Reklama

APKT: Komerčné televízie chcú inkasovať svojich divákov cez TV operátorov

Komerčné televízie Markíza a JOJ chcú spoplatniť svoje vysielanie pre divákov, ktorí ju sledujú prostredníctvom televíznych operátorov. Od operátorov žiadajú, aby jej od januára platili za programový obsah niekoľkokrát vyšší poplatok za zaradenie v základnej programovej ponuke, ako doteraz. Keďže operátori nakladajú iba s peniazmi, ktoré majú od svojich zákazníkov, nátlak zo strany televízií bude viesť k zvýšeniu ceny za služby káblovej či IP TV televízie. Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) s tým nesúhlasí a preto dáva divákom a zákazníkom toto konanie televízie Markíza a JOJ do pozornosti. Uviedla dnes v tlačovej správe APKT.
Pokračovanie nižšie:


Je nám ľúto, že sa tieto komerčné televízie rozhodli k takémuto postupu, pretože je to na úkor jej divákov a našich zákazníkov. Táto požiadavka povedie k tomu, že sa ceny za služby káblovej a IP TV pravdepodobne zvýšia o vyše 2€ za mesiac, čo si operátori neželajú a nesúhlasia s tým. Považujeme za dôležité, aby diváci vedeli – ak uvedené televízie neprehodnotia svoj prístup – že príčinou zvýšenia ceny bude iba rozhodnutie týchto televízií,“ povedal prezident APKT Robert Ťavoda. Ako dodal, je ešte druhá možnosť, ktorou je vyradenie všetkých ich programov (Markíza, Dajto, DOMA, JOJ, JOJ Plus a WAU) z programových balíčkov jednotlivých operátorov, čo by však bolo v neprospech tak väčšiny divákov, ako aj televízie a operátorov.

Uvedené poplatky za obsah vysielania (pôvodne za HD vysielanie) sú podľa APKT prehnané a prekračujú ceny špičkových tematických kanálov, navyše s podmienkou ich zaradenia do základných súborov operátorov, čím cena základných súborov stúpne aj o viac, ako 50%. Vysielatelia týchto staníc tak prechádzajú do segmentu platených TV staníc, rovnako ako ostatné monotematické filmové, športové, či dokumentárne stanice s výrazne menším a menej rušivým podielom reklamy vo vysielaní. Operátori ich vysielateľom platia poplatky, ktoré následne zohľadňujú v cene televíznych balíčkov. Od januára hrozí, že to bude prípad aj týchto staníc. Televízie tak budú divákom a zákazníkom svoje vysielanie účtovať dvakrát: nielen cez reklamu, ale aj prostredníctvom poplatku nanúteného operátorom.

Navyše televízia Markíza okrem zvýšenia cien operátorom, ukončí aj šírenie svojich programov Markíza, Doma a Dajto cez terestriálne vysielanie (DVB-T), vďaka ktorému mohli tieto programy prijímať všetci bez poplatkov. Diváci, ktorí budú tak chcieť sledovať programy komerčného vysielateľa od januára 2017, budú musieť prejsť práve k satelitným, káblovým alebo IPTV operátorom a platiť pravidelne mesačné poplatky. Televízia JOJ zatiaľ plánuje vysielať svoje programy cez DVB-T aj naďalej.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vtomto state nie je nikto kto bi im klepol po prstoch lebo co oni sy uz dovoluju toje uz vela! Chceu rozhodovat otom co budu ludia pozerat na slovensku! Chcu dokonca zakazat visielanie ceskych stanic na slovensku hanba!!!

    1. A prečo by im mal niekto klepať po prstoch? Veď presne toto sme chceli, keď sme v roku 1989 štrngali kľúčami na námestiach… Chcete zmenu? Voľte komunistov a pôjdeme opäť tam, kde sme už boli pred rokom 1989. Štát a strana bude rozhodovať opäť o všetkom.

    2. Blbost. Zvalovat tieto problemy na november 1989 je padnute na hlavu. A komunisti nam tu stale vladnu, mimochodom. Ale k veci: nechcete platit viac za kablovku/IPTV? Dajte svojmu operatorovi vediet, ze si nezelate platit nic navyse a nech radsej vyradi stanice s tymito drzymi a nenazranymi poziadavkami z ponuky, alebo nech ich preradi do osobitneho, volitelneho balika, ak sa da. Pri pomerne slusnej ponuke v kablovkach sa bez tohoto reklamneho odpadu da hravo zaobist. Mimochodom, v mojom okoli som zaregistroval zaujem ludi o nelegalny cardsharing – to v suvislosti s odchodom Nekrozy z DVB-T. Gratulujem, takto nakoniec mozno sposobia svojou nenazranostou presny opak toho, co zamyslali a namiesto toku penazi od divakov cez operatorov k majitelom TV potecu chechtaky piratom do Ruska. A tak im treba.

  2. mate chybu v nadpise.. ma tam byt „APKT: REKLAMNE televízie chcú inkasovať svojich divákov cez TV operátorov“ … kludne nech idu prec..

    „druhá možnosť, ktorou je vyradenie všetkých ich programov (Markíza, Dajto, DOMA, JOJ, JOJ Plus a WAU) z programových balíčkov jednotlivých operátorov, čo by však bolo v neprospech tak väčšiny divákov, ako aj televízie a operátorov.“
    nemyslim si.. neprospech divakov?? najdu si iny program.. je ich tu dost…. neprospech opratorov? pochybujem.. ked kazdy vyhodi markizu a joj tak ludia ostanu tam kde su.. neprospech televizii? urcite ano.. a prajem im to aby konecne padli poriadne na papulu.. ta ich zumpa co vysielaju sa vazne neda pozerat

    1. Presne tak. Vyradiť z ponuky a potom by sa trošku uvedomili. Veď jediné, čo tam vysielajú sú blbé reklamy a 3 filmy dookola… Televízne noviny, čo s počasím a športom trvali 30 minút, tak teraz zrazu majú 90 minút. A keď už tam dajú niečo dobré, tak to je už 23:00 a väčšina ľudí ide spať…

  3. Však nech sa vytvoria balíčky extra Markíza+JOJ za dva eurá na mesiac a uvidíme koľko ľudí si ich predplatí. Ma pekne na.erú ak dvihnú poplatky len pre tieto ich sra.ky ktoré vôbec nepozerám. Ak chcú byť platené TV stanice, tak nech sú v balíčku za príplatok.

  4. Jednoznačne ich treba zaradiť do samostatného balička chcú byť PAY tak nech si to užijú hneď by sa ukázal záujem o ich vysielanie.

    1. Nerozumiem… V Skylinku sú tieto stanice spoplatnené už 4 roky (servisný poplatok) a stále má najviac abonentov. Evídentne to ľudia pozerať chcú, inak by Skylink už dávno klesol na tretinu toho, čo má dnes.

    2. No,ludia držia skylink lebo už do toho investovali.Dvôvodom bolo prechod na DVBT ktorý zbabrali a možno aj to bol úmysel aby ludia platili.Keď vypinali analog tak nie všade si mal príjem a toto práve všetci operátori zneužili.Buď si mal tv a platil si alebo žiadny signál cez dvbt.

    3. Servisný poplatok, je servisný poplatok. Ono , sat.operátor má aj nejaké režijné náklady spojené s prevádzkou.

  5. a to tu este neni cele… oni si este idu urcovat kde ich maju operatori zaradit a kde nie..

    „Zmeny požadované televíziami tým ale nemajú končiť. Televízie majú podľa tlačovej správy podmienku, že ich kanály majú byť v základných ponukách operátorov. Podľa informácií Ťavodu pre DSL.sk televízie túto podmienku prezentujú tak, že operátori nemôžu mať ich kanály len vo vyšších balíčkoch. Operátor, ktorý nebude chcieť preniesť poplatky televíziám na všetkých zákazníkov, tak bude mať len možnosť kanály Joj a Markízy vôbec neponúkať. Zaradiť ich len do vyšších drahších balíkov využívaných len časťou zákazníkov nemajú podľa navrhovaných podmienok môcť.

    Zároveň podľa informácií na konferencii minimálne v prípade Markízy si operátor nebude môcť zobrať len jednu alebo dve stanice, bude si musieť zobrať celý balík troch staníc Markíza, Doma a Dajto. “

    zdroj dsl.sk

    1. Tak to je vrchol. A kto sú ONI že si idú ešte určovať či majú byť v základe alebo nie. Čo sa sami určili že sú stredobodom vesmíru ? No som vytočený ako kliešť po prechádzke lesom.

  6. Nech sa divaju na tie sproste reklamy.Film trva o hodinu dlhsie a preto uz ten odpad nesledujem .

  7. Nechapem slova že je nam luto , od prezidenta APKT. Nič , dat ich do samostatneho balička a kto chce nech si ich zaplatí. Verim, že po tomto kroku uvedene stanice pôjdu ku dnu !!!

  8. To odkedy nám budú súkromné reklamné televízie rozkazovať a vnucovať ,čo my budeme,alebo nebudeme platiť.Ak chcú aj naďalej rčite ozprávkovo platiť svojích úžasných redaktorov a moderátorov ,ktorí nevedia ani rozprávať správne po slovensky,nech si na to peniažky nakreslia.Radšej by sa mali zamyslieť nad kvalitou svojich programov.CHýbať nám určite nebudú!

  9. Dat do samostatneho balicka a hotovo. Nechcem to. Staci mi ta3 aby som vedel co je nove vo svete a moje ovlubene filmove kanaly bez reklam ktore si rad platim

  10. Aj regionálky by na svoj chod potrebovali aspoň po 1 euro ročne od domácnosti , reklamný čas sa predať nedá , celý reklamný koláč si rozdeľuje na Slovensku pár vyvolených .

    Ako teda ďalej ????

  11. Som zvedavá čo s tým spraví RADA PRE VYSIELANIE A RETRANSMISIU.Či budú stáť za slovákmi,alebo oligarchami.Je tam nová predsedníčka,tak uvidíme ako sa ukáže.

    1. Všetko, čo je v terestriálnom – pozemnom vysielaní by malo byť zadarmo následne aj v káblovkách a sat. platformách. Tí čo chcú spoplatnenie alebo opustiť terestriál RADA PRE VYSIELANIE A RETRANSMISIU by im mala odňať licencie na vysielanie.

  12. reklama sa reklama vytvorte balík pre joj a markízu a uvidíte koľko ľudí si ho predplatí a kto bude plakať na koniec

  13. Ved uz tu bola snaha brat eurace od ludi za markizu u prevadzkovatela plustelka pri satelitnom vysielani, nejako to rychlo zacalo aj skoncilo u toho prevadzkovatela, asi ludia mali neskutocne velky zaujem o markizu

  14. Ja neviem čo máte stále proti Markíze a JOJke-sú to najsledovanejšie stanice,takže ak bude treba-rád si ich zaplatím.

    1. Proti chuti žiadne dišputy. No ale sledovanosť neznamená ešte vôbec kvalitu. Tak ako tu viacerí písali, nech majú pre ich kanály osobitné spoplatnené balíčky a možno potom bude vidieť tá ich sledovanosť. Možno budú vysielať istý čas len „pre seba“ a potom sa uvidí „ako ďalej“.

    2. Tak tak. Iba dodavam, ze su najsledovanejsie, lebo su v najlacnejsich zakladnych balikoch a v DVB-T zadarmo. A tiez kvoli zvyku divakov. Ale ked za ne bude treba extra priplacat, tak potom sa ukaze skutocny zaujem …

    3. Tak si zaplať reklamný billboard JOJ a Markíza v samostatnom balíku. Väčšina to nechce. Markíza už raz bola na satelite Plustelky v spoplatnenom balíku a rýchlo to Towercom stiahol. Nikto to nechcel. 🙂

    4. Ono, ale oni nechcú , aby si si ich priamo platil. Oni chcú, aby boli v základnej ponuke a aby im TV operátor platil.
      Oni sa boja, aby bol samostatný TV balík s ich programami.
      TV operátor, aby im vyhovel, tak tie peniaze bude musieť zarobiť v nadštandardných TV balíkoch. Lenže , potom to nejak nesedí. Prečo, by mali na neberte nám Markízu a na oJOJojoj doplácať nadštandardné programy. Prečo by sa mal na ich úkor niekto PRIŽIVOVAŤ ?!

  15. A ja si zaplatím českú kartu , pri zavedení „nova intarnacional “ . Majú lepšiu ponuku a niesu nenažratý .

  16. Nič už divák nenarobí , iba popíše komentáre , komerčné telky si to aj tak zariadia po svojom . Je preto treba udržať nezávislosť RTVS , sledovať jej program bezplatne / za koncesie / v DVB-T a komerčné nech si svoje vysielanie spoplatňujú aj 100 Eurámi za mesiac , ak im niekto dá. Jednotka nech zabáva , dvojka nech vysiela pre náročnéjšieho diváka a ak je treba trojku pre šport , prosím. Všetku reklamu nechajte pre Joj a Markízu , nech ich pozerá iba ten , kto si ich obsah kupuje.

    1. Ale narobi. V mojom okoli sa uz nahlas rozprava o roznych cardsharingoch, samozrejme nelegalnych. Dalsi sa zrejme vykaslu na kablovku, ak zvysia poplatky, dalsi budu viac stahovat z netu nelegalne filmy, no a ostatni si ponadavaju a budu platit. Otazka je, co to narobi so sledovanostou a prijmami operatorov a tym aj nenazranych televizii. Mozne je aj to, ze nakoniec sa regionalkam ujde viac reklamy, ked si tieto TV narazia cumaky, ktovie …

  17. Mám káblovku UPC aj Plustelku cez DVB-T. Kľudne nech to spoplatnia, ale do samostatných balíkov, keď si myslia, že sú na bode HBO. 🙂 Ja to platiť nebudem. TV u mňa beží hlavne na hudobných TV ako VH1 a dokumentoch ako Prima Zoom. 🙂

  18. TV operátori by si mali spolu sadnúť a vytvoriť spoločnú stratégiu, tak ako JOJ a Markíza sa dohodli !
    Najlepšie by bolo ( už to tu písali ), samostatný balík tvorený Markízackými a JOJprogramami. Potom sa uvidí, aký záujem by bol u Slovači o tieto programy .

    1. Aj Rada pre vysielanie by si mala sadnúť a odňať licencie

    2. „by si mali spolu sadnúť a vytvoriť spoločnú stratégiu“ … a potom ich skasíruje ešte aj PMÚ za kartelovú dohodu 🙁

    3. Toto by nevykazovalo znaky kartelovej dohody, lebo kartel a nasledne zneuzivanie monopolneho postavenia by to bolo vtedy, keby kablovky menili podmienky na nevyhodnejsie pre klientov (divakov), ktori im platia, alebo by sa dohodli na cenach, pripadne by im stazovali moznost prejst ku konkurencii (co napr. robi taky Skylink vysokym registracnym poplatkom) a pod. Tu ale menia podmienky televizie (teda snazia sa), nie kablovky. Ak by vytvorili spolocnu strategiu, bola by to len primerana obrana svojich zaujmov, co je normalne a deje sa to bezne. Prave kvoli tomu existuje APKT, takychto zdruzeni je u nas koniec-koncov plno v kazdom odvetvi a nemaju charakter monopolov. Ak tu teda niekto zneuziva svoje dominantne postavenie na trhu, su to prave tieto dve TV, nie kablovi operatori.

  19. Zlate ako operatori vyplakavaju, ze zle zle televizie im chu spoplatnit odoberanie signalu z peeringoveho centra. Vzdy maju ale moznost si natiahnut vlastnu optiku do televizii, tak ako to urobil Orange. Ale to sa im uz nechce platit, tak treba ukazovat prstom na vysielatelov.

    1. Aha, a to si maju male lokalne kablovky z takych Michaloviec, Sobraniec ci Kezmarku a desiatok dalsich lokalit za obrovske prachy tahat kazdy vlastnu optiku z BA krizom cez cele Slovensko a prekopat ho ako sysle, ci ako si to myslel? Asi si nesledoval posledne udalosti a tak ti uniklo, ze Slovensko nekonci pri Pezinku ci Zahorskej Bystrici. A okrem toho, tieto nenazrane telky chcu spoplatnit odoberanie signalu, nie konkretnu formu, akou sa to robi. Alebo mas informacie, ze Orange sa tomu vyhne?

    2. nevieš o čom točíš, to bude platiť aj Orange…je to poplatok za HD vysielanie, lebo výroba v HD je drahšia a niekto to zaplatiť musí a je jedno či máš príjem cez optiku, satelit, tkr, či dvb-t

  20. Zaujímavé§akým „prijateľným“ spôsobom nám tu niekto „vysvetľuje“ túto absurditu.

  21. Digi sa už vyjadrilo že s Narkózou a Hnojkou sú už dohodnutý. Nič sa vyraďovať nebude a základný balík ostane na pôvodnej cene 9,6 Eura. Takže tie špiny dosiahli svoje.Zdroj Digi Slovakia Facebook ( Roman Vavrik My sme uz dohody uzavreli a kanaly CME v nasej ponuke na satelite i kablovke ostavaju. Dolezite je ale podotknut, ze cenu zakladneho balika 9,60 i napriek zasadnemu navyseniu ceny za kanaly CME nemenime a nebudeme tento dodatocny naklad prenasat na nasich zakaznikov. Je to z nasej strany prejavom velkej ustretovosti a ferovosti voci nasim existujucim i novym zakaznikom. Navyse vsetky kanaly CME budeme mat onedlho uz iba v HD kvalite )

  22. Prečo tu hnusne nadávaš? Keď nechceš platiť-tak nepozeraj televízor a pusti si rádio.

  23. Lenze v Slizlinku maju ludia za ten servisny poplatok dalsich tusim 21 ceskych programov popri Nekroze a Hnojke, a to uz mnohym za tie 2 eura stoji. A mnohym nie, kedze im odislo za posledny rok cca. 100k zakaznikov… No a mnohych tam drzi len to, ze uz vela investovali do zariadeni a reg. poplatkov.

  24. Na skylinku jednoducho zmenim region na CZ a bude pokoj…

  25. A doteraz neinkasovali? Veď reklamy na rôzne produkty v konečnom dôsledku zaplatia aj tak ľudia v nákupoch tovaru.
    Televízia ktorej treba platiť by nemala mať právo na vkladanie reklamy do programu!!! Čo na to rada pre vysielanie a retransmisiu???

    1. Napíš im, že čo nato RVR, veď nazto tam sú platení zo štátneho rozpočtu – z daní občanov…

  26. A ešte poznámka, ktorá sem možno ani nepatrí. Od 1.1.2017 som solidárny s divákmi, ktorí majú len terestriálny príjem a na svojom TV vypínam predvoľby programov TV Markíza!

  27. Vyššie poplatky za TV..? No… keby ma prestali otravovať tým neustálym prerušovaním rozpozeraného…tak vyrušuje to,uznajte…v najlepšom mám rozpozeraného Sagana, Slovenskú sporitelnu, Datart, Jar, Zovirax Duo, Tesco financne sluzby, Kaufland, Somat gold bez fosfatov, Coca Cola, Orange a superrýchle sťahovanie súborov, Snickers a hneď musí prísť kúsok nejakého trápneho filmu…niekedy sa nedostanem ani k Reiffeisen banke aj keď len 12 minút, ale otrávi to človeka…A to som mal v pláne pozrieť ešte Coop jednota a O2…tak by som samozrejme považoval za oprávnené pýtať viac a viac a viac…

  28. Odkaz pre APKT : ZRUŠTE TO SVINSTVO – MARKÍZA , JOJ – ľudia vám poďakujú !

    1. Už si treba naliať konečne čistého vína: Šíriť reklamné kanály ako spoplatnené s reklamou každých cca 7 – 10 minút je nehoráznosť najhrubšieho zrna ! ! !

Komentáre už nie sú povolené.