Reklama

Test nového multimediálneho Magio GO boxu Kaon KSTB 6077

Koncom roka 2019 začal ponúkať Telekom zákazníkom úplne nový set-top-box pre svoju OTT službu Mago GO. Vďaka tomuto boxu môžu užívatelia využívať Magio GO aj na staršom televízore s HDMI vstupom. Jediné, čo zákazník v tomto prípade potrebuje, je internetové pripojenie cez LAN kábel alebo WiFi a existujúci alebo nový účet Magio GO.

Oproti predchádzajúcemu modelu Magio GO boxu, pracuje Kaon KSTB 6077 pod operačným systémom Android TV 8.0 (Oreo). Ten umožňuje klientom inštalovať do zariadenia rôzne aplikácie priamo z obchodu Google Play ako napr. HBO GO, YouTube či iné, vrátane tých od konkurenčných operátorov.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika boxu Kaon KSTB 6077
Procesor: BCM7268 (15K DMIPS), Quad B53 core ARM
RAM: 2 GB LPDDR4 SDRAM
Flash: 8GB (eMMC)
1x USB 2.0 (bočný panel)
1x konektor HDMI 2.0 s HDCP 2.2
1x konektor RJ 45 (ETHERNET)
1x optický audio výstup S/PDIF
1x DVB-T/T2 tuner
Podpora: H.265/HEVC 4Kp60, H.264/AVC 1080p60, MPEG-2, MPEG-4 Part 10, VC-1, 10-bit VP9, HDR10, HLG, WIFI (802.11ac 2×2 dual band 2,4 GHz/5 GHz)

Popis prijímača a obsah balenia

V balení sa spolu s prijímačom nachádza ešte diaľkový ovládač, dve mikrotužkové batérie (AAA), HDMI kábel, externý napájací zdroj (12V/1,5A) a rýchly sprievodca inštaláciou.

Na prednej strane boxu sú dostupné LED diódy, ktoré informujú užívateľa o aktuálnom stave prijímača, no nechýba tu samozrejme ani snímač diaľkového ovládača. Ak svieti zelená dióda, box je v prevádzkovom režime, ak červená, box je v pohotovostnom režime. Dostupná je ešte aj modrá LED dióda, ktorá sa rozsvieti iba v prípade, ak nemá box pripojenie k internetu. Veľmi jednoducho tak môže užívateľ zistiť problém s pripojením na internet.

Zo zadnej strany prijímača sa nachádzajú konektory ANT IN, ethernetový RJ45, HDMI port, optický audio výstup S/PDIF, hlavný sieťový vypínač a konektor pre pripojenie externého adaptéra (12/1,5A). Jediný USB port je možné nájsť na bočnej strane boxu. Na druhej bočnej strane je zase tlačidlo reset. Dostupné je aj tlačidlo Power, ktoré sa nachádza na vrchnej strane boxu.

Diaľkový ovládač je stredných rozmerov, všetky tlačidlá sú pogumované a citlivosť je veľmi dobrá, nie je ani nutné presné mierenie na samotný box. Na ovládači sa nachádza aj niekoľko špeciálnych tlačidiel, osobne mi však chýba tlačidlo Exit, aj keď čiastočnou náhradou je tlačidlo Back. Do hlavného menu boxu sa dostaneme vždy stlačením tlačidla Domov, tlačidlo TV slúži na spustenie aplikácie Magio GO.

Skúsenosti

Pri úplne prvom spustení boxu je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu, kde je nutné vybrať jazyk hlavného menu či nastaviť pripojenie k internetu. V prípade, že je k boxu pripojený LAN kábel s pripojením na internet, nastavovať sieť nie je potrebné a box túto voľbu automaticky preskočí. Ak k boxu pripojený LAN kábel nie je, prijímač automaticky ponúkne pripojenie k WIFI sieti. Ďalšími krokmi pri prvotnej inštalácii Magio GO boxu sú prihlásenie sa do účtu Google Play (nie je povinné), odsúhlasenie zmluvných podmienok Google, povoliť využívanie polohy a vybrať názov pre TV Box. Nakoniec je tu ešte voliteľná možnosť inštalovať predvolené aplikácie, ako HBO GO a TED. Po týchto všetkých nastaveniach sa automaticky spustí hlavné menu a box je pripravený na používanie.

Tu by som ešte chcel upozorniť, že v prvých hodinách používania boxu môže prebiehať aktualizácia systému a aplikácií. Upozorňuje na to aj operátor na krabici boxu, kde dokonca odporúča z dôvodu aktualizácií v prvých dňoch nevypínať box z elektrickej siete, ale iba diaľkovým ovládaním.

Do boxu je možné inštalovať aj iné aplikácie z obchodu Google Play. Treba si však uvedomiť, že ide o systém Android TV a nie klasický Android, na aký sú niektorí zvyknutí vo svojich mobiloch či tabletoch. K dispozícii sú teda iba aplikácie ktoré podporujú tento systém určený špeciálne pre veľké obrazovky. Osobne som otestoval na Magio GO boxe napr. aplikácie konkurenčných operátorov ako ANTIK TV, Lepší.TV či Sledovanie TV a všetky fungovali úplne bez problémov. Spolu s Magio GO je tak možné využívať aj tieto či ďalšie aplikácie, ktoré podporujú systém Android TV. V čase môjho testovania však neboli k dispozícii napr. aplikácie Netflix či Skylink Live TV. Vyskúšal som aj YouTube, kde ma najviac zaujímalo prehrávanie videí s rozlíšením 4K. Testovaná verzia aplikácie túto kvalitu podporuje, bez problémov je tak možné prehrávať aj videá s rozlíšením 3840 x 2160. Nutné je však rýchle internetové pripojenie.

V Google Play sú dostupné aj hry. Väčšina z nich však vyžaduje pre plnohodnotné ovládanie gamepad. V čase testovania som však žiadny k dispozícii nemal, nemohol som teda jeho funkčnosť s boxom overiť. Overil som však pripojenie počítačovej myši. Myš fungovala takmer okamžite po pripojení kábla do USB portu.

Počas môjho niekoľkotýždňového testovania sa mi nestalo ani raz, že by box zamrzol a musel by som ho vypnúť z elektrickej siete. Pokiaľ by niekoho zaujímal čas prepínania medzi kanálmi v aplikácii Magio GO, tak prepínanie trvá približne 5 sekúnd.

Hlavné menu

Ako som už spomínal, hlavné menu prijímača sa zobrazí štandardne vždy po stlačení tlačidla Domov. Nachádza sa v ňom zoznam všetkých nainštalovaných aplikácií a dostupné sú ešte aj tipy na videá z YouTube či filmy z Google Play. Štandardne sú predinštalované aplikácie ako Magio GO, YouTube, HBO GO, Google Filmy Play či TED.

Aplikácia Magio GO

Android box Kaon KSTB 6077 je primárne určený na sledovanie televízneho vysielania so službou Magio GO. V boxe je táto aplikácia dostupná pod názvom My TV. Aplikáciu je možné spustiť aj bez vstupu do hlavného menu, stačí len kedykoľvek stlačiť tlačidlo TV na diaľkovom ovládači.

V hlavnom menu aplikácie Magio Go sú dostupné kategórie Vyhľadávanie, TV, TV Program, Nahrávky, Videopožičovňa a Nastavenia. Menu je možné zobraziť kedykoľvek pri spustenej aplikácii po stlačení tlačidla „Menu“ na diaľkovom ovládaní.

Elektronický programový sprievodca (EPG) sa zobrazí v Magio GO aplikácii po stlačení tlačidla EPG. Cez EPG je možné zistiť nielen program staníc, ale aj spúšťať programy z archívu či nastavovať nahrávanie. Po kliknutí na zelené tlačidlo (Možnosti) si môže užívateľ filtrovať programy podľa žánru, zobraziť iba obľúbené programy, prejsť na vybraný deň, alebo vyhľadávať v EPG.

Podrobnejšie informácie o práve sledovanom programe sa zobrazia po stlačení tlačidla „i“. Zistiť sa tu dá aj ďalšie vysielanie programu a nechýba ani možnosť si program dať nahrať či spustiť od začiatku.

Veľmi zaujímavou funkciou, ktorú môžem ešte spomenúť je, že ak potrebuje užívateľ rýchlo zistiť aký program bude nasledovať, prípadne si pozrieť predchádzajúce programy, stačí iba stlačiť jednu z ovládacích šípok (vpravo/vľavo) kedykoľvek počas sledovania TV. Šípkami hore/dole je zase možné zistiť čo vysielajú aj iné stanice. Pre bližšie informácie o programe stačí len stlačiť tlačidlo OK na vybranom programe.

Obľúbené programy a zoradenie staníc

Užívateľ si môže usporiadať programy, ktoré sú súčasťou ponuky Magio Go aj podľa seba. Najskôr je však nutné si vybrať obľúbené programy z jednotlivých kategórií a následne je možné si programy premiestniť na programovú pozíciu, ktorá užívateľovi najviac vyhovuje. Všimol som si však, že v zozname staníc pre výber do obľúbených, nie sú dostupné všetky programy. Chýbala tam napr. nová stanica Trojka. Trojku teda nebolo možné presunúť na vlastnú pozíciu.

Nahrávanie a TimeShift

Magio GO box nepodporuje nahrávanie na externé pamäťové zariadenie na ktoré sú zvyknutí užívatelia satelitných či iných set-top-boxov. Všetky nahrávky sa automaticky ukladajú na internetovom serveri prevádzkovateľa služby a to až po dobu 30 dní. Po uplynutí tejto doby sa automaticky zmažú. Tu by som ešte chcel upozorniť, že kapacita, ktorú môže užívateľ využívať pre nahrávky nie je neobmedzená. K dispozícii je miesto pre približne 60 hodín nahrávok. Vďaka nahrávkam v cloude je možné všetky nahrávky sledovať aj na mobilných zariadeniach a to kdekoľvek s pripojením na internet. Rovnako je možné z mobilných zariadení nastaviť nahrávanie a nahratý program si potom pozrieť kedykoľvek cez Magio GO box na veľkej obrazovke.

Pri nahrávkach by som ešte chcel upozorniť, že operátor nepodporuje zatiaľ nahrávanie u všetkých dostupných programov v Magio GO. U väčšiny najsledovanejších kanálov nahrávanie k dispozícii je, naopak nahrávať nie je možné programy z takých kanálov ako TV Folklorika, Premier Sport, Arena Sport 1, Eurosport, Nova Sport, Discovery ID, TLC, TV Paprika, Disney Channel, Sport 1, Sport 2 a ďalších.

Vďaka funkcii TimeShift je možné kedykoľvek zastaviť práve sledovaný program, prípadne sa vrátiť späť a to až o 90 minút. Novinkou je aj funkcia spustiť program od začiatku. Ak užívateľ napr. začne sledovať program od polovice a ten ho zaujme, môže si ho jednoducho spustiť od jeho začiatku.

Videopožičovňa

Od novembra 2019 je dostupná videopožičovňa Magio Kino priamo v aplikácii Magio GO. Služba ponúka nielen populárne filmy a seriály, ale aj vybrané relácie športových staníc DIGI Sportu, ktoré sa pravidelne obmieňajú. Pre plnohodnotné využívanie videopožičovne je však nutné si aktivovať jeden z balíkov Magio Kino M či Magio Kino L. Nižší balík ponúka operátor za 3,99 € mesačne, za vyšší zaplatia klienti 5,99 € mesačne.

Pripojenie k internetu a rýchlosť internetového pripojenia

Magio GO box je možné pripojiť k internetu buď LAN káblom (RJ45), alebo pomocou WIFI. V prípade bezdrôtového pripojenia podporuje box nielen pásmo 2,4 GHz, ale už aj 5GHz.

Pre plnohodnotné využívanie služby Magio GO sa vyžaduje internetové pripojenie s odporúčanou rýchlosťou 5 Mbps a vyššie. Je pravda, že box funguje vďaka možnosti meniť kvalitu streamu aj pri nižších rýchlostiach, je to ale na úkor obrazovej kvality. Užívatelia majú na výber zo štyroch možností výberu kvality obrazu (Auto, Nízka, Stredná a Vysoká). Štandardne je nastavená voľba Auto, pri ktorej sa kvalita streamu nastavuje automaticky podľa rýchlosti internetového pripojenia.

Multimediálne súbory

Vďaka aplikáciám z Google Play umožňuje Magio GO box prehrávať multimediálne súbory, vrátane videí. Osobne som otestoval prehrávanie videí napr. cez aplikáciu MX player. Bez problémov fungovali videá vo formátoch avi, flv, mp4, m4v, mkv, mpg či ts a to aj s novým kodekom H.265/HEVC až do rozlíšenia 3840 x 2160. Žiadny problém nebol ani s videami, ktoré mali externé titulky napr. vo formáte srt. S audio súborov som otestoval mp3 i wav a tiež nebol žiadny problém s ich prehratím. Samozrejmosťou je aj podpora obrázkov jpg a gif.

Prehrávanie obsahu z mobilných zariadení a domácej siete

Pomocou Google Cast je možné zobrazovať obsah z mobilných zariadení na obrazovke televízora. Veľmi jednoducho si tak môže užívateľ pozerať fotky a videá, ktoré má práve uložené vo svojom mobilnom zariadení. Stačí len, aby bolo mobilné zariadenie pripojené v rovnakej domácej sieti ako Magio GO box.

Ďalšou možnosťou, ako prehrávať multimediálny obsah cez domácu sieť je DLNA. Nutné je však do boxu nainštalovať potrebnú aplikáciu s podporou tohto štandardu. Osobne som otestoval napr. aplikáciu s názvom DLNA Channels. Po jej nainštalovaní našla aplikácia môj sieťový disk takmer okamžite a mohol som si prehrávať multimediálny obsah priamo zo sieťového disku NAS.

DVB-T/T2 tuner

Magio GO box Kaon KSTB 6077 má aj vstavaný DVB-T/T2 tuner. S testovanou verziou softvéru však tento tuner nebolo možné využívať. V boxe nie je totiž aktuálne žiadna aplikácia, ktorá by dokázala vstavaný tuner sprevádzkovať a ovládať. Je to tak trochu pre mňa sklamanie, verím však, že do budúcnosti umožní Telekom užívateľom tohto boxu aj príjem programov z terestriálu. Bola by to totiž veľká škoda vstavaný DVB-T/T2 tuner nevyužiť.

Programová ponuka a ceny

Magio GO ponúka aktuálne užívateľom na výber z balíkov Štandard a Premium. Základný balík Štandard je za 3,99 € mesačne a ponúka 13 TV kanálov. Vyšší balík Premium stojí 5,99 € mesačne a obsahuje 64 kanálov.

Základný variant Magio Go
Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD, Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, TV JOJ HD, Plus HD, TA3, Wau, ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT 24 HD

Programy v archíve
Jendotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, TV JOJ, Plus, TA3, ČT 1 a ČT2

Rozšírený variant Magio GO Premium
Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka HD, Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, TV JOJ HD, Plus HD, TA3, Wau HD, ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, Digi Sport 1 HD, Digi Sport 2, Digi Sport 3 HD, Premier Sport HD, Arena Sport 1 HD, DIGI Sport 6 HD, DIGI Sport 7 HD, DIGI Sport 8 HD, DIGI Sport 9 HD, DIGI Sport 10 HD, Eurosport 1 HD, Eurosport 2 HD, Sport 1 HD, Sport 2 HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, Ťuki TV HD, Jim Jam, Nickelodeon, Minimax, Disney Channel, nicktoons, Comedy House, , FilmBox, FilmBox Plus, AXN, AXN White, AXN Black, Film Europe, JOJ Cinema, AMC, Óčko, CS Film, BBC Earth HD, Viasat History HD, Viasat Nature HD, Viasat Explorer HD, Discovery Channel, Discovery ID, Animal Planet HD, Travel Channel HD, TLC, TV Paprika, Spektrum HD, Spektrum Home, Auto Motor Sport HD, Epic Drama HD, Folklorika HD, Golf Channel HD, Lala TV HD a Óčko Star HD

Programy v archíve
Jednotka HD, Dvojka HD, Markíza HD, Doma HD, WAU HD, Plus HD, Dajto HD, TA3, ČT 1, HD ČT 2 HD, JOJ Cinema, CS Horror, FilmBox, Ťuki TV, AMC, Viasat Explore HD, Animal Planet, Discovery Channel a Nickelodeon

Zákazníci Magio televízie cez IPTV alebo satelit majú prístup k službe Magio GO zadarmo. Narozdiel od klientov s predplateným balíkom Magio GO majú klienti IPTV a satelitnej služby dostupné iba tie TV kanály z Magio GO, ktoré majú aktivované v rámci programových balíčkov na Magio televízií.

Cena boxu

Magio Go box môžu získať záujemcovia za mesačný prenájom 2,95 € s DPH. Box teda už nie je v predaji za jednorázový poplatok, ako tomu bolo v prípade jeho predchodcu. V prípade, že sa rozhodne niekto aj pre Magio GO box, musí si ešte k cene balíka pripočítať navyše aj prenájom boxu. Zákazník si môže k jednej službe prenajať maximálne dve zariadenia.

Záver

Nový Magio GO box s označením Kaon KSTB 6077 je multimediálny box, ktorý pracuje pod systémom Android TV (verzia 8.0). Vďaka tomuto operačnému systému je možné do boxu inštalovať aplikácie z Google Play, vrátane aplikácií od konkurenčných operátorov. Spolu s Magio GO tak môžu užívatelia využívať aj služby od iných operátorov. Pre niekoho však môže byť nevýhoda, že box nie je možné zakúpiť, ale si ho iba prenajať za mesačný poplatok. Sklamaním je pre mňa aktuálne nefunkčnosť DVB-T/T2 tunera. Vyzdvihnúť naopak môžem multimediálne funkcie, podporu prehrávania 4K videí u YouTube, vrátane prehrávania obsahu z mobilných zariadení či sieťového disku NAS.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ako…OK.Je tam progres…menu Magio aplikácie je totálne neprehľadné.Zariadenie je možné získať s pokutou za cca100€.Ale POZOR na viazanosti a podobné zmluvy-len tak ľahko sa z toho nevykrútite a zaplatíte viac,ako ste pôvodne chceli.

  2. Nechajte si.. Dobré internetové pripojenie a nepotrebujem žiadny box.. ‍♂️

  3. Suhlasim s recenziou. Len by som doplnil, že do boxu je zakázané inštalovať stiahnuté apk (respektíve, mne sa to nepodarilo a nepodariloo sa mi ani zmeniť povolenie na inštaláciu z neznámych zdrojov). Čo ma dosť naserkalo, lebo som potreboval staršiu verziu jednej appky a – nedá sa… Takže aplikácie tam človek dostane len z app storu.

    1. Treba ísť do nastavení – aplikácie a v systémových aplikáciách treba vyhľadať buď systémový app installer alebo ako v tomto prípade to je systémový File Manager (Súbory) a cez neho otvoriť stiahnuté APK. Ja som potreboval pre syna nainštalovať GeForce Now a pekne to beží ako keby to mal na Shield TV.

  4. používal som MagioGo dosť dlho na to aby som si urobil názor – neznáme chyby náhodne nefuknčné nahrávky a EPG v neposlednom rade usekávanie koncov filmov bez možnosti to nastaviť mi povedali jasný názor, nechal som to tak a prešiel na DVB-T plus IPTV streamy a problém vyriešený, jednoducho na dovolenke pozrieť film je to OK ale na bežné použitie miesto TV ani náhodu je to nedoladené

  5. Dík za recenziu.No dá sa povedať,že je to nedorobok,ako aj Smart aplikácia pre tv Samsung.Ako neviem-Telekom je gigant na trhu,ale SledovanieTV má 100x lepšiu appku.

    1. Presne tak, Telekom je gigant s kopou peňazí a nevie si najať partu developerov, aby nakódili poriadnu aplikáciu a SW pre box?! Nech idú do niekam, banda neschopná! Kravaťáci, ktorí rozumejú maximálne marketingu (rozumej: ohlupovaniu a korporátnemu newspeaku), o technológiách nemajú šajnu…

  6. Chýba mi tlačítko na vypnutie tv na diaľkovom .Mám tv Sencor a neviem vypnúť telku s Magio go ovládačom

    1. Zapni si HDMI-CEC a nepotrebujes DO od TV. Zapnes box, zapne sa ti aj TV, vypnis box a vypne sa aj TV.

  7. Pisem to neustale TELEKOM iba vyhadzuje peniaze do luftu a nezmyselnosti a dava „zarobit“ na tom co nik nechce, to iste programova struktura. Namiesto toho keby pripravili za tie prehajdákane peňáze plnohodnotnu aplikaciu pre obe platformy (iOS, Android) plus ju pridal do vsetkych smart tv a samotnej Apple TV !!

  8. 😀 prave dnes som zrusil zmluvu o Magio a venujem svoje peniaze inej sluzbe…

Komentáre už nie sú povolené.