Reklama

Do DVB-T pribudne aj Dvojka v HD kvalite

Rozhlas a televízia Slovenska zmení dnes skladbu verejnoprávneho DVB-T multiplexu. Do celoplošnej DVB-T siete, ktorá šíri verejnoprávne programy, pribudne už aj Dvojka v HD kvalite. RTVS tak prinesie pre svojich divákov prvýkrát v histórii oba programy vo vysokom rozlíšení formou terestriálneho šírenia. DVB-T je jedinou distribučnou platformou s pokrytím až 97% územia a to bez akýchkoľvek ďalších mesačných poplatkov.
Pokračovanie nižšie:


Nová skladba verejnoprávneho multiplexu, v ktorej budú oba televízne programy v štandardnom aj vysokom rozlíšení, vyrovnáva obsahovú ponuku RTVS, ktorú doteraz mohli prijímať len diváci v satelitnej, či káblovej vysielacej platforme. „Vzhľadom na narastajúci trend vybavenosti domácností HD prijímacími zariadeniami, pridanie ďalšej HD programovej služby skvalitní obsahovú ponuku v terestriálnych domácnostiach a uspokojí tým dopyt našich divákov v DVB-T po HD kvalite.“ povedal šéf techniky RTVS Andrej Doležal.

Nové zloženie verejnoprávneho multiplexu DVB-T tak prinesie dva programy v HD kvalite a dva v SD kvalite. Táto zmena skladby verejnoprávneho multiplexu je platná od dnešného dňa a RTVS ju zavádza natrvalo. RTVS tým umožní sledovať okrem iného aj množstvo atraktívnych športových podujatí v HD kvalite, ktoré odvysiela v roku 2016.

V čase vydania tejto správy sa ešte Dvojka HD nenachádzala v treťom celoplošnom multiplexe, ak sa tak stane, bude Vás o tom informovať.

Doplnené o 15:30 hod.
Dvojka HD už vysiela v 3. celoplošnom multiplexe. Podrobnosti nájdete v tejto správe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Neverím vlastným očiam a ušiam. To si z nás robili doteraz srandu, keď vraveli, že sa to v MPEG-2 kapacitne nedá vysielať v 3. multiplexe aj 2: HD? A zrazu to ide?

    1. Chválim zmenu, už aby tu bolo DVBT-2 v plnom rozsahu pokrytia a so všetkými stanicami v HD, Rožňava stále chytá iba 6 TV programov, hanba a to je už rok 2016, 7 rokov od spustenia DVBT v SR.

    2. veru, cele roky to neslo a zrazu to ide…je to velmi cudne, pretoze nic sa nezmenilo. mozno iba technicky tim si konecne precital manual 😀

    3. Pôjde to z toho dôvodu, že budú trvalo z tohto multiplexu vypnuté všetky programy Slovenského rozhlasu a bude znížený dátový tok STV 1 SD a STV 2 SD.

    4. Skôr by mali všetky SD vypnúť, veď je rok 2016 a na Slovensku sa pseudo HD stále považuje za nadštandard 🙁

  2. Tak po vstupe TV RIK do dvb-t, je to druhá top udalosť tohto roka.Konečne správne rozhodnutie!Tie prehadzovačky HD/SD -STV1-STV HD-STV2….verzií počas športových udalostí,liezli divákom na nervy.Očakávam,že s príchodom STV 3 od 1.1.2017,odídu SD verzie STV v dvb-t do histórie a budú vypnuté.

    1. Ked vypnu SD verzie, kapacita multiplexu by mala stacit aj na vratenie rozhlasovych stanic – popri Trojke HD, samozrejme.

  3. Tak už rádia zmizli z MUXu, ale zatiaľ stále len 3 programy bez Dvojky HD

  4. DVOJKA HD už v MUXe 3 !!! – Žiaľ momentálne ešte bez EPG :D. Momentálne – Jednotka HD, Dvojka HD, Jednotka SD, Dvojka SD !

  5. No konečne , žiaľ propagácia DVB-T na Slovensku je veľmi slabá a preto aj sledovanosť vykazuje iba 13% , oveľa viac propagácie zabezpečujú regionálne a lokálne TV , keď promujú miestne MUXy.

    No ako stále , RTVS si bude pýtať už čoskoro 7 Euro a regionálkam nedajú nič. Pritom väčšina štátov prispieva aj regionálkam na prevádzku , lebo robia službu vo verejnom záujme.

  6. Mohli tam ponechať aspoň rádio Slovensko, jedno rádio by tú kapacitu „nezabilo“.

  7. V Rožňave je momentálne možné zachytiť len MUX 2 a MUX 3 VERMUX, prvý a štvrtý tam zatiaľ nemá pokrytie, možnože s nejakou lepšou anténou by sa niečo navyše chytiť dalo…

    1. Ak vieš poradiť ako chytiť v Rožňave Mux 1 a Plustelka, ked sme za kopcami a ďaleko od PP, KE,LC.

Komentáre už nie sú povolené.