Reklama

So zariadením Openbox A2 môže byť takmer každý televízor Smart TV

Openbox A2 je malé multimediálne zariadenie s operačným systémom Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) vďaka ktorému môžu užívatelia aj na svojom staršom televízore pozerať napr. obľúbené filmy, fotografie, sledovať videá z videoserveru YouTube, počúvať hudbu, hrať sa hry či telefonovať cez Skype. Okrem tých vopred nainštalovaných je k dispozícii ešte viac ako milión aplikácií a hier v obchode Google Play, ktoré je možné stiahnuť do samotného zariadenia. Pre plnohodnotné využívanie sa samozrejme vyžaduje aj internetové pripojenie a nutnosť aby váš televízor mal minimálne vstup na cinche či HDMI.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika
Operačný systém Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
Dvojjadrový procesor ARM RK3066
4 GB flash pamäť
1 GB RAM pamäť
3D grafický akcelerátor Mali-400 MP
1x vstavaná kamera 2MPix
1x vstavaný mikrofón
1x konektor RJ 45
1x slot pre Micro SD
1x USB 2.0
Analógový audio/video výstup
Vstavaná Wifi a Bluetooth

Openbox_A2_3

Obsah balenia
V balení spolu so samotným multimediálnym zariadením sa nachádza aj kompletné príslušenstvo ako diaľkové ovládanie s pohybovým senzorom a Wifi prijímačom, kábel jack/3x cinch, ethernetový kábel RJ 45, HDMI kábel, držiak na prichytenie k vrchnej časti televízora, externý napájací zdroj a USB kábel pre nabíjanie diaľkového ovládania.

Predný a zadný panel
Z prednej strany Openboxu A2 sa nachádza 2MPix kamera a zelená LED dióda.

Zo zadnej strany nájdeme konektory AV out, OTG, USB 2.0, HDMI, LAN, DC 12V a tlačidlá Reset, Recover a Power. Z bočnej strany je tiež k dispozícii slot na Micro SD kartu (TF-card) pre prípadné rozšírenie internej flash pamäte (maximálne však do 32 GB).

Openbox_A2_2

Openbox_A2_1

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je bielej farby, nachádzajú sa na ňom základné ovládacie tlačidlá ako napr. domov, krok späť, ovládacie šípky či tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Tlačidlá sú na ovládaní gumové, okrem ovládacích šípok a tlačidla OK, ktoré sú z plastu. Samotné ovládanie má v sebe zabudovanú internú nabíjaciu batériu, ktorá sa nabíja pomocou priloženého USB kábla. Na spodnej časti ovládania sa nachádza snímač, ktorý sníma dotyk prsta. V prípade, že sa snímača nedotýkame, nie je aktívny gyroskop, vďaka čomu sa podľa výrobcu šetrí vstavaná batéria ovládača a tiež nedochádza k zbytočnému pohybu kurzora na obrazovke. V ovládaní je tiež zabudovaný aj mikrofón, ktorý je možné využiť napr. v prípade internetového volania cez službu Skype.

U diaľkového ovládania by som ešte chcel dodať, že pre jeho správne fungovanie je nutné, aby bol do USB portu zasunutý USB prijímač, ktorý nájdeme pod krytom zo spodnej strany samotného diaľkového ovládania.

Openbox_A2_do

Skúsenosti
Pri prvom spustení neponúka zariadenie žiadnu prvotnú inštaláciu, hlavné menu je pri prvom spustení v ruskom jazyku. Ako prvé je teda najskôr potrebné vojsť do nastavení a vybrať si preferovaný jazyk, k dispozícii je aj slovenčina a čeština. Po nastavení jazyka môžeme pripojiť Openbox A2 k internetu a to či cez bezdrôtovú Wifi sieť, alebo pomocou ethernetového káblu RJ 45 a využívať tak následne všetky funkcie multimediálneho zariadenia.

Štandardne sú predinštalované v zariadení aplikácie ako Skype, Gmail, ktoré určite nemusím predstavovať, ďalej nájdeme v hlavnom menu aj internetový prehliadač Firefox, hru Angry Birds, niekoľko aplikácií pre sledovanie online televízie (prevažne ruských kanálov), ako aj ďalšie aplikácie pre prehrávanie videa, hudby či prezeranie obrázkov. Cez obchod Google play je samozrejme možné do zariadenia stiahnuť aj akúkoľvek inú aplikáciu, aktuálne je ich k dispozícii pre užívateľov už viac ako jeden milión a stále pribúdajú ďalšie. Ak by preto niekomu nestačila veľkosť internej flash pamäte (4 GB), môže si ju v prípade potreby ešte rozšíriť pomocou Micro SD karty, ktorá sa zasúva do zariadenia z bočnej strany.

Osobne som vyskúšal so zariadením niekoľko našich slovenských a českých aplikácií zameraných najmä na video, medzi ktoré patrí aj aplikácia spravodajskej televízie TA3, českého spravodajského webu komerčnej televízie Nova TN.CZ, internetovú videopožičovňu Topfun, vrátane živého vysielania televíznych programov Fashion TV Czech & Slovak, Retro Music, Golf Channel či platených športových programov Slovak Sport.TV a ďalších. Zaujímavá môže byť aj aplikácia slovenskej televízie JOJ, ktorá ponúka archív vysielania, markízácke TV Noviny.sk či oficiálna aplikácia videoserveru YouTube. Všetky spomínané aplikácie fungovali počas môjho niekoľkodňového testovania bez najmenších problémov a to vrátane prehrávania videa či živého vysielania.

Aké by to bolo multimediálne zariadenie keby nepodporovalo okrem veľkého množstva internetových aplikácií či webového prehliadača, ktoré si môže užívateľ stiahnuť z obchodu Google Play do zariadenia, aj prehrávanie multimediálnych súborov. Do voľného USB portu je možné pripojiť externý pevný disk či prípade USB kľúč a Openbox A2 prehrá z týchto externých pamäťových zariadení bez vážnejších problémov video súbory MPG, AVI, FLV, MKV, MP4, TS, obrázky typu BMP, PNG, GIF, JPG či hudbu vo formáte MP3, WMA i AAC.

Openbox_A21Openbox_A23Openbox_A24Openbox_A25Openbox_A26Openbox_A27Openbox_A28Openbox_A29

U hier by som upozornil, že nie všetky je možné ovládať pomocou diaľkového ovládania, predsa len je systém Android určený pre dotykové telefóny či tablety. Aj napriek tomu je možné nájsť veľké množstvo hier, ktoré Vás určite budú baviť, ako napr. už predinštalovaná Angry Birds.

Vďaka štandardne dodávanému univerzálnemu držiaku je možné umiestniť Openbox A2 aj na vrchnú časť televízora, čo určite bude vyhovovať užívateľom, ktorí budú chcieť využívať aj zabudovanú videokameru napr. v prípade videohovorov.

Openbox_A2_TV1
Openbox A2 je možné umiestniť vďaka dodávanému držiaku aj na televízor.

Záver
Vďaka externému multimediálnemu zariadeniu Openbox A2, ktoré pracuje so systémom Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) je možné nielen prehrávať multimediálne súbory z externého pamäťového zariadenia, ale aj využívať veľké množstvo internetových aplikácií, ktoré je možné si stiahnuť z obchodu Google Play. So zabudovanou kamerou a s dvomi mikrofónmi (jeden v zariadení a druhý v samotnom ovládaní) je možné plnohodnotne aj telefonovať cez službu Skype a to vrátane videohovoru. Samozrejmosťou je aj prístup k sociálnym sieťam, sledovanie videí či počúvanie hudby. Pre mladších užívateľov je tu vďaka 3D grafickému akcelerátoru Mali-400 MP aj možnosť využiť zariadenie pre hranie hier. Pre pripojenie Openboxu A2 postačuje aby mal televízor minimálne vstup na cinche. Vďaka tomu si myslím, že s týmto zariadením môže byť takmer každý televízor Smart TV, napr. aj starší CRT.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 117,48 € s DPH
Odkaz na produkt: Openbox A2

Za zapožičanie multimediálneho zariadenie Openbox A2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Musi byt k tomu parabola +snimac alebo nie?
    A kde je mozne si to objednat?

    1. Odkaz na produkt máte v článku. Môžete si ho aj rovno odtiaľ zakúpiť. Parabola nie je potrebná.

Komentáre už nie sú povolené.