Reklama

AB TereBox 2T: Jednoduchý prijímač s podporou DVB-T/T2/C a čítačkou dekódovacích kariet

AB TereBox 2T je nový cenovo dostupný HDTV set-top-box určený pre príjem programov z terestriálneho a káblového vysielania. Podporuje najnovší kodek H.265/HEVC a k dispozícii má aj jednu čítačku dekódovacích kariet. Vďaka tomu je možné prijímať nielen voľne šírené, ale aj kódované SD a HD programy. Vybavený je aj jedným HDMI výstupom, no zaujať môže aj analógový AV výstup scart, ktorý umožňuje pripojiť box ešte k starším televízorom. Nechýba ani multimediálny prehrávač audio a video súborov či obrázkov z externého pamäťového zariadenia.

Základná charakteristika prijímača AB TereBox 2T
1 x DVB-T/T2/C tuner (MPEG-2, MPEG-4/H.264, HEVC/H.265)
1x čítačka dekódovacích kariet
7-segmentový štvormiestny displej
1 x HDMI
1 x SCART
1 x USB 2.0
1 x S/PDIF optický digitálny audio výstup
Spotreba udávaná výrobcom: V prevádzkovom režime max. 7,5 W
Podpora: Napájanie predzosilňovača (5V), PVR, TimeShift, prehrávanie multimediálnych súborov (video, audio a fotografií) z externého pamäťového zariadenia, rozlíšenie do 1080p

Obsah balenia

V balení spolu so samotným set-top-boxom nájdeme ešte diaľkový ovládač, dve tužkové batérie (AA) a externý napájací zdroj. Nechýba samozrejme ani užívateľský manuál, ktorý je dostupný v slovenskom, českom a anglickom jazyku. Prepojovací kábel pre prepojenie s televízorom sa v balení nenachádza, v prípade potreby si ho preto bude musieť užívateľ dokúpiť.

Predný a zadný panel

Z prednej strany boxu sa nachádza štvormiestny 7-segmentový displej, snímač diaľkového ovládania, tri základné ovládacie tlačidlá Standby a Program+/Program-. V prevádzkovom režime sa na displeji zobrazuje číslo práve sledovaného programu, v pohotovostnom režime zase hodiny. Dostupná je aj stavová LED dióda, ktorá svieti na zeleno alebo červeno, v závislosti od režimu, v ktorom sa box nachádza. Jas displeja nastaviť možné nie je, dá sa však v pohotovostnom režime úplne vypnúť. Navyše ak sa v menu nastaví hlboký spánok, nebude svietiť ani stavová LED dióda. Táto voľba bude určite vyhovovať ľuďom, ktorí majú box napr. v spálni a vadí im večer akékoľvek svetlo.

Zo zadnej strany prijímača sa nachádzajú konektory Ant in, optický audio výstup S/PDIF, HDMI, scart a konektor na pripojenie externého adaptéra (5V/1,5A).

Jediný USB port (ver. 2.0) je dostupný na bočnej strane prijímača spolu s konektorom pre pripojenie externého IR snímača diaľkového ovládača. Externý snímač ovládača však nie je bežne v balení. V prípade potreby si ho môžu užívatelia dokúpiť zvlášť. Z druhej bočnej strany sa do boxu vkladá dekódovacia karta.

Diaľkové ovládanie

Ovládač je stredných rozmerov, všetky tlačidlá sú pogumované. Box sníma povely z ovládača bez problémov, a to aj v prípade, ak sa naň nemieri veľmi presne. Na ovládači sa nachádza aj viacero tlačidiel rýchlej voľby. Stlačením tlačidla „F1“ sa napr. dostaneme okamžite na nastavenie časovača, po stlačení tlačidla „MEDIA“ zase do hlavného adresára pripojeného pamäťového zariadenia. Zaujímavé je aj tlačidlo „FIND“, pomocou ktorého je možné vyhľadávať stanice podľa názvu.

Skúsenosti

Prijímač som mal možnosť testovať niekoľko týždňov s najnovšou softvérovou verziou 1.4.3.1254 z marca 2020. Pri úplne prvom zapnutí prijímača, alebo po vykonaní továrenských nastavení, sa objaví úvodná obrazovka s prvotnou inštaláciou, kde si môžu užívatelia nastaviť jazyk hlavného menu, krajinu, TV normu, obrazové rozlíšenie (od 576i do 1080p), napájanie predzosilňovača antény (5V) a normu (DVB-T/T2 a DVB-C). Prijímač totiž podporuje nielen DVB-T/DVB-T2, ale aj digitálne káblové vysielanie v štandarde DVB-C. Po nastavení všetkých volieb prejdeme na automatické vyhľadávanie staníc potvrdením voľby „Ďalšia“. Po vyhľadaní sa programy uložia do pamäti prijímača. Všetky vyhľadané programy je možné editovať, presúvať, triediť či mazať. Programy je možné pridať aj do obľúbených skupín. Celkovo je ich dostupných až 16. Názvy obľúbených skupín sa však nedajú meniť. Preddefinované sú názvy ako Filmy, Správy, Hudba, Šport, Detské, Náučné, Spoločenské či Kultúrne.

AB TereBox 2T podporuje aj funkciu LCN (logical channel number). To znamená, že v prípade ak je zapnutá a provider ju podporuje, sa programy zoradia automaticky podľa predvolieb operátora. Funkciu som otestoval pri príjme maďarských programov. Slovenský operátor Towercom túto funkciu bohužiaľ nepodporuje, je teda nutné si programy po vyhľadaní usporiadať manuálne.

Zaujímavá je funkcia napájania predzosilňovača, ktorá umožňuje napájať predzosilňovač v anténe s napájaním 5 V priamo z boxu. Nie je tak potrebný žiadny externý adaptér. Napájanie je možné zapnúť už počas prvotnej inštalácie. Vypnúť je ho potom možné kedykoľvek v menu (Menu-Vyhľadávanie kanálov-Pozemné Menu).

Prijímač podporuje príjem televíznych staníc šírených nielen v kodekoch MPEG-2 či MPEG-4 (H.264), ale aj v najnovšom H.265/HEVC, no samozrejme iba do rozlíšenia 1080p. Vhodný je tak na príjem programov nielen zo slovenského, ale aj z českého či maďarského terestriálneho vysielania. Nakoniec box získal aj certifikát „DVB-T2 ověřeno“ a prešiel testom Českými Rádiokomunikáciami. Osobne som otestoval príjem test programu v novom kodeku HEVC z maďarského DVB-T2 a nebol žiadny problém.

Vďaka rodičovskému zámku je možné uzamknúť nielen prístup k programom od určitého veku, ale aj hlavné menu či dokonca vybrané kanály.

Prepínanie programov trvá v závislosti od toho či programy vysielajú z jedného multiplexu, či sú voľne šírené, alebo kódované. V prípade prepínania medzi nekódovanými kanálmi z rovnakého multiplexu trvalo prepínanie približne dve sekundy. U voľne šírených programov z rôznych multiplexov a kódovaných programov to bolo o sekundu pomalšie.

EPG

Elektronický programový sprievodca je dostupný v dvoch režimoch. Štandardne sa zobrazuje v tzv. single režime. Ihneď po stlačení tlačidla „EPG“ na diaľkovom ovládači sa zobrazia na obrazovke v ľavej časti stanice a v pravej časti je dostupný program vybranej z nich. Pre detailnejší popis programu je nutné si vybrať program a stlačiť tlačidlo OK. Priamo z EPG je možné nastaviť aj časovač prepnutia či nahrávania. K dispozícii sú voľby jednorázového časovača, ale aj pravidelne sa opakujúceho (denne alebo týždenne). Opakujúci je vhodný na nahrávanie seriálov či pravidelných relácií. V poradí druhý režim zobrazenia EPG je multi EPG, kde sa na obrazovke zobrazia programy ôsmych televíznych staníc v časovom rozpätí dvoch hodín. Medzi jednotlivými režimami je možné prepínať červeným tlačidlom. Prijímač si vybraný režim zapamätá, pri opätovnom spustení EPG sa tak zobrazí posledne vybraný režim. EPG ponúka program všetkých staníc na maximálne 7 dní.

Menu a informačný panel

Hlavné menu prijímača AB TereBox 2T je k dispozícii vo viacerých jazykoch, slovenčina a čeština sú samozrejmosťou. V menu sa nachádza sedem kategórií (Zoznam kanálov, Vyhľadávanie kanálov, Jazyk, Nastavenie AV, Čas, Systém a Multimediálne centrum).

Informačný panel sa zobrazuje automaticky počas prepínania medzi stanicami. Dĺžka zobrazenia je nastavená štandardne na päť sekúnd. V menu je však možné tento čas zmeniť od piatich až do desať sekúnd (Menu-Systém-Nastavenie OSD). Na paneli sa nachádzajú všetky potrebné informácie o aktuálnom a nasledujúcom programe z EPG. Nechýba však ani aktuálny dátum, čas či info o kvalite a sile signálu. Zistiť je tu možné aj to, či má daný kanál teletextové vysielanie, v akom rozlíšení vysiela, prípadne v akom kodeku. Zobrazujú sa tu aj technické parametre ako VPID, APID, PCR PID a SID. Všetky tieto parametre tak nájde užívateľ priamo na informačnom paneli, bez potreby ich hľadania v menu. Samotný informačný panel je možné zobraziť aj manuálne a to kedykoľvek po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládači. Pri dvojitom stlačení tlačidla sa zobrazia detailné informácie o práve sledovanom programe z EPG.

Čítačka kariet

AB TereBox 2T má jednu univerzálnu čítačku dekódovacích kariet. Čítačka sa nachádza na spodnej strane. Karta sa vkladá do čítačky z bočnej strany boxu s čipom dobredu a hore. Samotná krta po zasunutí trčí z prijímača približne 3 cm. S prijímačom som mal možnosť otestovať aj príjem kódovaných programov z terestriálnej platformy Plustelka. Dekódovacia karta Irdeto komunikovala úplne bez problémov a počas celého testovania som nezaznamenal žiadny závažný problém. V menu sa však aktuálne nedajú nikde zistiť zápisy na karte. V nastaveniach karty sú dostupné iba informácie o systéme karty, verzii, prevádzkovateľovi, národnosti a čísle karty.

Len pre zaujímavosť som vyskúšal v prijímači kartu maďarskej platformy MinDig TV Extra. Prijímač ju bez problémov načítal a identifikoval ako Conax kartu, no jej funkčnosť som však reálne nemohol overiť, nakoľko je už neaktívna.

Nahrávanie a Multimédiá

Po pripojení externého pamäťového zariadenia, a to ako vo formáte FAT32, tak aj NTFS, je možné využívať aj funkcie PVR (Personal Video Recorder) a TimeShit. Nahrávať programy na pamäťové zariadenie je možné buď manuálne, alebo pomocou časovača. Funkcia TimeShift je štandardne zapnutá, aktivovať je ju možné kedykoľvek počas sledovania a to stlačením tlačidiel „SHIFT“ alebo „Pause“.

Počas nahrávania bliká v pravom hornom rohu červená bodka. Nahrávky sú vo formáte .ts. Nahrávajú sa všetky audio stopy, no DVB titulky či teletextové vysielanie dostupné nie je. Nahrávať je možné vždy iba jeden televízny program, počas nahrávania je však možné sledovať aj iný program, no vždy len z jedného multiplexu (frekvencie). Bez problémov je možné počas nahrávania kódovaného programu sledovať aj iný kódovaný či voľne šírený kanál, samozrejme už so spomenutým obmedzením na jeden multiplex. Samotné nahrávky sa ukladajú na USB zariadenie do špeciálnej zložky PVRS a majú názov podľa názvu kanálu a dátumu a času. Nie sú kódované, je ich teda možné bez problémov prehrávať či editovať na akomkoľvek zariadení. Pri prehrávaní kódovaných staníc som si však všimol, že fungovala iba tá audio stopa, ktorá bola aktívna pri sledovaní, zvyšné audio stopy nefungovali. Pri nekódovaných staniciach som tento problém nezaznamenal. Počas prebiehajúceho nahrávania nie je možné vojsť do hlavného menu, spustiť teletextové vysielanie a ani meniť audio stopy na sledovaných programoch.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču je možné prehrávať z externého pamäťového zariadenia nielen samotné nahrávky, ale aj videá a hudbu. Bez problémov zvládne prehrať filmy s externými titulkami a viacerými audio stopami. Dokonca je možné meniť kódovanie externých titulkov a to stlačením zeleného tlačidla. Multimediálny prehrávač je možné využiť aj na prehrávanie videí v novom kodeku H.265/HEVC no len do rozlíšenia 1080p. Z video formátov som otestoval mp4, mkv, avi, mpg a ts, z hudobných MP3. Audio súbory vo formáte WAV prijímač nedokáže prehrať. Samozrejmosťou je prezeranie obrázkov vo formátoch JPG či GIF.

Súbory na externom pamäťovom zariadení je možné triediť podľa názvu. Pri prehrávaní nahrávok je dostupné pretáčanie piatimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x) a to ako vpred, tak aj vzad. V správcovi záznamov je možné súbory uzamknúť, vymazať a premenovať. U fotografií sa dá zase nastaviť čas prezentácie (počet sekúnd, koľko sa má zobrazovať fotografia). K dispozícii sú voľby jedna až deväť sekúnd s možnosťou zapnutia opakovaného zobrazovania.

Zálohovanie nastavení a zoznamu kanálov

Všetky nastavenia boxu, ako aj vyhľadané programy je možné kedykoľvek zálohovať na externé pamäťové zariadenie. Dostupné sú dve voľby zálohovania. Prvou je záloha iba zoznamu kanálov, druhou voľbou je kompletná záloha prijímača, vrátane zoznamu kanálov a nastavení systému. Po zálohovaní prijímača je tak možné v prípade potreby kedykoľvek nastavenia obnoviť zo zálohy, ktorá bude k dispozícii na externom pamäťovom zariadení.

Prostredníctvom USB portu je možné tiež veľmi jednoducho aktualizovať softvér.

Záver

AB TereBox 2T je jednoduchý HDTV set-top-box za prijateľnú cenu, ktorý umožňuje príjem nielen voľných, ale aj kódovaných programov s kodekmi MPEG-2, MPEG-4 (H.264) a H.265 (HEVC). K dispozícii má jednu univerzálnu čítačku dekódovacích kariet, ktorá podporuje aj dekódovacie karty Irdeto slovenskej terestriálnej platformy Plustelka. Vďaka analógovému výstupu scart je možné ho pripojiť ešte aj k starším televízorom, ktoré nemajú HDMI vstup. Prijímač získal aj certifikát CRA „DVB-T2 ověřeno“, je teda vhodný aj pre príjem programov z českého DVB-T2. Všetky programy je možné nahrávať na externé pamäťové zariadenie, k dispozícii je aj funkcia časového posunu TimeShift. Multimediálny prehrávač zvládne prehrať väčšinu najpoužívanejších video a audio formátov. Samozrejmosťou je aj prezeranie fotografií s možnosťou automatickej prezentácie.

Doporučená maloobchodná cena AB TereBox 2T: 28 eur s DPH.

Odkaz na produkt:
AB TereBox 2T HD terestriálny/káblový prijímač

Za zapožičanie prijímača AB TereBox 2T ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Inak už v roku 1990 mali niektoré televízor koncovku SCART napríkla Televízor Tesla Color 437

    2. No takto: keďže to má aj HDMI výstup, tak sa nedá povedať, že „v horšom obraze“. SCART je tam kvôli spätnej kompatibilite s TV bez HDMI, no a v takom prípade je aj horší obraz cez SCART vždy lepší, ako žiadny. Podčiarknuté, sčítané: nie je tu žiadny problém. (Slovami klasika: „Nemáš vůbec žádnej problém, vole. Vo všechno se postarám, vrať se tam, hoďte se všichni pěkně do klidu a počkejte na Wolfa, kterej už je na cestě.“) 🙂

    3. Pri DVB-T prijímači má SCART svoju logiku. Set-top box potrebuje každý, kto nemá v TV prijímači zabudovaný vhodný tuner. Cieľovou skupinou sú zákazníci so staršími TV prijímačmi, vrátane CRT. K novému TV set-top box nepotrebuješ.

    4. Milan: (Set-top box potrebuje každý, kto nemá v TV prijímači zabudovaný vhodný tuner.) To je iba polopravda. Mám polročný televízor so zabudovaným satelitným tunerom, ale po jeho vyskúšaní s požičanou CI+ modulom radšej používam asi 5-6 ročný externý satelitný prijímač. Ten externý je oveľa rýchlejší. U zabudovanom prijímači sa nedalo vyčkať prepínanie kanálov. Takže aj keď mám zabudovaný tuner, potrebujem externý prijímač.
      Aj také môže byť napredovanie techniky. -:)

    5. Keď skúšate napr. diaľkový príjem DVB-T / T2 cez hranice, tak skúšajte na viacerých prijímačoch, každý set-top box alebo televízor má inú citlivosť tunera, na niektorom to nemusí ísť alebo ide slabšie a niektoré môžu mať väčšie % kvality / intenzity signálu.

    6. Re: Divák
      Pokiaľ ide o satelitný prijímač, súhlasím. Ja som ten môj v TV ani nevyskúšal, pre mňa je to nepoužiteľné. Používam linuxový satelitný prijímač.
      Ale tu sa jedná o terestriálny príjem, ktorý stále mnohí využívajú k staršiemu televízoru (do druhej izby…). Preto ten SCART má opodstatnenie.

  1. Ja by som potreboval take nieco na prijem programov z Mindigtv hlavne tych platenych.

  2. mindig tv je troska problem. oficialne to je problem u nas kupit. musi byt karta registrovana na madarskeho obcana. kodovaci system je conax.

    1. Ak máš niekoho známeho v Maďarsku ktorý si to vezme bez viazanosti na seba tak to není problém.

    2. Na juznom slovensku si vies bez problemov objednat mindig.tv este ti aj pomozu s registraciou

    3. bez problémov. hlavne nech sa šíri maďarizácia. ešte aj kartu zahraničného maďara dostaneš ako bonus.

    4. felvidék: Jasné, lebo keď ľudia sledujú nemecké stanice z Astry 19,2°E, tak sa tu šíri germanizácia. Určite to tí Nemčúri vysielajú FTA s týmto zákerným zámerom! Keď si niekto kúpi kartu poľského sat. operátora, šíri sa tu polonizácia, také karty tiež zoženieš bez problémov. Zákerní šmelinárski Jacekovia, no nie?! Keď niekto číta knihy v angličtine či ruštine, šíri sa tu anglicizácia, respektíve rusifikácia. Treba také knihy zakázať, lebo sa tiež dajú bez problémov zohnať v každom druhom kníhkupectve, na nete… Dobre, teraz vážne: ja len žasnem, ako môže byť niekto taký zadubený vo svojom nacionalizme (=nenávisti), že dokáže úplne vážne tresnúť takú sprostosť. Pletieš si pojmy – nemáš šajnu, čo to bola (skutočná) madarizácia v 19. storočí. A pritom sa to učí na školách… Ale nie je vôbec prekvapujúce, že práve nacionalisti majú najväčšie medzery v histórii vlastného národa a v pravopise rodného jazyka

    5. vedel som, že sa ozve nejaký šašo. poď ešte, daj niečo múdre. mimochodom tvoj nick veľa prezrádza…

    6. rendszérgazda: šašo na teba pozerá každé ráno zo zrkadla v kúpeľni, teda pokiaľ k vám dvojkrížnym kromaňoncom už taká civilizačná vymoženosť vôbec dorazila. Nemáš argumenty, tak len takto kvákaš bez obsahu a ventiluješ si svoje komplexy menejcennosti, pretože presne o tom je nacionalizmus – falošná národná hrdosť, ktorou si mentálna spodina sama pred sebou maskuje svoje mindráky. Človek, ktorý nič nedosiahol a v ničom nevyniká, si nájde nejaký náhradný dôvod na hrdosť – napríklad príslušnosť k „vyvolenému“ národu a úplne mu uniká, že nemá žiadnu zásluhu na tom, že sa sa narodil práve tu a ani nijako k prospechu toho národa neprispel. Chcel si niečo múdre, tu máš. Nemáš za čo, poďakuješ neskôr. 😀 A teraz ideš ty, tiež daj niečo múdre. Napríklad čo – podľa teba – prezrádza môj nick, toto ma fakt zaujíma. 😀

  3. Tento DVB-T2 vyzerá dobre a za tie peniaze má ešte aj slot pre kartu.Asi si ho kúpim

  4. Pěkný přístroj,SCART je výhodou a universální čtečka dobrá věc-podle všeho by v ní měly fungovat všechny možné karty-čtečku má i ALMA IHD PLUSTELKA,ovšem karta se vkládá o velikosti standardní SIM-stejné jako se vkládá do mobilních telefonů(do prvních mobilů se vkládala celá „kreditka“).

    1. Tento Terebox nemá možnosť pripojenia na net a tým pádom ani podporu HbbTV, YouTube, možnosť streamingu obrazu cez lokálnu sieť na mobilné zariadenia a ďalšie funkcie. Alma iHD má aspoň to HbbTV. Je síce drahšia, ale v cene je už aj vstavaná karta Plustelky. V každom prípade by som si radšej priplatil a bral nejaké E2 combo.

    2. K Hbb TV potrebuješ internetové pripojenie, a to by STB predražilo. STB je určený pre majiteľov starších TV prijímačov, nové DVB-T2 príjem umožňujú a „smart“ umožňujú aj príjem Hbb TV.

      Hbb TV je navyše dosť sporné, televízie na ňom neponúkajú nič navyše, čo by nemali dostupné na internete. Už smart TV toho ponúka viac, než Hbb TV.
      Kvôli Hbb TV si nikto nebude zavádzať internet, a kto má internet, má lepšie zariadenia na jeho využitie, ako STB s Hbb TV.

    3. Jasné, kto chce lacný box s najzákladnejšími funkciami, siahne po tomto Tereboxe. Kto chce viac, pre toho je nevhodný, to je celé. Ale zvyšok toho, čo si napísal, nemá logiku. Set-top box sa kupuje zvyčajne vtedy, keď TV nemá podporu DVB-T2 (a/alebo HEVC). TV môže byť aj stokrát smart a podporovať HbbTV, keď vôbec nenaladí trebárs MUX s ČT, ktorý vysiela v DVB-T2 (a o také 2-3 roky to už asi bude všetko len v DVB-T2). A po druhé, HbbTV má opodstatnenie. Pozrieť si cez neho reláciu z archívu na veľkej obrazovke je určite pohodlnejšie a praktickejšie, nehovoriac o tom, keď človek na compe/notebooku pracuje a TV mu ide na pozadí. A jasné, že si nikto nebude zavádzať net kvôli HbbTV, to si teda zadrel, lol. Celé si to postavil na hlavu. Je to presne naopak, keď niekto má net kvôli dôležitejším veciam, tak môže využiť popritom aj HbbTV.

    4. Re. Le Fu-
      Myslel som to tak, že kto má lepší SMART TV, dostane sa do archívu aj cez webovú aplikáciu, nepotrebuje k tomu Hbb TV. Prípadne si zaobstará nejaké zariadenie s andoidom, linuxom…, a má archív cez web aj s množstvom ďalších aplikácií.
      Jednoducho, ak už niekto má internet, má oveľa viac možností, ako len Hbb TV.
      A kto chce vyslovene Hbb TV, kúpi si iný prijímač.

  5. Zaujímavý prijímač za dobrú cenu.

    Ale BLIKAJÚCA červená bodka pri nahrávaní, to prúser! Všetko, čo bliká, rozptyľuje. Po takej polhodine tá blikajúca bodka už bude liezť divákovi poriadne na nervy.
    Odporúčam tvorcovi softvéru to rýchlo zmeniť. Stačí, keď sa informácia o nahrávaní zobrazí pri jeho spustení a pri stlačení „info“. Prípadne, nech svieti stále. Ale blikanie je to najhoršie riešenie zo všetkých možných.

    1. Už vyšiel nový softvér, v ktorom boli zapracované nasledovné vylepšenia:

      / Vylepšené / Dolby Digital ukladanie na predvoľbu kanála
      / Vylepšené / po spustení nahrávania sa červený blikajici indikátor na obrazovke po pár sek. skryje
      / Vylepšené / drobné CZ preklady

Komentáre už nie sú povolené.