Reklama

Dobrá správa pre slovenských divákov: veľká časť TV programov stále zadarmo

Keď spoločnosť Towercom tento rok v lete priniesla novú bezplatnú platformu Voľná telka na príjem televíznych staníc aj cez satelit, niektorí boli skeptickí, nakoľko budú tejto myšlienke naklonení samotní vysielatelia. Podporia novú TV službu bez poplatku?

kamzik_tower1Voľná telka predstavuje nové riešenie – univerzálny a flexibilný príjem TV staníc, a to nielen prostredníctvom bežnej antény (DVB-T), ale už aj cez satelit. Diváci Voľnej telky sa tak môžu kedykoľvek rozhodnúť pre spôsob príjmu, ktorý im viac vyhovuje, či už je to terestriálny alebo cez satelitný. Okrem svojej univerzálnosti a 100 %-nej geografickej dostupnosti, je však pre slovenských divákov rovnako atraktívny aj ďalší podstatný benefit – a síce bezplatnosť služby.

Voľná telka navyše ako jediná prináša televízne stanice do každej slovenskej domácnosti úplne zadarmo – v spolupráci s vysielateľmi, ktorí sa rozhodli sprístupniť svoju programovú ponuku prostredníctvom voľne dostupnej platformy. Medzi satelitnými platformami na Slovensku tak aktuálne predstavuje cenovo najprístupnejšiu možnosť. Rozsah ponuky bezplatného príjmu je pritom priamo závislý od jednotlivých vysielateľov.

Pridaná hodnota, za ktorú sa platí?
A tu sa dostávame k otázke z úvodu článku: Ako vysielatelia zareagovali na Voľnú telku zadarmo aj cez satelit? Zobrali ju ako príležitosť dať svojim zákazníkom niečo navyše? Alebo novú službu uchopili ako ďalšiu príležitosť príjmu? Vážia si svojich divákov natoľko, aby im ponúkli SD, či dokonca HD vysielanie cez satelit zadarmo? Odpovedá Michal Šuran, marketingový manažér Towercom, spoločnosti prevádzkujúcej platformu Voľná telka: „Aktuálnu programovú ponuku Voľnej telky zadarmo cez satelit: Jednotka (HD), Dvojka (HD), TV Joj, Wau, Plus, si diváci môžu rozšíriť o ďalšie voľne dostupné stanice TA3, TV Lux, TV8, ŠlágrTV, Óčko, ČT24, … A navyše teraz už aj satelitní diváci majú k dispozícii aj extra ponuku Plustelky v podobe bezplatného balíčka s kanálmi ČT1 SD a ČT2 SD. To všetko za 0 Eur mesačne. S našimi partnermi sa vždy snažíme nájsť spôsob, aby základná ponuka bola pre diváka bezplatná. Voľná telka nie je vysielateľ, riadi sa ponukou vysielateľov. Rozhodnutie vysielateľov, ktorí sa rozhodnú pre platený model a budú od divákov vyžadovať poplatky aj za SD vysielanie, budeme musieť akceptovať.

V záujme divákov
Slovenský divák je náročný. Už viackrát sme sa mohli presvedčiť o tom, ako citlivo reaguje na programové zmeny, ktorým ho vystavujú jednotlivé TV stanice. Už veľakrát prieskumy potvrdili jeho vysokú citlivosť k „premnoženému“ vysielaniu reklám, jeho konečné slovo pri parametri s menom sledovanosť… Prečo by si mal divák platiť za možnosť sledovania TV stanice, na ktorej je veľký podiel reklamy, prečo by si mal platiť za možnosť že aj on je predávaný v podobe ratingov a sledovanosti jednotlivých televíznych relácií?
Výhodnosť služby vypočítava prinajmenšom rovnako ako samotní vysielatelia, len v obrátenom garde. Vie si totiž veľmi dobre zrátať, že ak je SD vysielanie bezplatné, a v našich podmienkach je pre veľké množstvo užívateľov vzhľadom na ich technické vybavenie ešte stále dostatočné, prečo by mal platiť za príjem vysielania aj keby bolo v HD? Ak nedostáva nič navyše, nie je ani on ochotný niečo navyše urobiť, nie to ešte platiť. V tomto ide o veľmi jednoduchú matematickú rovnicu.

Ale tá platí aj naopak. Ak vysielatelia ukážu dobrú vôľu a dajú divákom viac – napríklad aj v podobe podpory myšlienky bezplatnej ponuky TV kanálov – slovenský divák sa im celkom určite odvďačí.

(PR správa)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Presne tak , za každý Mb na satelite pýtajú 6000 Euro / mes.

    Taká regionálka by potrebovala v SD aspoň 3 Mb , teda 18 000 Euro / mes.

    To rovno jej riaditeľ môže bývať na Belizé.

  2. Mozno pre teba. Pre mna nema vyznam pozerat sa na markizu.

  3. Spartak sa uz do DVB-T nevrati. Aspon tak mi odpisali z telky.

Komentáre už nie sú povolené.