Reklama

AB CryptoBox 752 HD – Combo prijímač s tunermi DVB-S/S2 a DVB-T/T2/C

AB CryptoBox 752 HD je HDTV set-top-box vhodný pre príjem kódovaných aj voľne šírených programov, a to nielen zo satelitu (DVB-S/S2), ale aj terestriálu (DVB-T/T2) či digitálnej káblovky (DVB-C). Box podporuje príjem staníc v SD a HD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, vrátane najnovšieho H.265/HEVC. Má jednu čítačku dekódovacích kariet a jeden CI slot pre vloženie dekódovacieho modulu. Samozrejmosťou je podpora nahrávania na externé pamäťové zariadenia (PVR) či funkcia zastav, pretoč, pusti znovu (TimeShift). Okrem toho podporuje aj prehrávanie multimediálnych súborov a má aj niekoľko internetových aplikácií. Ide o takmer totožný model ako AB CryptoBox 750 HD, rozdiel je iba v tom, že má naviac DVB-T/T2/C tuner.

Základná charakteristika prijímača AB Cryptobox 752HD:
1x čítačka dekódovacích kariet
1X slot pre CAM modul
Procesor: 1 GHz
RAM: 256 MB DDR III
Flash pamäť: 16 MB
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
VFD displej (zobrazuje číslo a názov stanice/hodiny)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS 232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x SCART konektor
Auto Fast Scan – automatické ladenie programov od Skylinku a ANTIK Sat
FastScan – rýchle vyhľadávanie programov platforiem Skylink, ANTIK Sat, freeSAT, Pantelio, DIGI TV a ďalších
Pamäť pre 200 satelitov, 8000 transpondérov a 20000 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, MediaPlayer, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p
Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
Súčasťou balenia spolu s combo prijímačom je ešte aj diaľkové ovládanie, užívateľský manuál vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny, ako aj dve mikrotužkové batérie (AAA). HDMI kábel sa štandardne v balení nenachádza, v prípade potreby je teda nutné si ho dokúpiť zvlášť.

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača nájdeme jednu červenú LED diódu (svieti stále), VFD displej, na ktorom sa zobrazuje napr. číslo a názov kanálu, poprípade pri prehrávaní multimédií, názov súboru. Samozrejmosťou je aj možnosť zobrazovania aktuálneho času a to nielen v StandBy režime, ale aj v prevádzkovom. Nastaviť je to možné priamo v systémových nastaveniach, kde je tiež možné upraviť aj jas displeja. Okrem samotného displeja sú v prednej časti prijímača aj tri základné ovládacie tlačidlá (CH+/CH- a Power). Vedľa nich sa nachádza ešte aj otvárací kryt, pod ktorým je jedna čítačka dekódovacích kariet, USB port ver. 2.0 a CI slot pre vloženie dekódovacieho CAM modulu. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole.

Na zadnom paneli prijímača sa nachádzajú konektory LNB in, Loop out, ANT in, Loop, HDMI, SCART, servisný port RS 232, USB 2.0, LAN konektor RJ 45, ako aj optický S/PDIF audio výstup. Nechýba ani hlavný sieťový vypínač a tiež sieťový kábel, ktorý je k prijímaču pripojený napevno.

Diaľkový ovládač
Dodávaný diaľkový ovládač je stredných rozmerov. Obsahuje všetky základné ovládacie tlačidlá potrebné pre ovládanie, ktoré dopĺňajú tlačidlá PVR. Nechýba tiež špeciálne tlačidlo „MEDIA“, vďaka ktorému sa dostaneme priamo k nahrávkam či súborom umiestneným na pripojenom externom pamäťovom zariadení. Všetky tlačidlá sú pogumované, okrem tlačidla „OK“ a ovládacích šípok, ktoré sú plastové.

Niekoľko mesiacov je k dispozícii pre prijímače AB CryptoBox aj odľahčená verzia ovládača MiniS, ktorú si môžu majitelia prijímačov tejto značky dokúpiť zvlášť. Na tomto špeciálnom ovládači sa nachádzajú iba štyri základné tlačidlá (StandBy, Menu, Exit a OK), plus štyri ovládacie šípky okolo tlačidla OK.

Menu a informačný panel
Hlavné menu prijímača je dostupné vo viacerých jazykoch, nechýba samozrejme ani slovenčina, prípadne čeština. Celé menu je ladené do čiernej farby a nachádza sa v ňom päť základných kategórií Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenie, X-tras a Multimédiá. Hlavné menu netreba veľmi ani predstavovať, je úplne identické s predchádzajúcimi modelmi prijímačov značky AB CryptoBox 6XX HD či 5XX HD, ktoré sú na trhu už niekoľko rokov.

Na informačnom paneli sa nachádzajú aktuálne informácie o práve sledovanom a nasledujúcom programe, aktuálny čas, názov družice, frekvencia, kvalita signálu či obrazové rozlíšenie. Panel sa zobrazuje automaticky pri prepnutí na iný program. Pri prepínaní je preddefinovaný čas zobrazenia panela 5 sekúnd. Čas je však možné zmeniť a to v rozmedzí od 1 do 10 sekúnd. V prípade potreby je možné zobraziť informačný panel kedykoľvek po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládači. V tomto prípade sa bude však panel zobrazovať až pokiaľ to manuálne užívateľ nezruší tlačidlom „EXIT“, alebo ďalším dvojitým stlačením tlačidla „INFO“. Navyše pri stáčaní tlačidla „INFO“ je možné zobraziť aj detailnejšie informácie o práve sledovanom či nasledujúcom programe.

EPG
V elektronickom programovom sprievodcovi sú k dispozícii dve možnosti zobrazenia (Denný EPG a Týždenný). Pri týždennom EPG je v ľavej časti možné vidieť vždy deväť televíznych kanálov a v pravej časti zase deväť relácií vybranej stanice z daného dňa. Podrobnejšie informácie o vybranom programe sa zobrazujú v spodnej časti obrazovky, dni je možné meniť zeleným a modrým tlačidlom. Priamo v EPG je možné nastaviť, alebo editovať, časovač nahrávania. Pre aktivovanie časovača stačí na vybranom programe stlačiť iba tlačidlo „RECORD“. Program sa následne označí červenou farbou. Pre prípadné editovanie časovača je nutné stlačiť červené tlačidlo. Samozrejmosťou v EPG je aj nastavenie opakovaného časovača, ktorý sa bude hodiť v prípade, že si chceme nastaviť automatické nahrávanie pravidelných seriálov či programov. Nastaviť je možné denné či týždenné nahrávanie, ako aj nahrávanie v pracovných dňoch, alebo iba počas víkendov. Program je dostupný v EPG vždy na sedem dní dopredu, samozrejme pokiaľ daný program má aktívne EPG.

Skúsenosti
Počas mojich testov som mal v prijímači softvér s verziou 1.14.19994 zo 17. októbra 2018. Pred úplne prvým spustením je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu. Po výbere jazyka ponúkne box na výber buď jednoduchú, alebo pokročilú inštaláciu. Pri jednoduchej inštalácii sa najskôr spustí funkcia Auto DiSEqC a následne automatické vyhľadávanie programov z orbitálnych pozícií 23,5°E a 19,2°E a to bez potreby ďalšieho nastavovania. Zvládne to teda aj nie veľmi technicky zdatný užívateľ. Jednoduchá inštalácia je vhodná však iba pre zákazníkov satelitného operátora Skylink. V prípade iných operátorov je nutné vybrať pokročilú inštaláciu, kde sa postupne nastaví čas, vyberie družica, prípadne nastavia DiSEqC porty či natáčacie zariadenie (motor). Pri DiSEqC portoch je možné využiť aj funkciu Auto DiSEqC, ktorá dokáže rozpoznať automaticky zapojenie LNB konvertorov do DiSEqC prepínača. Funguje však iba s prepínačmi vo verzii 1.0. Aj pri pokročilej inštalácii je možné vyhľadávať programy pomocou funkcie FastScan. S testovanou verziou softvéru podporoval prijímač rýchle vyhľadávanie slovenských a českých operátorov Skylink, ANTIK Sat, freeSAT, DIGI TV, Magio Sat a Pantelio. Celé vyhľadávanie trvá iba pár sekúnd a po jeho ukončení sú programy zoradené podľa kanálovej mapy operátora. U platformách Skylink a ANTIK Sat je možné navyše zapnúť aj „Auto FastScan“, ktorý automaticky overuje, či sú nejaké zmeny v rastri operátora. V prípade zmien na to upozorní oknom na obrazovke, potom stačí už len potvrdiť aktualizáciu a celý zoznam staníc sa aktualizuje.

Okrem funkcie FastScan je možné samozrejme programy vyhľadávať aj manuálne, podľa jednotlivých frekvencií, prípadne automaticky. K dispozícii je aj voľba sieťového vyhľadávania a vyhľadávania naslepo (BlindScan). Vyhľadané programy je možné kedykoľvek v prijímači presúvať, mazať, alebo uzamykať. Vytvoriť si môžeme celkovo až 26 obľúbených skupín. Do pamäte prijímača je možné zadať maximálne 200 družíc, 8000 satelitných transpondérov (frekvencií) a uložiť maximálne 20 000 TV a rádio staníc, teda výrazne viac ako tomu bolo v prípade predchádzajúcich modelov značky AB CryptoBox. Všetky vyhľadané programy a nastavenia je možné kedykoľvek zálohovať na USB kľúč, poprípade externý pevný disk. V prípade potreby si tak môže užívateľ obnoviť svoje nastavenia zo zálohy.

AB CryptoBox 752 HD zvláda bez problémov aj prehrávanie audio stôp vo formáte AAC-HE, otestoval som to na rozhlasových staniciach ČRo na družici Astra 3B (23,5°E), ako aj slovenskom Fun rádiu z družice Thor 6 (0,8°W).

Miltistream a T2-MI
Niektorí zahraniční operátori využívajú satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače v špeciálnej technológii Multistream. Bežné satelitné prijímače takto šírené programy nenaladia a doteraz to bolo možné iba pomocou špeciálnych satelitných kariet. V poslednom období sa však dostávajú na trh aj satelitné prijímače, ktoré už túto technológiu podporujú, nová rada prijímačov AB CryptoBox 7XX HD patrí medzi nich. Navyše pre naladenie takto šírených programov sa nevyžaduje vôbec zadávanie presných parametrov a prijímače podporujú už aj príjem programov v režime T2-MI. Bez problémov sa mi takto podarilo naladiť napr. ukrajinské stanice z družice Astra 4A (4,8°E) od operátora ZeonBud.

Čas štartu prijímača z pohotovostného režimu záleží či je zapnutý úsporný režim. Štandardne je vypnutý, takže po zapnutí prijímača diaľkovým ovládaním môžeme sledovať programy do niekoľkých sekúnd. Pokiaľ by niekomu nevadil pomalší štart prijímača, môže si zapnúť úsporný režim v nastaveniach (Nastavenie-Systémové nastavenia). Potom bude síce štart prijímača pomalší, ale spotreba v StandBy režime bude približne 1 W.

Prepínanie programov medzi dvomi HD kanálmi z rôznych transpondérov trvá cca 3 sekundy, medzi SD kanálmi približne 2 sekundy.

DVB-T/T2/C tuner
Okrem satelitného tunera DVB-S/S2 má AB CryptoBox 752 HD k dispozícii ešte aj duálny DVB-T/T2 a DVB-C tuner. Umožňuje tak príjem nielen zo satelitu, ale aj z terestriálneho vysielania, či digitálnej káblovej televízie a to nielen tých voľne šírených, ale aj kódovaných. Bez problémov tak zvládne aj príjem programov z terestriálnej platformy Plustelka. Samozrejme je nutné si ešte zakúpiť samostatnú kartu, alebo CAM modul. Vďaka podpore nového kodeku H.265/HEVC je navyše vhodný už aj pre príjem programov z českého DVB-T2. Samozrejmosťou je aj napájanie predzosilňovača antény (5V). Napájanie je štandarde vypnuté, v prípade potreby je preto nutné si ho zapnúť (Inštalácia-Terestriálne menu).

Spolupráca s kartami a CAM modulmi
AB CryptoBox 752 HD má jednu univerzálnu čítačku dekódovacích kariet a jeden voľný CI slot pre vloženie dekódovacieho modulu. S prijímačom som otestoval v internej čítačke dekódovacie karty ANTIK Sat (Conax), Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE) a Skylink (Irdeto). Vďaka voľnému CI slotu je možné do prijímača vložiť aj CAM modul. Pri testoch som mal k dispozícii moduly Irdeto Smit, Technisat Conax či CAM 701 Viaccess od satelitného operátora Skylink. Všetky moduly a karty fungovali s prijímačom bez problémov a nezaznamenal som počas mojich testov s nimi žiadne problémy. Prijímač navyše umožňuje aj vypnutie hlášky, pokiaľ by teda niekomu prekážali hlášky CAM modulu, môže si ich jednoducho vypnúť (Nastavenie-Systémové nastavenia).

Nahrávanie a Multimédiá
Po pripojení externého pamäťového zariadenia (externý pevný disk či USB kľúč), je možné využívať aj funkcie PVR a TimeShift. Počas nahrávania programu zo satelitu je možné sledovať aj iný program z DVB-T/T2 či DVB-C, alebo opačne. Pokiaľ by sme však chceli nahrávať dva programy zo satelitu, alebo terestriálu, tu je už obmedzenie vždy na jeden satelitný transpondér/multiplex. Tiež záleží, či sú programy kódované alebo FTA, a či používame dekódovaciu kartu alebo CAM modul. V prípade použitia dekódovacej karty je možné jeden kódovaný program nahrávať a druhý z rovnakého transpondéru sledovať, respektíve dva programy nahrávať. U CAM modulu je možné sledovať či nahrávať vždy iba jeden kódovaný program. Otestoval som to s novým modulom CAM 701 Viaccess od satelitného operátora Skylink, ako aj Irdeto Smit s vloženou kartou Skylink M7. Prijímač dokáže dekódovať buď iba z karty, alebo iba z CAM modulu. Nedokáže dekódovať súčasne aj z karty aj z CAM modulu. Všimol som si tiež, že počas prebiehajúceho nahrávania nie je možné vojsť do menu a prijímač neumožňuje vtedy ani prehrávať multimediálne súbory či iné nahrávky z pripojeného pamäťového zariadenia.

Programy sa nahrávajú vždy so všetkými audio stopami, DVB titulkami, vrátane teletextového vysielania. Nie je tak problém si pri prezeraní nahrávky vybrať inú audio stopu, alebo spustiť DVB titulky či skryté titulky z teletextu. Nahrávky sú dostupné štandardne vo formáte .ts, v PVR menu však prijímač ponúka aj zmenu formátu na .ps. V prípade kódovaných programov sú vždy všetky nahrávky v kódovanom stave, nie je ich teda možné prehrať v PC. Na to treba najskôr použiť PC program pre dekódovanie nahrávok. Neplatí to však v prípade nahrávania nekódovaných (FTA) programov, tie sú vždy v nekódovanom stave.

TimeShift sa aktivuje štandardne stlačením tlačidla „PAUSE“ na diaľkovom ovládači. K dispozícii je aj permanentný TimeShift, ktorý ak sa zapne, tak sa funkcia spúšťa automaticky. Kedykoľvek je tak možné program zastaviť a pretočiť späť. Permanentný TimeShift je možné zapnúť v nastaveniach PVR (Multimédia-USB-PVR nastavenia).

Prijímač podporuje aj prehrávanie multimediálnych súborov z externého pamäťového zariadenie. Z videí nemal problém prehrávať súbory typu AVI, MP4, FLV, MPG, MKV, TS, z hudobných MP3, WAV, či OGG. Bez problémov zobrazoval aj obrázky JPG, PNG, BMP a GIF. Vzhľadom na to, že prijímač podporuje už nový kodek H.265 HEVC je možné prehrávať videá aj s týmto kodekom, samozrejme len do rozlíšenia 1080p. Otestoval som aj videá s externými titulkami vo formáte .srt s ktorými tiež nebol žiadny problém.

Vďaka funkcii DLNA môžeme veľmi jednoducho prehrávať videá a obrázky z mobilného zariadenia, PC či sieťového disku NAS, ktoré sú pripojené k rovnakej sieti ako prijímač. Stačí si len stiahnuť do zariadenia potrebnú aplikáciu či nastaviť správne NAS. Prehrávanie z môjho sieťového disku NAS Synology fungovalo bez problémov, musel som však mať v NAS nainštalovanú aplikáciu „Multimediálny server“.

Bez problémov je možné prezerať fotografie aj priamo zo smartfónu. Pre zariadenia s operačným systémom Android je možné použiť aplikáciu Media house, u zariadení s iOS napr. Nero Straming Player.

Prijímač tiež podporuje aj viacero aplikácií ako Kalendár, FTP Download, Počasie či RSS. Dostupná je aj aplikácia Rádio, kde je možné si vybrať z veľkého množstva internetových rádií. V zozname nechýbajú samozrejme ani slovenské a české rádiá. Po nainštalovaní alternatívneho softvéru označovaného ako „PATCH“ sa ponuka sieťových aplikácií navyše rozšíri aj o YouTube, Dailymotion, Net Photo, vrátane IPTV prehrávača, ktorý umožňuje prehrávať internetové streamy.

Pre zábavu ponúka Cryptobox aj deväť hier (Sudoku, Boxman, Trans, WhiteBlack, Gobang, Snake, Tetris, Hexa a Mine).

Mobilná aplikácia G-MScreen
Pomocou mobilnej aplikácie G-MScreen je možné prijímač ovládať aj pomocou mobilných zariadení. Aplikácia je k dispozícii ako pre zariadenia s operačným systémom Android, tak aj iOS. Okrem samotného ovládania je tiež možné v aplikácii prezerať elektronického programového sprievodcu, nastaviť časovač či dokonca sledovať živé vysielanie. Pri streamovaní sa mi však niekedy stávalo, že program sekal, alebo ho vôbec nespustilo. Tiež som si všimol, že pri programoch s kodekom HEVC z ponuky ANTIK Satu bola vždy iba čierna obrazovka so zvukom. Aplikáciu som testoval s iPhone SE.

Pripojenie k internetu
Prijímač je možné pripojiť k internetu nielen pomocou LAN kábla, ale aj WIFI či dokonca USB 3G modemu. V prípade bezdrôtového pripojenia je však nutné si dokúpiť špeciálny WIFI adaptér, ten však nie je bežne súčasťou balenia. V predaji je viacero adaptérov, nie všetky však budú fungovať. Je potrebné aby bol s čipom Ralink 5370. Odporúčam však zakúpiť si originálny WIFI adaptér priamo od výrobcu značky AB CryptoBox. Ten ponúka na výber dva adaptéry, jeden s anténou so ziskom 2dBi a druhý s 5dBi. Aj po pripojení WIFI adaptéru je možné mať k boxu pripojené ešte aj externé pamäťové zariadenie. Jedno zariadenie môže byť napojené na predný USB port a druhé zo zadnej strany, kde sa nachádza druhý USB port. Oba USB porty sú vo verzii 2.0.

Záver
AB CryptoBox 752 HD je vhodný pre príjem kódovaných aj voľne šírených programov, a to nielen z družice, ale aj terestriálu, prípadne digitálnej káblovej televízie. Box podporuje príjem staníc v SD a HD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, vrátane najnovšieho H.265/HEVC. Okrem toho ponúka užívateľom aj množstvo multimediálnych funkcií, vrátane PVR, TimeShift, prehrávača internetových rádií či IPTV, ako aj podporu DLNA DMR. Pre užívateľom, ktorí nechcú riešiť prelaďovanie je u vybraných operátorov dostupná aj funkcia automatického FastScanu. Na záver možno povedať, že ide o prijímač so slušným pomerom cena/výkon.

Doporučená maloobchodná cena: 84,90 eur s DPH

Odkaz na produkt: AB CryptoBox 752HD

Za zapožičanie prijímača AB CryptoBox 752HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. suhlasim hbbtv uz by malo byt sucastou kazdeho prijimacu

  1. EPG nefunguje ako ma nenacitava. Co sa týka EPG bol som sklamaný.

  2. Cena 84,90€ je vysoká, tento box sa dá kúpiť u serióznych predajcov za 73€, v niektorých eshopoch aj za 67. Inak veľmi vydarený prijímač, ešte keby tak mal HbbTV (a prípadne aj DVB-S2X), nedalo by sa mu už asi nič vytknúť. Tak či tak je v tejto cene top. Jediná alternatíva k nemu pod 100€ je Amiko Viper Combo HDD, ktorý beží na Enigme 2, má HbbTV a šachtu pre interný HDD, avšak nepodporuje príjem multistreamu / T2-MI a nemá VFD displej, len numerický (7-segmentový).

  3. Ještě by me zajímalo zda se ještě objevuje u terestriálního prijmu DVB-T/T2 hlaska anténa je pretizena při volbe v menu napeti 5V na vypnuto. Myslim, ze to bylo při pripojeni všech tuneru DVB-S a DVB-T. Nebo uz je to vyreseno. Diskutovalo se o tom asi před ctvrt rokem na forech parabola atd.. Diky za info.

Komentáre už nie sú povolené.