Reklama

SES: Astra 2E je na cieľovej pozícii 28,2°E, do komerčnej prevádzky bude spustená zajtra

Nový satelit Astra 2E, ktorý bol vynesený do vesmíru pomocou nosnej rakety Proton-M 30. septembra 2013, je už umiestnený na svojej cieľovej pozícii 28,2°E. Informoval o tom dnes satelitný operátor SES. Družica bude podľa SES di komerčnej prevádzky zajtra 1. februára 2014. Operátor tak bude môcť následne vykonať migráciu transpondérov s tzv. britským vyžarovacím zväzkom zo satelitu Astra 1N na Astra 2E.
Pokračovanie nižšie:

Presmerovanie transpondérov na nový satelit sa nijak nedotkne divákov vo Veľkej Británii a v Írsku. Programy budú aj naďalej vysielať na súčasných frekvenciách. Zmeny však určite zaznamenajú diváci v západnej a s časti aj strednej Európe (napr. v Nemecku, Česku, Rakúsku…), kde by malo dôjsť podľa predpokladov k zhoršeniu príjmových podmienok britských programov ako BBC či ITV.

Po úspešnej dokončenej migrácii transpondérov na nový satelit Astra 2E sa Astra 1N podľa plánov presunie na pozíciu 19,2°E.

Orbitálna pozícia 28,2°E sa posilní v budúcom roku ešte o ďalší nový satelit ASTRA 2G, štart je naplánovaný na prvý štvrťrok 2014.

Mohlo by vás ešte zaujímať