Reklama

Skylink aktivuje na satelite nový transpondér, šíriť bude nielen programy ČT HD ale aj ČRo

Luxemburská spoločnosť M7 Group aktivuje na družici Astra 3B (23,5°E) nový satelitný transpondér, ktorý bude šíriť nielen všetky programy Českej televízie v HD kvalite ale aj rozhlasové stanice Českého rozhlasu. Transpondér by mal byť aktivovaný najneskôr 15. novembra 2016, očakáva sa, že to bude ale o pár dní skôr. S aktivovaním nového transpondéra získajú zákazníci satelitnej platformy Skylink, prípadne aj užívatelia dekódovacích kariet ČT, prístup ku všetkým HD programom od českého verejnoprávneho vysielateľa. Doteraz mohli pritom sledovať vo vysokom rozlíšení iba tri kanály.
Pokračovanie nižšie:


Programy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT24 HD, ČT:D HD a ČT art HD budú šírené z nového transpondéra na frekvencii 12 344 MHz. Uplink zabezpečí servisný partner M7 Group, spoločnosť E4C Group, z uplinkovej stanice v Prahe na Kavčích Horách.

Vysielanie na novej frekvencii začne podľa plánov už budúci týždeň, z pôvodnej frekvencie budú programy odpojené pravdepodobne 15. 11. 2016 v skorých ranných hodinách. Termín vypnutia programov z pôvodných parametrov nie je ale vôbec istý, môže sa ešte stať, že sa ČT rozhodne na poslednú chvíľu predĺžiť šírenie svojich programov z doterajších parametrov.

ČT ukončí šírenie svojich SD programov na frekvencii 12 070 MHz, ako aj HD z 12 363 MHz. Zákazníci Skylinku si tak budú musieť programy ČT v HD kvalite naladiť už z nového transpondéra.

Plánované parametre nového transpondéra:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 344 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 2/3
SR: 29900
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Transpondér: 3.233
Pilot: OFF
Vysielací zväzok: Pan-Európský široký (PE2)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zaujímalo by ma, či budú programy ČRo z tohto transpondéra v MPEG alebo AAC-HE? Tiež odkiaľ budu programy na Astru uplinkované? Vďaka za informáciu.

Komentáre už nie sú povolené.