Reklama

České stanice na Slovensku budú, ale len s vysporiadanými právami

O sporných otázkach spojených s témou šírenia českých staníc na Slovensku dnes v panelovej diskusii, ktorú zorganizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu, debatovali zástupcovia slovenských aj českých vysielateľov a prevádzkovateľov retransmisie. Zhodli sa, že české televízie budú v ponuke slovenských operátorov v budúcnosti len v prípade, ak budú disponovať právami na šírenie programu aj mimo územia Českej republiky. V praxi to znamená, že prostredníctvom slovenských retransmitorov sa k divákom na Slovensku dostanú len tzv. medzinárodné verzie staníc, akými sú napr. už aj dnes existujúce Nova International či Prima Plus, ktoré vysielajú prevažne vlastnú produkciu. Vysielanie programov, ku ktorým musia televízie získať práva, napr. zahraničných filmov či športových prenosov, je totiž spravidla teritoriálne obmedzené na územie, v ktorom má vysielateľ licenciu, a tak české televízie nemôžu udeliť slovenským operátorom súhlas s ich šírením na Slovensko. Diskutujúci boli jednotní aj v názore na to, že tieto stanice musia skvalitňovať svoj obsah do podoby, v ktorej budú dostatočne atraktívne pre divákov, čo okrem iného znamená jeho obohatenie aj o iný ako vlastný obsah.
Pokračovanie nižšie:


Jednou z nosných tém úvodného bloku diskusie, ktorý vytvoril rámec pre spomenutú následnú debatu o otázkach spojených so šírením programových služieb medzi Slovenskom a Českom, s názvom „Televízia bez hraníc (a jej hranice)“ bola teritorialita, teda obmedzenie predaja licenčných práv len pre isté územie. Diskutujúci producenti, vysielatelia a zástupcovia inštitúcií v nej objasnili, že práve teritorialita spôsobuje divácky diskomfort vyplývajúci z obmedzení pri prijímaní zahraničných programových služieb. V debate odzneli možné scenáre riešenia tohto problému, pričom panelisti zdôraznili, že úplný zánik princípu teritoriality by predstavoval značné riziko výrazne zhoršených podmienok pre vznik európskej či lokálnej produkcie audiovizuálnych diel až jej možný postupný zánik. Diváci by síce mali neobmedzený prístup k programovým službám, ich obsah, ktorý by v takých podmienkach dokázali tvoriť len najväčšie štúdiá, by však stratil na rôznorodosti.

V druhej časti panelovej diskusie nazvanej „České stanice na Slovensku – mýty a fakty“ jej účastníci reagovali aj na mnohé ďalšie medializované informácie súvisiace s témou cezhraničného vysielania; okrem iného vyvrátili i dezinformáciu o právomoci Európskej vysielacej únie (EBU) udeľovať operátorom súhlas na šírenie verejnoprávnych staníc. Takýto súhlas môže vydať iba samotný vysielateľ, ktorý však má možnosť udeliť ho v čiastočne obmedzenej podobe – len na programy, ku ktorým vlastní práva. Pri ostatnom obsahu by mal retransmitor danej programovej služby zamedziť jeho šíreniu. Keďže zástupcovia Českej televízie sa panelovej diskusie nezúčastnili, ich ďalší postup v tejto oblasti odprezentovaný nebol. RTVS však v súčasnosti v tomto smere neplánuje podnikať žiadne aktívne kroky, pokiaľ ju k tomu nezaväzujú už podpísané zmluvy alebo ich na zamedzenie nezákonnému šíreniu mimo Slovenska nevyzve držiteľ práv ku konkrétnym programom.

(RVR)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Treba aby na slovensku bola len markyza a jojka a mozme televizory odstavit!!!

  2. Bez českých staníc nepotrebujeme slovenských operátorov stačí RTVS karta alebo DVBT a sme opäť v socializme.

  3. Dnes je doba, že kto chce pozerať české programy, nikto mu to nezakáže, možností je viacej.

  4. Nuž Markíza a Joj sa rozhodli že pochovajú sami seba…Zákazníci platiaci káblovku alebo satelit sú ochotní popri sledovaní iných staníc občas prepnúť aj na tieto stanice….Ak však odídu české stanice tak drtivá väčšina divákov nebude mať dôvod platiť káblovku alebo satelit a ak ho aj platiť budú tak je tam kopec iných pozerateľných staníc…Ja naozaj netuším ako nás chcú donútiť pozerať Joj a Markízu ???? To už všetkým naozaj šibe? Čo chcete dosiahnuť??? Ja si radšej kúpim film na BD disku ale na Joj jednoducho neprepnem…Zabudli ste na to že tu ešte stále žijú ľudia ktorí sa narodili v Československu ? Jednoducho musíte počkať kým vymreme a potom si robte čo chcete….Fúj..to je smrad že by jeden pad!

    1. TV Angelika a Macko Uško navigovali divákov na satelit a ani sami si neuvedomili, že si pod sebou podpílili konáre, lebo diváci prišli na satelit a zistili, že je tam xy lepších a kvalitnejších staníc a bez reklamy… a vykašľali sa na TV Angeliku na ktorú si ani nespomenú a teraz po tom cirkuse s CZ stanicami sa od nervov vykašlú aj na TV Hnoj…Takže len tak ďalej… Rovnako aj návrat TV Angelika do PLATENÉHO DVB-T nič nevyrieši, lebo tí diváci, ktorí neprešli na PLATENÝ SAT, CABEL, IPTV neprejdú ani na PLATENÉ DVB-T. Takže pokiaľ sa nevrátia do DVB-T free / zdarma a pokiaľ neobmedzia reklamy (len medzi filmami ako niekedy) tak sa môžu ísť pásť, skončia… adios

  5. Takze opat iba tliachanie bez vysledku. Konstatovanie znamych faktov. Akurat by ma zaujimalo, akymi argumentmi je podopreny nazor, ze zanik principu teritoriality by znamenal zhorsenie podmienok pre vznik europskej a lokalnej audiovizualnej tvorby, ci dokonca jej zanik. Znie to ako riadny nezmysel. Hlavne ked nikto neziada zanik teritoriality, iba nejake rozumne riesenie na stupnici od agregacie vysielacich prav pre uzemie byvaleho Ceskoslovenska az po uzsiu europsku integraciu v medialnej oblasti. Ako je napriklad mozne, ze kopec zahranicnych dokumentarnych, sportovych ci filmovych stanic, sirenych aj slov. operatormi, ma vysporiadane prava pre viacere staty, ak nie rovno pre celu Europu, ale pri ceskych staniciach v SR a opacne sa robia taketo cirkusy? A argument, ze ide o platene stanice neobstoji minimalne od doby, ked sa zo skupiny Mrkvyza stali tiez platene stanice a ked spolu s Ojojojkou zacali „vypalovat“ kablovych a IPTV operatorov, zatial co v CR boli vypnute. A to vsetko bez najmensej redukcie mnozstva reklam. Okrem toho, vsetci sme si uz asi vsimli, ze ked na nejakej ceskej telke davaju nejaky zahranicny film, tak sa o par dni/tyzdnov objavi aj v jednej z nasich komercnych TV! A preco asi? No lebo televizie v CR a SR su kapitalovo, resp. vlastnickou strukturou prepojene. Cize tieto medialne skupiny aj tak nakupuju vo vacsine pripadov prava pre obidva staty, tak aky je vlastne problem?! Ze si kradnu divakov reklam? To bude ono. Jediny problem je, ze nas chcu donutit cumiet na reklamy, idealne 24 hodin denne, 7 dni v tyzdni a 365 dni v roku. Preto nasim reklamnym stokam prekazaju len ceske stanice, zatial co Nemci, Francuzi atd. mozu cez satelity beztrestne prazit na cely kontinent, kedze im u nas malokto rozumie. Preto je taky „problem“ vysporiadat (s minimalnymi nakladmi! Alebo chce niekto tvrdit, ze ked taka Ojojojka odvysiela blockbuster v sobotu a v utorok ho zreprizuje na Pluske, ze plati dvojnasobnu cenu?) prava pre viacero uzemi, ako to robia trebars ti Nemci, ktori maju vacsinu komercnych stanic v troch verziach – nemeckej, rakuskej a svajciarskej, ktore sa lisia iba reklamou.

  6. Ja dám jasný odkaz reklamným agentúram že ked chcem si chcem niečo pozriet v komerčnej TV tak si to nahrám a na druhý den si to pozriem a reklamy popretačam to by mohol byt liek na nenažrancov.

  7. Súhlasím , že Markíza vyhnala divákov na satelit a zároveň si poškodila. Diváci zistili , že je tam čo pozrieť aj okrem nej. No poznám kopec ľudí , ktorím v pohode stačí dnešné voľné DVB-T , zvyšok si nájdu na internete , ak majú čas. Šetria bubáky na iné aktivity a neplatia okrem koncésií akurát elektrinu.
    Ak by štát prispel regionálkam na šírenie cez DVB-T , postupne by skvalitnili výrobu a prinášali viac regionálnych informácií , čo by ľuďom oveľa viac vyhovovalo .
    Resp. v krajoch by sa vedeli aj pospájať , aby menej reprízovali.

    1. No, tak ak smiem, hned Ti dam drobnu radu: z atraktivnych (najma letnych) podujati, ako Rock pod kamenom, Motozraz, roznych festivalov na Sirave a inde, koncertov, atd. by sa pokojne dali spravit aj 3-4x dlhsie a pestrejsie reportaze, ako po minule roky :-] Pripadne by sa rozdelili na viac casti. A hned by bolo aj vysielanie o nieco atraktivnejsie, a to s minimalnym zvysenim nakladov.

  8. ivan uplne s tebou suhlasim ja to robim už roky nahram si film pozrem si ho kedy chcem a reklamy posuvam žiaden problem.

  9. prečo nezakážu aj nemecké programy? tv Hnoj a tv narkoza vypnite a bude pokoj

Komentáre už nie sú povolené.