Reklama

Otestovali sme univerzálny diaľkový ovládač Superior Freedom

Univerzálnych diaľkových ovládačov je na našom trhu veľké množstvo, niektoré sú samoučiace, iné treba programovať manuálne zadávaním kódov. Dostupné sú však aj modernejšie, ktoré sú programovateľné pomocou PC. Dnes by som vám chcel jeden takýto ovládač predstaviť. Pred niekoľkými týždňami sa mi totiž do rúk dostal univerzálny ovládač Superior Freedom od talianskeho výrobcu Superior Electronics, ktoré mňa osobne veľmi zaujalo a to nielen jeho cenou, ale aj funkciami. Hlavnou výhodou je samozrejme veľká databáza podporovaných zariadení, ktoré dokáže ovládať. Ako som spomínal, ide o programovateľný ovládač, ktorý nemusíme vôbec programovať manuálne zadávaním kódu, stačiť nám bude akýkoľvek počítač s operačným systémom Windows, a špeciálny softvér, ktorý je dostupný zadarmo k stiahnutiu na internete. Nepotrebujeme teda k dispozícii vôbec ani pôvodný ovládač.
Pokračovanie nižšie:


V predaji je dostupných hneď niekoľko verzií ovládačov, vybrať si tak môžeme ovládač, s ktorým dokážeme ovládať dve zariadenia (2v1), alebo rovno štyri (4v1). Obe verzie sú navyše dostupné aj v dvoch farebných prevedeniach – biele alebo čierne. Ja osobne som mal k dispozícii verziu 2v1 v čiernom prevedení.

Obsah balenia
Ovládač je zabalený v plastovom obale. Po jeho rozbalení sa štandardne okrem ovládača nachádza v balení ešte aj stručný užívateľský manuál a krátky USB kábel, ktorý budeme potrebovať pre prepojenie s PC. Do ovládača sa vkladajú dve mikrotužkové batérie (AAA), ktoré však už súčasťou balenia nie sú. Pokiaľ ich nemáme, bude ich teda nutné dokúpiť zvlášť.

Programovanie
Ešte pred prvým použitím ovládača ho budeme musieť naprogramovať pre naše zariadenia. Osobne som mal k dispozícii ovládač pre dve zariadenia, teda Superior Freedom 2v1. Ovládač si tak budem môcť naprogramovať na dve zariadenia, teda nielen napr. televízor, ale aj satelitný prijímač či DVD. Pre naprogramovanie je potrebný softvér s názvom Superior, ktorý je k dispozícii zdarma na oficiálnej webovej stránke výrobcu: superior-electronics.com. Po nainštalovaní softvéru do PC môžeme daný program spustiť a prepojiť samotný ovládač a PC, pomocou priloženého USB kábla. Výrobca odporúča aby bol ovládač prepojený priamo do USB portu počítača, neodporúča využívať USB hub a ani predlžovacie USB káble.

Ešte pred spustením programu Superior nám vyskočí úvodná obrazovka, ktorá nás informuje ako môžeme v piatich krokoch náš ovládač naprogramovať. Následne klikneme na OK a spustí sa program. Pokiaľ by sme nemali ovládač pripojený k PC, ešte predtým nás vyzve k jeho pripojeniu. Musím tiež pripomenúť, že pre správnu funkčnosť programu je nutné internetové pripojenie.

Na ľavej strane obrazovky môžeme vidieť v softvéri voľby TV a Sat, pokiaľ bude mať niekto verziu pre štyri zariadenia, objavia sa tam ešte aj možnosti DVD a AUX. Vyberieme si teda najskôr voľbu, ktorú chceme ísť programovať a potom prejdeme na vyhľadávanie značky nášho zariadenia a modelu. Po nájdení nášho zariadenia dvojitým kliknutí potvrdíme voľbu a softvér nás prepne na druhú, kde si môžeme naprogramovať ďalšie zariadenie. Po výbere všetkých zariadení klikneme už len na tlačidlo „Click to install“ a ovládanie sa behom niekoľkých sekúnd naprogramuje. Po naprogramovaní odpojíme od ovládača USB kábel a môžeme ho začať používať. V prípade, že sa rozhodneme ovládač používať pre iné zariadenie, môžeme ho samozrejme neskôr kedykoľvek preprogramovať rovnakým postupom.

V programe sa mi tiež páči jedna super vychytávka. Pri niektorých modeloch ovládačov v zozname sú dostupné navyše PDF súbory, v ktorých nechýba obrázok originálneho ovládača a rozpis všetkých jeho tlačidiel aj s tlačidlami Superior Freedom. Nie všetky tlačidlá sú totiž na univerzálnom ovládači. Chýbajú napr. tlačidlá pretáčania. To vyriešil výrobca tak, že je najskôr nutné stlačiť tlačidlo SHIFT a potom zelené tlačidlo. Toto všetko je pekne rozpísané v týchto PDF súboroch.

Môžem ešte spomenúť, že samotný softvér Superior nie je dostupný len v anglickom jazyku. Ponúka na výber aj slovenčinu a češtinu, musím však dodať, že lokalizácia nie je úplne vydarená. Na tomto by mohol ešte preto výrobca zapracovať.

Reálne skúsenosti
Podľa výrobcu je v databáze podporovaných zariadení viac ako 260-tisíc zariadení a postupne pribúdajú ďalšie. Môžem potvrdiť, že program ponúka novú aktualizáciu dosť často. Je teda vidieť, že sa výrobca snaží svoju databázu rozširovať a aktualizovať. V databáze nenájdeme však len televízory či satelitné prijímače, ale aj video, DVD a Blu-ray prehrávače. Nechýbajú tiež rôzne Hi-FI zariadenia a multimediálne centrá.

To, že sa na ovládači nachádzajú tlačidlá s označením TV a SAT, neznamená ešte, že je nutné využívať iba na tieto typy zariadení. Osobne som si ho napr. naprogramoval na dva satelitné prijímače, nemusím tak využívať dva ovládače. V prípade, ak by som využil model 4v1, mohol by som využiť ovládač aj na digitálny tuner DAB+, či televízor.

Superior Freedom som otestoval pre najpoužívanejšie satelitné prijímače na našom trhu, ako aj dodávané prijímače od Magio Sat, Magio GO, DIGI TV, ANTIK Sat a SmartTVBox. Vo všetkých prípadoch som dokázal ovládač sprevádzkovať pre všetky testované prijímače, problém bol iba s Magio boxom (Kaonmedia NS1140), ktorý sa v databáze aktuálne ešte nenachádza. Po naprogramovaní fungoval ovládač bez problémov aj s linuxovými prijímačmi značiek Vu+ či Dreambox. Z ďalších satelitných prijímačov, ktoré ovládač podporuje, môžem spomenúť ešte aj značky Amiko, iNEOS, FTE Maximal, Opticum, Openbox, Optibox či Cryptobox. Samozrejmosťou je aj podpora TV od značiek Samsung, LG, Sony atď.

Záver
Univerzálny diaľkový ovládač Superior Freedom ma veľmi milo prekvapil. V podporovaných zariadeniach som našiel takmer všetky moje zariadenia, ktoré som mal k dispozícii a to nielen na príjem TV, ale aj rádia. Výhodou je, že podporované zariadenia je možné nájsť v softvéri, ktorý je dostupný zdarma a spustí sa aj bez pripojeného ovládača. V zozname podporovaných zariadení tak môže vyhľadávať ktokoľvek a teda aj užívateľ, ktorý ešte ovládač nemá. Jednoducho si tak môže overiť či dané zariadenie sa nachádza v databáze, alebo nie, a to ešte pred samotnou kúpou. Musím však poznamenať, že pokiaľ sa tam uvedené zariadenie nenachádza, ešte neznamená, že ho ovládanie nemusí podporovať. Napríklad pri dodávanom DIGI boxe od DIGI TV som tam presný model Kaonu nenašiel, nachádzal sa tam však podobný model (Kaon KCF-SA 700), ktorý využíva rovnaký kód a preto po naprogramovaní ovládač fungoval aj s týmto boxom. Podobne to bolo aj v prípade Magio Go boxu, ktorý funguje na rovnakom kóde ako DIGI box.

Doporučená maloobchodná cena univerzálneho ovládača Superior Freedom (2v1) : 9,9 € s DPH

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nepozná všetky značky, napríklad značku DEEP (u DVB-T boxov) a u televízorov napr. značku Venturer, avšak je to zatiaľ najlepšie diaľkové čo som mal do posiaľ v rukách.

  2. Zabudol som dať typ Sencor sle1959tc je to pre babku už má pokazený ovladač a mala by to aj na ab cryptobox650.

  3. Sencor by ísť mal, síce konkrétne 1959 tam nieje, ale mal by pasovať podobný 19″ TV napríklad 1928. Čo sa týka Cryptoboxu, tak ten ide v pohode (overené, vyskúšané).

  4. Kliknite si na odkaz vyššie „superior-electronics.com“ stiahne sa Vám do PC obslužný program ten môžte spustiť (aj bez pripojeného dialkového) a tam si potom môžte nájsť svoju príslušnú značku a model daného zariadenia.

Komentáre už nie sú povolené.