Reklama

Obecné siete ukončili testy na družici Belintersat 1 (51,5°E)

Obecné siete ukončili po takmer dvoch mesiacoch testy na družici Belintersat 1 (51,5°E). Slovenský operátor využíval pre technické testy celkovo až tri satelitné transpondéry, z ktorých šíril po šestnásť televíznych programov. Väčšina z nich bola dostupná kódovane systémom Panaccess (CAID: 4AFC), výnimkou bol len informačný kanál operátora, ktorý vysielal voľne (FTA). Poslednú dobu bola však odkódovaná aj slovenská regionálna TV9.
Pokračovanie nižšie:


Obecné siete poskytujú internetové a televízne služby vo viacerých slovenských mestách. Okrem toho prevádzkujú aj bezdrôtový systém MMDS (pásmo 2,25-2,3GHz) v Nitre a Piešťanoch. V príprave sú pritom aj ďalšie vysielače.

Oficiálne sa operátor k testom na družici Belintersat 1 (51,5°E) doteraz nevyjadril. Dôvody preto nie sú známe. So satelitnou distribúciou by však mohol jednoducho dostať signál všetkých programov na svoje MMDS vysielače a to kdekoľvek na Slovensku. Do úvahy by tiež mohla pripadať aj možnosť DTH príjmu, táto možnosť je však málo pravdepodobná.

Obecné siete využívali na 51,5°E tri transpondéry s frekvenciami: 11 290 MHz, 11 410 MHz a 11 350 MHz. Aktuálne už nie je aktívny ani jeden z týchto transpondérov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A to načo testovali, keď to vypli? A kedy konečne spustia vysielanie na týchto pridelených DVB-T kanáloch. Niekto tu písal, že sa ich nato pýtal, tak namiesto toho, aby mu odpovedali sa ho spýtali, že načo mu je táto informácia!!! Niečo neskutočné!!! Ja len doplním, že nato, aby sa neblokovalo zbytočne frekvenčné spektrum. A tiež neviem čo robia na regulačnom, detto nechápem, že prečo Rada pre vysielanie nerieši aj DVB-T frekvencie, ak sa nevyužívajú na svoj účel. Rovnako ako keď rieši rozhlasové frekvencie, ak sa 30 dní nevysiela na FM frekvencii, tak Rada môže odňať frekvenciu. A DVB-T čo ?

    NEROZVYSIELANÉ ! ! ! :

    Banská Bystrica (9. a 25. kanál)
    Košice (33. kanál)
    Martin (23. kanál)
    Nitra (42. kanál)
    Poprad (9. a 30. kanál)
    Prešov (9. a 34. kanál)
    Prievidza (34. kanál)
    Trenčín (34. kanál)
    Žilina (23. kanál)

    1. v digitále už nie sú licencie a frekvencie previazané, dokonca je to zakázané

    2. To asi myslis moj komentar. :-> Nuz ano, takto mi odpovedali, citujem ich reakciu: „Akého druhu je Váš záujem?“ – tot vsjo, cely obsah mailu. Mozno dufali, ze som zastupca nejakej regionalnej TV alebo take nieco, kazdopadne na moje dalsie pokusy o komunikaciu uz ani nereagovali. To bolo asi tak 2 roky dozadu, ked mali Obecne siete v Presove prideleny len k34, o situacii som informoval RU, odpisali, ze situaciu preveria a podniknu prislusne kroky. Odvtedy RU podnikol len ten krok, ze Obecnym sietam pridelil dalsie frekvencie v pasme VHF, t.j. k9, na ktorom minimalne v Presove takisto nikdy nebol ani naznak vysielania. :-DD Skratka kocurkovo. Len podotykam, ze na vysielace Presov/Sibena hora I, II, III, co je kota figurujuca v povoleni RU, mam priamy vyhlad zo vzdialenosti 1,6km, takze vidim cervene vystrazne svetlo na jednom zo stoziarov a zachytim aj zakaslanie servisneho technika, nieto este 50W signal.

    3. Pre nick: dr. B. Nutty: A v akej časti Prešova to prijímaš?

    4. Donedavna Sidlisko III, pri NS Centrum, teraz uz Lubotice, cize som na celkom opacnej strane od vysielaca, ale stale ho z okna vidim volnym okom. :-]

    5. A prijímaš v Ľuboticiach poľské a maďarské DVB-T? Lebo napríklad vo Finticiach, aj na Šváboch to prijímajú niektorí aj na Sekčove to ide: youtube.com/channel/UChfQTYyVSc5Sb_WNJInevCw/videos

    6. Este som tu kratko a neskusal som cezhranicny prijem. O par tyzdnov, ked bude teple pocasie a hlavne viac casu, vyleziem s antenou na strechu a pohram sa s tym. :-] Potom dam vediet. Sekcov vidim z terasy a viem, ze sa tam da nieco chytit (najskor Krosno/Sucha gora a Tokaj/Nagykopasz), tak predpokladam, ze tu to bude rovnake. Ale ked som si raz obzeral sekcovske panelaky dalekohladom a nevidel som ani jednu antenu nasmerovanu na Poliakov ci Madarov, trochu ma to zneistilo. :-]

    7. pre dr. B. Nutty: Na strechách panelákov na sídliskách Sekčov, Šváby, Sídlisko II, III je na stožiaroch STA-čiek veľké množstvo väčšinou ešte starých VKV antén na 4 kanál z Tokaja (sú umiestnené na tyči väčšinou najvyššie), potom sú aj staré VHF antény na 10 kanál a antény v tvare H na 2. kanál z Krakowa. Za čias analógu išli v Prešove aj Ukrajinci na 1, 11, 22 a 34 kanále (najlepší príjem bol na chatách za Kalváriou a smerom na Hanisku). Na STA-čkách na Sekčove môžu byť aj dnes antény na Poliakov, len to nerozoznáš, lebo ide o rovnaký smer ako na Šibenú horu. V centre a nad Sabinovskou ul. pod Šibenou horou som videl na domoch tiež množstvo dlhých UHF antén a SITÁ na Maďarov – fungoval na ne niekedy analóg a teraz aj DVB-T. Napríklad na Sekčove na červeno-sivom výškovom bloku nad nákupným strediskom Opál sú 2 dlhé UHF Yagi antény na Poliakov, vidieť to od zastávky na tej strane ako je Kaufland (aj keď stojíš autom na semafóroch na strane Kauflandu, tak to uvidíš z auta. Ide o prvý červeno-sivý výškový 12. poschodový blok nad Opálom). Na Sekčove prijímajú ľudia Maďarov alebo Poliakov tak, že majú buď antény SITO na strechách alebo na balkónoch (niektorý aj na izbové antény ak sú otočený smer Poľsko). Vo Finticiach a Sekčove ide všetkých 5 maďarských DVB-T muxov. A ešte pred cca 3 rokmi bol na druhom výškovom 12. poschodovom bloku nad Opálom na Sekčove dlhé roky (od začiatku 90. rokov) pripevnený na strojovni výťahu asi 10 – 12 m vysoký mohutný stožiar so stúpačkami (ukotvený 3 oceľovými lanami o boky plochej strechy) a na vrchu bolo na dvojkríži asi 5 m širokom, umiestnených 8 UHF Yagi antén (4 na vrchnom kríži a 4 na spodnom kríži) – to mali na Poliakov a ešte v strede toho stožiara boli na malom kríži umiestnené 2 UHF Yagi COLOR antény nasmerované na Maďarov na Tokaj. Robil to Schoter, ten čo má elektropredajňu, on tam býval a mali to aj v STA-čke tie poľské a maďarské programy. Len už to dali dole, lebo zatepľovali blok a strechu a dávali aj BTS na strechu. Ale napríklad na Sekčove na kopci postačuje na príjem 1 anténa, ale pod kopcom napr. ako je Opál už sú potrebné 2 antény (lebo je to nižšie). Ak chceš, napíš mi e-mail a pošlem Ti foto toho mohutného anténneho systému na príjem maďarských a poľských TV staníc, čo mali na streche na výškovom paneláku naSekčove pri Opale.

    8. v Prešove ide asi slabšie Krosno – Sucha Góra lebo je to za pohoriami. Ale ďalej v Košiciach na Pereši ju prijíma Zorro – Jaro /ďalej sa niekedy lepšie prijíma signál ako bližšie závisí ako sa lomí za pohoriami/. Keď vysielal český CH37 Frýdek – Místek z Lysej hory, tak ČT1 sa dala prijímať aj na Podunajskej nížine, Ponitrí, Považí, Kysuciach, Orave, Liptove, Pod Tatrami, v Prešove /tam to už išlo trochu zazrnene, ale farebne/ a ešte aj na vyšších miestach na východe bola ČT1 z Lysej hory zachytiteľná napr. Vihorlat, Čergov, Slanské vrchy/ všetko za normálnych podmienok/. Takže ak je dobrý výkon, čo bol 302 kW a vysoké umiestnenie 1384 m – nadmorská výška antén. systému Lysej hory tak pokrytie je rozsiahle.

  2. jeden deň konečne zafixujem campingovku napevno tým smerom a na druhý deň to vypnú

Komentáre už nie sú povolené.