Reklama

Otestovali sme novú DIGI TV s prijímačom Kaon NA 1170

Nová satelitná platforma DIGI TV odštartovala oficiálne 1. mája tohto roku. Zákazníkom ponúka viac televíznych programov v lepšej obrazovej kvalite, ako aj športové programy DIGI Sport 1, 2 a Slovak Sport.TV 2 vo vysokom rozlíšení. Od štartu služby majú zákazníci na výber z dvoch základných balíčkov Štandard (9,6 €) a Maxi (12,9 €), k ním si môžu predplatiť ešte tri prémiové balíčky Extra HU (1,3 €), Extra Šport HD (2 €) a Extra HBO (6 €). Kompletnú programovú ponuku si môžete pozrieť na tejto stránke.

Pre príjem novej DIGI TV je potrebný satelitný HD box Kaon s označením NA 1170, ktorý operátor ponúka svojim zákazníkom do prenájmu za mesačný poplatok 1,5 €. Práve tento nový HD box, ako aj celu novú ponuku DIGI TV som mal možnosť otestovať a preto Vám teraz môžem priniesť moje skúsenosti.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 190x140x39mm (ŠxHxV)
1x čítačka dekódovacích kariet
1x USB 2.0
1x konektor HDMI
1x konektor Scart
1x optický audio výstup S/PDIF
Spotreba maximálne 23W, v StandBy režime je to menej ako 0,5W.
Podpora: DVB-S/DVB-S2, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie do 1080i.

Obsah balenia
Štandardne nájdeme v balení spolu so satelitným prijímačom Kaon NA 1170 ešte aj dekódovaciu kartu s logom Telekomu, ktorá je s prijímačom spárovaná, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), Scart kábel, externý napájací zdroj a užívateľskú príručku v slovenskom jazyku. HDMI kábel nie je v štandardnej dodávke, pokiaľ oň zákazník prejaví záujem bude si musieť priplatiť navyše 3 €.

DIGI_kaon2

Predný a zadný panel
Na prednej strane DIGI boxu sa nachádzajú tri základné tlačidlá (StandBy, CH+/CH-), dve LED diódy a čítačka dekódovacích kariet. Karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole.

Na zadnej strane sú konektory LNB in pre pripojenie konvertora, Scart, optický audio výstup S/PDIF, HDMI, Ethernet RJ45, USB 2.0 a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja.

DIGI_kaon3

DIGI_kaon4

Diaľkové ovládanie
Ovládanie je čiernej farby, všetky tlačidlá na ňom sú gumové. Citlivosť je priemerná, nemusel som ani presne mieriť na samotný prijímač. Prepínanie kanálov trvá od dvoch do maximálne troch sekúnd a to bez rozdielu či sa jedná o SD, poprípade HD kanály.

DIGI_kaon1

Menu a EPG
V menu sú dostupné tri základné kategórie Sprievodca, Médiá a Nastavenie. Prijímač je predurčený pre príjem programov z jednej družice, preto možnosti ako nastavenie družice, transpondérov, DiSEqC portov či natáčacieho zariadenia, alebo manuálne vyhľadávanie programov tu nenájdeme.

V kategórii Sprievodca nájdeme tri podkategórie Programový sprievodca (ponúka televízny program na sedem dní dopredu), ďalej Nájsť (vyhľadávanie požadovaného programu v EPG) a Časovač nahrávania.

Médiá obsahujú dve podkategórie Nahrávky a Fotografie. Obe využijeme po pripojení externého pevného disku na prehrávanie nahratých programov či prezeranie fotografií. Posledná tretia kategória v hlavnom menu Nastavenie obsahuje dve podkategórie Nastavenia systému, Editácia zoznamu kanálov a CA Systém. Do niektorých vyžaduje prijímač zadať heslo, to je nastavené od výroby na štyri nuly (0000).

DIGI_kaon_m5DIGI_kaon_m6DIGI_kaon_m7DIGI_kaon_m10

Elektronický programový sprievodca (EPG) ponúka televízny program na sedem dní dopredu. Najrýchlejšie ho zobrazíme stlačením tlačidla „GUIDE“ na diaľkovom ovládaní, je rozdelený do dvoch stĺpcov. V ľavom stĺpci sa zobrazuje päť televíznych kanálov spolu s aktuálne vysielaným televíznym programom, a v pravom stĺpci je možné vidieť celý televízny program vybraného kanálu takmer na celý deň. V samotnom EPG sa pohybuje šípkami na diaľkovom ovládaní. Bližšie informácie o vybranom programe môžeme zobraziť stlačením tlačidla „i“. V spodnej časti obrazovky je možné vidieť aj ďalšie voľby, ktoré nám prijímač v sekcii EPG ponúka a to napr. zobraziť program obľúbených kanálov (červené tlačidlo), ich triedenie podľa podľa abecedy alebo obľúbených (zelené tlačidlo) či vyhľadávanie obľúbeného programu (žlté tlačidlo). Pomocou modrého tlačidla môžeme nastaviť časovač nahrávania.

DIGI_kaon_m8DIGI_kaon_m12

Skúsenosti
Montážny technik mi doniesol už kompletne nastavený prijímač aj s aktivovanou dekódovacou kartou, nemusel som preto nič nastavovať ani vyhľadávať programy. Rovnako tiež pri novej inštalácii technik namontuje a nastaví aj satelitnú parabolu. Montáž je v prípade viazanosti na 24 mesiacov zdarma, pokiaľ zákazník bude využívať služby DIGI TV bez viazanosti zaplatí za inštaláciu technikom 19,9 €, alebo môže využiť aj samoinštaláciu, ktorá je samozrejme zdarma. V prípade samoinštalácie však zákazník zaplatí za doručenie zariadenia kuriérom 7,9 €.

Prvotnou inštaláciou som si chcel prejsť sám, pretom som neskôr urobil v prijímači výrobné nastavenia. Následne mi prijímač ponúkol prvotnú inštaláciu, ktorá pozostáva z troch jednoduchých krokov. Ako prvé je nutné nastaviť jazyk (v ponuke je angličtina, maďarčina, slovenčina), potom je nutné vybrať službu, ktorú budeme používať (Magio Sat či DIGI TV) a následne už len spustiť vyhľadávanie programov. Slovak Telekom bude po presune Magio Satu na satelitnú pozíciu 0,8°W tento prijímač ponúkať, ako zákazníkom satelitnej platformy DIGI TV, tak aj Magio Sat, preto je na výber z týchto dvoch služieb. Po asi približne štyroch minútach sa vyhľadali všetky televízne programy, ktoré sú zoradené podľa aktuálneho programového rastra platformy. Do ponuky nie je možné doladiť žiadne iné programy z družice, ani tie, ktoré vysielajú na satelitnej pozícii 0,8°W nekódovane. V prípade zaujímavého nekódovaného programu tak zákazníci budú musieť počkať, pokiaľ ho prevádzkovateľ pridá do programového rastra. Rovnako je to aj s rádiami.

DIGI_kaon_m1DIGI_kaon_m2DIGI_kaon_m3DIGI_kaon_m4

Programy v prijímači nie je možné v základnom zozname presúvať. Pokiaľ som si ich chcel usporiadať, musel som si ich najskôr pridať do obľúbenej skupiny programov, v ktorej už bolo možné usporadúvať programy podľa vlastného uváženia. K dispozícii je možnosť si vytvoriť maximálne 16 obľúbených skupín. Samozrejmosťou je aj uzamknutie kanálov, teda rodičovská ochrana.

Nahrávanie a Multimédiá
Po pripojení externého pamäťového zariadenia do USB 2.0 portu podporuje nový DIGI Box aj nahrávanie, ako aj funkciu časového posunu TimeShift či prezeranie fotografií. Pred samotným nahrávaním je nutné najskôr vybrať v menu pamäťové zariadenie (Menu-Nastavenia systému-Médiá-nastavenie-Povoliť ukladanie pre PVR), po jeho výbere sa prijímač spýta či chceme nastaviť zariadenie pre funkciu PVR, pokiaľ voľbu potvrdíme tlačidlom OK bude sa vyžadovať aj naformátovanie disku, ak nie je v požadovanom formáte. Prijímač podporuje pre nahrávanie len disky naformátované vo formáte EXT3, to však neplatí v prípade prezerania fotografií, kde som nemal problém prezerať fotografie aj z externého disku, ktorý bol naformátovaný vo FAT32 či NTFS. Video súbory typu AVI či MKV, ktoré som mal na pevnom disku, sa mi v prijímači nepodarilo prehrať. Rovnako to bolo aj v prípade audio súborov (MP3, WAU…). Prijímač prehrá len videá, ktoré si užívateľ nahrá priamo s prijímačom. Súbory na externom pevnom disku či USB kľúči je možné aj presúvať, premenovávať či mazať priamo z menu satelitného prijímača. V prípade fotografií podporuje box súbory JPG, BMP, PNG a to s maximálnym rozlíšením 1280×720.

Nahrávanie je možné spustiť manuálne pomocou tlačidla REC na diaľkovom ovládaní, alebo automaticky pomocou časovača. Počas prebiehajúceho nahrávania umožňuje prijímač prepnúť aj na iný televízny program, no samozrejme iba z toho istého satelitného transpondéra. Nie je problém tak nahrávať napr. Jednotku a sledovať Jojku či Markízu. Dva televízne programy nahrávať naraz mi už prijímač neumožnil. Nahrávky sú dostupné kompletne so všetkými audio stopami, elektronickým programovým sprievodcom ako aj teletextom nahrávaného kanálu. Počas už prebiehajúceho nahrávania je možné meniť aj čas konca nahrávania, a to stlačením tlačidla REC. Zastaviť nahrávanie manuálne je možné dvojitým stlačením tlačidla Stop.

Prijímač má k dispozícii aj jeden Ethernetový port (RJ45), no aktuálne neponúka užívateľom žiadnu internetovú aplikáciu. Do budúcnosti však nie je vylúčené, že nejaká pribudne.

DIGI_kaon_m16DIGI_kaon_m19DIGI_kaon_m18DIGI_kaon_m17

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Skoda, ze autor nespomina obrazovu kvalitu. Pripadne porovnanie s povodnou sluzbou. Tento clanok podla mna nie je o sluzbe ale len o STB ;-(

  2. A co kvalita obrazu? Je identicka napr. s kvalitou programov v DVB-T?
    Su v ponuke aj radia?
    Obraz je vycentrovany? (na starych boxoch bol posunuty do strany)
    Vsetky programy maju funkcne WSS a EPG? (napr. Prima Cool v starej Digi nema WSS)
    Je program Discovery a NAT GEO s madarskou grafikou a reklamami, alebo je to uz ceska verzia?
    Su multijazycne kanaly vo viacerych audiostopach alebo je to len SK/CZ verzia?

  3. Uz vacsie sumitko nemohli nakupit.Setria na pristrojoch su ako z doby kamennej.

  4. Mna zaujimala kvalita obrazu. O tej som sa nedozvedel nic 🙁

  5. To by mi oni museli platiť za to, aby som mal doma ich „super dokonalý“ prijímač.

  6. ja cakam na modul. Co sa tyka sportu ma digi najlepsiu ponuku.

  7. Tiež si myslím, že bude lepšie počkať si na modul a spracovanie obrazu nechať na kvalitnejšie stroje a tiež ma zarazilo to že príjstroj je zablokovaný len na stanice z balíka, FTA prijìmať nemožno…Ponuka športu je super ale čakal som aj iné hd stanice…Taká veľká sláva a výsledok bieda!

  8. Žiadne rádiá nie sú zatiaľ v ponuke. Čo sa týka EPG, tak to nie je zatiaľ kanáloch AXN Black, AXN White a TLC.

  9. Najlepšie na tom je že HDMI kábel nie je súčasťou balenie bez toho im to HD nepôjde.Minule som bol u známych ktorý majú Magiosat a sťažovali sa že majú špatný obraz samozrejme to mali pripojené cez scart.Keď som sa ich spýtal prečo to nemajú cez HDMI tak odpoveď ma šokovala že vraj je to jedno to im povedal technik s TELECOMU čo im to zapájal.Neviem komu dáva Telecom montovať satelity ale rozdiel medzi scartom a hdmi je dosť veľký aj u SD programov potom načo meniť zariadenie.

  10. Zachráň sa kto môžeš! Na základe môjho záujmu na internetovej stránke ma dnes kontaktovala „pracovníčka“ zákazníckeho servisu DIGI. KATASTROFA! To dievča nevedelo nič! Vysvetľoval som jej, že mám záujem o modul lebo mám vlastný prijímač a že by som si naň počkal. Ona vôbec nevedela o čom rozprávam, slovo modul nevedela asi zaradiť medzi paradajky alebo plavky a stále opakovala či teda nemám záujem o službu! KATASTROFA!

  11. Načo jej pletieš hlavu s modulom ktorý ešte nieje v ponuke.

  12. Obrazovo je podla mna nova DIGI lepsia, samozrejme neda sa porovnavat SD prijimac s HD. Co sa tyka nemoznosti naladenia novych programov, tak to vyhovuje zase menej znalym divakom. Nemusia sa starat o nic. Este pridat programy a bude to v pohode. Kazdopadne pre sportovych nadsencov je to uz teraz bezkonkurencna ponuka. 9,6 € zaklad + 2 € za HD Sporty je dobra cena. U Skylinku musis platit za vsetko, nehovoriac o tom ked sa ti pokazi box musis ist predajcovi a oprava moze trvat aj mesiac tu sa o vsetko postara DIGI. A to nielen po dobu 2 rokov, ale pocas celeho vyuzivania sluzby, aspon tak hovoria.

  13. Bol som na zákazníckom stredisku, chcel som hd prijímač do prenájmu za 1,5 € mesačne bez viazanosti. Bohužiaľ DIGI túto službu neposkytuje, napriek tomu ako je uvedené v článku. DIGI ponúka len zmluvu na 24 mesiacov aj pri tejto novej službe. Tejto spoločnosti sa ešte stále nepodarilo vystúpiť zo svojho tieňa. Škoda.

  14. To co je za blbost. Novu DIGI davaju aj bez viazanosti. Pozri sem:
    http://static.digislovakia.sk/media/downloads/Podmienky_vyuzitia_kampane_Nova_DIGI_2014_ucinnost_od_01_05_2014.pdf

  15. …rado…Cestou z roboty som sa stavil vo firemnom DIGI zákazníckom stredisku s tým, že si domov odnesiem prijímač podľa uvedenej možnosti prenájmu bez viazanosti. Zamestnankyňa tejto pobočky mi oznámila, že prijímače zatiaľ takto neposkytujú, jedine s viazanosťou na 24 mesiacov. Nemám dôvod si vymýšľať. Samozrejme, že som jej povedal, že podľa informácií na internete to poskytujú…odpoveď bola NIE!

  16. objednaj ci to cez web a do 5 dni ti to technik donesie a namontuje

  17. …ja viem aj o tejto možnosti ale chcel som sa vyhnúť tomu sby som musel platiť kuriéra/technika, keďže jediné čo urobím, že prehodím prijímač a spustím ladenie. Aj tak si budem robiť sám, lebo satelit mám poprepájaný s domácim kinom.

  18. fajn
    smeker..mam sky link uz pomaly 5 rokov..platim si balicek kombi kde je dost programov v Hd a doteraz som nemal ziadny problem s nicim..a priplacam vlastne o 2 ecka viac…a mozem si stanice upravovat tsk ako chcem…tak prosim ta neyrep..:-)

  19. Nepáči sa mi,že DIGI nedalo rádiá aj ked tam nebolo SLOVENSKO 1,možno bude potom,v čo dúfam.A pomenili hudobné kanály,najmä VH1,dali obyčajnú divočinu čo sa nedá pozerať.Také staršie hity by tam pasovali.

  20. Po prepojení prijímača s TV (LCD) káblom HDMI je kvalita obrazu kvalitná.
    A pri vysielaní v HD kvalite je to ešte kvalitnejšie.
    Ešte lepšia kvalita obrazu je pri LED TV.

  21. ja mam prijimac duo tak to znamene,ze teraz budem musiet objednat dva boxy?

  22. Vedeli by ste mi poradiť ? Pri pripojení tohto sat.prijímača cez HDMI kábel vyskočí chybová hláška v zmysle že TV neposkytuje ochranu proti nahrávaniu HDCP a žiada sa odpojiť HDMI kábel a vytvoriť spojenie cez SCART . Tuto chybovú hlášku zopakuje aj pri pripojení iného televízora . Je možné to nejako zmeniť vo fabrickom nastavení alebo ako na to ? Ďakujem .
    prípadne na mail palo.gasperik@zoznam.sk

  23. Túto hlasku vypisalo raz aj mne. Zapojil som to cez Scart a islo to. Potom som ho vypol zo zasuvky a o niekolko minut zapol a doteraz to ide v poho cez HDMI.

  24. Kamil, prosím Ťa ,ak môžeš popíš mi presnejšie ten algorytmus .
    Pretože cez SCART to ide bezproblémovo . Ja som tiež skušal všelijako odpojiť HDMI kabel a znova zapnuť ale vypisuje to stále . Zo zasuvky si predpokladám vypol ten satelit ? Ďakujem .

  25. Ja už tiež neviem presne. Napoj si to cez Scart a sprav vyrobne nastavenia. Ak sa vyhladaju vsetky programy, potom prijimac vypni a zapoj HDMI a skus zapnut.

  26. Ako mi Kamil poradil som urobil , mal som úspech pri pripojení LCD TV AKAI , ktorý beží na HDMI pripojenie , ale nepodarilo sa mi to s LCD TV SONY Bravia , kde túto chybovú hlášku vypisuje naďalej . Večer mi ako slubili,zavolali z centrály DIGI , za čo ďakujem , a povedali , že môže ísť o problém inštalovaného staršieho firmware v televízore, aby som sa obrátil na výrobcu … Takže ako pokračovanie tejto telenovely sa tu ešte vrátim a oboznámim čitateľov ktorí môžu mať tento problém ako dopadlo konečné riešenie … Už dopredu tuším, že mi asi láskavo odporučia si zakupiť nový TV …

  27. Uprimne priznávam že iný zatial nie , kupil som za 7 ečiek bežný v Nay . Je tu ale moja chyba , totiž – keď technik inštaloval nový prijímač , tak je v preberacom protokole možnosť inštalácie kábla HDMI . Nebol som bohužial vtedy doma , bola u toho manželka , a mňa pravdu povediac nenapadlo, že ked bude výmena satelitného prijímača za novší typ s možnosťou pripojenia HDMI že to technik urobí cez SCART … nechal som to chvílu tak lebo HDMI som vlastne chcel kôli zápasom PL v HD kvalite , tak pravdupovediac som sa tomu začal venovať až teraz po l6.O8 kedy Premier začala a nepredpokladal som , že môže vzniknuť takýto problém . Ale ďakujem za tip . Ono vlastne Digi za 3 E ponukali kábel … Ale vyskušať sa to môže . Viem že existujú s roznymi vlastnosťami koncoviek /pozlátené/ má to vplyv ???

  28. Caute vsetci,chcem sa len podelit o ,,radost“ z hdmi boxu,ktory mi technik z digi vymenil v maji,nakolko som kupil novy tv a stary box uz nestacil.Ako to uz byva musel som podpisat viazanost na 24 mesiacov….Pohoda.Ale po mesiaci sa zacali zahadne stracat tv stanice,z povodne 86 mam 72,co ma vytaca a teraz viem ze som urobil obrovsku chybu ked som im to podpisal….Mal som to cele digi odpilit a hodit do srotu.Priatelka ma skylink,na 2 tv,jednu kartu,dva boxy,plati 15,50 a ma naladenych 1144 stanic!Z nich polovica krasne ide,ci ceske,nemecke,polske,rakuske,a v hd,……Bojim sa do digi zavolat,aby som naaaahodou nenatrafil na taku krasotinku v plavkach tu uz spomenutu.Dala by sa vypovedat s digi zmluva,ci su taki isti ako v tmobile,ze musis zaplatit x mesiacov plus???

  29. …lacinko…keďže majiteľom Digi SK je T Mobile tak podmienky výpovede budú asi rovnaké,aj keď kto vie či sa nejedná o porušenie zmluvy z ich strany,keď nie sú schopní zabezpečiť programy uvádzané v kanálovom rastri pri podpisovaní zmluvy. Ja som s Digi voľakedy dávno začínal,UPC bolo ešte na Astre a keďže poloha bytu mi umožňuje príjem jedine 1’W bola Digi jediná voľba,ale bol som spokojný,bolo HBO,péčko 24 h nonstop v základnom balíku za 290,- a CRTV Samsung mi úplne stačil ku šťastiu:-) ..lenže prišli LCD,plazmy,HDTV,PVR nahrávanie a Digi zastalo v čase..potom sa UPC presťahovalo na 1’W ,odkúpil som za 30,- € parabolu a kabeláž od Digi,prehodil svoj vlastný hd prijímač a vložil kartu freeSat…občas mi je za tými začiatkami s Digi smutno…škoda ich,že si to nedokázali udržať!

  30. Mam DiGi TV 8 rokov a vaham s prechodom na novu Digi, kupil som novy TV Smart SAMSUNG so zabudovanym satelitnym tunerom a stacilo by dokupit CI modul, ale nasa slovenska DiGi to akosi nechce na rozdiel od ceskej Digi, mali by sa uz v Telekome konecne spamatat a dat zakaznikom na vyber, lenze skutek utek. Aky mate na to nazor?

Komentáre už nie sú povolené.