Reklama

Kaon MZ-102: Nový hybridný Skylink Ready box

Na slovenskom a českom trhu je už niekoľko týždňov dostupný HDTV prijímač s označením Kaon MZ-102. Novinka je vhodná pre príjem kódovaných programov z ponuky satelitnej platformy Skylink, ako aj ďalších voľne šírených programov (FTA). Ide o licencovaný hybridný box s podporou nového kódovacieho systému Viaccess, ktorý navyše umožňuje klientom využívať 7-dňový archív vysielania, videotéku, ako aj bežne dostupné funkcie PVR či TimeShift. V cene boxu je zahrnutá už aj dekódovacia karta Viaccess, ktorá je štandardne zasunutá v slote na kartu.

Kaon MZ-102 som mal k dispozícii na testovanie niekoľko týždňov, vďaka tomu sa teraz môžem s vami podeliť o moje skúsenosti s touto novinkou na našom trhu.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika prijímača Kaon MZ-102

Čipset: Broadcom BCM73xx
Flash pamäť: 256 MB NAND
RAM: 1GB (2x 512 MB DDR3)
1x DVB-S2 tuner
1x slot pre karty Viaccess
1x USB 2.0
1x konektor HDMI (1.4a/HDCP 1.2)
1x AV výstup (jack)
1x Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
FastScan – rýchle vyhľadávanie a aktualizácia programov z orbitálnych pozícií 23,5°E a 19,2°E.
Podpora video kodekov: MPEG-2 main profile, main level (MPEG-2 MP@ML) MPEG-2 main profile, high level (MPEG-2 MP@HL) H.264/AVC main profile level 3 & H264/AVC high profile level 4
Podpora audio kodekov: MPEG-1 Audio Layer I and II, Dolby Digital (AC-3) a HE-AACv2
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Unicable, WIFI, Teletext, HbbTV, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, videotéka, archív, maximálne rozlíšenie 1080p

Obsah balenia

Spolu so satelitným prijímačom je možné nájsť v balení ešte diaľkový ovládač, dve mikrotužkové batérie (AAA), HDMI kábel, externý napájací zdroj (12V/1,5A) a rýchleho užívateľského sprievodcu. Užívateľský manuál v balení nebol, našiel som ho však v elektronickej forme. V prípade potreby je dostupný vo formáte PDF na webe operátora v sekcii „Na Stiahnutie“. K dispozícii je v slovenskom a českom jazyku.

Predný a zadný panel

Samotný box je menších rozmerov, v prednej časti sa nachádza jedna LED dióda, ktorá informuje užívateľov o aktuálnom stave prijímača, vzhľadom k tomu, že box nemá žiadny displej. V prevádzkovom režime svieti dióda na modro, v StandBy režime na červeno.

Zo zadnej strany boxu sa nachádzajú konektory LNB in, analógový AV výstup (jack), HDMI, RJ45 a konektor pre pripojenie externého adaptéra 12V/1,5A. Jediný USB port je dostupný na bočnej strane boxu. Z druhej bočnej strany je dostupný slot na sim kartu Skylink Viaccess Orca. Dekódovacia karta je dodávaná spolu s boxom a je už štandardne zasunutá v slote na kartu. Číslo dekódovacej karty je možné nájsť v balení na plastovej karte, ktorá zostala po vylomení karty, alebo je dostupné priamo v menu boxu (Nastavenie-Informácie-CAS), kde je možné zistiť tiež platné zápisy na karte.

Na vrchnej strane boxu je dostupné ešte tlačidlo „Power“.

Diaľkový ovládač

Ovládač je stredných rozmerov, všetky tlačidlá sú pogumované. Prijímač sníma povely z ovládača dobre, nie je teda ani nutné presné mierenie. Okrem bežne dostupných tlačidiel sa nachádzajú na ovládači aj špeciálne tlačidlá ako Library, OPT, Restart či PVR. Vďaka tlačidlu Library je možné sa dostať jednoducho a rýchlo do archívu alebo videopožičovne. Cez tlačidlo OPT sa dá zmeniť audio stopa, alebo zapnúť skryté titulky. Jediným stlačením tlačidla Restart je možné spustiť práve sledovaný program od začiatku, samozrejme iba v prípade, ak ide o program, ktorý má dostupný archív.

Menu a informačný panel

Celé hlavné menu boxu je ladené do čiernej farby a je veľmi podobné užívateľskému prostrediu aplikácie Skylink Live TV. V menu je k dispozícii sedem kategórií (Vyhľadávanie, Domov, Sprievodca, Knižnica, Nahrávky, Účet a Nastavenie). Pre vstup do kategórií Domov a Knižnica je nutné, aby bol box pripojený k internetu. V sekcii Domov je možné nájsť okrem iného aj najsledovanejšie programy z predchádzajúceho dňa, či celého týždňa, ktoré užívatelia sledovali z archívu. Nechýbajú tu ani TV tipy na večerný program.

Informačný panel sa zobrazuje bežne pri prepínaní medzi kanálmi. Štandardná dĺžka jeho zobrazenia je nastavená na 3 sekundy. V nastaveniach si však môže užívateľ kedykoľvek dobu zobrazenia zmeniť v rozpätí od 1 do 10 sekúnd (Nastavenie-Systém-OSD-Doba zobrazenia inforiadku). Na samotnom paneli sa nachádzajú informácie o názve práve sledovanej stanice či aktuálnom programe. Nechýbajú tu ani informačné ikony, ktoré informujú o aktívnom TXT či skrytých DVB titulkoch. Nenájdeme tu však žiadne údaje o aktuálnom čase, frekvencii, prípadne kvalite či sile signálu. Aktuálny čas je k dispozícii v Hlavnom menu, alebo v EPG. Zobrazuje sa v pravom hornom rohu. Celkom praktické je, že medzi názvami programov, priamo v informačnom paneli, je možné sa posúvať šípkami vľavo a vpravo. Pri už odvysielaných programoch je dostupná aj možnosť ich spustenia z archívu (iba u staníc s archívom). Pri nasledujúcich programoch je zase možné nastaviť nahrávanie. Pri názve kanálu je vždy dostupná aj ikona, ktorá informuje z akého zdroja je daný kanál dostupný. Pri satelitných programoch je ikona paraboly, u kanálov, ktoré sú šírené cez internet, sa zobrazuje zase zemeguľa.

Sprievodca (EPG)

Elektronický programový sprievodca (EPG) je dostupný po stlačení tlačidla „GUIDE“ na diaľkovom ovládači. Dostať sa do EPG je však možné aj priamo z hlavného menu po výbere voľby Sprievodca. Jedná sa o tzv. single EPG, kde v ľavej časti obrazovky je k dispozícii zoznam staníc, v pravej časti zase televízny program jednej vybranej stanice. Pre získanie podrobnejších informácií stačí len vybrať daný program a stlačiť tlačidlo OK. Okrem detailnejších textových informácií je tu aj ilustračný obrázok, prípadne návrhy na ďalšie programy z archívu. Všetky obrázky v EPG sa sťahujú z internetu, v prípade, že internet dostupný nie je, zobrazovať sa samozrejme nebudú. Po pripojení a naformátovaní externého pamäťového zariadenia pribudne v EPG aj voľba „Nahrať“, ktorá umožňuje nahrať program na externé pamäťové zariadenie. Cez EPG je teda možné nastaviť aj časovač nahrávania. Nastaviť sa dá jednorázové aj opakované nahrávanie s možnosťou voľby času. Okrem toho je tu samozrejme aj možnosť si pozrieť programy z archívu spätne 7 dní. Archív však nie je k dispozícii u všetkých programoch z ponuky.

Skúsenosti

Počas mojich testov som mal box k dispozícii s verziou firmware 3.0.5-40. Pri úplne prvom zapnutí prijímača bolo nutné vykonať najskôr jednoduchú prvotnú inštaláciu, kde si užívateľ vyberie jazyk hlavného menu, región, typ pripojenia k internetu (kábel RJ45 alebo WIFI), nastaví rodičovskú kontrolu a vyhľadá programy. Prvotná inštalácia nie je náročná, zvládne ju aj menej technicky zdatný užívateľ. Po nastavení pripojenia k internetu box ešte navyše overí, či je dostupná novšia verzia softvéru, v prípade ak je dostupná, začne sa proces aktualizácie, ktorý trvá niekoľko minút. Po skončení sa prijímač automaticky reštartuje aj spustí sa opäť úvodná inštalácia od znova. Pokiaľ by box k internetu pripojený nebol, aktualizácia softvéru môže prebehnúť aj cez satelit (OTA).

Počas prvotnej inštalácie je dostupná aj funkcia Auto DiSEqC. Znamená to, že v prípade ak užívateľ prijíma programy z viacero družíc, DiSEqC porty sa nastavia automaticky. Počas mojho testovania som vyskúšal DiSEqC prepínač s verziou 1.0 a pri automatickom zisťovaní mi box nastavil porty pre družice úplne bez problémov. Funkcia však funguje iba s verziou prepínača DiSEqC 1.0. V prípade použitia vyššej verzie DiSEqC 1.1 je nutné si porty nastaviť manuálne. Všimol som si však, že v ponuke má box iba šesť družíci, konkrétne sú to pozície 28,5°E, 23,5°E, 19,2°E, 13°E, 9°E a 0,8°W. Ďalšie družice do zoznamu aktuálne nebolo možné pridávať. S pridávaním, editáciou či mazaním jednotlivých transpondérov nebol už žiadny problém. Box podporuje aj natáčacie zariadenie (motor).

Pre vyhľadávanie programov sa štandardne využíva funkcia FastScan. Všetky programy z ponuky operátora Skylink z družice Astra 3B (23,5°E) a vybraných staníc z pozície Astra 19,2°E sa tak vyhľadajú a uložia do prijímača do niekoľkých sekúnd. Programy sú následne usporiadané podľa zoznamu operátora. Dostupná je samorejme aj voľba manuálneho vyhľadávania programov podľa frekvencie s možnosťou zapnutia sieťového vyhľadávania (NIT). Chýbala mi tu však možnosť spustiť vyhľadávanie celej družice, prípadne viacerých družíc naraz. Všetky manuálne vyhľadané programy majú vždy poradové čísla väčšie ako 4 tisíc. Meniť poradie v hlavnom zozname staníc nie je možné. Užívateľ si však môže vytvoriť svoju vlastnú obľúbenú skupinu staníc, kde sa programy zoraďujú podľa pridania do skupiny.

Veľkou výhodou hybridného Skylink ready boxu je okrem využívania archívu či videopožičovne aj o niečo bohatšia ponuka programov, ktorá sa môže v budúcnosti ešte viac rozširovať. Prijímač totiž umožňuje aj príjem programov z internetu. Vďaka tomu získajú užívatelia programy, ktoré nie sú dostupné na družici, ale operátor ich poskytuje iba cez internetovú službu Sklylink Live TV. V čase testovania to boli stanice Óčko Black, Óčko Expres a Fuel TV. Programy dostupné iba cez internet sú označené logom zemegule na informačnom paneli. Tu však musím ešte spomenúť, že internetové programy nie je možné nahrávať na externé pamäťové zariadenie a nie je k dispozícii ani funkcia TimeShift. Pokiaľ by si chcel niekto navyše pridať manuálne svoj internetový stream, tak to nie je možné. V ponuke sú tak len internetové programy, ktoré pridá operátor.

Všetky internetové programy je možné samozrejme sledovať aj pri výpadku satelitného signálu, podobne ako programy z archívu či videotéky. Ak teda satelitný signál z nejakého dôvodu vypadne, užívateľ môže jednoducho využiť archív a spustiť si daný program ešte raz od začiatku. Nemalo by sa tak stať, že príde o svoj obľúbený program.

Pripínanie programov zvláda prijímač celkom dobre. S testovanou verziou softvéru trvalo prepínanie medzi jednolivými kanálmi maximálne dve až tri sekundy. Platí to však iba u satelitných kanáloch, v prípade internetových trvá načívanie trochu dlhšie.

Zmeniť audio stopu, prípadne spustiť skryté titulky, je možné stlačením tlačidla OPT, alebo jednoducho počas sledovania programu stlačením šípky doprava.

ECO mode

Štandardne je nastavený úsporný režim tzv. Eco mode. Z úsporného režimu však trvá dlhšie pokiaľ prijímač nabehne, pokiaľ by to niekomu prekážalo, môže tento režim vypnúť, pripadne pozmeniť jeho nastavenia. Štandardne je nastavené, že box neprejde hneď do úsporného režimu, ale až po piatich minútach po vypnutí s diaľkovým ovládačom. V nastaveniach je to možné upraviť na 4 hodiny, 8 hodín, alebo úplne ho deaktivovať. V prípade ak sa úsporný režim úplne vypne, prijímač neprejde do úsporného režimu vôbec. V tomto prípade po zapnutí boxu bude možné sledovať programy takmer okamžite po zapnutí prijímača diaľkovým ovládačom. Pokiaľ by to niekoho zaujímalo, tak v prípade zapnutého úsponého režimu trvá spustenie prijímača približne 80 sekúnd.

Nahrávanie a Multimédiá

Po pripojení externého pamäťového zariadenia je možné využívať aj funkcie PVR či TimeShift. Ihneď po jeho pripojení však vyskočí hláška, že je nutné najskôr pamäťové zariadenie naformátovať. Bez naformátovania ho totiž nebude možné s prijímačom využívať. Ešte pred samotným naformátovaním je nutné zadať PIN kód boxu. Ten je štandardne nastavený na 1234. Po jeho zadaní sa externé pamäťové zariadenie naformátuje a po úspešnom dokončení je pripravené na používanie.

Prijímač podporuje aj hybridné vysielanie HbbTV. Je to spomenuté nakoniec aj v užívateľskom manuály, no pri mojom testovaní HbbTV bohužiaľ, s testovanou verziou softvéru, nefungovalo ani na jednom programe.

Programy je možné nahrávať manuálne stlačením tlačidla „REC“ na diaľkovom ovládaní, alebo jednoducho pomocou časovača. Prijímač umožňuje nahrávať maximálne jeden program. Počas prebiehajúceho nahrávania je možné sledovať aj iný program prostredníctvom družice či internetu. V prípade satelitných programov platí obmedzenie na jeden satelitný transpondér (frekvenciu). Po prepnutí na program z iného transpondéra sa objaví na obrazovke hláška, ktorá informuje, že práve prebieha nahrávanie a ak sa prepne na vybraný program, tak sa nahrávanie pozastaví. U programov z internetu samozrejme toto obmedzenie neplatí. Bez problémov je možné počas nahrávania sledovať aj programy z archívu či filmotéky, ako aj iné nahrávky z externého pamäťového úložiska. Všetky nahávky sú kódované a nie je ich preto možné prehrať na inom zariadení, nahrávajú sa všetky audio stopy, vrátane teletextového vysielania či skrytých tituliek.

Prijímač neumožňuje prehrávať žiadne multimediálne súbory ako fotografie, videá či hudbu z externého pamäťového zariadenia. Okamžite po pripojení akéhokoľvek zariadenia vyskočí hláška o jeho naformátovaní. Na pripojené zariadenie je tak možné iba nahrávať programy.

Po pripojení externého pamäťového zariadenia je možné využívať aj funkciu TimeShift. Štandardne je táto funckia deaktivovaná, pre aktiváciu je možné kedykoľvek pri sledovaní stlačiť tlačidlo Pause. K dispozícii je aj automatický TimeShift tzv. permanentný, ktorý sa aktivuje automaticky po zapnutí, alebo prepnutí na iný program. Potom bude môcť užívateľ kedykoľvek práve sledovaný program pretočiť späť či pozastaviť. Všetky nastavenia PVR či TimeShift sú dostupné v menu (Menu-Nastavenie-Nahrávanie).

Archív a Videopožičovňa

Archív vysielania je sprístupnený u väčšiny staníc z ponuky programov OTT služby Skylink Live TV na 7 dní. Okrem toho môžu klienti využívať aj prístup k filmom a seriálom od Film Europe, AXN, Viasatu či Skylink 7. Pre sprístupenie však musia mať uvedené programy aktivované. Nechýba ani filmotéka (videopožičovňa), služba FilmBox OD či knižnica s názvom 18+ pre dospelých. Videopožičovňa obsahuje podľa operátora približne 500 filmových titulov a každý mesiac sa aktualizuje. Prístup k nej je však spoplatnený sumou 3,99 € mesačne. Horúcou novinkou je aj videoknižnica National Geographic, ku ktorej majú štandardne bezplatný prístup všetci predplatitelia balíčka Multi a vyšších.

Pripojenie k internetu

Prijímač Kaon MZ-102 je možné pripojiť k internetu pomocou LAN kábla, alebo bezdrôtovo. V prípade bezdrôtového pripojenia podporuje box nielen Wifi pásmo 2,4 GHz, ale už aj 5 GHz.

Cena

Prijímač je dodávaný spolu s dekódovacou kartou. Záujemcovia si ho môžu kúpiť cez web Skylinku alebo u ktoréhokoľvek predajcu so satelitnou technikou. Na svojom webe ho ponúka operátor za 118 eur vrátane poštovného.

Záver

Kaon MZ-102 je jednoduchý hybridný set-top-box menších rozmerov, ktorý umožňuje príjem programov prostredníctvom družice a internetu. Má jednoduchú prvotnú inštaláciu a vďaka funkcie FastScan odpadá užívaľom aj prelaďovanie. Všetky programy z ponuky Skylinku sa totiž aktualizujú automaticky. Okrem toho umožňuje užívateľom aj prístup k 7-dňovému archívu či videopožičovni. Nechýbajú ani bežne dostupné funkcie ako PVR a TimeShift. Škoda len, že nepodporuje už nový kodek H.265/HEVC a chýba tiež prehrávanie multimediálneho obsahu z externého pamäťového zariadenia. V cene boxu je zahrnutá aj najnovšia dekódovacia karta Skylink Viacess, ktorá je už štandardne zasunutá v slote na kartu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. ale blokovaná zákazníkovi Skylinku musí stačiť ich archív

  1. Nemá to ani HEVC, ani 4K, len 1x USB a aj to len 2.0, sieť len 10/100 Mbps (GLAN by to zdražila doslova o pár centov)… Kopa SW obmedzení, prakticky nemožnosť použiť pre iného operátora… Žiadny displej ani S/PDIF. Multimédiá z USB nula bodov. Pomerne slušná RAM zostane nevyužitá a iba zbytočne prispieva k vyššej cene. Jediné výhody sú podpora archívu Skylink Live a možno ešte Fastscan a zabudovaný dvojpásmový (2,4/5 GHz) Wi-Fi adaptér. Príliš málo za tú cenu, aj keď je v nej zahrnutá Viaccess karta. Skylink, ako má vo zvyku, zase vypustil ďalší črep, ktorý mal ísť do šrotu rovno z výrobnej linky.

Komentáre už nie sú povolené.