Reklama

HD-BOX a ENIGMA2

Na tému linuxových HD prijímačov HD-BOX bolo už niekoľko recenzií, ale všetky sa zameriavali na funkcie z originálnym softwarom.

Dnes sa pozrieme na to ako fungujú HD-boxy s alternatívnym firmware a to ENIGMA 2.

ENIGMA 2

Jedná sa vlastne o linuxový operačný systém, ktorý na rozdiel od oficiálneho firmware má:
-prepracovanejšie grafické spracovanie
-omnoho viac možností nastavení prijímača
-možnosť zmeny ľubovoľného skinu (vzhľadu) menu prijímača a to priamo stiahnutím zo servera a takisto možnosť nainštalovania rôznych programov tzv. pluginov či už na funkčnosť čítačky kariet /oscam,gbox…/alebo iné pluginy ako webmédia, počasie, internetové rádia, live score a veľa ďalších
-možnosť streamu vysielania prostredníctvom počítačovej siete do PC

Pokračovanie nižšie:

Postup spustenia enigmy2 na HDBOXE

Na HD BOXOCH 9100, 9200 a 9300 je možnosť nahratia Enigmy 2 do flash pamäte alebo na usb medium ale je treba zmeniť u-boot na maxiuboot za pomoci programu AAF Recovery tool a prepojenia HD BOXU z PC null modemovým káblom RS 232 a následným nahratím príslušného software do HD BOXU.

Na HD BOXOCH 7110, 9105 a najnovších 7119, 9105+ je potrebné už iba zmeniť bootloader a to nasledovným spôsobom:

Na naformátovaný usb kľúč fat 32 nakopírujeme oficiálny firmware pre daný typ HD BOXU. Treba dodržať nasledovný postup:
1. Vypnúť hd box z el. siete
2. Vložiť usb kľuč s firmware do usb hd boxu
3. Stlačiť a držať „šípku hore“ /CH+/ na prednom paneli hd boxu a príjmač pripojiť do el.siete
4. Následne sa začne inštalovať z usb kľúča, na displeji nabehne niečo ako „Ldt01“, vtedy môžeme „šípku hore“ /CH+/ pustiť, inštalácia bude pokračovať až nakoniec prijímač vypíše na displeji „End“!
5. Prijímač odpojíme a znovu pripojíme do el. siete čím sa prijímač reštartuje a nabootuje z tzv. multibootloaderom , ktorý je potrebný pre spustenie enigmy 2 z usb kľúča.

Spustenie enigmy 2 vykonáme nasledovne:
Momentálne sú k dispozícii dve použiteľné verzie enigmy a to PKT a HDMU

1.Na naformátované usb fat32 nakopírujeme tieto súbory enigmy : root a uImage
2.Odpojíme hd box od el. siete
3.Vložíme do usb vstupu ,usb kľúč s enigmou
4.Stlačíme a držíme „šípku dole“ /CH-/ na prednom paneli hd boxu a pripojíme prijímač do el.siete, následne sa začne bootovanie enigmy /šípku na prednom paneli môžeme uvolniť/.
3.Asi po cca 2 minútach nám nabehne sprievodca nastavení enigmy. V ňom si môžeme dať vyhľadať programy, alebo po ukončení základných nastavení odošleme setting programom Dreamset.

 

Na spojenie počítača so satelitným prístrojom prostredníctvom počítačovej siete a protokolu FTP je najčastejšie používaný program DCC. S ním máme možnosť aktualizácie pluginov, častí systémov a konfigurácie systému.

 

Na obrázku hore je vyobrazený infopanel Enigmy 2 vo dvoch rôznych skinoch, kde sa nachádzajú detailnejšie informácie ako: sila a kvalita sat. signálu typ kódovania, info o priebehu a dĺžke práve vysielaného programu aktuálny čas, dátum, frekvencia kanálu a iné. V enigme je možnosť vloženia ikoniek k jednotlivým programom tzv. piconov, ktoré zobrazujú logo stanice a budú sa zobrazovať aj v infopanely či pri zobrazovaní u EPG /elektronický programový sprievodca/.

Zoznam hlavného menu:

Závisí od typu použitia Enigmy2 najčastejšie sú to tieto:
Blue panel– spúšťanie/ reštart a vyp. pluginu na obsluhu čítačky a rôzne iné nastavenia.

Média player– multimediálny prehrávač ktorý prehráva rôzne formáty súborov /Xvid,Divx,Mkv,Mp3 a aj TS formát v ktorom Enigma 2 nahráva/z pripojeného ext. hdd , usb kľúča alebo sieťového disku po sieti. V média centre sa nachádza aj webrádio ktorým sa dajú prehrávať internetové rádia.

Pluginy:
Dajú sa nainštalovať priamo z internetu do boxu alebo manuálne použitím programu DCC a nakopírovaním súborov priamo do jednotlivých zložiek.

Veľkou výhodou USB verzií Enigmy na Hd boxoch je, že sa pluginy nenahrávajú do flash pamäte boxu ale na usb kľúč, takže nie sme obmedzovaný veľkosťou flash pamäte boxu.

Nastavenia:
V tejto položke sú rôzne nastavenia Enigmy 2 a to: nastavenie tunera, vyhľadávanie staníc, pripojenie záznamového média /usb kľúč, ext.hdd/,nastavenie siete, rodičovská zámka, správa software až po nastavenia vzhľadu Enigmy /zmena skinu/.




Informácie: sú tam dve položky info o práve prehrávanom programe /rozlíšenie obrazu, referencie programu / a info o boxe / verzia front procesora , pripojené hdd/usb/.

Časovač: nastavenie časovačov.

Vypnúť: vypnutie boxu.

Veľkou výhodou Enigmy je aj jej webové rozhranie , cez ktoré môžeme ovládať box cez virtuálne diaľkové ovládanie, ako aj streamovať obraz z boxu do PC za pomoci prehrávača VLC player alebo Sm player .

Záver:
Enigma2 je veľmi stabilný operačný systém s veľkou možnosťou prispôsobení ktoré vyhovujú užívateľovi. Musím vyzdvihnúť USB verziu Enigmy2 na HD BOXE z toho dôvodu, že sa dá ľahko zálohovať jej obsah aj s Vašimi nastaveniami, a to tak, že jednoducho skopírujete obsah USB kľúča, kde máte Enigmu (to sú vlastne tie dva súbory root a uImage) do PC, ktoré kedykoľvek nakopírujete na USB kľúč a Enigma sa spustí aj z Vašimi užívateľskými nastaveniami.

Ďalšiu vec ktorú musím vyzdvihnúť je:
v prípade že Enigma z nejakého dôvodu skolabuje, môžete:
-prístroj vypnúť z el. siete
-vybrať USB kľúč s Enigmou z Hdboxu
– zapnúť prijímač do el.siete a prijímač nabootuje z oficiálnym firmware uloženým vo flash pamäti prijímača.

Nadarmo sa tento box nevolá HD BOX – Hodne Dobrý BOX.

Prijímač na testovanie zapožičala spoločnosť Supersat, s.r.o. www.supersat.sk z Topoľčian.

Vypracoval: Ivan Pastierik

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. … moc hezká recenze na HD-Box který jsem si právě zakoupil. Potřebuji aby mi mi v něm jelo čisté Irdeto a stream videa do sítě. Popisujete poměrně podrobně jak dostat na tento Box Enigmu, jen nikde neuvádíte kde se dáají stáhnout potřebné soubory…. vyjdete mi vsříc?

  2. Všetko potrebné nájdete napr. na tejto stránke
    ab-forum.info/viewforum.php?f=189
    Pozor,je nutná registrácia.

  3. Zdravím, celkom sa mi začína Enigma páčiť, len by som sa chcel spýtať, či dokáže Enigma použiť aj interný HDD, pretože som čítal na jednej stránke, že nie. Ako to vlastne je?

  4. ahoj, půjde mi Enigma, ikdyž jsem změnil bootloader a nyní mám vezi 6.26 na HD-box 9105? Díky za odpověď

  5. Dobrý deň. Mám HD BOX 9200PVR a chcel by som zmeniť terajší softwér na Enigmu 2. Doteraz hľadám , kde by som Enigmu 2 našiel, aby som si ju mohol nahraž na USB, ale doterz márne. Pôjde to do tohto HD boxu. Ďakujem za rýchlu odpoveď

Komentáre už nie sú povolené.