Reklama

Dreambox s novým FBC twin tunerom DVB-S2

Dreambox prichádza na trh v týchto dňoch s novými satelitnými twin tunermi s podporou technológie FBC (Full Band Capture). Tie umožnia používateľom linuxových prijímačov značky Dreambox prijímať programy súčasne až z ôsmych satelitných transpondérov (štyri tanspondéry na jeden tuner). Užívatelia to využijú najmä pri nahrávaní, alebo pri funkcii PiP. Výrobcom nového twin FBC tuneru je Silicon Lab.
Pokračovanie nižšie:


Tuner je typu plug and play, po jeho vložení do slotu a zapnutí prijímača bude tak automaticky rozpoznaný a to aj bez potreby zložitého inštalovania ovládačov. Odporúča sa však mať v prijímači nainštalovanú už najnovšiu verziu softvéru.

Podľa výrobcu má mať nový tuner nízku spotrebu energie s nízkou produkciou tepla. Zrýchlené ma byť vyhľadávanie programov a samozrejmosťou bude aj podpora funkcie BlindScan.

Novinku bude podporovať však iba najnovší model DM900UHD, ktorý už umožňuje príjem programov v UHD kvalite, s kodekom H.265/HEVC. Ostatné prijímače s tunerom nie sú kompatibilné.

Doporučená maloobchodná cena DVB-S2 FBC twin tuneru je 99 €.

Pripomeňme, že tunery s technológiou FBC má v ponuke aj konkurenčný výrobca značky Vu+ a to už od roku 2015.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Predpokladám, že všetky 4 transpondéry musia mať rovnakú polarizáciu a musia byť z rovnakého pásma. Inak sa to s bežným LNB použiť nedá.
    A to je dosť veľké obmedzenie za 99 EUR.

    1. Neviem ako to bude mat dream ale na Vu+ som s DUAL FBC dokazal spustit nahravanie okolo 20tich free stanic z roznych tp. A neslo vobec o tp. s rovnakou polarizaciou.

  2. Čo takto uviesť rozsah vstupných frekvencií a spracovateľných symbolových rýchlostí pre jednotlivé druhy modulácií ?

    1. Je to dvojtuner, ku ktorému sú pripojené 2 konvertory (jeden twin), takže jeden konvertor môže prijímať H polarizáciu a druhý V polarizáciu. V kombinácii s horným alebo s dolným pásmom. Ale jeden tuner (jeden vstup) môže prijímať len jednu polaritu a jedno pásmo. Takže počet kombinácii je obmedzený. To je limitované vlastnosťami LNB.

      Chcelo by to lepšie vysvetlenie technológie v článku.

    2. Fyzicky je to dvojtuner. Prakticky je to osem tuner lebo ďalších šesť tunerov je virtuálnych. V boxe potom vidíš osem tunerov.

      Príklad ako to funguje:
      jedna frekvencia a pásmo = fyzický tuner A
      rovnaké pásmo ale iná frekvencia = virtuálny tuner
      iné pásmo = fyzický tuner B
      rovnaké pásmo ale iná frekvencia = virtuálny tuner

    3. Môj príspevok trochu „zablúdil“ pôvodne som chcel odpovedať ikosk.

      fajnsmeker, to chápem, lenže tie pásma pri satelitnom vysielaní sú 4 (H/V polarizácia, horné/dolné pásmo). A 3 virtuálne tunery môžu fungovať len v tom istom pásme, ako fyzický tuner. To je to obmedzenie, ktoré od začiatku spomínam. 4 TP z jedného pásma + 4 TP z iného pásma. Dve pásma zostanú nedostupné.

    4. rozsah tuneru ma zaujíma preto, že mám LNB s dvom výstupmi (1xV, 1xH) s rozsahom 290-2340 MHz (žiadnych 13/18V, ani 22kHz, len 10,7GHz~12,75GHz V+H), čím by mi dvojtuner (s patričným rozsahom) pokryl celú družicu

    5. Môžeš uviesť aj výrobcu a typ toho LNB? Vyzerá to zaujímavo. Akurát sa potom nedá viesť jedným koaxiálom spolu sat. aj DVB-T signál…

    6. unitrongroup()com … a pre jeden kábel sú iné srandy, napr. celá družica pre 32 STB po jednom kábli, alebo 32 vybraných transpondérov pre „nekonečný“ počet STB po jedom kábli

    7. mmc: vďaka za info. A tým jedným káblom som myslel zlúčenie terestriálneho UHF a sat. MF signálu pre jeden prijímač (zásuvku), nie riešenia typu unicable…
      Redakcia: okrem tohto FBC tuneru má Dreambox ešte jednu novinku: dual DVB-S2X tuner s podporou multistreamov. Bez FBC. A údajne sa pripravuje verzia triple tuneru 2x DVB-S2X + multistream + 1x DVB-T2.

Komentáre už nie sú povolené.