Reklama

Rozhovor s Martinom Ornass-Kubackim zo SES Astra nielen o 4K a DVB-T2

Satelitného operátora SES, ktorý prevádzkuje známe družice Astra a SES, u nás určíte netreba predstavovať. Počas leta sa nám podarilo spraviť rozhovor s viceprezidentom a regionálnym riaditeľom spoločnosti SES Astra pre strednú a východnú Európu Martinom Ornass-Kubackim. Rozprávali sme sa nielen na tému noviniek ako 4K či techonológii SAT>IP, ale aj o vypínaní SD programov a ďalších plánov spoločnosti do budúcna.
Pokračovanie nižšie:


Tento rok na Slovensku dochádza k postupnému odpájaniu slovenských a českých programov v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-2), ktoré vysielajú práve prostredníctvom družice Astra. Aká je situácia na českom a slovenskom trhu?

Dá sa povedať, že situácia v Českej republike a na Slovensku je podobná. Ako už bolo oznámené, SD kanály českých operátorov Nova a Prima budú v lete vypnuté a takisto všetky kanály verejnoprávnej Českej televízie budú vysielať v HD kvalite. Pokiaľ viem, čoskoro budú nasledovať aj slovenské kanály Markíza a JOJ – s najväčšou pravdepodobnosťou koncom roka 2016. Jednoducho, v Európe ide o všeobecný trend že väčšina kanálov prechádza na HD. V tejto súvislosti sa dá povedať, že satelit bol vždy priekopníkom na trhu televízneho vysielania. Trendy sa väčšinou najprv objavili na satelite a neskôr sa rozšírili na ďalšie platformy.

Ako dlho podľa Vás prechod z SD na HD potrvá?

Nie som si istý, či vypínanie SD kanálov bude rýchly proces. Na konferencii Digimedia 2016, ktorá sa konala v máji v Prahe, bolo povedané, že SD bude vypnuté úplne, ale myslím si, že nikto reálne nemá presný prehľad o tom, koľko zákazníkov používa MPEG-2. Na konferencii tiež zaznelo, že vypnutie SD prebehne na jeseň tohto roku. Ak sa pozrieme na susedné krajiny, SD je všade stále v prevádzke. Reálny pomer medzi kanálmi vo formáte MPEG-2 a MPEG-4 je 50:50. V prípade DTH platforiem je ten pomer u niektorých z nich 60, 70 % pre HD a zvyšok SD. Diváci, ktorí sledujú SD kanály, pravdepodobne nemajú záujem o vysielanie v HD kvalite. Sledujú 10 svojich obľúbených kanálov, a to je všetko.

Na pozícii 23,5°E už prebehli prvé 4K testy v spolupráci s RTVS a Českou televíziou. Plánuje SES v blízkej budúcnosti nejaké ďalšie projekty s našimi vysielateľmi, či už verejnoprávnymi, alebo komerčnými? Pre divákov by určite boli zaujímavé aj prenosy z letných olympijských hier v Riu.

Čo sa týka olympiády v Riu, koncom apríla sme so spoločnosťou Eurovision uzavreli zmluvu o vysielaní pre športových fanúšikov po celom svete. Eurovision v rámci dohody v júli a auguste 2016 prenajíma niekoľko transpondérov na satelite NSS-806, čo umožní televíznym operátorom po celom svete poskytovať rozsiahle pokrytie Olympijských hier v Riu a šírenie ďalších významných športových podujatí. Satelit NSS-806, ktorý sa nachádza na prvotriednej orbitálnej pozícii 47,5 stupňa západne, poskytuje vynikajúce pokrytie Brazílie a je jedným z hlavných satelitov, použitých na vysielanie diania zo Svetového pohára FIFA 2014 pre divákov v Severnej Amerike, Latinskej Amerike, Európe a Ázii.

S 3D vysielaním to, zdá sa, nevyšlo a väčšina vysielateľov od neho postupne upustila. Ako predpokladáte, že sa ujme 4K?

V prípade 3D je najväčší rozdiel medzi UHD, HD a SD to, že na jeho sledovanie sú potrebné špeciálne okuliare. Zároveň musíte sedieť v jednej polohe. Niektorí ľudia tvrdia, že im sledovanie 3D televízie spôsobuje bolesti hlavy a niektorí dokonca 3D vysielanie nie sú schopní vidieť vôbec. S UHD takéto problémy nemáte. Sme presvedčení, že Ultra HD je budúcnosťou televízneho vysielania. Ponúka revolučný zážitok zo sledovania. Ak človek raz zažije Ultra HD, už sa neuspokojí s ničím hroším. Očakávame, že do 10 rokov bude v Európe vysielať viac ako 200 Ultra HD kanálov. Osobne si myslím, že tento proces bude oveľa rýchlejší ako prechod z SD do HD.

Majú televízni operátori záujem o vysielanie v novom štandarde? Pokiaľ viem, až na niekoľko výnimiek zatiaľ fungujú len demo kanály.

Po celom svete už vysiela 26 Ultra HD kanálov, z toho 8 Ultra HD kanálov je šírených prostredníctvom satelitov SES Astra vrátane nekódovaných kanálov ako Fashion 4K – kanál o móde a životnom štýle, nákupného kanálu Pearl.tv a Insight UHD – skutočná zábava, Ultra HD kanál zábavnej reality televíznej siete (TERN). A to sú štandardné komerčné kanály dostupné v celej Európe, s veľmi zaujímavým programom. Vysielame aj vlastný Ultra HD demo kanál (UHD1). A počet Ultra HD kanálov bude len rásť!

Diváci sa pýtajú, prečo investovať do 4K zariadení, ak nie je k dispozícii dostatok 4K obsahu, televízie zasa, že ešte nie je dosť divákov, ktorí môžu toto vysielanie prijímať. Aký je názor satelitných operátorov?

Zatiaľ čo SES prináša nové satelity na zabezpečenie dostatočnej kapacity, predaj UHD televízorov rastie a televízni operátori sa ponáhľajú dodávať obsah v Ultra HD. Prognóza pre rok 2016 je približne 43 miliónov dodaných UHD zariadení, čo je o 39 % viac ako v roku 2015. Spotrebitelia, ktorí sa vyberú na nákup televízora s plochou obrazovkou, čoraz častejšie odchádzajú s Ultra HD prijímačom, a to vďaka atraktívnym cenám týchto zariadení.

HD a UHD technológia sa v Európe v priebehu niekoľkých rokov významne rozšírila. Väčšie obrazovky za prijateľné ceny sa stávajú štandardom v mnohých regiónoch a poskytujú domácnostiam novú dimenziu sledovania obsahu. Zároveň by som rád zdôraznil, že rozdiel v kvalite obrazu medzi HD a Ultra HD je naozaj viditeľný, a to najmä na väčších obrazovkách. Konkrétne Ultra HD, označované aj ako 4K alebo Quad Full HD, je ďalšou generáciou HDTV. Má štyrikrát väčšie rozlíšenie ako HDTV (tzn. 3840 x 2160).

Ako dlho podľa vás potrvá, kým sa 4K vysielanie stane štandardom v strednej a východnej Európe?

Je úplne jasné, že budúcnosť televízie sa už začala. A bude pokračovať, SES Astra onedlho plánuje oznámiť pridanie ďalších Ultra HD kanálov na svojej satelitnej flotile. UHD pretrvá, a čoskoro sa stane ďalším silným argumentom pre investície do satelitu.

Ultra HD formát je typom inovácie, ktorá opäť mení náš zážitok zo sledovania televízie. SES s ďalšími partnermi v segmente spolupracuje na vytvorení ekosystému pre Ultra HD roll out, okrem iného sme ako prví uskutočnili UHD vysielanie naživo (koncert Linkin Park v Berlíne v roku 2014) a v spolupráci s komerčných aj verejnoprávnymi televíznymi stanicami (napr. Česká televízia a RTVS) uskutočňujeme testovacie vysielanie.

Pre programy v Ultra HD kvalite sa vyžaduje omnoho väčšia satelitná kapacita ako pri súčasnom HD vysielaní. Je spoločnosť SES Astra kapacitne pripravená na 4K vysielanie?

Štandard rozlíšenia videa ako SD, HD a UHD nie je jediným dôležitým parametrom, pokiaľ ide o satelitnú kapacitu. Ďalším dôležitým prvkom je kodek. SD pracuje so štandardom MPEG-2, HD s H.264 (tj. MPEG-4 AVC) a UHD pracuje so štandardom H.265 (HEVC). Nové kodeky dokážu komprimovať video oveľa lepšie, takže objem dát sa až tak nezväčšuje. Zároveň to závisí aj od typu prenosu. Na vysielanie dynamických scén (napr. športu, akčných filmov atď.) je potrebná väčšia kapacita v porovnaní so statickými scénami ako dokument. Nedochádza teda k významnému navýšeniu kapacity v dátovom toku a navyše máme k dispozícii dostatočnú kapacitu, ktorú môžeme ponúknuť našim zákazníkom. Ale aby som na Vašu otázku odpovedal priamo – áno, na rastúci dopyt po UHD sme dobre pripravení.

Koľko stojí satelitná kapacita?

Nemôžem prezradiť, koľko naši zákazníci platia, pretože je to dôverné, ale náš prístup je flexibilný. Poplatok za vysielanie sa často vyvíja v závislosti na úspešnosti projektu. Na začiatku sme schopní našich partnerov podporiť znížením cien, ktoré im umožní začať podnikanie a stabilizovať ho a až potom by sa poplatky postupne dostávali na trhovú úroveň. Satelitné vysielanie je dostupné, aj cenovo, aj pre malé televízne kanály – to môžete vidieť, keď preskúmate štruktúru a veľkosť našich zákazníkov – od malých, regionálnych SD kanálov po veľké televízne skupiny.

Už je dávno po digitalizácii, trh je nasýtený, prichádza skôr éra internetového vysielania a IPTV, ktoré prinášajú aj archív vysielania a ďalšie výhody. Neobávate sa úbytku divákov prijímajúcich televízny signál prostredníctvom družice?

V krajinách západnej Európy, rovnako ako aj v strednej a východnej Európe prebiehal proces digitalizácie paralelne so zavádzaním pozemnej infraštruktúry, IPTV a samozrejme satelitu. Podľa môjho názoru je to rýchle a efektívne riešenie. Keď zoberieme do úvahy digitálne vysielanie, satelitná distribúcia má niekoľko nesporných výhod: spoľahlivý spôsob distribúcie, vynikajúcu kvalitu obrazu, škálovateľnú šírku pásma (možnosť pridávať nové kanály, vrátane HD a UHD), rôznorodý obsah, 100-percentné geografické pokrytie bez „bielych zón“ (žiadny “problém posledného kilometra“, s ktorým sa často stretávame v oblasti terestriálneho vysielania) a jasnú štruktúru nákladov. Navyše, ak sa pozriete na európsky trh s televíznym vysielaním, domácností so satelitným príjmom televízie je niekoľko stoviek miliónov, zatiaľ čo napr. IPTV má ďaleko od takéhoto trhového podielu.

Ako to vyzerá s technológiou SAT>IP? Už dlhší čas som o nej nepočul. Má budúcnosť?

V SES Astra pozorne sledujeme trendy na trhu, vždy sa snažíme predvídať vývoj v oblasti telekomunikácií. Okrem iného sa snažíme zavádzať inovácie, ktoré ďalej zlepšia zážitok televíznych divákov. Preto sa zameriavame na technológie pre domácnosť a vyvinuli sme riešenie s názvom SAT>IP. Umožňuje prijímanie a vysielanie satelitného signálu v domácnosti cez bezdrôtové siete a sledovanie televíznych kanálov na všetkých zariadeniach vybavených technológiou Wi-Fi s obrazovkou, ako televízor, notebook, smartfón, tablet, atď. (niekoľko kanálov naraz v SD a HD). Riešenie, ktoré umožňuje “mobilitu” v domácnosti, sa bude ďalej rozvíjať, preto som optimista, čo sa týka SAT IP. Súčasťou nášho portfólia služieb je aj satelitná konektivita. Aby som to zhrnul, dva hlavné trendy na telekomunikačnom trhu, ktoré vplývajú na trvalý rast, sú vyššia kvalita a jednoduchší prístup. A SES Astra vedie v oboch smeroch.

V najbližších rokoch sa ešte viac zúži frekvenčné pásmo pri DVB-T, plánuje sa aj postupný prechod na DVB-T2. Sledujete aj dianie v terestriálnom vysielaní?

Samozrejme, prechod na DVB-T2 je téma, ktorú pozorne sledujeme. V súčasnej dobe približne polovica českej populácie využíva pozemné vysielanie. Značnej časti z nich iba stačí 15 existujúcich kanálov a podobná situácia je aj na Slovensku. Som zvedavý, či sa televízne kanály naozaj tak hrnú do prechodu na štandard DVB-T2. Takže som trochu skeptický, pokiaľ ide o štátnu finančnú podporu – prečo je jedna infraštruktúra zvýhodnená a podpora sa netýka aj ostatných?

Môže terestriálne vysielanie konkurovať tomu satelitnému?

V súvislosti so satelitom musím predovšetkým zdôrazniť rozsah. Prostredníctvom satelitu získavajú televízni operátori okamžitý prístup k početnej diváckej základni v rámci satelitnej stopy. Komunikačné družice nie sú obmedzené geografickými bariérami a dokážu ľahko pokryť takzvané „biele zóny“. Inými slovami, bez ohľadu na to, či sa divák nachádza v Bratislave alebo v Košiciach, získa rovnakú, najvyššiu kvalitu signálu. Satelit je skvelý spôsob distribúcie televízneho a rozhlasového vysielania, rovnako ako aj poskytovania interaktívnych služieb ako napríklad širokopásmový internet pre veľký počet koncových užívateľov naraz. Digitálna satelitná televízia a rozhlas ponúkajú divákom širokú škálu zaujímavých kanálov. Jediné, čo potrebujú, je satelitná anténa a satelitný prijímač pripojený k televízoru. Vďaka spoločnosti ASTRA môžu diváci na Slovensku sledovať stovky televíznych kanálov, vysielaných prostredníctvom orbitálnych pozícií Astra 23,5°E a 19,2°E, vrátane bezplatných kanálov v HD a Ultra HD rozlíšení. Takže možno povedať, že pozemné vysielanie ponúka divákom obmedzený rozsah kanálov a služieb, zatiaľ čo satelit ponúka takmer neobmedzenú škálu možností.

Nepôjde terestriálne vysielanie, ktoré Slováci vnímajú viac-menej ako bezplatný spôsob príjmu programov, cestou platenej televízie?

Túto otázku je potrebné položiť tým, ktorí riadia proces prechodu na digitálne pozemné vysielanie. Ťažko povedať už teraz, ale DVB-T2 nie je tak celkom zadarmo. Napríklad Nemci koncom mája divákom distribúciu DVB-T2 spoplatnili pod značkou Freenet TV. Prijímanie DVB-T bolo bezplatné, DVB-T2 je platené. Podobný vývoj môže v budúcnosti nastať aj na Slovensku.

Aké sú plány SES Astra v najbližších rokoch?

Neustále sa snažíme zvyšovať hodnotu našich služieb a optimalizovať ich, napĺňať neustále sa meniace obchodné potreby našich zákazníkov. Jedným z kľúčových faktorov rastu a úspechu SES Astra je neustále rozširovanie našej flotily satelitov. SES Astra oznámila plány na vypustenie ďalších družíc novej generácie na obežnú dráhu – SES-10 a SES-11 v poslednom štvrťroku 2016, SES-12, SES-14, SES-15 a SES-16/GOVS v roku 2017. To významne rozšíri naše pokrytie a kapacitu v nadchádzajúcich rokoch a v súčasnosti predstavuje jednu z najväčších investícií v sektore.

Ako som už spomínal, zaznamenávame stály nárast počtu kanálov distribuovaných prostredníctvom našich satelitov. SES je etablovaná spoločnosť s mnohými príležitosťami rastu. V súvislosti s rastúcim počtom kanálov vysielaných v HD kvalite a s operátormi vstupujúcimi do éry Ultra HD, v SES Astra očakávame svetlú budúcnosť, pokračujúci rast a zrýchlenie rozvoja segmentu videa. SES disponuje technológiami, globálnym pokrytím a systémom umožňujúcim dodávať integrované a komplexné služby v segmente video. Najdôležitejšie však je, že všetky naše snahy, spojené napríklad so spustením nového satelitu, zavedením nového vysielacieho štandardu, efektívnejším využívaním kapacity satelitov – to všetko bolo urobené s cieľom slúžiť koncovému divákovi a uspokojiť jeho potreby: človeka, ktorý sedí napríklad niekde v Tatrách a môžete sledovať svoje obľúbené televízne programy v najvyššej kvalite a bez akýchkoľvek technických problémov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. DVB-T má výhodu. Stačí slabšia búrka a satelitný signál skockatie a zmizne. DVB-T ide stále. 🙂

  2. Pan riaditel spolocnosti SES ASTRA vpliv pocasia preventivne nespomina…Len malokto z divakov tv signalu z druzice vie ze satelity visia nad rovnikom vo vyske cca 36000km a vzhladom ku SK je to cca 38000km krat dva kedze signal treba na druzicu aj poslat.Druzica Astra ma velkost 26metrov dva 5 metrove taniere jeden na prijem z vysielaca druhy na vysielanie pre Europu.Na Kamziku ma tanier velkost 8 metrov.O tom sa vsak bezne nehovori ved kto by siel proti sebe …husty dazd inverzia snezenie slnecne erupcie no a potom este nespravne nastavenie paraboly bez meraka len cez STB urobi svoje.A preto kazdy rozumny TV divak ma rezervu Dvbt ktore touto nevyhodov nedisponuje a je v podstate stabilne.Nevyhodu ma vsak v pokryti ale to je uz uloha pre Towercom.

  3. V rodinných domoch , kde je 2 a viac tv , je dvbt platforma výhodná , lacná a väčšinou bezproblémová. Čo viem , tak satelitný príjem majú na jednom -max dvoch tv prijímačoch. Na ostatných je dvbt ideálna.

Komentáre už nie sú povolené.