Reklama

ČT: SD programy na Astre budeme šíriť až do novembra

Český verejnoprávny vysielateľ sa rozhodol predĺžiť satelitnú distribúciu svojich programov v štandardnom rozlíšení na družici ASTRA 3B (23,5°E). Posúva tak aj pôvodný termín prechodu na vysielanie vo vysokom rozlíšení (HD) a to o 4 mesiace. Divákom chce poskytnúť dostatok času sa na túto zmenu pripraviť.

Na základe zmlúv s operátormi satelitnej distribúcie a poskytovateľmi súvisiacich služieb mala Česká televízia podľa dlhodobých plánov ukončiť satelitné vysielanie v SD rozlíšení už 1. júla 2016.
Pokračovanie nižšie:


Nie všetci diváci sú ale v tejto chvíli pre definitívny prechod na satelitné vysielanie vo vysokom rozlíšení vybavení, navyše nás čakajú veľké športové udalosti, ako je olympiáda alebo futbalové Euro. Hľadáme preto cesty, ako pôvodný termín predĺžiť,“ povedal na dnešnej konferencii Digimedia generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a dodal: „Prechod satelitného vysielania na HD je v tejto chvíli už neodvratný pre celý televízny trh. Česká televízia je na neho pripravená, ale nie je to zmena, na ktorú by sme mali akokoľvek naliehať. Dôležité je, aby mali domácnosti dostatok času sa na ňu prichystať. Do novembra tak budeme schopní SD na satelite garantovať. Operátorom budeme následne naše vysielanie v SD kvalite bezodplatne ponúkať aj naďalej, bude ale na nich, či ho divákom vo svojej ponuke poskytnú.

Diváci, ktorí majú satelitný príjem v HD kvalite prostredníctvom družice ASTRA 3B (23,5°E) už vyriešený (vrátane zákazníkov Skylinku), tak nebudú musieť na prelome júna a júla čokoľvek meniť. Pozícia HD programov Českej televízie zostane na ich prijímačoch zachovaná. Programy Českej televízie v SD kvalite bude potom možné aj naďalej prijímať, no už z nových parametrov. Majitelia starších boxov si ich tak budú musieť nanovo naladiť. K tomu poslúžia dva týždne na konci júna, kedy bude vysielanie k dispozícii z nových ako aj pôvodných parametrov.

Ukončenie vysielania v SD kvalite na družici ASTRA 3B plánuje aj slovenská RTVS a to koncom tohto roka, kedy jej končí zmluva na šírenie programov. Predlžovať ju už nemá v pláne. Oba programy totiž šíri na satelite už v HD kvalite.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Mlčanie je zlato už neplatí. Dnes sa vypúšťajú informácie bez uváženia.

  2. RTVS nech nahodi na svoje HD kanaly na Astre 3B HbbTV a pripadne aj teletext. Je to dost blbe, ked clovek musi kvoli tomu prepinat na SD kanal, najma pocas hokeja.

    1. Toho sa dockame az po novom roku kedy si budu platit sami.

Komentáre už nie sú povolené.