Reklama

Leto na obrazovkách RTVS

RTVS ponúkne divákom v lete filmovú klasiku, westerny, množstvo zábavy a dokumentárnych filmov. Pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa v roku 1968 odvysiela Jednotka 21. augusta v televíznej premiére koprodukčný film Dubček.
 
Večerné vysielanie na Jednotke bude patriť do 15. júla vyvrcholeniu futbalového šampionátu v Rusku. Od stredy 4. júla RTVS zaradila do programu premiéru štvrtej série amerického seriálu Zajtrajšie noviny. V podvečernom vysielaní od 3. júla Jednotka odvysiela nové časti zahraničných dokumentov Na cestách, ktoré ponúknu zaujímavé miesta z celého sveta.
Pokračovanie nižšie:


Jednotka v rámci letného Európskeho kina odvysiela staršie komédie s fenomenálnym Louisom de Funesom (Grand restaurant pána Septima, Oscar, Hibernatus, Piti, piti pá, Rozmary mocných). Po nich bude nasledovať porcia dobrodružno-komediálnych filmov s legendárnym Jeanom Paulom Belmondom (Muž z Ria, Muž z Hongkongu, Veľký šéf).

Od utorka 17. júla sa na Jednotku vracia obľúbený seriál z prostredia policajnej stanice Četníci z Luhačovíc. Fanúšikov westernu poteší od 4. júla klasika z divokého Západu (Chisum, Medzi supmi, Old Surehand, Winnetou a miešanka Apanači, po nich nasledujú dobrodružné filmy Honba za pokladom Nibelungov, Honba za kopijou osudu, Honba za jantárovou komnatou).

Piatkové večery spríjemní divákom Jednotky od 13. júla séria filmov s legendárnym agentom Jamesom Bondom. Nedeľný program od 8. júla ponúkne niekoľko dvojdielnych filmov (Mojžiš, Kartúza parmská, Ničivé plamene lásky, Rudolph Valentino, Boris Guliano- Policajt v Palerme, Zem ohňa, Klan Lanzacovcov, Dva zákony).

V letnej vysielacej štruktúre Dvojky budú v tomto roku popri tradičných letných festivaloch a júlových prenosoch z Tour de France dominovať najmä významné výročia a pamätné dni.
Začiatkom júla Dvojka pre divákov pripravila tematické vysielanie k sviatku svätých Cyrila a Metoda, v auguste predovšetkým k 50. výročiu okupácie Československa v roku 1968, a na záver mesiaca k výročiu SNP.

K pamätnému Dňu rómskeho holokaustu odvysiela Dvojka 2. augusta premiéru dlhometrážneho dokumentárneho filmu režiséra Mareka Šulíka Ťažká duša s autentickými žalostnými  rómskymi piesňami.

Prázdninové vysielanie pre deti bude patriť od skorého rána reprízam Veľkého detského predstavenia z predchádzajúceho podvečera. V čase obeda si deti budú môcť počas letných horúčav oddýchnuť pri zahraničných animovaných seriáloch Calimero, Pikkuli, Príbehy z Feniklovej ulice a slovenskom Obedníčku z dielne STV. Po jarnej sezóne plnej veľkých medzinárodných športových podujatí, ktoré zasiahli do vysielania večerného bloku sa vracia na obrazovky Dvojky podvečerný slot s deduškom Večerníčkom a Veľkým detským predstavením.

Piatkovú televíznu klasiku po skončení seriálu Miesto v dome vystrieda séria dlhometrážnych dokumentov z pôvodnej tvorby posledných 10-tich rokov v rámci témy „Obraz súčasnej slovenskej dediny“ (Osadné, Nesvadbovo, Banícky chlebíček, v premiére Zem, ktorá hľadá svoje nebo).

Každý večer po 21. hodine v rámci Letného kina prinesie Dvojka výber filmov európskej aj svetovej produkcie. Sedem pondelkových večerov bude patriť filmom Alfréda Hitchcocka napr. Cudzinci vo vlaku, Okno do dvora, Psycho, Vtáci, v piatok filmoví fanúšikovia uvidia filmy Ingmara Bergmana, ktorého storočnicu si pripomíname práve v júli (Siedma pečať, Mlčanie, Persona, Šepoty a výkriky, Scény z manželského života).

Na nedeľu je zaradený profil Jima Jarmouscha (Trvalé prázdniny, Cudzejší ako raj, Mimo zákona), ktorý bude pokračovať ďalšími 5-timi filmami v septembri. Z československej produkcie diváci uvidia filmy režisérky Věry Chytilovej (Kalamita, Kopytem sem, kopytem tam). 

Špeciálnu pozornosť venuje Dvojka tematickému vysielaniu k 50. výročiu okupácie Československa v roku 1968. Diváci si môžu pozrieť premiérový dvojdielny dokument Válek, 5-dielnu dokumentárnu sériu režisérov z krajín bývalej Varšavskej zmluvy v koprodukcii Petra Kerekesa a RTVS pod názvom Okupácia. Od 21.8. v týždennej periodicite, koprodukčný dokument RTVS a Wandal Production režisérky Anny Kryvenko Môj neznámy vojak, dokument mladej režisérky Barbory Berezňákovej Spýtaj sa vašich:´68, dokumenty z produkcie štúdia Banská Bystrica – BB-rozhlasový August ´68 a Príbeh okupovaného mesta Sliač, z akvizičných dokumentov napríklad príbeh o olympioničke Věre Čáslavskej pod názvom Věra.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. No, úpadok RTVS pod vedením Sputnika Řezníka začína byť viditeľný. Ešteže to okrem pár povinných dokumentov zachraňujú aspoň Bergman, Jarmusch a Chytilová.

    1. Šupito: Tak povedz, v čom konkrétne táram. Inak na teba ten blb pozerá každé ráno zo zrkadla v kúpeľni.

    2. že si si ten úpadok nevšimol za Miku a ešte dávno pred tým ,kedy sa stala RTVS hlásnou trúbou opozíce a kaviarenských povaľačov -havranoviny,šebejoviny,hríboviny,kusoviny a pod.-úplne zničili pluralitu názorov a stala sa jednostrannou trúbou hlásiacou len jedinú pravdu.Teraz keď sa má znovu zaviesť pluralita kvikot povaľačov zosilnel.

    3. dr. Alban: pluralita názorov neznamená, že sa pravda bude vyvažovať lžami, aby boli kotlebovskí, proputlerovskí a prekonšpirovaní hlupáci (a práve takí kvičia najviac) spokojní. Pretože pravda býva naozaj len jedna, klamstiev môže byť veľa (ako tých 27 rôznych verzií klamstiev, ktoré vypustili ruské štátne médiá o otrave novičokom, aspoň 15 verzií o zostrelení letu MH17, atď.) Ak sa domáhaš, aby médiá šírili viac „právd“, tak sa len usvedčuješ buď z hlbokej neznalosti veci, alebo z toho, že ti v skutočnosti vôbec nejde o pravdu, ale o jej zahmlievanie. Alebo povedz rovno, že si to predstavuješ tak, že po každej informácii o tom, že Zem je guľatá, musí nasledovať v mene „plurality názorov“ a „vyváženosti“ nejaká „ďalšia pravda“ o tom, že Zem je plochá, aby flatearthers nekvičali. 😀
      .
      A áno, Mika RTVS naozaj pozdvihol, napriek počiatočnej nedôvere a občasným prešľapom z nej urobil opäť doveryhodnú TV a aj kvalita programov stúpla. Môžeš si o tom myslieť svoje, ale je to tak. Sputnik Řezník je len ďalším Kubišom, ktorý z nej má urobiť hlásnu trúbu vládnych strán.

    4. Už som si konečne myslel, že BéBéCoviny & Co. skončili a tuhľa opäť 137 verzia now-i-choke. „Najlepšie“ je, že nemajú žiaden dôkaz, len ich „dôkaz“, a nástoja na „podávaní vysvetlenia“ od vzdorovitého oponenta, ktorý sa už nechce klaňať a plaziť. Keď sa má na to nezávisle dozerať, tak obvinený oponent nie je k tomu pripustený, takže je to len také tzv. nezávislo-objektívne, presnejšie nezávislé od objektivity.
      Najlepšie na tom je, že kričia i tí, čo vo Vietname mali nasadeného oranžového agenta. Apropo, niekto sa i chvasce s agentom 007, ktorý má povolenie Jej Veličenstva na… A nie je to len imaginárnom prostredí, ale sa to deje i v reálnom. Len niektorí sa neprestajne riadia: Quod licet Iovi non licet bovi.

    5. Non bovi et non Iovi: píšeš hrozne nekonkrétne a zahmlievaš, čo chceš vlastne povedať. Ak som to správne dekódoval, hovoríš o prípade Skripaľ, t. j. o novičoku, ergo o použití chemickej zbrane Ruskom (s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou) na území cudzieho štátu bez vyhlásenia vojny. Ak je to tak, potom indícií a nepriamych dôkazov nasvedčujúcich o vine Ruska je toľko, že aj bez priameho dôkazu je vec jasná (motívy, technológia výroby jedu, ktorú nemá hocikto, absurdnosť metódy v prípade, že by šlo o akéhokoľvek iného páchateľa a motív, dvojaká rétorika ruskej ‚verchušky‘ – zahmlievanie smerom do zahraničia a posolstvo „toto čaká zradcov“ smerom k Rusom, plus overené informácie SIS). A že vo vyšetrovacej komisii neboli zástupcovia Ruska? Odkedy sa k vyšetrovaniu zločinu pozýva hlavný podozrivý? 😀 Aby mohol zametať stopy a ovplyvňovať prípadných svedkov? Smiešna požiadavka. Ešte smiešnejšia je poznámka o tom, že neviniatka utláčané ruské „sa už nechcú klaňať a plaziť“. 😀 Oni sa asi tak plazia, že tým nechtiac v jednom kuse narušujú vzdušný priestor od pobaltských štátov cez Škandináviu až po Britániu, kradnú územie iným štátom (Krym, Abcházsko…), unášajú občanov susedných štátov (Savčenková, Kohver…), udržiavajú vojny a studené konflikty (Ukrajina, Moldavsko…), manipulujú voľby a vedú hybridnú vojnu proti Západu. A to už ani nespomínam Groznyj zrovnaný so zemou a ďalšie bohumilé skutky. Rusko bolo vždy impérium, ktoré ohrozovalo svojich susedov (Poliaci, Fíni, Ukrajinci, Lotyši, Estónci, Litovci a kopa dalších národov o tom vedia svoje). Takže fakt vtipné, povedať že „sa už nechcú klaňať a plaziť…“ Jedine, že si myslel obyčajných Rusov, vtedy by to platilo, tí sa vždy plazili pred svojimi
      vládcami, od Rurika a Olega až po cára Putina.
      K tomu Agent Orange – zisti si rozdiel medzi defoliantom a chemickou zbraňou. A tiež si všimni, že nebol použitý proti ľuďom, ale kvôli odlesneniu. A áno, mal škodlivé účinky na ľudí – asi ako DDT, ktoré sa používalo aj u nás ako insekticíd. Ale najvtipnejšie je to o agentovi 007 a povolení zabíjať – tým si sa totálne zosmiešnil, keď si zamieňaš filmovú fikciu s realitou. 😀 Používaš latinské výrazy a vzápätí ukážeš toľkú naivitu. Skús si naštudovať niečo o tom, ako funguje to „povolenie zabíjať“ v realite a v demokratických krajinách. Malá nápoveda: ešte aj taký Mosad, ktorý sa s nikým veľmi nebabre, potrebuje, a teraz dávaj dobrý pozor, ROZSUDOK ŠPECIÁLNEHO SÚDU podpísaný premiérom (ktorý má právo veta), aby mohol niekoho odkrágľovať. Napríklad Eichmanna tento súd neodsúdil in absentia, preto ho uniesli, aby ho postavili pred bežný súd. A taká britská SIS nikoho nezabila možno od 2. svetovej vojny. V západnej Európe asi jediná tajná služba, ktorá zabíjala v 2. polovici 20. storočia, bola francúzska SDECE (išlo o členov OAS, v podstate teroristickej organizácie, ktorá sa okrem iného „preslávila“ hromadou neúspešných atentátov na prezidenta de Gaulla). Zato KGB žiaden rozsudok nikdy nepotrebovala a nepotrebujú ho ani dnes jej nástupkyne SVR a FSB. Takže kto tu má v skutočnosti povolenie zabíjať, hm? 😀

  2. Kým neodj…. havrana tak tú stoku nepozerám….

    1. si na smiech lebo neuznávaš slniečkovú ideológiu

    2. Ešteže ten „Soroš“ (nauč sa písať, kotliebka pologramotná) vynašiel slnko, inak by nebolo podľa čoho nazvať slniečkarov. Choďte sa hrať na konšpirátorské h@vn@stránky, detiská dementné.

  3. RTVS má problém naplniť 2 kanály. Ešte by chcel riaditeľ Rezník vyššie koncesionárske poplatky podobne ako chcel Mika s Maďaričom. Vláda Radičovej ich zrušila a „sociálna“ demokracia obnovila. Slovensko je asi jediná krajina v okolí s 2 kanálmi. Byť riaditeľ urobím z RTVS 2 SD RTVS 3 a naplním hudbou a športom, len to by museli odstrihnúť externé spoločnosti politikov nacucnuté na rozpočet RTVS. Vyhodil by som bohoslužby. Nech si to cirkev dá na svoju TV Lux.

    1. Veď je to verejnorávna tv,ptečo by nevysielala bohoslužby ľudia platia koncesie tak majú aj na taký program nárok až tak veľa nie je toho ako toho futbalu

    2. Janka: pretože štát podľa ústavy nie je naviazaný na žiadne náboženstvo ani ideológiu. Verejnoprávne médiá by tiež nemali byť, z tých istých dôvodov ako štát. Keď neboli celoplošné kresťanské TV, tak sa ešte dalo polemizovať, či to má byť zaradené do vysielania ako služba (časti) verejnosti, ale L1000 má pravdu – keď má cirkev svoju celoplošnú TV Lux (a ďalšia kresťanská TV Noe je tiež široko dostupná), tak sú bohoslužby v RTVS zbytočné, prestali byť službou (redundancia) a sú už len vyjadrením moci a propagandy cirkvi. A s tým futbalom máš pravdu.

  4. RTVS potrebuje 4 kanály:

    RTVS : 1 – všeobecne, správodajstvo
    RTVS : 2 – regióny, dokumenty, zábava, filmy, náročný divák
    RTVS : 3 – šport, životný štýl
    RTVS : 4 – detský / umenie (art)

    1. Máš pravdu, ale kto to zaplatí? Chce sa ti platiť dvojnásobné tzv. koncesionárske poplatky?

  5. RTVS zvykne aj testovať bez kódu na Astre 3B na frekvencii 11 511 MHz pol.V SR 7198,ale frekvencie často mení,ale len niekedy keď dáva nejaký živý prenos z nejakého vystúpenia,napríklad aj včera,keď dvojka dávala večer naživo 20:10 Večer ľudí dobrej vôle do 21:30 a išlo o 3 sekundy skôr ako na dvojke a po živom vystúpení sa testovanie skončilo.

    1. To nie sú testy, ale prenosové kanály a vždy sú len krátkodobé – slúžia interným potrebám televízií práve kvôli takýmto prenosom z rôznych podujatí.

    2. Niekedy išli tieto prenosové trasy pozemne cez rádioreléové veže. Na mieste prenosu (napr. futbalový štadión, športová hala) sa museli na strechu prenosového voza postaviť rádioreleové paraboly a nasmerovať ich na najbližšiu rádioreléovú vežu alebo vysielač. Teraz stačí prísť s prenosovým vozom a parabola na streche sa automaticky nasmeruje na prenosový satelit a odkiaľkoľvek sa dá robiť prenos bez pracného budovania dočasnej pozemnej trasy.

Komentáre už nie sú povolené.