Reklama

Súdny dvor EU: Predaj prijímačov upravených k pirátskemu príjmu je nezákonný

Predávať multimediálne prehrávače, prijímače, či iné zariadenia, umožňujúce pirátsky streaming je protizákonné, rozhodol Súdny dvor Európskej únie. Ide sa o prelomový verdikt, ktorý má vplyv aj na predaj satelitnej techniky na Slovensku.

Predajcovia zariadení určených k prehrávaniu multimediálnych obsahov nesmú ponúkať prístroje umožňujúce nelegálny prístup k obsahom na internete. Tak rozhodol Súdny dvor Európskej únie v nedávnom verdikte v spore holandskej nadácie Stichting Brein, ktorá chráni záujmy nositeľov autorských práv a podnikateľa Jacka Frederika Wullemse. Ten na svojom webe Filmspeler.nl predával multimediálne prehrávače s predinštalovanými opensourcovými doplnkami (tzv. add-ons). Tie dokázali jednoducho prehrávať streamovaný obsah z pirátskych zdrojov. Voči žalobe Stichting Brein sa Wullems na holandskom súde obhajoval argumentom, že sám žiadne pirátstva neorganizuje, pretože jeho prístroje len využívajú obsah z voľne prístupných internetových stránok. Prehrávače s týmito nainštalovanými doplnkami potom podľa tohto argumentu nespadajú pod činnosť v autorskom práve definovanou ako „zdieľanie verejnosti“. Holandský súd prvého stupňa tak požiadal o rozhodnutie Súdny dvor EU.
Pokračovanie nižšie:


Luxemburský súd založil svoje rozhodnutie na okolnosti, že Willems predinštaloval doplnky do prehrávača s úmyslom umožniť porušovanie autorských práv. Túto funkciu tiež oznamoval svojím zákazníkom, ktorí si prehrávače zaobstarali s vedomím, že im prístroj umožní sledovať diela chránené autorským právom bez dovolenia ich držiteľa. Podľa Súdneho dvora EU je ustanovenie v kapitole II, článku 5 smernice 2001/29/ES nutné objasniť v tom zmysle, že aj dočasné rozmnoženie obsahu počas streamingu z internetovej stránky tretej strany nenapĺňa podmienku možnosti výnimky z tohto ustanovenia, pokiaľ je dielo ponúkané bez dovolenia nositeľa autorského práva. Rozhodnutie Súdneho dvora EU je záväzné pre všetky súdy v Európskej Únii. A teda aj v súdnych sporoch voči tuzemským predajcom prijímačov umožňujúcich neautorizovaný prístup k chráneným dielam. Prelomovým je verdikt z dôvodu, že právna prax na tomto poli doposiaľ nebola celkom vyjasnená.

Na slovenskom trhu sa stretávame s pirátskym sledovaním audiovizuálneho obsahu prostredníctvom zdieľaní prístupových kariet pre satelitný príjem. Zdieľanie kariet umožňuje na nelicencovanom satelitnom prijímači bez prístupovej karty sledovanie kódovanej programovej ponuky satelitných operátorov. Predaj prijímačov uspôsobených pre neautorizované zdieľanie prístupu považovali doposiaľ predajcovia a distribútori satelitnej techniky za veľmi málo riskantný a právne ťažko napadnuteľný. „Rozhodnutie Súdneho dvora EU znamená, že sa zásadne zvyšuje šanca na právny postih predajcov pirátskeho hardware,“ hovorí Jaromír Glisník, člen predstavenstva M7 Group, ktorá vlastní platformu Skylink. „Spomenutý rozsudok poskytuje špecializovaným agentúram možnosť urobiť z odhalenia distribúcie pirátskych prijímačov zaujímavý zdroj príjmu. Stačí zdokumentovať predajné aktivity konkrétneho distribútora či predajcu a za vopred dohodnutú províziu súdne vymáhať od príslušného satelitného operátora tučné odškodné.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ja som po precitani clanku zmateny. Piratom oznacovali vzdy niekoho kto okradal. V sucasnej dobe nemam pocit, ze by ludia okradali Skylink ale skor naopak Skylink okrada poctivych uzivatelov. Moju kartu zakupenu s vedomim “ navzdy zadarmo“ mi zmenili na spoplatnenu akym si serpom. Moju cesku kartu mi svojvolne zmenili na slovensku. A ja mam mat pocit ze ich niekto okrada piratskym sposobom? Pre mna je najvacsim piratom na tomto trhu Skylink a je smutne, ze mu to SOI a ine statne organy dovolia.

  2. Cardsharing nie je streaming. Vo všetkých článkoch o tomto ‚prelomovom‘ súdnom rozhodnutí sa takto miešajú hrušky s jablkami.
    Obidve tieto kontroverzné praktiky boli nezákonné už predtým. Pokusy zakázať predaj zariadení so softvérovými platfirmami umožňujúcimi doinštalovanie róznych doplnkov sú vopred osúdené na neúspech. Jedine vysielatelia a poskytovatelia tv služieb majú v rukách riešenie: neprelomiteľný kryptovací systém.

  3. OK, takže zakázali predaj satelitu s predinštalovanými pluginmi? tak si ich tam ľudia dajú sami. oni teda vlastne len donútia si ich tam ľudí dať ručne po kúpe. ako sa bude posudzovať, že niečo je už „pirátske“ a niečo nieje? každý PC a mobil je schopný prehrať pirátsky .mkv. tiež ich zakážu? to bude riadny problém toto vymôcť.

  4. Keby len PC a mobil, ale aj vsetky smart TV, domace multimedialne centra, IPTV, NAS servery, tablety, notebooky atd… Ja len, ze co na to taky Dreambox, VU a dalsi linuxsaci :)) No nic, kupime si drevenu tabulu a kriedu a budeme si kreslit.

  5. Napišem to slušne.Už to prehana unia, aj ten sudny dvor,akurat sudny dvor mi bude rozkazovať,či mam,alebo nemam si dať piratske prijem kanalov.Poznam milion ludi,čo sleduje cez ukrajinu SKYLINK,hlavne im v tom fandim,lebo to mate zato pan glisnik či jak vam meno,že ste nenažraty a vy okradate obyčajnych ludi……žeby som platil pomaly 16 eura resp.9,99,aby som mal športove programy a nemal ani premier league,to je nehorazne a nehovorim o už každoročnom zvyšovani vaško trapneho servisneho poplatku.čoskoro som aj ja piratsky zakaznik z UKRAINY…..

  6. Súdny dvor o voze, Glisník o koze. Alebo, čo sa babe chcelo, to sa Glisníkoví prisnilo?

    Citujem:
    Predávať multimediálne prehrávače, prijímače, či iné zariadenia, umožňujúce pirátsky streaming je protizákonné, rozhodol Súdny dvor Európskej únie.

    Čo to má spoločné so satelitným vysielaním? Streamuje snáď niekto cez satelit nelegálny obsah?

Komentáre už nie sú povolené.