Reklama

Satelit EchoStar 105/SES-11 bol úspešne vypustený do vesmíru na rakete Falcon 9

Spoločnosť SES oznámila, že satelit EchoStar 105/SES-11 bol úspešne vypustený do vesmíru v noci zo stredy na štvrtok na rakete Falcon 9 spoločnosti SpaceX z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 00:53 stredoeurópskeho času. Spoločnosť SES už druhýkrát využila na vypustenie svojho satelitu letom overenú raketu Falcon 9, pričom ide už o štvrté vypustenie satelitu v spolupráci so SpaceX. SES bol v roku 2013 prvým komerčným zákazníkom SpaceX, ktorý využil raketu Falcon 9 na vypustenie satelitu.
Pokračovanie nižšie:


Dvojúčelový satelit EchoStar 105/ SES-11 bol skonštruovaný spoločnosťou Airbus. Spoločnosť SES bude využívať satelitnú kapacitu v C-pásme, pôjde o 24 transpondérov na frekvencii 36 MHz a bude poskytovaná pod menom SES-11. Spoločnosť EchoStar bude využívať 24 transpondérov v Ku-pásme na frekvencii 36 MHz a služby budú poskytované pod menom EchoStar 105. Tento vysokovýkonný telekomunikačný satelit nahradí kapacitu v C-pásme poskytovanú satelitom AMC-18 a kapacitu v Ku-pásme satelitom AMC-15 na orbitálnej pozícii 105°W.

Satelit SES-11 bol navrhnutý tak, aby dokázal urýchliť rozvoj amerického televízneho prostredia v oblasti video obsahu a umožnil poskytovanie programov vo vysokom rozlíšení a tiež v Ultra HD kvalite. Satelit komplexne pokrýva Severnú Ameriku, vrátane Havaja, Mexika a Karibiku. Satelitná kapacita v C-pásme je optimalizovaná pre digitálne televízne vysielanie. SES-11 sa pripojí k satelitom SES-1 a SES-3, ktoré sú umiestnené v centre orbitálneho oblúka nad Severnou Amerikou s dosahom 100 miliónov televíznych domácností a 100% penetráciou v Spojených štátoch amerických.

SES-11 bude slúžiť najmä na rozšírenie Ultra HD platformy SES v Severnej Amerike, ktorá prenáša až 10 Ultra HD programov s dosahom viac ako 10 miliónov predplatiteľov. Ide o svetovo najväčšiu Ultra HD platformu.

SES-11 bude okrem iného slúžiť aj korporátnym a vládnym zákazníkom, ktorí môžu novú satelitnú kapacitu využiť na nové obchodné príležitosti či rozšírenie svojho dosahu v tomto regióne.

Mohlo by vás ešte zaujímať