Reklama

Vu+ Uno 4K SE – Nový linuxový prijímač s podporou Ultra HD

Vu+ Uno 4K SE je nový linuxový prijímač pracujúci so systémom Enigma2, ktorý má jeden vymeniteľný duálny FBC tuner a podporuje príjem programov v SD, HD a UHD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, ako aj H.265/HEVC. Prijímač poháňa dvojjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 1,7 GHz, ktorému asistuje operačná pamäť 2 GB (DDR4). Pre inštalovanie firmware ako aj ďalších doplnkov (pluginov) je k dispozícii 4 GB interná flash pamäť (eMMC).

Ide o vylepšenú druhú edíciu doterajšieho prijímača Vu+ Uno 4K, ktorá má oproti svojmu predchodcovi zásuvku na HDD, HDMI vstup, ako aj LCD displej a dotykové tlačidlo na prednom paneli. Samozrejmosťou je už aj podpora technológie HDR10/HLG, ktorá poskytuje podstatne vyšší kontrast a divákom tak ponúka realistickejší zážitok zo sledovania televízie.

Prijímač Vu+ Uno 4K SE je dostupný štandardne v čiernom prevedení, predávať sa bude v dvoch verziách. Prvá verzia má osadený vymeniteľný duálny FBC DVB-S2 tuner a druhá hybridný DVB-T2/DVB-C. Tento rok by mal byť ešte navyše v predaji aj nový duálny FBC tuner s podporou štandardu DVB-S2X, ktorý by mal už prijímač podporovať. Nakoniec zmienku o podpore štandardu DVB-S2X nájdeme aj na krabici od prijímača. Ja som mal aktuálne možnosť otestovať verziu so satelitným FBC tunerom DVB-S2.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:
Rozmery: 280x199x50(ŠxHxV) mm
Procesor:  ARM Dual core 1,7 GHz
RAM: 2 GB DDR4 MB
Flash pamäť: 4 GB
1x čítačka kariet
1x CI slot
1x duálny FBC DVB-S2 tuner alebo hybridný DVB-T2/DVB-C
2x USB 3.0 port (zadný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet (1 Gb)
1x konektor HDMI in
1x konektor HDMI out
Rozlíšenie až do 2160p
Podpora: HDR10/HLG, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PVR, HbbTV, webový prehliadač Opera, YouTube, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia
Štandardne je súčasťou balenia spolu s linuxovým prijímačom ešte diaľkové ovládanie, dve tužkové batérie (typ AA), sieťový kábel, externý napájací zdroj (12V/3,5A), skrutky pre pripevnenie 2,5“ HDD a HDMI kábel. Dostupný je navyše ešte aj externý snímač diaľkového ovládania, ktorý môžeme použiť v prípade, keď sa rozhodneme schovať box napr. za televízor.

Predný a zadný panel:
Na prednom paneli sa nachádza iba jedno podsvietené dotykové tlačidlo a 2,4“ LCD displej, na ktorom sa môže zobrazovať nielen aktuálny čas či názov stanice, ale poslúžiť môže aj ako Mini TV.

V zadnej časti prijímača nájdeme dva konektory LNB in,  HDMI in, HDMI out a Ethernet (RJ45). Dostupné sú ešte aj dva USB porty vo verzii 3.0, digitálny optický audio výstup SPDIF, zásuvka pre vloženie 2,5“ disku, jeden CI slot, jedna čítačka dekódovacích kariet, ako aj sieťový vypínač a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja. Pre servisné účeli, alebo pre pripojenie externého IR senzoru je tu aj konektor RJ11. Dekódovacia karta sa do čítačky vkladá s čipom dopredu a dole. Po jej zasunutí trčí zo zadnej strany približne 3 centimetre.

Diaľkové ovládanie
Dodávané diaľkové ovládanie spolu s prijímačom je univerzálne. Jedná sa o najnovší model, ktorý bol dostupný už aj s novým prijímačom Vu+ Zero 4K.  Vďaka tomu, že ide o univerzálne ovládanie, môžeme ho využiť nielen na ovládanie samotného prijímača, ale aj základných funkcií televízora. Stačí ho len správne naprogramovať. Ovládanie je stredných rozmerov, prijímač sníma povely veľmi dobre, nie je teda ani nutné presné mierenie.

Skúsenosti
Vu+ Uno 4K SE som mal na testy k dispozícii niekoľko týždňov, počas ktorých vyšlo niekoľko aktualizácií. Veď ako to už býva zvykom u linuxových prijímačov, o softvérovú podporu sa netreba vôbec obávať. Nainštalovaný som mal v boxe najskôr firmware od VTI s verziou 13.0.1, neskôr som aktualizoval na najnovšiu verziu s označením 13.0.3.

Pri úplne prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu, po nastavení jazyka, obrazu či pripojenia k sieti môžeme pristúpiť k samotnému nastaveniu duálneho FBC tunera, ktorý dokáže nahradiť až osem klasických tunerov. V nastaveniach bolo preto možné vidieť až osem tunerov, dva sú fyzické a ďalších šesť je virtuálnych. Nastaviť však stačí iba dva tunery, o zvyšné sa stará prijímač automaticky. Po nastavení tunerov môžeme využiť pre vyhľadanie programov aj funkciu FastScan. Zo slovenských operátorov je však dostupná iba pre Skylink. Skúsenejší užívatelia si zase môžu nahrať setting pomocou PC.

Pre sfunkčnenie čítačky kariet je potrebné do prijímača nainštalovať potrebný softvérový dekóder. Pri boxoch Vu+ s procesorom ARM je najpoužívanejší Oscam. S ním som mal možnosť otestovať všetky bežne dostupné dekódovacie karty. Bez problémov je možné v internej čítačke používať karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), ANTIK Sat (Conax), Flix TV (Conax), ako aj RTVS kartu (Irdeto). Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) z dôvodu vyššieho zabezpečenia zo strany Skylinku v internej čítačke kariet nefungujú. Pokiaľ už vlastníte túto kartu, alebo si ju plánujete zakúpiť, je nutné ju používať s licencovaným dekódovacím modulom Irdeto. Vu+ UNO 4K SE je pripravený aj na takúto možnosť. K dispozícii je pre užívateľov aj jeden voľný CI slot, do ktorého je možné zasunúť modul spolu s kartou. Box už podporuje aj štandard CI+, bez problémov tak bude spolupracovať aj s najnovšími modulmi. Žiadne problémy nemá napr. ani s modulom od DIGI TV či najnovším bezkartovým Skylink Viaccess. Po vložení dekódovacieho modulu je však potrebné zapnúť v nastaveniach “Commom Interface” podporu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy a obraz sa bude rozpadávať ako keby bol slabý signál. U štandardne predávaných moduloch je nutné dodať, že umožňujú dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Pokiaľ teda chceme využiť naplno štandardne dodávaný duálny FBC tuner je lepšie mať kartu v internej čítačke, ktorá zvládne dekódovať naraz približne desať televíznych programov. Pri voľne šírených kanáloch toto obmedzenie neplatí, nahrávať ich tak môžeme súčasne aj viac ako desať.

Prijímač zvláda aj príjem transpondérov s vysokou symbolovou rýchlosťou (SR). Pre otestovanie som použil družicu BelinterSat (51,5°E), kde vysielajú programy platformy Pantelio. Všetky testovacie programy zvládol prijímač bez akýchkoľvek ťažkostí naladiť, vrátane nekódovaných slovenských regionálnych staníc. Problém nie je ani pri audio kodeku AAC-HE, ktorý využíva napr. slovenské Fun Rádio z pozície 1°W.

Prepínanie medzi jednotlivými kanálmi zvláda prijímač približne do dvoch sekúnd. Pri zapnutej funkcii Fast Channel Change sa môže ešte zrýchliť. Potom je už prepínanie medzi kanálmi okamžité a je jedno či sa jedná o SD, HD alebo UHD kanály.

Spoľahlivo funguje aj nová funkcia quad PiP, vďaka ktorej je možné spustiť na jednu obrazovku až štyri televízne programy.

Quad PiP.
Informačná lišta.
Hlavné menu – Nastavenia.

Možnosť rozšírenia o ďalší tuner
Aj keď Vu+ Uno 4K SE má štandardne osadený vymeniteľný duálny FBC tuner, ktorý uspokojí aj toho najnáročnejšieho užívateľa, prijímač ešte ponúka navyše možnosť rozšírenia aj o ďalší externý DVB-T tuner, ktorý môžeme pripojiť jednoducho cez zadný USB port. Box podporuje viacero externých USB tunerov, ja by som ale odporučil ten originálny, priamo od výrobcu Vu+, ktorý je označovaný ako  Vu+ USB Tuner Turbo. Ten už podporuje aj nový štandard DVB-T2, na ktorý sa bude postupne v najbližších rokoch prechádzať. Inštalácia externého tunera od Vu+ je navyše aj jednoduchá. Potrebné ovládače sú už totiž v samotnom softvéri a nie je ich teda nutné inštalovať manuálne.

Displej na prednom paneli
Na prednej strane boxu je 2,4“ LCD displej, ktorý je možné využiť nielen na zobrazovanie aktuálneho času, názvu kanálu, informácií z EPG či grafickú predpoveď počasia, ale aj na sledovanie živého vysielania televíznych programov. Displej zobrazuje plynulo a bez problémov všetky programy v SD, HD a aj v UHD kvalite.

Ukážka predného displeja.

HDMI výstup aj vstup
Prijímač má na zadnom paneli dva konektory HDMI. Jeden slúži ako výstup (HDMI out) a druhý vstup (HDMI in). Do vstupu je možné pripojiť iné zariadenie, vďaka čomu je možné takto pozerať cez box externý signál a to nielen na celej obrazovke, ale aj v malom okne vďaka funkcii obraz v obraze (PiP). Externý zdroj signálu je možné navyše aj nahrávať na pripojené pamäťové zariadenie. Nie je ho však možné streamovať a nefunguje zatiaľ ani jeho zobrazovanie na prednom displeji. Po zapnutí Mini TV zostal displej vždy čierny. V tomto prípade má ešte výrobca na čom pracovať

Multimédiá a PVR
Do prijímača je možné vložiť aj interný 2,5“ disk a to veľmi jednoducho aj bez rozoberania krytu a pripájania káblov. Slúži na to špeciálna vyberateľná zásuvka, ku ktorej pripevníme náš disk pomocou štyroch skrutiek (sú súčasťou balenia) a ten potom zasunieme do boxu. Inštaláciu disku zvládne tak každý užívateľ. Netreba samozrejme zabúdať, že disk sa odporúča zasúvať ak je samotný prijímač vypnutý. Ako som už spomínal, box má aj 2 USB porty, ktoré sú už vo verzii 3.0. Ak už teda niekto vlastní externý USB disk môže využiť aj ten, prípadne nejaký USB kľúč s väčšou kapacitou. Nechýba samozrejme aj podpora sieťového disku, alebo úložiska NAS, kedy určite využijeme aj rýchly gigabitový ethernet.

Po pripojení pamäťového zariadenia je možné následne box využívať aj pre nahrávanie (PVR) či funkciu TimeShift. Nahranie môžeme spustiť buď manuálne, alebo si nastaviť automatické, ktoré sa nastavuje cez EPG, prípadne cez webové rozhranie či pomocou špeciálnej aplikácie na mobilných zariadeniach. Všetky nahrávky sú v nekódovanom stave vo formáte .ts. Je ich teda možné editovať a prehrávať aj na iných zariadeniach. Nahráva sa vždy kompletný program so všetkými audio stopami, teletextom či DVB titulkami, ktoré si môžeme potom pri pozeraní bez problémov kedykoľvek aktivovať.

Živé vysielanie, ako aj všetky nahraté programy je možné streamovať aj na mobilné zariadenia, PC, alebo dokonca aj na iný linuxový prijímač a to nielen v originálnej kvalite. Pomocou funkcie Transcoding je totiž možné upraviť dátový tok streamu. Na výber sú možnosti od 100 kb do 10 MB. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o viactunerový prijímač, je možné streamovať naraz aj na viac zariadení a to bez toho aby sme zaznamenali nejaké spomalenie reakcií prijímača pri sledovaní či prepínaní programov. Pri testovaní som vyskúšal streamovať jeden program na PC a druhý do mobilu. V prípade transcodingu však musím spomenúť, že je tu obmedzenie a to iba na jeden program. Box tak nepodporuje dual transcodig, ktorý je zatiaľ dostupný iba u vyššieho modelu Vu+ Ultimo 4K. Pri streamovaní viacerých staníc tak musíme počítať s tým, že musia byť v originálnej kvalite.

Multimediálny prehrávač podporuje prehrávanie video súborov v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG.

Pluginy
Vďaka veľkej internej flash pamäti, ktorá má až 4 GB, je možné do prijímača inštalovať aj viacero doplnkov (pluginov). V testovanom softvéri od VTI boli už štandardne nainštalované pluginy ako webový prehliadač Chromium OS, videoprehrávač YouTube, FastScan, Prehrávač médií, Prehrávač obrázkov, HbbTV či StreamTVPlayer. Ďalšie je možné inštalovať priamo z menu prijímača, alebo aj manuálne.

EPG po inštalovaní pluginu Cool TV Guide.
HbbTV.

Webové rozhranie
Každý linuxový prijímač so systémom Enigma má k dispozícii aj webové rozhranie. V novej verzii VTI došlo v prípade webového rozhrania k výraznému posunu vpred, minimálne po grafickej stránke. Cez web môžeme nastaviť napr. časovač nahrávania či iné vybrané funkcie, alebo si len pozrieť TV program či editovať zoznam kanálov.

Webové rozhranie.

Záver:
Vu+ Uno 4K SE je veľmi dobre vybavený linuxový prijímač, ktorý uspokojí aj náročnejších užívateľov. Okrem výkonnému hardvéru a dobrej softvérovej podpore môže zaujať aj duálny vymeniteľný FBC tuner a veľké množstvo multimediálnych funkcií. Zaujímavý je určite aj 2,4“ LCD displej, na ktorom môžeme zobrazovať nielen názvy staníc, ale aj logá (picony), info z EPG či dokonca ho využívať aj ako Mini TV.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 269 eur s DPH
Odkaz na produkt:

Vu+ UNO 4K SE (1x Duálny satelitný FBC tuner DVB-S2)

Za zapožičanie prijímača VU+ Uno 4K SE ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Chcem sa spýtať na hdmi In aké rozlíšenie zvláda pri nahrávaní a v akom formáte. Ďakujem

    1. Nahrávky sú v ts (H.264) s rozlíšením 1280×720. S aktuálnou verziou VTI je ale problém so zvukom. Iné verzie firmware sme bohužiaľ netestovali.

    2. Uz vysla aktualizacia

      – update driver (20180220)
      fix HDMI IN sound (ultimo4k, uno4kse)
      fix demux (zero4k)
      fix some proc entries in VideoEnhancement

      – update dvbapp2
      fix deleting symbolic links

  2. Zdravím, funguje PIP s rôznych polarizácií transpondérov? Ďakujem.

  3. Zdravím. Chcem sa opýtať čo by ste odporučili si do tohto prijímača zakúpiť. Interný 2,5“ disk alebo externý USB disk s podporou usb 3.0 . Ďakujem

    1. Cenovo je to prakticky jedno, rýchlosť bude teoreticky tiež takmer rovnaká. Teoreticky preto, že v praxi bude záležať na vyladenosti driverov, ale v Linuxe by s nimi nemal byť žiadny problém. Interný disk je elegantne schovaný, ale USB „geret“ je zas univerzálnejší – možno ho použiť aj na prenos/zálohovanie dát medzi PC, notebookmi atď. Takže na základe uvedeného sám zváž, čo sa ti bude viac hodiť do krámu…

  4. VTi alebo Open ATV ? čo je vhodnejšie ? Funguje v ňom multimedialnz prehrávač KODI ?

Komentáre už nie sú povolené.