Reklama

Viac ako milión Slovákov prijíma platené programy cez satelit

Satelitná televízia je pre Slovákov najpopulárnejší spôsob príjmu platených programov. Ku koncu roku 2016 malo televízny príjem na základe zmluvy s poskytovateľom služby cca 1,8 milióna užívateľov. Z toho viac ako milión prijímalo TV programy prostredníctvom podmieneného prístupu k satelitnému televíznemu a rozhlasovému vysielaniu. Vyplýva to z údajov, ktoré operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).
Pokračovanie nižšie:


Druhý najpopulárnejší spôsob plateného príjmu bol káblový distribučný systém. Kábloví operátori vykázali v rovnakom čase 413 tis. aktívnych prípojok, z toho 220 tis. bolo využívaných pre služby digitálneho TV vysielania (DVB-C). Tretí najpopulárnejší spôsob bol prostredníctvom elektronickej komunikačnej siete v IP protokole (IPTV), kde bolo v danom čase aktívnych 337 tis. prípojok.

Koľko divákov prijíma signál cez terestriálne vysielanie (DVB-T), nie je podľa údajov RÚ známe. „RÚ nemá k dispozícii odhady, koľko divákov prijíma TV programy prostredníctvom DVB-T,“ uvádza v správe regulátor.

Pri porovnaní údajov z konca roka 2015 si najlepšie polepšili za posledný rok IPTV operátori, kde počet aktívnych prípojok stúpol o 54 tisíc. Naopak poklesol počet zákazníkov káblovej televízie a to o 27 tisíc. Satelitnú televíziu využíva stále približne 1 milión užívateľov čo je rovnaký počet ako tomu bolo aj na konci roka 2015.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nejak mi nesedi to poradie. Druhy najpopularnejsi je DVBC 220 tis a treti IPTV 337tis/. Nema to byt opacne? Teda druhy najp IPTV a potom DVBC ?

    1. „Kábloví operátori (čiže CATV) vykázali v rovnakom čase 413 tis. aktívnych prípojok, z toho 220 tis. (čiže podmnožina CATV) bolo využívaných pre služby digitálneho TV vysielania (DVB-C).“

  2. Ak by ktorýkoľvek satelitný operátor ponúkol regionálkam aspoň jednú voľnú pozíciu grátis , hneď by sa spojili a Slovensko by malo podobne ako v Čechách svoj regionálny kanál, no žiaľ satelitných operátorov regionálky nezaujímajú / škoda Patriota /.

    Ľudia sa ma denne pýtajú , kde si Ťa mám naladiť na satelite ??? Odvedam , žiaľ na satelit nemáme .
    / Dva roky som vysielal aj na regionalnitv , no je to už minulosť /

  3. Tak moment, Glisnik priznal stratu 100-tisic klientov odidenych od Skylinku a v clanku sa pise, ze sa pocet uzivatelov sat. TV (s podmienenym pristupom) medzirocne nezmenil? Nieco mi tu nesedi…

Komentáre už nie sú povolené.