Reklama

Väčšina Slovákov sleduje televíziu každý deň, športové prenosy by najradšej sledovali bezplatne a v HD kvalite

Spoločnosť SES, prevádzkovateľ družíc Astra, v spolupráci s NMS Market Research realizovala na Slovensku prieskum zameraný na skúmanie návykov pri sledovaní televízie. Prieskum si zobral pod drobnohľad Slovákov a ich obľúbené programy, záujem o vysielanie vo vysokom rozlíšení, či učenie sa cudzích jazykov. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 538 Slovákov vo veku od 18 do 64 rokov.

Spomedzi Slovákov, ktorí majú v domácnosti televíziu, ju každý deň sleduje 70 %, pričom len 9 % ju pozerá menej než raz do týždňa. V oblasti HD príjmu 44 % respondentov prijíma do 5 HD programov v rámci predplateného balíka TV služieb, 27 % prijíma do 10 HD programov a 16 % má k dispozícii viac ako 15 HD programov.
Pokračovanie nižšie:


Slováci nezaprú svoje nadšenie pre šport ani pri sledovaní televízie. Najradšej pozerajú hokej (48 %), futbal (24 %) a cyklistiku (8 %). Športové prenosy by najradšej sledovali bezplatne. Viac ako dve tretiny (68 %) respondentov uviedlo, že je pre nich dôležitý príjem a sledovanie športových podujatí vo vysokom rozlíšení, čiže v HD.

Ak je reč o spôsobe príjmu televízneho signálu, na Slovensku je podľa prieskumu jednotkou satelitný príjem. Cez satelit sleduje televíziu až 42 % Slovákov, druhým v poradí je káblový príjem s 25%, nasleduje IPTV (20 %) a terestriálna anténa (11 %). Zaujímavý je aj finančný pohľad na platenú televíziu – len 9 % opýtaných by bolo ochotných platiť mesačne za TV balíčky viac ako 10 EUR a vyše tretina (36 %) by bola ochotná platiť do 5 EUR mesačne.

grafy_prieskum_ses2

Prieskum potvrdil, že mnoho Slovákov sleduje zahraničné TV stanice aj kvôli učeniu sa cudzieho jazyka. 85% respondentov tvrdí, že pozeranie zahraničných programov v televízii pomáha zlepšovať jazykové znalosti, pričom 68% ich aj skutočne sleduje. V tejto súvislosti je najväčší dopyt po dokumentárnych programoch, filmoch a seriáloch, ako aj športe. Rebríčku jazykov, ktoré by Slováci chceli ovládať jasne kraľuje angličtina. V tomto duchu sa vyjadrili dve tretiny (60 %) respondentov, pričom zhruba jedna pätina (22%) anglický jazyk aj študuje. Druhým najpopulárnejším jazykom je nemčina, ktorú nasledujú francúzština a ruština.

grafy_prieskum_ses1

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Väčšina sleduje TV každý deň? Tak to aj vyzerá, televízia ovláda ľudí…a potom to v spoločnosti vyzerá tak ako to vyzerá. Môj názor: Dúfam, že čoskoro tie komerčné TV skončia!

  2. Škoda , že vysielanie cez satelit je tak drahé , už ani jedna regionálka na Slovensku si ho nemôže dovoliť , tak všetky prichádzajú o divákov.
    Jediné riešenie – spojiť sa do jedneho programu.

    Je zaražajúce , že iba 11% sleduje TV cez DVB-T , pritom tiež MUXy stoja hodne , nakoniec ešte vysoké číslo držia káblovky , mohli ešte rozdeliť na digitálne a analogove , pre porovnanie.

  3. thomas: Neskoncia, lebo prasa potrebuje svoje hnojisko a obmedzenci potrebuju svoje telenovely a realhnidy shows. Cize sledovanost a dopyt tu je a tym padom aj dovod na existenciu komercnych TV. Okrem toho si pleties pricinu a nasledok – ludia nie su blbi v dosledku sledovania medialneho hnoja, ale sleduju ho, lebo boli blbi uz predtym. A do tretice nebudme zas prilis negativisticky naladeni, obcas idu v TV aj hodnotne programy (dokumenty, serialy, filmy…), len si treba vediet vybrat. Napr. na CT2 zajtra startuje House of cards s Kevinom Spaceym.

  4. brumty: Tych 11% ma tiez zarazilo, podla inych prieskumov, ktore som videl, sa to pohybovalo medzi 30-50%. Dovod tejto diskrepancie bude asi ukryty vo formulacii „hlavny sposob TV prijmu“, t.j. ak ma domacnost viac TV prijimacov, tak typicky ten hlavny je napojeny na parabolu a dalsie zrejme vyuzivaju terestrial. Tiez ma prekvapilo, kolko ludi (68% – je v tom zahrnuta aj Cestina?) udajne sleduje sat. vysielanie v cudzich jazykoch – podla mojich skusenosti je to mizivy zlomok, ak neratame CZ programy, pripadne aj madarske na juhu SR. O Cestine a Madarcine ale nebola v clanku ani zmienka. Nakoniec, toto sa ukaze podla zaujmu slovenskych zakaznikov o sluzby Netflixu (kedze ten neponuka zatial ziadny sk/cz dabing ani titulky.) Zeby boli tie prieskumy zmanipulovane? Ale co by mal SES z takejto manipulacie? Presvedcit vysielatelov (nemeckych a pod.), ktori vyuzivaju flotilu satelitov Astra, ake su sluzby SES lukrativne, lebo kopa ludi ich sleduje v zahranici? Tazko povedat. Kazdopadne mi tie cisla nesedia.

  5. Keď povedia A, tak nech povedia aj B… To už nikto nepovie, že tí čo majú satelit alebo káblovky, tak im to ide na 1 televízor. A druhý, tretí… televízor majú napojený na spoločnú televíznu anténu alebo individuálnu anténu… Prípadne aj ak uvádzajú satelit tak v rámci spoločnej televíznej antény môže byť aj spoločný satelit. Posledný prieskum, čo som videl pred cca polrokom od Towercom, keď odchádzalo Dajto z DVB-T tak bolo uvedené, že 33 % prijíma DVB-T…

  6. Niekedy v decembri volali svokre s anketou co sleduje a kolko tv ma ci satelit a tak. Ona ma Skylink, na druhej telke DVB-T. Ak volali vsetkym co maju Skylink tak je jasne preco je to tak. Kazdopadne vzorka nieco cez 500 ludi je malo.

  7. Hurka: Aj Tebe tych 538 respondentov udrelo do oci? Lebo uz som nechcel byt prilis paranoidny, ale taka mala statisticka vzorka moze tiez zvysovat podozrenie z manipulacie vysledkov. Ono totiz pri celostatnych prieskumoch v krajine velkosti Slovenska byva potrebny pocet respondentov zvycajne niekde medzi 1000-1300. A ak sa zmazu z databazy odpovede nevyhovujuce zamyslanemu vysledku, ich pocet samosebou klesne. Ale moze to mat aj ine dovody, vratane obycajneho babractva 🙂

  8. dr. B. Nutty: Samozrejme, ale písal som to v poslednej vete, že aké TV by mohli skonciť. 🙂

  9. My v bytovke máme kablovú televíziu ktorá je v skutočnosti šírená z DVB-T a rozvedená káblami po bytoch, takže prieskum je nepresný.

  10. Som rád za podporu DVB-T , lebo tvrdenie , že ho sleduje iba 11% je dehonestujúce. Viem to podľa ohlasov na vysielanie regionálky.
    Tie tzv. miestne Muxy totiž platia samotné regionálky a verte , stojí to dosť Euro mesačne , preto ak cez DVB-T má pozerať regionálku iba 11% , tak to ju môžeme na vysielačoch rovno vypnuť , lebo príjem z reklamy je t.č. zanezbateľný , v porovnaní z r.2005 to nie je ani 50%.
    Už asi chápete , že som vysielateľ a podobné fóra rád čítam , lebo sú mojou spätnou väzbou .
    Verím preto , že DVB-T na Slovensku má svoj význam a bude iba napredovať , aby sme nezakapali.

  11. 11% udaj by mohol zodpovedat stavu spred 4 rokov ked startovalo Dvbt a Skylink navzdy zadarmo profitoval…Dnes to moze byt 30az40% V bytovych domoch sa robili rekostrukcie STA co tiez trvalo nejaky cas… na rodinnych domoch sa dnes montuje Satelit + Dvbt ako samozrejmost. A teraz sa aktualne montuju aj reg,TV.Udaje 11% su podla vsetkeho zavadzajuce.

Komentáre už nie sú povolené.