Reklama

EK predloží už čoskoro návrh na harmonizáciu pásma 470 – 790 MHz, ktoré sa využíva aktuálne pre DVB-T

Koncom mája navštívil predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Ing. Vladimír Kešjar pracovne Brusel, kde rokoval s predstaviteľmi Európskej komisie (EK). Predmetom rokovaní boli aktuálne otázky legislatívneho návrhu „Telekomunikačný balík“ z dielne EK. Informoval dnes o tom RÚ v tlačovej správe.

Legislatívny návrh bude v prípade prijatia Európskym parlamentom a Radou znamenať zrušenie roamingových príplatkov v Európskej únii (EÚ), ako aj zaistenie „sieťovej neutrality“ pri poskytovaní internetu. Predseda RÚ vyjadril podporu návrhom EK, ale zároveň uviedol, že zrušenie roamingu musí byť vykonané tak, aby sme sa vyhli negatívnemu tlaku na ceny domácich služieb.
Pokračovanie nižšie:


Diskusie sa zamerali aj na budúce plány EK v oblasti frekvenčného pásma 470 – 790 MHz, ktoré sa v súčasnosti využíva pre DVB-T. EK uviedla, že v blízkej dobe predloží návrh na harmonizáciu tohto pásma, ktorý sa bude opierať o odporúčania tzv. „Skupiny na vysokej úrovni“, zloženej z najväčších európskych hráčov v oblasti televízneho vysielania a mobilných operátorov, ktorú viedol Pascal Lamy, bývalý šéf WTO a bývalý komisár EÚ pre obchod. Predseda RÚ uviedol, že konkrétne návrhy si budú vyžadovať diskusie s členskými štátmi EÚ, vzhľadom na to, že vo viacerých krajinách vrátane Slovenskej republiky (SR) sú  tieto frekvencie dlhodobo pridelené prevádzkovateľom sietí DVB-T. Konkrétne v SR sú tieto frekvencie pridelené až do 09.09.2029. Prípadné skoršie uvoľnenie frekvencií je potrebné dôkladne uvážiť, aby to nepoškodilo oprávnené záujmy investorov, koncových užívateľov a členského štátu. EK potvrdila, že si je vedomá náročnosti tejto problematiky a zároveň uviedla, že návrhu budú predchádzať dôkladné konzultácie s členskými štátmi, ako aj zainteresovanými stranami.

EK naznačila budúce plány na predloženie série legislatívnych návrhov na revíziu regulačného rámca pre elektronické komunikácie, ktorá prebehne paralelne s predsedníctvom SR v Rade EÚ v druhej polovici roku 2016, čím sa Slovensko stáva pre EK kľúčovým partnerom pre úspešné zahájenie legislatívneho procesu. Návrh vyplýva zo stratégie pre dosiahnutie Jednotného digitálneho trhu v EÚ, ktorá predstavuje jednu z top priorít EK pod vedením J.C. Junckera. Návrh sa zameria na užšiu koordináciu v oblasti prideľovania frekvenčného spektra, posilnenie inštitucionálneho postavenia siete regulačných orgánov v EÚ (BEREC) za účelom lepšej spolupráce, zabezpečenie širokopásmového pokrytia vrátane tzv. „bielych miest“ a posilnenie investícií do digitálnych služieb a infraštruktúry.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. DVB-T môžu rovno zrušiť. Pokrytie oničom, signál vypadáva a programy tiež nič moc.

  2. Ked signal vypadava nemusi to byt slabym pokrytim.Iba profik s merakom po merani vie povedat ci je chyba v pokryti alebo v montazi. Na vypadky stacia banalne chyby o ktorych nevies a ktore sa daju vyriesit hned na mieste. Pomoct moze zaradenie filtrov vymena coax kabla alebo zdroja atd.Suhlasim s tym ze programovo by to mohlo byt lepsie udajne sa to uz riesi.

  3. Byvam na Liptove – zatial bez problemov vsetky 4 multiplexy, antena na obloku vo vyske asi 6 m.

  4. Problémy s príjmom DVB-T spôsobuje aj vertikálna polarizácia vysielania na Slovensku, ktorá je nevodná pre diaľkový príjem v kopcovitom teréne.
    To by tiež mohli títo „odborníci“ zmeniť v rámci harmonizácie.

  5. miloslav: Presne tak. Casto narazim na problem s vypadavanim signalu na nejakom TV, vymenim koaxial, et voila: odvtedy ide bez chybicky. Kable a konektory byvaju podla mojich skusenosti siroko-daleko najcastejsim zdrojom problemov vo VF technike.

    Milan: V tejto suvislosti je zaujimave, ze este aj Madari v ich rovinatej krajine maju horizontalnu polarizaciu, len my vertikalnu.

    Inak, co sa planuje s UHF pasmom 470-790 MHz? Cele sa vyhradi pre LTE, resp. dalsie generacie broadband mobilnych technologii? A kam sa potom presunie DVB-T/T2?

  6. V pláne je uvoľniť aj pásmo 700 MHz pre LTE.

    http://www.satelitnatv.sk/2014/06/britania-chce-uvolnit-pasmo-700-mhz-pre-mobilny-internet/

Komentáre už nie sú povolené.