Reklama

Vu+ Zero 4K – Linuxový prijímač s podporou Ultra HD a DVB-S2X

V posledných dňoch roka 2017 sa dostali na pulty slovenských predajcov satelitnej techniky nové linuxové prijímače Vu+ Zero 4K, od známeho kórejského výrobcu, s podporou príjmu SD, HD a UHD kanálov s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC. Nové prijímače majú už osadený nový fixný tuner DVB-S2X a umožňujú navyše aj prijímať programy v móde multistream. Samozrejmosťou je podpora technológie HDR10/HLG, ktorá poskytuje podstatne vyšší kontrast a divákom tak ponúka realistickejší zážitok zo sledovania. Samotný Box je malých rozmerov, dodáva sa aktuálne v čiernom prevedení, osadený má dvojjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz a flash pamäť až 4 GB. Vďaka takejto veľkej flash pamäti je možné do prijímača inštalovať bez problémov aj väčšie množstvo pluginov.

V predaji budú dostupné dve verzie prijímačov Vu+ Zero 4K, jedna so satelitným tunerom DVB-S2X a druhá s hybridným terestriálnym a káblovým tunerom DVB-T2/C. Dokúpiť k boxu bude možné navyše aj špeciálny PVR kit, o tom ale už viac v recenzii.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:
Rozmery: 140x108x50 (ŠxHxV) mm
Procesor: Dual core 1,5 GHz
RAM: 2 GB DDR4 MB
Flash pamäť: 4 GB
1x čítačka kariet
1x CI slot
1x DVB-S2X tuner
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit)
1x konektor HDMI
Rozlíšenie až do rozlíšenia 2160p
Podpora: HDR10/HLG, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PVR, HbbTV, webový prehliadač Opera, YouTube, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia
V základnej výbave spolu s prijímačom je diaľkové ovládanie, dve tužkové batérie (AA), externý napájací zdroj 12V/2A, externý snímač diaľkového ovládania a HDMI kábel. Nechýba samozrejme ani stručná užívateľská príručka vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny. Externý IR snímač diaľkového ovládania využijeme vtedy, ak sa rozhodneme skryť prijímač napr. za televízor či niekde inde na skryté miesto.

Predný a zadný panel:
V prednej časti prijímača sa nenachádza žiadne ovládacie tlačidlo, box je tak možné zapnúť a ovládať výlučne prostredníctvom diaľkového ovládania, prípadne pomocou webového rozhrania či špeciálnych aplikácií v mobilných zariadeniach. Jediné čo je v prednej časti je snímač diaľkového ovládania a logo Vu+, ktoré je pekne podsvietené. Svieti iba pri zapnutom prijímači, vďaka čomu je možné aspoň rozpoznať, že je prijímač zapnutý, pretože sa tu nenachádza ani LED dióda. Ak by však podsvietenie loga prekážalo, je tu možnosť úplne ho vypnúť, alebo nastaviť intenzitu svetla v menu prijímača, v sekcii Nastavenie displeja.

Na zadnom paneli nájdeme sieťový vypínač, konektor pre pripojenie externého zdroja 12V/2A, HDMI, USB 2.0, ethernetový konektor RJ45, optický audio výstup S-PDIF, konektor pre pripojenie externého IR senzoru a LNB IN. Nechýba tiež aj jedna čítačka kariet a jeden voľný CI slot pre vloženie dekódovacieho modulu, ktorý už podporuje aj štandard CI+. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole.

Za zmienku stojí aj špeciálny konektor na spodnej časti, ktorý je skrytý za čiernou plastovou krytkou, do ktorého je možné pripojiť špeciálny PVR Kit.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie, ktoré je dodávané štandardne s linuxovým prijímačom Vu+ Zero 4K je univerzálne. Použiť ho teda môžeme aj na ovládanie základných funkcií televízora. Ide v podstate o úplne nový typ ovládania. Nie je to teda to, ktoré bolo dodávané niekoľko rokov s predchádzajúcimi modelmi Vu+. Okrem zmeneného vzhľadu je novinkou aj to, že do ovládania idú už tužkové batérie (AA) a nie mikrotužkové (AAA). Nové ovládanie funguje aj so staršími modelmi, ak však máte doma už nejaký prijímač od Vu+, je možne zmeniť IR kód.

Skúsenosti
Vu+ Zero 4K sa dodáva štandardne s predinštalovaným softvérom priamo od výrobcu. K dispozícii sú však aj neoficiálne verzie od rôznych tímov ako VTI, OpenATV, OpenPLI, ktoré obsahujú už viaceré vylepšenia. Ja som box testoval s poslednou verziu softvéru od VTI (13.0.2) z konca decembra 2017, ktorá už podporuje aj príjem programov v móde multistream.

Pri prvom spustení prijímača je potrebné prejsť prvotnú inštaláciu, pomocou ktorej nastavíme všetky základné nastavenia prijímača, ako rozlíšenie obrazu či pripojenie na sieť. Následne môžeme pristúpiť k nastaveniu družíc či vyhľadávaniu programov. Vyhľadávať programy je možné viacerými spôsobmi vrátane populárnej funkcie FastScan, pomocou ktorej je možné vyhľadať programy operátora Skylink do niekoľkých sekúnd a to bez zložitých nastavovaní či zadávania frekvencií. Nie všetky verzie irmware však majú FastScan štandardne nainštalovaný, v testovanej verzii od VTI sa FastScan nachádza. Skúsenejší užívatelia programy vyhľadávať nemusia vôbec, stačí keď si nahrajú setting prostredníctvom PC, kde si ho následne môžu aj kedykoľvek upraviť.

Ako to už býva pri linuxových prijímačoch zvykom, pre sfunkčnenie čítačky kariet je potrebné do prijímača nainštalovať potrebný softvérový dekóder. Pri nových boxoch Vu+ s procesorom ARM je najpoužívanejší Oscam. Po správnej konfigurácii Oscamu som mal možnosť vyskúšať najpoužívanejšie dekódovacie karty slovenských operátorov, medzi ktorých patrí Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE a Irdeto), ANTIK Sat (Conax), Flix TV (Conax) ako aj RTVS (Irdeto). Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) so zvýšeným zabezpečením v internej čítačke kariet nefungujú. To ale nie je žiadny problém, vzhľadom k tomu, že do boxu je možné vložiť aj CAM modul. Z modulov som v prijímači otestoval Irdeto Neotion a nezaznamenal som žiadne problémy. Rovnako bezproblémové je to s modulom od DIGI TV. Musím však spomenúť, že po vložení dekódovacieho modulu je v nastaveniach “Commom Interface” nutné zapnúť podporu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy a obraz sa bude rozpadávať ako keby bol slabý signál. U štandardne predávaných moduloch je nutné dodať, že umožňujú dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Výnimkou je práve mnou testovaný modul Irdeto značky Neotion, ktorý dokáže odkódovať až dva programy, no aj to len z jedného satelitného transpondéra. To ale pri jednotunerovom prijímači nie je zase až taký problém. S kartou v internej čítačke dokáže nahrávať aj viac ako 10 TV kanálov z toho istého transpondéra. Z iného transpondéra nahrávanie nie je možné, nakoľko sa jedná iba o jednotunerový prijímač. V prípade, že ho rozšírime o DVB-T tuner, bude možné nahrávať potom programy nielen zo satelitu, ale aj z terestriálu.

Vu+ Zero 4K – EPG.
Vu+ Zero 4K – Hlavné menu.
Vu+ Zero 4K – Informačný panel.
Vu+ Zero 4K – Príjem programu UHD1

Nový tuner DVB-S2X
Vu+ Zero 4K má už osadený satelitný tuner s podporou najnovšieho štandardu DVB-S2X, nejedná sa však o tuner FBC. Samozrejmosťou je aj podpora doterajších noriem DVB-S a DVB-S2. Aktuálne už vybraní satelitní operátori štandard DVB-S2X testujú, prípadne využívajú. Do budúcna ale možno predpokladať, že sa bude vysielanie v DVB-S2X rozširovať, podobne ako tomu bolo v prípade prechodu z DVB-S na DVB-S2. Majitelia Vu+ Zero 4K budú tak už na zmenu pripravení. Príjem tohto štandardu som otestoval s multiplexom na družici Eutelsat 33C (33,1°E), kde je balík celkom zaujímavých troch francúzskych programov (TMC, NT1 a TF1) šírený nekódovane (FTA).

Prijímač zvláda aj príjem transpondérov s vysokou symbolovou rýchlosťou (SR). Pre otestovanie mi stačilo otočiť satelitnú parabolu na družicu BelinterSat (51,5°E), kde vysielajú programy platformy Pantelio. Všetky testovacie programy zvládol prijímač bez akýchkoľvek ťažkostí naladiť. Pre porovnanie starší model Vu+ Duo2 tieto programy prijímať nezvláda. Problém nie je ani pri audio kodeku AAC-HE, ktorý využíva napr. slovenské Fun Rádio z pozície 1°W.

Multistream
Niektorí zahraniční operátori využívajú satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače v špeciálnej technológii Multistream. Bežné satelitné prijímače takto šírené programy nenaladia, doteraz tak bolo možné ich prijímať iba pomocou špeciálnych satelitných kariet. V poslednom období sa však dostávajú na trh aj satelitné prijímače, ktoré už túto technológiu podporujú, Zero 4K tiež patrí medzi nich. Ide vôbec o prvý prijímač od Vu+, ktorý umožňuje príjem programov v tomto režime. Pre užívateľov prijímačov s podporou tejto technológie je výhoda v tom, že zatiaľ nie sú programy kódované. Prijímať je tak možné vybrané francúzske, talianske či bulharské programy. Najzaujímavejší je určite balík talianskych programov z družice Eutelsat 12B (12,5°W). Poznať je však potrebné presné technické parametre pre príjem a pri voľbe Transport Stream Type zvoliť Multistream.

Vu+ Zero 4K – Príjem programu DMAX z 12,5°W (multistream)
Vu+ Zero 4K – príjem programov šírených v technológii multistream.

Možnosť rozšírenia o ďalší tuner
Z jednotunerového prijímača Vu+ Zero 4K je možné veľmi jednoducho spraviť aj viactunerový box. Jednou z možností je pripojenie externého USB tuneru DVB-T/T2 priamo od výrobcu, ktorý funguje so všetkými prijímačmi Vu+. Vďaka tomu je možné urobiť s Vu+ Zero 4K combo prijímač. Prijímať tak bude možné nielen programy zo satelitu, ale aj terestriálu. Bez problémov je možné naladiť, okrem satelitných, aj programy z Voľnej telky alebo Plustelky, vzhľadom k tomu, že karty ako aj modul s boxom spolupracujú bez vážnejších problémov. Výhodou je, že prijímač podporuje už aj nový kodek H.265, ktorý sa bude postupne rozširovať aj v prípade terestriálneho príjmu. Tí čo majú možnosť prijímať terestriálny signál z ČR, môžu po dokúpení externého tuneru naladiť už aj prechodový multiplex RS12, ktorý využíva štandardy DVB-T2/HEVC.

Ak sa ale rozhodneme pre externý USB tuner, obsadíme jediný USB port. Externý USB disk tak k prijímaču už nepripojíme, v tom by som ale tiež nevidel problém, nakoľko je možné nahrávať svoje obľúbene programy aj na sieťové úložisko NAS, alebo rovno využiť špeciálny PVR kit, ktorý je určený práve pre prijímače Zero 4K. Do PVR kitu môžeme vložiť disk a potom ho pripojiť na špeciálny konektor, ktorý je umiestnený na spodnej časti prijímača.

Pluginy
Linuxové prijímače sú primárne určené pre skúsenejších užívateľov, poskytujú však možnosť rozšíriť si prijímač o ďalšie funkcie a to vďaka pluginom. Výrobca použil v prípade Zero 4K dostatočne veľkú flash pamäť, takže nie je problém si do boxu inštalovať aj viacero pluginov. Niektoré sú už predinštalované, všetko záleží od použitého image. Veľmi obľúbený v našich končinách je FastScan, ktorý som už spomínal, nasledujú Archív SK/CZ, CSFD, IMDb, HbbTV či YouTube.

Vu+ Zero 4K – Webové rozhranie
Vu+ Zero 4K – HbbTV
Vu+ Zero 4K – Pluginy

Streamovanie videa na mobilné zariadenia a sieťové služby
Sledovať svoje obľúbené programy, prípadne nahrávky, nemusíme len na televízore. Vďaka streamovaniu si môžeme pozrieť všetky obľúbené satelitné programy priamo na PC, či mobilných zariadeniach. Celý stream je však v originálnej kvalite. Funkciu transcoding, ktorá umožňuje znížiť dátový tok, tento model prijímača nepodporuje. Dostupná je len u drahších modeloch Vu+.

Prijímač podporuje aj sieťové služby ako FTP, Samba, DLNA. Samozrejmosťou je aj webové rozhranie, pomocou ktorého môžeme nielen prijímač ovládať, ale aj nastaviť nahrávanie či vytvoriť svoje obľúbene skupiny programov. Stačí iba do webového prehliadača zadať IP adresu boxu.

Multimédiá a PVR
Vďaka funkcii PVR je možné nahrávať svoje obľúbené programy a relácie na externé pamäťové zariadenie. Osobne som otestoval externý pevný disk pripojený cez USB port, ktorý je ešte vo verzii 2.0. Výrobca pripravil špeciálne pre tento prijímač aj PVR Kit, ktorý sa pripája, ako som už spomínal v úvode zo spodnej časti. Ušetriť tak môžeme USB port, ktorý je možné využiť či už na externý DVB-T2 tuner, alebo aj USB WIFI adaptér.

Nahrávanie je možné spustiť ručne na diaľkovom ovládaní, alebo cez menu v EPG, prípadne využiť jednu z mnohých dostupných mobilných aplikácií či priamo cez webové rozhranie boxu. Nastaviť je možné aj automatické nahrávanie a to nielen jednorázovo, ale aj pravidelne sa opakujúce, ktoré využijeme pri seriáloch. Všetky nahrávky sú vo formáte .ts (transport stream) a sú v nekódovanom stave. Prehrajú sa tak aj v PC či inom zariadení. Nahrávajú sa nielen všetky audio stopy, ale aj DVB titulky a teletext, vrátane skrytých titulkov.

Záver:
Vu+ Zero 4K je linuxový prijímač pracujúci pod systémom Enigma 2, ktorý podporuje príjem programov v SD, HD a UHD kvalite. Zaujať môže okrem podpory programov v UHD kvalite s kodekom HEVC, aj nový tuner DVB-S2X, ako aj podpora príjmu kanálov v móde multisream. Oproti staršiemu modelu Vu+ Zero má nielen výkonnejší hardvér, ale aj navyše jeden CI slot. Jedinú nevýhodu by som videl iba v jednom USB porte, ktorý nemusí postačovať. Ak sa však pozrieme na cenu, väčšine užívateľov tento jeden nedostatok vôbec nebude vadiť.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 149 eur s DPH

Odkaz na produkt:
VU+ ZERO 4K (1x Single DVB-S2X tuner)

Za zapožičanie prijímača VU+ ZERO 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zero 4K mám doma asi týždeň, všetko je oproti sterému Zero rýchle, jediný problém, ktorý mám je s prehrávaním .avi súborov (kodek xviD, ale zrejme aj iné) – problém je na všetkých dostupných verziách sw (VTI, Blackhole aj originál soft). Dúfam, že sa to podarí odstrániť a nejde o HW chybu…

  2. Ten druhý usb konektor tam mohli niekde natrepať a bolo by to v pohode.

Komentáre už nie sú povolené.