Reklama

Jednotka HD a Dvojka HD na satelite Astra 3B v lepšej obrazovej kvalite, no bez zvuku Dolby Digital

Všetci majitelia dekódovacích kariet RTVS ako aj zákazníci satelitnej platformy Skylink, môžu teraz sledovať programy Jednotka a Dvojka vo vysokom rozlíšení (HD), zo satelitu Astra 3B (23,5°E), v lepšej obrazovej kvalite.

K zmene došlo však na úkor zvuku Dolby Digital, ktorý už na oboch programoch divákom dostupný nie je. „Na žiadosť vysielateľa bola v satelitnej distribúcii programov STV HD deaktivovaná zvuková stopa v Dolby Digital,“ uviedol pre náš portál SatelitnáTV.sk Michal Šuran, marketingový manažér zo spoločnosti Towercom, ktorá zabezpečuje satelitnú distribúciu. „Ušetrená kapacita po odstránení zvukovej stopy bola použitá pre navýšenie video bitrate pre zlepšenie obrazovej kvality,“ dodal.
Pokračovanie nižšie:


Oba programy RTVS v HD kvalite využívajú na satelite Astra 3B (23,5°E) variabilný dátový tok, čo znamená, že sa kompresný pomer mení v závislosti na zložitosti scény ktorá sa na danom programe odohráva. Počas rýchlych pohybov je tak dátový tok vysoký, naopak pri pomalých a statických scénach zase nízky.

Technické parametre pre príjem programov Jednotka HD a Dvojka HD:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Kódovanie: Irdeto (CAID: 0D96, 0668 a 0624)
Rozlíšenie: 1920 x 1080

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pozerám teraz na hokej a je viditeľne lepší obraz.

  2. a ja že prečo je na CT sport HD lepší obraz sony.cz/electronics/televizory/x8500b-series

  3. A co tak pri tejto kvalite obrazu este dodat zvuk dolby digital. Preco to vsade je mozne, len u nas je to prob!em?

  4. Toto manipulovanie Towercomu, že aký sú ústretový, vypnú dolby digital a navýšia video, to je akoby sa hovnivál chválil, koľko krát za deň si pretočí svoju guličku.

  5. To je taky problem si pustit Jednotku HD z DVB-T kde AC3 je? Keby ste trosku logicky uvazovali tak by ste zistili ze RTVS ma na satelite asi obmedzenu kapacitu takze bud bude AC3 alebo lepsi obraz.

  6. Maximalne 12 Mbps. Tu to je: http://www.satelitnatv.sk/2015/04/rtvs-jednotka-hd-a-dvojka-hd-zatial-nebudu-dostupne-zakaznikom-skylinku-dalsie-podrobnosti/

  7. 12 Mbps dokopy pre oba programy. T.j. na jeden šest. Teraz to je už OK po vypnutí DD zvuku.

  8. Cez hokej som to sledoval a bitrate dosahoval na jednotke niekedy aj 9 mbps.

  9. Už som to našiel: crz.gov.sk/index.php?ID=603&doc=1816385&text=1

    prenos obsahovej služby – televíznych programových služieb JEDNOTKA HD a DVOJKA HD prostredníctvom digitálneho satelitného multiplexu s využitím satelitnej kapacity zo strany Užívateľa v minimálnom rozsahu 12 Mbit/s.

    cena za Službu podľa článku II odsek 1. písmeno a) tejto Zmluvy, je stanovená vo výške 6.110,- EUR/Mbit/ 1 sekunda (slovom: šesťtisícstodesať eur za jeden Mbit za sekundu) mesačne bez DPH pri odobratom rozsahu služby minimálne 12 Mbit/1 sekunda v súlade s článkom II. ods. 1 písmeno a) Zmluvy (ďalej len „Cena za Službu).

  10. hej ale aj Skylink ma tie programy len vďaka Towercomu keďže ten to šíri zadarmo pre rtvs až do 2017.

Komentáre už nie sú povolené.