Reklama

Towercom testuje prvý miestny DVB-T2 vysielač pre Plustelku

Na Slovensku bol v utorok 13. marca spustený prvý miestny DVB-T2 vysielač, ktorý bude šíriť programy Plustelky. Testy prebiehajú, podľa našich zistení, zatiaľ iba z vysielača Nitra – Klokočina, na 36. kanáli (594 MHz). Pripomeňme, že do včera bolo možné prijímať na tomto kanáli dva lokálne programy TV Nitrička a TV Central, ako aj české programy TV Nove a Šlágr. Tie si môžu diváci naladiť po novom na 52. kanáli (722 MHz).
Pokračovanie nižšie:


Prvý miestny DVB-T2 vysielač spustil Towercom v spolupráci s operátorom AVIS. Aktuálne sú z neho šírené štyri test kanály s označením TEST1 až TEST4. Všetky sú od začiatku kódované systémami Irdeto, ktoré využíva Plustelka. Aké konkrétne programy tam testujú, nie je známe. Všetky sú však v kompresnom formáte MPEG-4/H.264. Podľa dátových tokov sú s najväčšou pravdepodobnosťou tri v HD kvalite a jeden v SD.

TIP: Plustelka výrazne rozšíri ponuku, využije kapacitu miestnych multiplexov

Nepôjde o jediný miestny vysielač, ktorý bude využívať Towercom pre svoju platformu Plustelka. Postupne by mali pribúdať ďalšie aj v iných lokalitách.

Podrobnejšie parametre test kanálov z nového DVB-T2 vysielača Nitra – Klokočina:

NázovFrekvenciaPol.Norma/ModuláciaKódovanie
TEST1 (H.264) 594 MHz VDVB-T2/256QAM069A (Irdeto), 0668 (Irdeto)
TEST2 (H.264)  594 MHz VDVB-T2/256QAM069A (Irdeto), 0668 (Irdeto)
TEST3 (H.264)  594 MHzVDVB-T2/256QAM069A (Irdeto), 0668 (Irdeto)
TEST4 (H.264)  594 MHz VDVB-T2/256QAM069A (Irdeto), 0668 (Irdeto)
NázovV PIDSIDPCR PIDPMT PIDAudio
TEST1 (TV/H.264)50219001502150115031 slo (AAC), 5041 mul (AAC)
TEST2 (TV/H.264)50229002502250125032 cze (AAC), 5042 qaa (AAC)
TEST3 (TV/H.264)50239003502350135033 slo (AAC)
TEST4 (TV/H.264)50249004502450145034 slo (AAC)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Byvam v blízkosti USS KE a každý zria´dovateľ Vám potvrdi ,že v tejto oblasti sa nedá chytať terestriální vysielanie.
      Štát ale odomňa požaduje koncesionársky poplatok s kterým mam mať nárok pre príjem minimálne štátnych tv zdarma.
      Čo sa dá s tým robiť ?

    2. Na vonkajšiu anténu SITO s predzosilňovačom nechytíš signál z Heringeša ani z Dubníka? Lebo by si mal…

    3. Miki
      Vzhľadok k ttomu že v smere príjmu signálu buď Dubník resp. Heringeš je kopec Viničky ktorý silne oslabuje signál /výroky aj technikov / ,nepomohlo by iba zriadenie vykryvača na vrch administrativnej budovy USS KE od Towercomu. Napriek tomu ,že táto požiadavka bola vznesena už viac než před rokom na obecnom zastupiteľstve ,tak sa nič nedeje

    4. Oblastiam okolo VSŽ by pomohlo zriadenie silnejšieho DVB-T vysielača Moldava nad Bodvou – kóta Turniansky kameň BTS Telekom (odkiaľ vysiela Rádio Expres)

      A v okolí VSŽ nezachytíte signál z vysielača Rožňava – Dievčia skala K27, K54, K57 alebo z vyrývača Turňa nad Bodvou K27, K33? Alebo z Medzev – Lastovičí vrch K25, K59?

    5. Signálom z Rožňavy bráni asi Soroška a Turňa/Žarnov má slabý výkon asi…

  1. Pre Vás,my sa tešíme Hrnce sme nikdy nemali stačí plus.telka.

  2. Ja som rád že využivajú miestne vysielače na šírenie dalších programov, ale dúfam že aj zvýšia aj výkon tých vysielačov…

  3. Prvy miestny vysielac bol 37 Presov. Povolenie je pre MUX miestny nie MUX4. Tieto MUXy ako Nitra sa budu volat Plustelka Viac.

  4. Na Orave nie je ani miestny mux ani 4 mux tak čistá mínus telka

    1. Ani na kysuciach nie je 4mux , preto som prešiel na satelit a slovenské programy už ani neriešim, ani neverím,že sa toho niekedy dočkáme pri ich neschopnosti. Ale zaujímavé že z čiech sa mi dá chytať na anténu vyše 30 programov a to chcú česi ešte pridať ďalšie dva dvb-t2 multiplexy s novami, full-hd čt-čkami a ďalšími programami.

    2. Je to tak jako uvádzaš. býva tam môj priateľ a všetky bežne kanáli čt ,príma ,nova a barandov sú tam voľne dostupne cez teretriálny príjem
      sk republika banana

    3. A prečo vám na Kysuciach chýba Plustelka, keď máte 30 českých programov zadarmo? 🙂

    4. na Orave mám 23m stožiar, nemám povolenie 🙂 , chytím CZ aj MUX4 ZA aj (Autriu a HUN) no je to na mojích schopnostiach investovať a skúšať 😉 ako v 90r. obyčajní ľudia na Orave musia platiť a platiť, pretože nie je signál a jediné dostupné riešenie pre nich bolo SL a preto platia SERPO, ale mám nádej že všetko sa pomaly utrasie a budú stačiť PL a SVK kanály dostupné na Orave.
      PS: stačí, že SVK nebudú blokovať terestriál z PL a keď PL dá výkony ako SVK 20kw Orava nemusí mať okrem MUX 3 ťiadny iný signál, PL pri poctivých 20 KW všesmerove budú mať až v Prievidzi

    5. Keď spomínaš Oravu, tak som si spomenul, počul som, že ešte za socializmu niekto na Orave svojvoľne preladil TV prevádzač nad nejakou obcou a namiesto československých programov išli z TVP poľské programy. Viete niekto na ktorom TV prevádzači to bolo na Orave alebo počuli ste niekto o tom??? Že to trvalo asi týždeň, kým to prišli z Rádiokomunikácií prelaiť späť…

    6. Bolo to už po „89, nešli PL programy, pretože prevádzač vtedy makal len na jeden kanál, ale išla stanica NOVA a nebolo to na prevádzači rádiokomunikácií, ale vedľa bol iný stožiar, na to prišli kontrolou, keď ľudia z vedľajšej obce bonzovali.

  5. Rožňava taktiež nepozná čo je to Plustelka a to je už rok 2018, dokedy ešte len základná TV ponuka, satelit sa mi nechce kupovať a ani káblovka.

    1. Kráľová Hoľa „svieti“ až k Debrecínu a k Vám nedosvieti ?

    2. asi sú v kotli aj keď Kráľova hoľa v pohode dožiari
      http://www.mapavysilacu.cz/mapcoverage.html

    3. http://dvbt.towercom.sk/files/mapa_m4_vezicky-01042013.jpg

    4. V rôznych diskusiách sa píše aj v jednom tlačenom časopise, ktorý vychádzal dávnejšie LIVE! bol článok, že v Rumunsku v horských oblastiach okolo Vălcău prijímali za analógu televízne vysielanie. Signál tam bol z Dubníka a Kráľovej hole.

      Vysielač Dubník pokrýva televíznym a rozhlasovým signálom veľkú časť východného Slovenska. Signál zasahuje aj hlboko do vnútrozemia Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. V Rumunsku bolo možné zachytiť analógový televízny signál vo výbornej kvalite až v horských oblastiach okolo Vălcău, čo je cca 60 km východne od mesta Oradea (podľa zahraničných Slovákov žijúcich v tejto oblasti sledovali slovenské televízne stanice z Dubníka na ”kus drôtu” :o) Z Dubníka prijímal vstupný signál aj 100 km vzdialený televízny prevádzač pri obci Vikartovce pod Kráľovou hoľou. Naopak, obyvatelia obce Zlatá Baňa vzdialenej cca 2 km od Dubníka boli odkázaní na analógový príjem z Kráľovej hole, rovnako ako chatári v rekreačnej oblasti Sigord a aj diváci v niektorých častiach Prešova a v okolitých obciach pod Slanskými vrchmi, ktoré im neumožňujú priamy výhľad na vysielač Dubník a sú v ”tieni”.

    5. mmc-Pojem „terénna prekážka/profil“ ti nič nehovorí ?Máš čo doháňať.

    6. No s tým poučovaním o terénnom profile si si nevybral najlepší „cieľ“ 🙂 Mmc je od fachu a problematiku ovláda, akurát asi nemá v malíčku terén okolo Rožňavy, tak sa normálne opýtal. Nevidím dôvod na takú príkru reakciu.

    7. Nechápeš iróniu … KH bola dobrá ako bod magistrálnej RR trasy (v časoch pred optikou) a ešte na vysielanie vo VKV1(70MHz) a II.TV pásme(100MHz) … v UHF je pokrytie deravé jak sito, môže slúžiť akurát tak na zásobovanie prevádzačov/opakovačov pre jednotlivé diery.

    8. To taký svinčik v Česku nie je . Predali šírenie vysielania tv signálu niekedy v minulosti Towercomu, štát ím za toto plati ,ale občan je na posledním mieste. Hanba

  6. Stará Ľubovňa by si tiež zaslúžila 4 mux lebo tu tiež nie je žiadné pokrytie. Aj nejaké regionálne tv by sa tiež mohli vysielať. Máme tu aj Ľubovnianskú tv ktorá by tiež mohla byť takto vysielaná pre obyvateľov SL. Prosím ak niekto vie o nejakom pláne pre pokrytie Starej Ľubovne nech napíše. Ďakujem.

  7. Tip, ako dostať regionálky do zahraniia :

    Bývala TV Zemplín, dnes TV Senior , darovala jeden STB SMART od Antiku rusínom do Srbska, tak berú signál cez internet a vysielajú v káblovke, aj tak sa dá.

  8. Dneska som reagoval na odpoveď Miki ,ale zakaždým ma vyhodi akože nesprávna odresa.
    Tak včera bola správna a dneska už nie ?

  9. Ja by som do tých Avis Muxov presťahoval Narkózu HD, Hnojku HD, Prima Plus… Do 4Muxu dal, iba normálne platené TV bez reklám.

  10. A to ako chcú towertrotli kompenzovať tých abonentov ktorý niesú v dosahu šuvixackých-avisackych vysielačov.To budú trotli vysielať len pre veľké mestá a blízke okolie?To sú šmejdi…

    1. Tiež si myslím, že mohli radšej spraviť 5. celoplošný MUX, hoci aj vo VHF pásme, veď veže majú, spoje a ďalšiu infraštruktúru tiež. Stačilo doplniť antény a pár rackov s technikou… Ale neviem, za koľko kúpili Avis, možno tým výrazne ušetrili, inak by už dávno boli zvýšili pokrytie MUX4 aspoň na úroveň MUX1. Ale možno sú to len babráci a robia hlúposti, aj táto možnosť tu je… 🙂

  11. 5 MUX podľa mňa ani nie je potrebný.V podstate je tu ešte jedna možnosť…TV.Lux a TV.8 preložiť z MUXU 1 do MUXU 2 aj tak v MUXE 1 len prekážajú… Zvyšok staníc v MUXE 1 sú už stanice Plustelky MUX 1 následne prehodiť do T2 a Plustelku Viac rozšíriť o ďalšie nové programy sučasne však do MUXU 1 preložiť z MUXU 4 všetky divácky atraktívne programy, jeho pokrytie má divácky efekt a Plustelka by mala okamžite viac spokojnejších divákov ako doteraz..

    1. Aj tak sa dá. Ale potom by to chcelo okrem toho, čo si napísal, ešte aj preklopiť TV Lux, TV8 a aspoň 1-2 ďalšie programy v MUX2 do MPEG-4. A na to by potrebovali súhlas zo strany vysielateľov. Nehovoriac o tom, že by takto v Towercome menej zarobili, keďže berú platby za dátový tok, nie za počet programov. Tvoj návrh by bol najvýhodnejší pre záujemcov o Plustelku, lebo je to rýchle riešenie s dobrým pokrytím, ale nemusel by vyhovovať Towercomu a dotknutým vysielateľom. Vytvorenie 5. MUX-u by si zasa vyžadovalo čas a investície, tak, ako aj kúpa Avisu (a jeho „prerobenie“ pre vysielanie Plustelky), ale aspoň by mali oveľa väčšie pokrytie, než s vysielačmi Avisu. Takže každé riešenie má svoje pre a proti.

    2. Presne tak. V blízkej dobe budem-e vedieť viac všetko speje k finálu..verím že k spokojnosti všetkých strán.

  12. Už je apríl a nič sa nedeje,kde je tá plustelka-viac !!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Kde sa uvádzal termín 1.apríl pre spustenie Plustelky viac?

    2. Načo to aj spúšťať, vysielačiky o ničom,pokrytie pre časť mesta,lebo ďalej signál nedoletí.

    1. To je skvelá správa Óčko tam nemalo čo robiť,keď chce byť na dvb-t,tak voľne,ako na satelite.

Komentáre už nie sú povolené.