Reklama

Otestovali sme prijímače AB CryptoBox 700HD mini a AB CryptoBox 702T mini HD

AB CryptoBox 700HD mini a AB CryptoBox 702T mini HD sú multimediálne HDTV prijímače menších rozmerov, ktoré sú vhodné pre príjem kódovaných aj voľne šírených programov. Zatiaľ čo AB CryptoBox 700HD mini umožňuje príjem zo satelitu (DVB-S/S2), AB CryptoBox 702T mini HD je zase vhodný pre príjem z terestriálu (DVB-T/T2). Oba podporujú príjem staníc v SD a HD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, vrátane najnovšieho H.265/HEVC. 

Základná charakteristika prijímačov AB CryptoBox 700HD mini a AB Cryptobox 702T mini:

1x čítačka dekódovacích kariet
2x USB 2.0 porty
1x externý displej (zobrazuje číslo stanice/hodiny) + snímač diaľkového ovládača
1x sériové rozhranie RS 232
1x konektor HDMI
1x AV výstup (jack)
1x audio výstup – Coaxial (iba CryptoBox 700HD mini)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps (iba CryptoBox 700HD mini)
Podpora: Teletext, MediaPlayer, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, zálohovanie nastavení či rozlíšenie až do 1080p
Auto Fast Scan – automatické ladenie programov od Skylinku a ANTIK Sat (iba CryptoBox 700HD mini) 
FastScan – rýchle vyhľadávanie programov platforiem Skylink, ANTIK Sat, freeSAT, Pantelio, DIGI TV a ďalších (iba CryptoBox 700HD mini)
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia

Oba boxy majú v balení spolu s prijímačom užívateľský manuál vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny a češtiny, nechýba samozrejme ani diaľkový ovládač, dve mikrotužkové batérie (AAA), externý snímač diaľkového ovládača spolu s externým displejom, analógový AV kábel (1x jack/3x cinch), úchyt na zadnú stranu televízora a externý napájací zdroj (12V).

Predný a zadný panel AB Cryptobox 700HD mini

Z prednej strany prijímača sa nachádza konektor IR-EX (USB mini), ktorý slúži pre pripojenie externého displeja so snímačom diaľkového ovládača, ďalej sa tu nachádza aj servisný konektor RS 232 (jack), dva USB 2.0 porty a DC-IN (12V) pre pripojenie externého adaptéra. Zo zadnej strany nájdeme konektor LNB IN pre pripojenie koaxiálneho kábla z LNB, audio výstup (Coaxial), konektor HDMI, analógový video/audio výstup jack 3,5 mm a konektor RJ 45 pre prípadné pripojenie boxu k LAN sieti či internetu. Univerzálna čítačka dekódovacích kariet sa nachádza na bočnej strane.

Predný a zadný panel AB Cryptobox 702T mini

Na terestriálnej verzii mini prijímača AB CryptoBox 702T mini sa nachádzajú takmer rovnaké konektory ako v prípade satelitnej verzie, chýba tu však konektor LAN RJ 45 a audio výstup (Coaxial). Koaxiálny kábel z antény je možné pripojiť ku konektoru ANT in.

AB CryptoBox 702T mini (DVB-T/T2)
AB Cryptobox 700HD mini (DVB-S/S2)

Externý displej

Oba boxy majú externý štvormiestny sedemsegmentový displej spolu s IR snímačom a dvomi LED diódami (červená a zelená). Displej sa pripája k boxu do micro USB portu a odporúčam ho k prijímaču pripojiť ešte pred jeho spustením, vzhľadom k tomu, že box má iba jeden snímač diaľkového ovládača a ten je práve vedľa externého displeja. Bez pripojeného displeja nebude tak možné prijímač ovládať s ovládačom.

Na displeji sa zobrazuje štandardne číslo programu, ale je možné to zmeniť a zobrazovať iba aktuálny čas a to ako v prevádzkovom, tak aj pohotovostnom režime. Nastaviť je to možné v nastaveniach (Nastavenie-Systémové nastavenie), kde sa dá tiež nastaviť aj jas. Vedľa displeja sa nachádzajú ešte aj dve LED diódy (červená a zelená). Červená dióda svieti stále, zelená iba v prípade ak je prijímač zapnutý a identifikuje signál. Zo zadnej strany displeja sa nachádza samolepka, ktorá umožňuje prilepiť displej napr. na prednú stranu TV. Dĺžka kábla pripojeného k displeju je 1 m.

Mini rozmery a nízka hmotnosť

Prednosťou mini verzií prijímačov AB CryptoBox sú samozrejme ich malé rozmery a a ich nízka hmotnosť. Vhodné sú teda na umiestnenie za televízor, prípadne na iné skryté miesto. Veľmi užitočným je v tomto prípade nielen externý displej spolu s IR snímačom diaľkového ovládania, ale aj držiak so samolepkou, vďaka ktorému je možné prilepiť box na zadnú časť TV.

AB CryptoBox 700HD mini
Hmotnosť: 137g
Rozmery: 144x96x28 (ŠxHxV)

AB CryptoBox 702T mini HD
Hmotnosť: 133g
Rozmery: 144x92x28 (ŠxHxV)

Diaľkový ovládač

Dodávaný diaľkový ovládač je stredných rozmerov, všetky tlačidlá sú pogumované, výnimkou je len tlačidlo „OK“ a štyri ovládacie šípky, ktoré sú plastové. Ide o rovnaký typ ovládača, ktorý je dodávaný s prijímačmi AB CryptoBox už od roku 2012. Určite ho preto netreba nijak zvlášť predstavovať.

K obom prijímačom je možné dokúpiť navyše aj odľahčenú verziu ovládača MiniS. Na tomto špeciálnom ovládači sa nachádzajú iba štyri základné tlačidlá (StandBy, Menu, Exit a OK), plus štyri ovládacie šípky okolo tlačidla OK.

Diaľkový ovládač

Menu a informačný panel

Hlavné menu prijímačov je ladené do čiernej farby, dostupné je vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny. Nájdeme v ňom päť základných kategórií: Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenie, X-tras a Multimédiá.

Informačný panel sa zobrazuje pri prepínaní medzi stanicami, či manuálne po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládači. Nachádzajú sa na ňom základné informácie o práve bežiacom a nasledujúcom programe, ako aj obrazové rozlíšenie aktuálne sledovanej stanice, frekvencia a nechýba ani informácia o kvalite signálu či aktuálny čas. Pri opätovnom stláčaní tlačidla „INFO“ sa zobrazia podrobnejšie informácie o práve sledovanom programe z EPG. Detailnejší popis nasledujúceho programu zistíme stlačením šípky doprava, prípadne doľava.

Hlavné menu
Informačný panel
Informačný panel s detailným popisom programu

EPG

Elektronický programový sprievodca (EPG) sa zobrazí po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládači. Na výber sú dve možnosti zobrazenia programu (denné a týždenné EPG). U týždenného EPG je v ľavej strane obrazovky dostupných vždy deväť televíznych kanálov, medzi ktorými je možné sa posúvať šípkami. Program vybranej stanice sa zobrazuje v pravej strane obrazovky, detailný popis programu je v spodnej časti. Dni v EPG je možné meniť žltým (Deň-) a modrým tlačidlom (Deň+). Okrem zistení informácií o programe je možné priamo z EPG nastaviť a editovať aj časovač nahrávania. Stačí len ísť na vybraný program a stlačiť tlačidlo „RECORD“. Pre editovanie časovača sa používa červené tlačidlo. Dáta v EPG sú dostupné maximálne na sedem dní.

Denné EPG
Týždenné EPG

Skúsenosti s prijímačom AB CryptoBox 700HD mini

Počas mojich testov som mal v prijímači softvér s verziou 1.14.19994 zo 17. októbra 2018. Pri úplne prvom spustení je potrebné nastaviť jazyk hlavného menu a prejsť prvotnou inštaláciou. Po nastavení jazyka sú na výber dve možnosti inštalácie – jednoduchá a pokročilá. V prípade jednoduchej inštalácie sa automaticky spustí funkcia Auto DiSEqC, ktorá automaticky nastaví DiSEqC porty, a až potom sa spustí vyhľadávanie programov z orbitálnych pozícií 23,5°E a 19,2°E a to bez potreby ďalšieho nastavovania. Jednoduchá inštalácia je však vhodná iba pre zákazníkov Skylinku, užívatelia iných operátorov si musia teda vybrať pokročilú inštaláciu. Pri pokročilej inštalácii sa najskôr nastaví čas, vyberie družica, prípadne nastavia DiSEqC porty či natáčacie zariadenie (motor). Pri DiSEqC portoch je možné využiť aj v tomto prípade funkciu Auto DiSEqC, ktorá dokáže rozpoznať automaticky zapojenie LNB konvertorov do DiSEqC prepínača. Funguje však iba s prepínačmi vo verzii 1.0. Po všetkých týchto nastaveniach môžeme už spustiť vyhľadávanie programov. K dispozícii je automatické vyhľadávanie celej družice, či manuálne podľa frekvencií. Samozrejmosťou je aj voľba sieťového vyhľadávania, vyhľadávania naslepo (BlindScan), či funkcia FastScan. V prípade využitia FastScanu podporuje aktuálne box slovenských a českých operátorov Skylink, ANTIK Sat, freeSAT, DIGI TV, Magio Sat a Pantelio. V poslednej patch verzii je navyše už aj podpora pre novú Orange TV.

Za zmienku stojí aj funkcia „Auto FastScan“, ktorá automaticky overuje, či sú nejaké zmeny v rastri. V prípade zmien na to upozorní oknom na obrazovke, potom stačí už len aby užívateľ potvrdil aktualizáciu a celý zoznam staníc sa aktualizuje. V súčasnosti je však táto možnosť dostupná iba u platforiem Skylink a ANTIK Sat.

FastScan

Všetky vyhľadané programy je možné bez problémov presúvať, mazať a editovať. K dispozícii je aj možnosť vytvárania obľúbených skupín. Do pamäte prijímača je možné zadať maximálne 200 družíc, 8000 satelitných transpondérov (frekvencií) a uložiť maximálne 20 000 TV a rádio staníc. Obľúbených skupín je možné vytvoriť maximálne 26. Všetky nastavenia je možné kedykoľvek zálohovať na externý pevný disk či USB kľúč.

Prepínanie programov medzi dvomi HD kanálmi z rôznych transpondérov trvá cca 3 sekundy, medzi SD kanálmi 2 sekundy.

Prijímač zvláda bez problémov aj prehrávanie audio stôp vo formáte AAC-HE, otestoval som to na rozhlasových staniciach ČRo na družici Astra 3B (23,5°E), ako aj na slovenskom Fun rádiu z družice Thor 6 (0,8°W).

Miltistream a T2-MI
Podobne ako iné prijímače AB CryptoBox z modelovej rady 7XX HD, aj AB CryptoBox 700HD mini umožňuje príjem programov šírených v špeciálnej technológii Multistream. Funkčnosť som otestoval na ukrajinských staniciach z družice Astra 4A (4,8°E) od operátora ZeonBud, ktoré vysielajú aj v režime T2-MI. Pre ich naladenie stačilo iba spustiť vyhľadávanie frekvencie, ktorú som si vybral v zozname. Žiadne ďalšie parametre nebolo potrebné zadávať.

Spolupráca s kartami
V internej čítačke kariet prijímača AB CryptoBox 700HD mini som mal možnosť otestovať dekódovacie karty ANTIK Sat (Conax), RTVS (Irdeto), Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE) a Skylink (Irdeto). Všetky fungovali bez problémov. Karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a hore. Nezasúva sa do boxu celá, trčí približne 3 cm.

Sieťové aplikácie

Pre plnohodnotné využívanie sieťových aplikácií je potrebné pripojenie k internetu. Štandardne sú dostupné sieťové aplikácie Sieťový prehrávač (DLNA DMP), DLNA DMR, Rádio, FTP Download, RSS a Počasie, ktoré ale pri testoch nefungovalo. Prijímač po spustení aplikácie vypisoval chybu. Po nahraní patch verzie softvéru sa ponuka multimediálnych funkcií prijímača rozšíri o prehrávač videí z YouTube, IPTV prehrávač, Dailymotion či Net Photo. Okrem toho ponúka AB CryptoBox 700HD mini aj Kalendár s možnosťou pripomienok a deväť hier (Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine).

Pozastaviť sa môžem pri aplikáciach DLNA DMP a DLNA DMR. Pomocou týchto aplikácií je možné prehrávať multimediálny obsah aj z externých zariadení, ako mobil, PC či sieťový disk. Po spustení aplikácie „Sieťový Prehrávač DLNA DMP“ mi našlo takmer okamžite môj sieťový disk z NAS Synology. Bez problémov som tak mohol sledovať videá či počúvať hudbu z môjho sieťového disku. Podmienkou je samozrejme mať nainštalovanú aplikáciu „Multimediálny server“. Všimol som si tiež, že je potrebné mať k boxu aj pripojený USB kľúč či pevný disk. Ak som pripojený USB kľúč nemal, nešlo spustiť žiadny súbor zo sieťového disku.

Vďaka DLNA DMR je možné pozerať fotky či videá z mobilu na TV. Potrebné je však nainštalovať do mobilu špeciálnu aplikáciu s podporou tejto funkcie. Pre zariadenia s operačným systémom Android je možné použiť aplikáciu s názvom Media house, u zariadení s iOS napr. Nero Straming Player.

Aplikácia Rádio
Aplikácia YouTube

Skúsenosti s prijímačom AB CryptoBox 702T mini HD

Terestriálny prijímač AB CryptoBox 702T mini HD som mal k dispozícii so softvérovou verziou V1.13.20106 zo 4. decembra 2018. Aj tento box ponúka užívateľom pri úplne prvom spustení jednoduchú prvotnú inštaláciu, kde v troch krokoch nastavíme jazyk, dátum, čas a spustí sa automatické vyhľadávanie programov. Po ukončení vyhľadávania všetkých frekvencií sa tak uložia do pamäte dostupné programy z DVB-T/T2. Všetky vyhľadané programy je možné presúvať, mazať a editovať. K dispozícii je aj možnosť vytvárania obľúbených skupín. Do pamäte prijímača je možné zadať maximálne 500 frekvencií a uložiť maximálne 2 000 TV a rádio staníc. Obľúbených skupín je možné vytvoriť maximálne 26. Všetky nastavenia je možné kedykoľvek zálohovať na externý pevný disk či USB kľúč. V prípade potreby je tak možné obnoviť nastavenia a všetky vyhľadané programy zo zálohy.

Prijímač podporuje aj napájanie predzosilňovača (5 V), užívatelia, ktorí tak majú v anténe predzosilňovač s napájaním 5 V, ho môžu napájať priamo z boxu a nepotrebujú žiadny externý adaptér. Napájanie však nie je možné zapnúť v prvotnej inštalácii, ale iba v menu (Inštalácia-Nastavenie napájania antény).

Samozrejmosťou je aj podpora funkcie LCN (Logical Channel Number), ktorá umožňuje zoradiť programy podľa poradia operátora. Na Slovensku aktuálne Towercom síce túto funkciu nepodporuje, využiť ju však môžu diváci, ktorí prijímajú napr. programy zo susedného Maďarska.

K dispozícii je aj aplikácia Kalendár s možnosťou pridania pripomienok a deväť jednoduchých hier (Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine).

Spolupráca s kartami

Prijímač má jednu univerzálnu čítačku kariet, ktorá sa nachádza na bočnej strane. Vhodný je tak nielen pre príjem voľne šírených, ale aj kódovaných programov. Vďaka podpore nového kodeku H.265/HEVC je navyše vhodný už aj pre príjem programov z českého DVB-T2. Dekódovacia karta sa do čítačky vkladá s čipom dopredu a hore. K dispozícii som mal počas mojich testov v čítačke zasunutú dekódovaciu kartu Plustelka, ktorá fungovala bez najmenších problémov.

Manuálne vyhľadávanie programov
Automatické vyhľadávanie programov

Nahrávanie a Multimédia

Oba mini boxy majú po dva USB porty verzie 2.0, do ktorých je možné pripojiť aj externé pamäťové zariadenia a to ako vo formáte FAT32, tak aj NTFS. Po pripojení pamäťového zariadenia je možné využívať multimediálne funkcie PVR či TimeShift, prípadne, ako som už spomínal, zálohovať si nastavenia. Samozrejmosťou je aj prehrávanie multimediálnych súborov (audio, video, fotky).

Nahrávať na externý disk je možné viacerými spôsobmi. Manuálne, stlačením tlačidla “RECORD” na diaľkovom ovládači, alebo je možné si nastaviť aj časovač. Satelitný box AB Cryptobox 700HD mini umožňuje nahrávať maximálne dva programy, terestriálny AB CryptoBox 702T mini HD má obmedzenie iba na jeden program. Počas nahrávania programu umožňujú boxy sledovať aj iný program ako ten, ktorý sa nahráva, vždy však iba z rovnakého transpondéra/multiplexu. Aj tu má však AB CryptoBox 702T mini omedzenie, môže to byť vždy iba nekódovaný kanál.
V prípade AB Cryptobox 700HD mini je možné sledovať aj kódovaný kanál.

Nahrávky sú dostupné kompletne so všetkými audio stopami či DVB titulkami. Pri ich prehrávaní je tak možné prepínať medzi audio stopami či prípadne si zapnúť aj skryté DVB titulky. Teletextové vysielanie sa nezaznamenáva. Samotné nahrávky sú vo formáte .ts, alebo .ps (podľa nastavenia v menu). Nahrávky som skúšal spustiť aj na PC, fungovali však len tie z nekódovaných programov. Pri kódovaných programoch sú nahrávky v kódovanom stave. Dajú sa však dekódovať so špeciálnym softvérom.

Z multimediálnych súborov prijímače podporujú prehrávanie video súborov typu: AVI, MP4, FLV, MPG, MKV, TS, z hudobných MP3, WAV, či OGG. Bez problémov zvládajú aj obrázky JPG, PNG, BMP a GIF. Vzhľadom na to, že prijímače podporujú už nový kodek H.265 HEVC, je možné prehrávať videá aj s týmto kodekom, samozrejme len do rozlíšenia 1080p. Otestoval som aj videá s externými titulkami vo formáte .srt, s ktorými tiež nebol žiadny problém. Prijímače dokonca ponúkajú aj možnosť zvoliť si jazyk titulkov (kódovanie) či zmeniť farbu.

Všetky súbory umiestnené na externom pamäťovom zariadení je možné presúvať, mazať či premenovávať.

Samozrejmosťou je aj funkcia časového posunu TimeShift, ktorú je možné aktivovať manuálne stlačením tlačidla „PAUSE“, alebo automaticky s využitím tzv. permanentného TimeShiftu, kde sa programy budú dočasne zaznamenávať automaticky na pevný disk. Vďaka tejto funkcii je možné program kedykoľvek zastaviť či pretočiť späť. Všetky nastavenia TimeShiftu ako aj samotného nahrávania sú dostupné v mediálnom prehrávači pod modrým tlačidlom (PVR Nastavenia).

PVR Nastavenia


Pripojenie k internetu a mobilná aplikácia G-MScreen

Z oboch testovaných prijímačov je možné pripojiť ku sieti iba AB CryptoBox 700HD mini. V prípade satelitného prijímača je na výber ako káblové, tak aj bezdrôtové WIFI pripojenie. V prípade bezdrôtového pripojenia je však potrebné zasunúť do jedného z USB portov externý Wifi adaptér. Ten však nie je štandardne súčasťou balenia, v prípade potreby je tak nutné si ho dokúpiť zvlášť. Terestriálny box bohužiaľ nemá sieťový konektor RJ45 a k dispozícii nie je ani pripojenie pomocou externého WIFI adaptéra.

Po pripojení k sieti je možné box aj ovládať z mobilu, alebo tabletu. Slúži na to aplikácia z názvom G-MScreen. Aplikácia je k dispozícii ako pre zariadenia s operačným systémom Android, tak aj iOS. Okrem samotného ovládania je tiež možné v aplikácii prezerať elektronického programového sprievodcu, nastaviť časovač či dokonca sledovať živé vysielanie, ktoré však nefungovalo zrovna ideálne. Program v mobile sekal, alebo ho vôbec nespustilo. Tiež som si všimol, že pri programoch s kodekom HEVC z ponuky ANTIK Satu bola vždy iba čierna obrazovka so zvukom.

Záver

AB CryptoBox 700HD mini a AB CryptoBox 702T mini HD sú cenovo dostupné multimediálne boxy s podporou príjmu staníc v SD a HD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 a H.265/HEVC.

Aj napriek malým rozmerom sa jedná o plnohodnotné HDTV prijímače s podporou nového kodeku H.265/HEVC a so všetkými štandardnými funkciami ako PVR či TimeShift. Nechýba ani multimediálny prehrávač a v prípade satelitného boxu AB CryptoBox 700HD mini aj funkcie FastScan, AutoFastScan, Auto DiSEqC či rôzne sieťové aplikácie.

Doporučená maloobchodná cena AB CryptoBox 700HD mini : 60,90 eur s DPH.
Doporučená maloobchodná cena AB CryptoBox 702T mini HD: 24,9 eur s DPH.

Odkazy na produkty:
AB CryptoBox 700HD mini
AB CryptoBox 702T mini HD terestriálny prijímač

Za zapožičanie prijímačov AB CryptoBox 700HD mini a AB CryptoBox 702T mini HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.


Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V recenzii Cryptoboxu 752HD bolo uvedené, že PVR funkcia nahráva aj teletext a v tomto článku stojí, že 700HD mini ho nenahráva. Nie je to náhodou tak, že obidva prístroje nahrávajú DVB teletext, ale VBI teletext nie a pri testoch boli použité kanály, na ktorých je TXT vysielaný rozdielnou formou? Lebo sa mi zdá nepravdepodobné, aby prijímače, ktoré sú hardwarovo aj softwarovo tak veľmi podobné, mali v týchto veciach rozdielne správanie.

  2. Nechcem byt zly, no neviem co je to za „pristroj“ ak to tak slusne nazvem, ktory musi mat externy displej pripojeny cez USB, aby bolo mozne s tou krabickou vôbec nieco spravit.
    Pripomina mi to pristroje Alma rady 2xxx, ktore bez ovladacky ani nepustil a jedinymi indikátormi stavu boli dve ledky. Podla fotiek pristroj velmi lacny vyzera byt aspon pre mna.

    Dalsia vec: nikde som sa nedocital, v akom formate bude T2 vysielat H264 alebo H265? Dufam, ze si zase H265 nezmyslia, i ked hlavne v pociatkoch prijimace len s H264 kodekom predaval a tvrdil na co vsetko sme pripraveni do buducna… podla mna skor pripraveni len na sklamanie.

    1. Displej obsahuje IR senzor diaľkového ovládania, preto musí byť pripojený. Extra je riešený preto, lebo prijímač je určený na skrytie za TV a aby sa potom dal ovládať, má senzor takto vyvedený. Je to celkom bežné riešenie, aj keď nie je bežné spojiť ho s extra displejom. Obidva prijímače podporujú kodeky MPEG-4 (h.264/AVC) aj h.265/HEVC, takže v súvislosti s nimi nemusíš riešiť podporu HEVC. Ale keď sa už pýtaš, tak naše DVB-T2 bude ešte najmenej rok (no skôr asi také 2-3 roky) vysielať v MPEG-4.

Komentáre už nie sú povolené.