Reklama

Recenzia: iNEOS iN1 – HD prijímač s jednou licencovanou čítačkou kariet Irdeto

Na našom trhu sa objavila nová značka satelitných prijímačov iNEOS, medzi prvými modelmi je prijímač s označením iN1. Jedná o certifikovaný HD prijímač Skylink Ready, ktorý spĺňa aktuálne platnú špecifikáciu v1.3. Má zabudovanú čítačku dekódovacích kariet Irdeto a svojim užívateľom ponúka aj možnosť nahrávania na externé pamäťové zariadenie (PVR), funkciu časového posunu – TimeShift, ako aj prehrávanie multimediálnych súborov z externého pevného disku či USB kľúča. Samozrejmosťou je aj vyhľadávanie programov satelitnej platformy Skylink pomocou FastScanu, či ich automatické dolaďovanie v prípade nejakej zmeny parametrov či pridania nového programu.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Rozmery: 280x180x40 (ŠxHxV)
Hmotnosť: 1,2 kg
Spotreba v pohotovostnom režime maximálne 1 W, v prevádzkovom režime max. 15 W.
1x originálna čítačka dekódovacích kariet Irdeto
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x konektor HDMI
1X SCART konektor
1x optický audio výstup S/PDIF
FastScan – rýchle a jednoduché ladenie SK/CZ programov
Automatická aktualizácia kanálov (možnosť vypnutia)
Pamäť pre uloženie 3000 kanálov (TV a rádio)
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0 a 1.2, USALS, BlindScan, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080p či aktualizácia softvéru cez družicu (OTA), alebo USB.

Obsah balenia:
Spolu so samotným prijímačom, iNEOS iN1, nájdeme v balení ešte aj diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA) a užívateľský manuál v slovenskom a českom jazyku. Súčasťou balenia je aj prepojovací HDMI kábel, nie je ho teda nutné k prijímaču dokupovať zvlášť.

Inoes_in4_2

Predný a zadný panel:
Z prednej časti iNEOS iN1 sa nachádza štvormiestny 7 segmentový displej, dve LED diódy (červená, zelená) a základné ovládacie tlačidlá StandBy, Menu, OK a ovládacie šípky. Pod otváracím krytom sa ešte nachádza aj jedna licencovaná čítačka dekódovacích kariet Irdeto, do ktorej sa karta vkladá s čipom dopredu a dole.

Na zadnom paneli prijímača sú umiestnené konektory LNB in, LNB out, USB 2.0, HDMI, Scart, optický audio výstup S/PDIF a hlavný sieťový vypínač. Napájací kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

Inoes_in3_3

Inoes_in2_2

Diaľkové ovládanie:
Diaľkové ovládanie je menších rozmerov. Nachádzajú sa na ňom všetky potrebné tlačidlá, citlivosť hodnotím ako štandardnú, nie je potrebné ani veľmi presné mierenie na samotný prijímač. Prepínanie kanálov trvá do dvoch sekúnd v prípade programov v štandardnom rozlíšení, u programov vo vysokom rozlíšení je to o približne jednu sekundu pomalšie.

Inoes_in1_do

Menu a EPG:
Hlavné menu prijímača sa skladá z ôsmych základných kategórií (Kanál, Obraz, Vyhľadávanie kanálov, Čas, Nastavenia, Systém, USB a Stav Irdeto CA) ako aj ďalších podkategórií. Je prehľadné a ľahko sa v ňom orientuje. K dispozícii je kompletne v slovenskom jazyku, na výber je ešte angličtina a čeština.

Informačný panel „i“ obsahuje základné údaje o práve bežiacom programe, k dispozícii je aj aktuálny čas a ďalšie informácie o práve sledovanej stanici (napr. TXT, titulky, HD atď.). Dvakrát po sebe stlačením tlačidla „i“ získame podrobnejšie informácie o práve sledovanom programe ako aj stanici, ktorú práve sledujeme, a to konkrétne frekvenciu, kvalitu signálu či video a audio PID.

Elektronický programový sprievodca (EPG) zobrazuje slovenské znaky úplne bez problémov, je štandardne dostupný v režime single, to znamená, že po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní sa zobrazí vždy program aktuálne sledovaného kanálu. V ľavej časti obrazovky je televízny program a v pravej časti sú k dispozícii detailnejšie informácie o vybranom programe.

Single EPG je možné zmeniť na Multi EPG a to po stlačení červeného tlačidla. V režime Multi EPG sa zobrazuje na obrazovke šesť televíznych kanálov a ich aktuálne vysielaný program a nasledujúce programy v časovom úseku približne dve hodiny.

Priamo z EPG je možné nastaviť aj časové nahrávanie, či rezervovanie programu a to jednoducho u vybraného programu stlačením tlačidla OK na ovládaní. Kompletný zoznam časovačov je možné zobraziť v EPG po stlačení tlačidla „i“. V zozname časovačov je možnosť aj ich úprav.

ineos1ineos2ineos3ineos4ineos7ineos8ineos9ineos10ineos11ineos12ineos13ineos14

Teletext
Teletext podporuje zobrazovanie aj znakov s diakritikou. Vďaka pamäti teletextu môžu užívatelia využívať aj prepínanie medzi podstránkami. Všetky načítané podstránky sa zobrazia v spodnej časti obrazovky a je medzi nimi možné jednoducho prepínať šípkami na diaľkovom ovládaní (doľava/doprava).

iNeos_T1

Skúsenosti:
Počas mojich testov som mal prijímač k dispozícii so softvérovou verziou 1.6 z 25. apríla 2014. Pri prvom spustení prijímača je dostupná pre užívateľov prvotná inštalácia, ktorú je možné vykonať v troch jednoduchých krokoch, kde nastavíme jazyk, družicu a následne pristúpime už k samotnému vyhľadávaniu programov pomocou funkcie FastScan (Skylink). Celú prvotnú inštaláciu je tak možné vykonať za niekoľko sekúnd aj s vyhľadaním programov. Pri príjme z viacerých družíc je samozrejme potrebné nastaviť aj DiSEqC porty. Prijímač podporuje DiSEqC prepínače ver. 1.0, 1.1, 1.2 ako aj USALS v prípade použitia natáčacieho zariadenia. Programy je možné vyhľadávať manuálne aj cez menu. Prekvapením pre mňa bola aj možnosť vyhľadávania pomocou funkcie BlindScan, vďaka ktorej prijímač vyhľadáva celé frekvenčné spektrum bez zadania akéhokoľvek parametru. Funkcia sa využíva najmä na vyhľadávanie nových transpondérov. Pamäť prijímača umožňuje uložiť maximálne 3000 televíznych či rádio staníc, ktoré je možné roztriediť až do ôsmych obľúbených skupín. Názvy obľúbených skupín si môže užívateľ premenovať podľa vlastného uváženia.

Vďaka licencovanej čítačke kariet Irdeto prijímač bez akýchkoľvek problémov spolupracuje s dekódovacími kartami Skylink ICE/Irdeto, ako aj s najnovšími M7 Irdeto a samozrejme aj s kartami platformy freeSAT by UPC Direct (ICE). Všetky spomínané dekódovacie karty som osobne otestoval a nezaznamenal som s nimi za jeden týždeň môjho testovania ani najmenší problém.

Multimédiá a PVR
Z externého pevného disku či USB kľúča (podpora FAT 32 a NTFS) je možné vďaka multimediálnemu prehrávači prehrávať aj najbežnejšie video a audio súbory, ako aj obrázky. Osobne som vyskúšal prehrávanie video súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPG, TS, s ktorými prijímač nemal žiadne problémy. Bez problémov zvládol aj prehrávanie video súborov s titulkami vo formáte srt. Titulky je možné zapnúť či vypnúť stlačením tlačidla „SUB.T“, pri dvojitom stlačení je zase možnosť nastaviť ich veľkosť či farbu. Rovnako ako videá umožňuje prijímač iNEOS iN1 prehrávať aj audio súbory MP3, WAU či obrázky BMP, JPG a PNG. V prípade obrázkov som otestoval aj fotografie s vyšším rozlíšením ako napr. 6000x4000px. Ich načítanie trvalo prijímaču síce niekoľko sekúnd, no nemal problém s ich zobrazením. Okrem manuálneho prezerania fotografií je užívateľom k dispozícii ešte aj zobrazovanie ôsmych fotiek naraz – miniatúry, ako aj Slideshow – zobrazovanie všetkých fotiek automaticky.

Prijímač podporuje aj nahrávanie na externé pamäťové zariadenie. Samotné nahrávanie je možné spustiť manuálne stlačením tlačidla „REC“, alebo automaticky pomocou časovača, ktorý sa nastavuje priamo z EPG. Nahrávať je možné maximálne jeden televízny kanál a druhý sledovať, samozrejme len z jedného transpondéra. Platí to nielen v prípade SD, ale aj programov vo vysokom rozlíšení (HD). Všetky nahrávky sú vo formáte mts, v PC sa mi ich prehrať bohužiaľ nepodarilo, a to ani v prípade nahrávok z nekódovaných (FTA) kanálov. Nahrávky sú ukladané aj so všetkými titulkami či audio stopami a počas prehrávania ich je možné kedykoľvek meniť. Na rozdiel od multimediálnych súborov je možné nahrávky priamo v prijímači aj mazať a premenovávať.

Funkcia časového posunu – TimeShift sa aktivuje štandardne stlačením tlačidla „Pause“. Pretáčanie je k dispozícii piatimi rýchlosťami 2x, 4x, 8x, 16x a 32x, rovnako ako aj v prípade nahrávok či video súborov.

ineos17

Záver:
iNEOS in1 je jednoduchý satelitný prijímač s jednou licencovanou čítačkou kariet pre úplne bezproblémový príjem programov s dekódovacími kartami Skylink ICE, IRDETO či najnovšími M7 Irdeto. Prijímač nemá samozrejme problémy ani s kartami platformy freeSAT by UPC Direct (ICE). Vhodný je najmä pre užívateľov, ktorým postačujú dnes už štandardné funkcie ako nahrávanie na externé pamäťové zariadenie, TimeShift, automatické dolaďovanie programov či multimediálny prehrávač fotografií, videí alebo hudby z externého pevného disku.

Doporučená maloobchodná cena prijímača iNEOS iN1 je 99 € s DPH.

Odkaz na produkt: iNEOS iN1

Za zapožičanie satelitného prijímača ďakujem spoločnosti BENDR, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. na trhu je mnozstvo ovela lacnejsich ready prijimacov
    hoci uznavam ze tie nedavaju HDMI kabel gratis 🙂

  2. Ten prijímač nie je hoden 99,-€ ani omylom, to čo ponúka je štandart 60,-eurových prijímačov a krabica je otrasná.

  3. …ja len dodatok aby som nebol taký zlý, to diaľkové ovládanie sa mi páči a zdá sa že padne dobre do ruky 😉

  4. Tento prijimac som tento tyzden kupil rodicom kedze museli vymenit staru kartu a M7 nejde v starych pristrojoch. Nenasiel som zatial na nom ziadnu chybu co by vadila pre bezne sledovanie TV.

  5. Jedná sa o jeden z tých v poho Skylink Ready prijímačov, pre mňa je to vylepšený Thomson.

  6. …veď prijímač to môže byť dobrý, len za 99,-€ sa dá kúpiť strojček čo dokáže oveľa viac a taktiež za tie peniaze má veľmi slabú konektivitu. Keď ho porovnám s Cryptoboxom o 30,-€ lacnejším,tak Cryptobox má jednoznačne navrch. Teraz som pre známeho objednával cez net Golden Interstar za 69,- a ten strojček je dizajnovo a funkčne o dve triedy vyššie.

  7. Ked uz tu chcete porovnavat, dobre by bolo porovnat ho s inymi prijimacmi v rovnakej kategorii, teda ready prijimacmi.

  8. …práve to že je „ready“ jeho hodnotu znižuje, pretože je jeho použitie určitým spôsobom obmedzené a ja som ho porovnával s prijímačmi v cenovej kategórii do ktorej v skutočnosti patrí. Ale určite si nájde svojich priaznivcov, to bol len môj názor, je to slovenská firma tak jej prajem aby sa zadarilo 🙂

Komentáre už nie sú povolené.