Reklama

Prieskum: Väčšina Slovákov už vlastní HD televízor

Až 99 % slovenských domácností vlastní televízor. V troch z piatich (59 %) majú dokonca viac ako jeden a štyria z piatich majiteľov televízorov disponujú zariadením s možnosťou prijímať vysielanie v HD kvalite. A iba polovica Slovákov už počula o rozlíšení Ultra HD alebo 4K. To sú hlavné závery prieskumu, uskutočneného agentúrou NMS Market Research pre spoločnosť SES Astra začiatkom júna 2016 na vzorke 510 dospelých respondentov (51 % žien) s vekovou štruktúrou proporčne zodpovedajúcou celkovej populácii.
Pokračovanie nižšie:

Takmer každý Slovák má doma televízor (99 %), pričom 43 % opýtaných vlastní dva televízne prijímače a 16 % ich má dokonca tri a viac. Viac ako tretina týchto zariadení sú klasické televízne prijímače bez plochej obrazovky (35 %) a štvrtinu tvoria televízory s plochou obrazovkou ale bez možnosti príjmu v HD. Televízor s možnosťou príjmu HD obsahu vlastní spolu 79 % opýtaných.

prieskum_tv1

Najrozšírenejším typom HD televízora v domácnosti sú Full HD (62 %), druhé dva varianty má zhodne 7 % ľudí. Štvrtina majiteľov HD televízorov, ale nevie, aký druh vlastnia.

prieskum_tv2

Najrozšírenejšia veľkosť displeja je 32‘‘-42‘‘, ktorú vlastní viac ako polovica (53 %) Slovákov. Na menšej obrazovke televízne vysielanie sleduje 13 % domácností, zatiaľ čo 34 % respondentov vlastní prijímač s väčšou obrazovkou, ako má priemer Slovenska.

prieskum_tv3

Medzi značkami televízorov dominuje Samsung (36 %) a LG (17 %) – jednu alebo druhú má viac než polovica majiteľov TV. Takmer pätina ľudí má však inú, než jednu z hlavných dopytovaných značiek – najčastejšie potom značku Orava.
Film je žánrom, ktorý je v HD kvalite sledovaný najčastejšie (55 %) a ktorý by si tiež najviac priali tí, ktorí HD kanály neprijímajú. Medzi mužmi a ľuďmi bez HD príjmu je na vysokej úrovni tiež šport a dokumenty (11 %), ženy uprednostňujú spravodajstvo (10 %).

Viac ako polovica (54 %) majiteľov televízora by za možnosť sledovať HD kanály bola ochotná zaplatiť menej ako 5 EUR mesačne a 32 % respondentov od 5 do 15 EUR mesačne. Výsledky sa príliš nelíšia v závislosti na tom, či ľudia HD už prijímajú alebo nie.

Iba polovica opýtaných (50 %) podľa prieskumu už počula o rozlíšení Ultra HD alebo 4K. O novinkách počuli častejšie muži (63 %) ako ženy (38 %). Znalosť rozlíšenia nie je závislá od toho, či ľudia majú televízor s HD príjmom alebo nie.

Väčšina respondentov, ktorí sa do prieskumu zapojili žije na západnom Slovensku (34 %) a v Bratislave (8 %), na východnom Slovensku (31 %) a na strednom Slovensku (27 %). Prevažná časť opýtaných (43 %) býva v mestách a obciach s počtom obyvateľov menším ako 5 000.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. 1. Full HD 46″ Panasonic plazma (2011)
    2. HD ready 32″ Toshiba (2014)

    U nás preferované filmy, rozprávky a dokumety v HD, či už z bluray Yamaha 1040, PS4 prípadne z multimediálneho centra s „iba“ 1TB diskom alebo apple tv 1080p.

    Prieskum by si mal vážne na svojích seansách prebrať telekom, čo pridáva zastaralé SDčka zbesilým tempom!!

  2. 1.42″panasonic plazma 2012
    2.24″panasonic hd detska izba dvb t
    3.22″sony hd spalna dvb t
    samsung ani lg nechcem lebo v sd režime neposkytuje celý neprepocitany obraz

Komentáre už nie sú povolené.