Reklama

RTVS má záujem spustiť oba svoje HD programy na satelite, SD verzie potom vypne

Ako sme už na našom portáli SatelitnáTV.sk informovali, dnes došlo k odpojeniu HD programu STV HD na satelite Astra 3B (23,5°E).

Podľa vyjadrenia RTVS, ktoré sa nám podarilo získať, má náš verejnoprávny vysielateľ záujem ponúkať oba svoje programy satelitným divákom v HD kvalite, no nemá však aktuálne na to finančné prostriedky. „Priniesť trvalú distribúciu našich programových služieb v HD rozlíšení prostredníctvom satelitnej platformy zostáva naďalej našou prioritou, avšak vzhľadom na obmedzené finančné možnosti RTVS nedokážeme túto službu v súčasnosti zazmluvniť natrvalo,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk PR manažér RTVS Juraj Kadáš.
Pokračovanie nižšie:


RTVS však aj napriek tomu rokuje s poskytovateľmi satelitnej kapacity a uplinku. „Priniesť trvalé vysielanie oboch programových služieb v HD čo najskôr bude dôležité aj vzhľadom na nevyhnutné a celkom logické vypnutie SD vysielania. Neplánujeme totiž pokračovať v SD vysielaní po uplynutí viazanosti súčasnej zmluvy, “ dodáva Kadáš.

Podľa predbežných plánov chce RTVS poskytnúť súbežné vysielanie SD a HD programov približne 16 mesiacov a to až do ukončenia zmluvy na satelitný uplink SD programov, ktorá je podľa neoficiálnych informácií, ktoré má náš portál k dispozícii, platná do takmer konca roka 2016.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nech obe dajú v HD, len veľa ľudí to zatiaľ nebude môcť sledovať…
    I DVB-T dali nerozumne v MPEG2 (darebáci), mali hneď použiť kompresiu MPEG4, ľudia by to mali jedným vrzom, hoc‘ o málinko drahšie, teraz bude treba vyhodiť viac peňazí. Asi to bol cieľ alebo možnosť pre výhovorky. Aj tu mohli ísť potom len hd-verzie. Ušetrili by na zbytočnej duplicite (možno by bolo ostalo i na Trojku bez stáleho manažérskeho fňukania, že sa nemôže spustiť bez zvýšenia tzv. zástrčového poplatku) peniaze, ale tie niekto zhrabne vo väčšom balíku.
    (V Maďarsku v DVB-T „verejnoprávny vysieľateľ“ MTVA vysiela len HD verzie: M1 M2 a Duna. Žiadna duplicita kanálov HD/SD.)

  2. Slovenske VP PROGRAMY v SD kvalite maju aj KLASICKY TELETEXT, a preto ich mozu sledovat aj SLUCHOVO POSTIHNUTI LUDIA / AK SU VYSIELANE TITULKY / . STV HD v DVB-T ma iba EPG a vysiela s rozlisenim obrazu 1920×1080 MPEG4 s asi 1 MB/s /MEGABAJT ZA SEKUNDU/ a iba s aspektom 16:9. MADARSKE VP PROGRAMY su s rozlisenim 1440×1080 MPEG4 s aspektom 16:9 / NIEKEDY aj 4:3 / ale to asi iba byvalo tak / a asi s 500 KB/s / KILOBAJTOV ZA SEKUNDU / a s KLASICKYM TELETEXTOM. Ludi, ktori si kupili STB, alebo TV s iba MPEG2 bude stat OBNOVA menej, ak pockaju uz na TV s DVB-T2 MPEG4/HEVC . Prijimace s MPEG4/AVC by mozno tiez dlho nepouzivali. Iba by sa tesili, ze im ide jedna SLOVENSKA HUDOBNA, SPORTOVA A VP TV. / A plus MADARSKE PROGRAMY, ak ich maju v dosahu / RAKUSKE TV by mali prejst do DVB-T2-ky .

  3. UPC má v HD Jednotku,Dvojku,Markízu,Dajto, Joj, Joj plus,Slovak sport. ..už v základnom balíku bez príplatkov, tak neviem či je to len otázka peňazí alebo neochota a neústretovosť niektorých operátorov voči svojim živiteľom- divákom.

  4. KPaloPaul : Kdyby se vysílalo HD jen 1Mb/sec, pak by se na to nedalo dívat.Obraz by byl rozmazaný a samá kostka!

  5. Nič lepšie sa nemôže stať, keď STV 1 a 2 budú v HD – najviac sledované moje kanály. Bol by so rád, keby to bolo možné sledovať v DVB-T – STV2 má neskutočné prírodopisné seriály.

  6. vyhodene peniaze…stv podpisala ‚vyhodnu‘ zmluvu na 15 rokov s towercomom, kde je :1 HD, tak naco duplicitne aj satelit?

  7. Ved v poho, moze byt aj na druzici. Preco ale len pre zakaznikov Skylinku? Na toto sudruhovia v RTVS nemyslia? A co ti co maju DIGI, Magio alebo freeSAT? Preco preferuju Skylink, ktory si pyta prave peniaze za zakladne stanice ktore mali byt zadarmo???????? Ved nech to teda aj Skylink zaplati!!

    Ak je dovod pocet zakaznikov tak na Thore posobia traja operatori uz. Sa zobudte.

  8. Pepa Pepovič : Napisal som 1 MB/s , to je priblizne 8 Mb / sekundu . Pre vysvetlenie – Napr. 1 minuta videosuboru s bitovym tokom 1024 kbit/s ma velkost 7500 KBajtov = asi 7 diskiet s velkostou 1,44 MB 🙂 .

  9. Satelit 23,5 E, datovy tok cca:

    STV HD = 4,8 Mbit/s
    CT sport HD = 7 Mbit/s
    CT1 HD = 10 Mbit/s
    ADR, ZDF = 13Mbit/s

Komentáre už nie sú povolené.