvo kodeku HEVC, čo prinesie divákom možnosť voľby z viacerých vysielaných programov vo vyššej kvalite. Umožní tiež rozvoj nových služieb pre televíznych divákov, vrátane mobilného TV príjmu a prepojenie TV vysielania s internetovými službami,“ hovorí Marcel Procházka, riaditeľ pre reguláciu ČRa.

Experimentálne vysielanie je naplánované až do 28. februára 2016.

Mohlo by vás ešte zaujímať