Reklama

ASTRA 2F je už pripravená na komerčnú prevádzku na svojej cieľovej pozícii 28,2°E

Satelitný operátor SES včera informoval, že satelit ASTRA 2F je už na svojej cieľovej pozícii 28,2°E. Podľa informácii priamo od SES prebehli úspešne už aj všetky testy a nový satelit je tak pripravený na uvedenie do komerčnej prevádzky. Pripomeňme, že družica ASTRA 2F bola úspešne vynesená do vesmíru na palube rakety Ariane 5 z kozmodrómu v Kourou na Francúzskej Guyane v piatok 28. septembra 2012.
Pokračovanie nižšie:


Satelit ASTRA 2F obsahuje 64 transpondérov v KU a 4 v Ka pásme. Jeho cieľová pozícia je 28,2°E, kde bude slúžiť pre potreby britského a írskeho trhu. Po úspešnom uvedení do prevádzky opustí pozíciu 28,2°E družica ASTRA 1N, ktorá sa presunie na svoju cieľovú pozíciu 19,2°E.

Pripomeňme, že ASTRA 1N bola vynesená na orbit v minulom roku a jej umiestnenie na pozícii 28,2°E bolo len dočasne pokiaľ ju nenahradí práve družica ASTRA 2F.

Na družici ASTRA 1N vysielajú aj napr. programy verejnoprávnej televízie BBC či komerčnej ITV. Po presune programov na novú družicu môže preto dôjsť k zmene prijímových podmienok týchto programov na našom území. Aktuálne je napr. možný bezproblémový celodenný príjem programov (aj s rezervou) z britského vysielacieho zväzku z družice ASTRA 1N na západnom Slovensku s parabolou 150 cm.

BBC HD

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Už to vidím… Na Slovensku bude „skvelý“ príjem s parabolami 1,8-2m a 2+… Nech ich šľak trafí…

Komentáre už nie sú povolené.