Reklama

AB Cryptobox 600 HD – ešte lepší a rýchlejší ako jeho predchodcovia

Nový satelitný HD prijímač AB Cryptobox 600 HD je vylepšená verzia doteraz veľmi obľúbeného satelitného prijímača AB Cryptobox 500 HD, ktorý zaujal nielen funkciami, ale hlavne aj prijateľnou cenou. Nová rada prijímačov je na prvý pohľad veľmi podobná svojmu predchodcovi, no má oproti nemu výkonnejší dvojjadrový procesor MIPS 600 MHz, novú generáciu vysoko rýchlostnej operačnej pamäte DDRIII a okrem toho podporuje aj napr. sledovanie televízie na mobilných zariadeniach pracujúcich so systémom Android (tablety či mobily).
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika prijímača:
1x čítačka kariet
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
Štvormiestny sedemsegmentový displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x SCART konektor
1x RS232
Fast Scan – pre rýchle ladenie nielen SK/CZ programov
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, MediaPlayer, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

AB_cryptodroid_komplet_600

Obsah balenia
V balení sa nachádza spolu so satelitným prijímačom AB Cryptobox 600 HD, ktorý je v čiernom prevedení ,diaľkové ovládanie, dve batérie typu AAA (mikrotužky) a 104 stranový užívateľský manuál v slovenskom, českom, anglickom a nemeckom jazyku. Prepojovacie káble v balení nie sú, v prípade potreby je preto nutné si ich dokúpiť zvlášť.

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača je k dispozícii štvormiestny sedemsegmentový displej, na ktorom sa zobrazuje v prevádzkovom režime číslo kanálu, v StandBy zase hodiny (intenzitu osvetlenia je možné nastaviť v menu prijímača). Okrem displeja sú v prednej časti aj dve LED diódy (zelená, červená), základné ovládacie tlačidlá Program+, Program- a StandBy. Pod otváracím krytom sa nachádza jedna UNI čítačka dekódovacích kariet a jeden USB port 2.0. Karta sa vkladá do čítačky smerom dopredu a s čipom dole.

Cryptobox_6003

Zo zadnej strany prijímača nájdeme konektory LNB in, LNB out, servisný RS232 port, USB 2.0, LAN, HDMI a SCART konektor, ako aj optický SPDIF audio výstup a hlavný vypínač. Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

Cryptobox_6001
Diaľkové ovládanie
Samotnému diaľkovému ovládaniu sme sa už venovali v jednej našej predchádzajúcej správe. Bolo by preto zbytočné sa znovu opakovať. Jedná sa o novší a presne rovnaký typ ako bol distribuovaný s predchádzajúcimi modelmi AB Cryptobox. Viac informácii o diaľkovom si môžete prečítať tu. Ovládanie funguje aj so staršími modelmi AB Cryptobox rady 4xx a 5xx.

Cryptobox_6002

Menu
Základné menu je kompletne dostupné v slovenčine, ladené je do čiernej farby. V menu sa nachádza päť základných kategórií (Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenie, X-tras a Multimédia). V Inštalácii je možné vykonať všetky nastavenia družíc, DiSEqC prepínačov u príjmu z viacerých družíc, nastavenie natáčania (USALS), vyhľadať programy, či urobiť výrobné nastavenia. V kategórii Editácia kanálov, ako už názov napovedá je možné editovať zoznam vyhľadaných kanálov, premenovávať, presúvať, vytvárať obľúbené skupiny, ako aj ich uloženie na externé pamäťové zariadenie či ich prípadne obnovenie. V nastaveniach je možné nastaviť rodičovský zámok, časovač, LAN či WIFI sieť, vykonať aktualizáciu softvéru, ako aj ďalšie systémové nastavenia. V kategórii X-tras je možné nájsť kalendár, zopár hier a sieťové aplikácie, medzi ktoré patria napr. FTP Download, Počasie, RSS čítačka, Kurzový lístok či Burzový index (v neoficiálnej verzii softvéru aj YouTube či IPTV – sledovanie TV cez internetové streamy). Poslednou piatou kategóriou v menu sú Multimédiá, tým sa budem venovať nižšie.

Cryptobox_6001Cryptobox_6003Cryptobox_6002Cryptobox_60010Cryptobox_6009Cryptobox_6008Cryptobox_60011Cryptobox_6006

Skúsenosti
Pri úplne prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu, kde v troch krokoch si vyberieme jazyk, nastavíme čas a následne už len dáme vyhľadať programy. V prípade využitia funkcie FastScan (Skylink) boli vyhľadané a uložené všetky programy zo satelitných pozícii 23,5°E a 19,2°E do siedmych sekúnd. Len pre zaujímavosť a porovnanie som vyskúšal vyhľadať programy pomocou FastScanu aj so starším AB Cryptoboxom 500 HD, kde vyhľadávanie prebehlo za 9 sekúnd. V prípade novšej rady prijímačov AB Cryptobox je teda vyhľadávanie pomocou FastScanu o celé dve sekundy rýchlejšie. Výrazné zrýchlenie prijímača nie je vidieť len u vyhľadávania, ale aj v prípade celkového ovládania, čo je samozrejme pochopiteľné, keďže má výkonnejší hardware. Prepínanie medzi dvomi HD kanálmi z rôznych transpondérov trvalo cca 3 sekundy, medzi SD kanálmi 2 a v prípade dvoch nekódovaných programov z jedného transpondéra 1 sekundu.

Počas mojich niekoľkodňových testov som vyskúšal príjem programov s dekódovacími kartami Skylink ICE, Irdeto, CS Link Irdeto a freeSAT ICE. Všetky uvedené dekódovacie karty fungovali v prijímači bez akýchkoľvek problémov. Najnovší typ dekódovacých kariet Skylink M7 Irdeto v prijímači nefunguje.

K domácej sieti je možné pripojiť prijímač buď pomocou LAN kábla, alebo s USB WIFI adaptérom na bezdrôtovú WIFI sieť. USB Wifi adaptér však nie je štandardne v balení a preto v prípade záujmu je nutné si ho dokúpiť. Tu však musím spomenúť, že v prijímači fungujú len WIFI adaptéry s chipset Ralink 5370. S prijímačom teda nie je možné používať hocijaký USB WIFI adaptér. V prípade WIFI pripojenia je samozrejme možné prijímač pripojiť po zadaní hesla aj k zabezpečenej WIFI sieti. Vďaka dvom USB portom nie je problém okrem WIFI adaptéru mať k prijímaču pripojený aj externý pevný disk, keďže má prijímač dva USB porty.

V prijímači som mal počas mojich testov verziu softvéru 1.09.10586_patch z 22. novembra 2013. Vyskúšal som príjem ako z jednej, tak aj z ôsmych družíc pomocou DiSEqC prepínača P168W s ktorým som nezaznamenal žiadne problémy pri príjme z viacerých družíc.

EPG
Elektronický programový sprievodca je k dispozícii už štandardne po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní. K dispozícii je na výber z dvoch možností zobrazenia (denné a týždenné EPG). V prípade denného zobrazenia je časová tabuľka dosť neprehľadná a viac mi preto osobne vyhovovalo zobrazenie týždenného EPG (viď. obrázok nižšie), kde prijímač ponúka program na sedem dní dopredu. Priamo z EPG je možné nastaviť aj časovač.

Cryptobox_6004

Nahrávanie a Multimédiá
Prijímač podporuje pripojenie externého pevného disku vo formátoch FAT32 a NTFS, okrem nahrávania je možné z externého USB zariadenia aj prehrávať rôzne multimediálne súbory medzi ktoré patria napr.: JPEG, BMP, MP3, OGG, FLAC ,AVI, MKV, TS, TP, TRP, MPG či MP4. Mediálny prehrávač podporuje prehrávanie filmov aj s titulkami. Tu som si však všimol, že u tituliek s kódovaním UTF-8 niektoré naše znaky neboli zobrazované správne.

Nahrávať programy na externé pamäťové zariadenia je možné niekoľkými spôsobmi a to buď podľa časovača, ktorý je možné nastaviť priamo v EPG, poprípade manuálne stlačením tlačidla Record na diaľkovom ovládaní. Nahrávky sú vo formáte .ts, alebo .ps (podľa nastavenia v menu). Nahrávky z nekódovaných (FTA) kanálov je možné prehrať aj v PC, v prípade kódovaných kanálov sa mi ich v PC prehrať nepodarilo. Počas nahrávania kódovaného programu je možné sledovať aj druhý program z rovnakého transpondéra, no vždy len nekódovaný (FTA).

TimeShift, ktorý slúži na zastavenie či pretočenie práve sledovaného programu je možné aktivovať štandardne stlačením tlačidla Pause na diaľkovom ovládaní. K dispozícii je aj možnosť automatického TimeShiftu. Nastaviť ho je možné v mediálnom prehrávači pod modrým tlačidlom (PVR Nastavenia).

Cryptobox_6005

Mobilná aplikácia AB CryptoDroid
Vďaka mobilnej aplikácii AB CryptoDroid, ktorú si môžu všetci užívatelia zariadení s operačným systémom Android stiahnuť z Obchod Play zdarma, je možné kompletne ovládať satelitný prijímač, presúvať, premenovávať, mazať, pridávať programy do obľúbených skupín či sledovať televíziu priamo na mobilnom telefóne, poprípade tablete. K dispozícii je aj možnosť nastavenia časovača. Pri prvotnom spustení si aplikácia nájde, v prípade zapojenia v rovnakej sieti, prijímač automaticky, ak by sa tak nestalo je potrebné zadať IP adresu prijímača do aplikácie manuálne a potom už len kliknúť na tlačidlo Connect.

AB_cryptodroid4

Počas môjho testovania som vyskúšal sledovať na tablete ako SD, tak aj HD programy. Všetko fungovalo bez vážnejších problémov. Sledovať je možné aj úplne iný program ako ten, na ktorý je prepnutý samotný prijímač, no iba v rámci jedného transpondéra a aj to iba nekódované stanice či kombinácia kódovaného a nekódovaného kanálu. V prípade kódovaných programov som mohol vždy sledovať na tablete ako aj na TV iba rovnaký program.

Ešte doplním, že pre sledovanie televízneho vysielania prostredníctvom aplikácie AB CryptoDroid je potrebné, aby v mobilnom zariadení bola nainštalovaná bezplatná aplikácia MX Player. Ak nie je, aplikácia nás vyzve k jej inštalácii.

Niekoľko ukážok z aplikácie AB CryptoDroid

AB_cryptodroid7AB_cryptodroid1AB_cryptodroid5AB_cryptodroid6AB_cryptodroid2

IPTV
Okrem všetkých vyššie multimediálnych funkcií umožňuje nový AB Cryptobox aj prehrávanie internetových streamov (IPTV). Po zadaní potrebnej adresy streamu je tak napr. možné sledovať televíziu aj prostredníctvom internetu či samotné internetové televízie. Ďalšou možnosťou využitia by mohlo kľudne byť aj sledovanie internetových streamov z web kamier, ktoré sú k dispozícii prostredníctvom internetu. Pre využívanie tejto funkcie je však potrebné mať v prijímači nainštalovanú patch verziu softvéru.

TIP: Nový softvér pre prijímače AB Cryptobox 6xx prináša Auto FastScan

Záver
Nový AB Cryptobox 600 HD stavia na úspechu svojho predchodcu (AB Cryptobox 500 HD). Aj napriek tomu, že na prvý pohľad sú oba prijímače zhodné, má nová 600-ka výkonnejší dvojjadrový procesor a novú rýchlešiu RAM pamäť DDRIII. Navyše podporuje aj ovládanie pomocou mobilných zariadení či samotné streamovanie videa a to všetko za rovnakú cenu, ako v prípade svojho predchodcu.

Doporučená maloobchodná cena: 72,9 eur s DPH

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 600 HD

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 600 HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Prosím, prosím,
    používajte slovenské “ POZRI “ miesto poslovenčeného ‚ viď ‚ z českého .

  2. Prepáčte, potrebujem poradiť.
    Mám AB Cryptobox 600 HD a do mobilu som stiahol AB Crypto Droid.
    Neviem však, čo mám zadať do koloniek „IP server“ a „Port“.
    Niečo tam už bolo, ale nič sa mi nenačíta.
    M.

  3. V prvej kolonke napis IP adresu boxu a do druhej port: 20000.

  4. Přehraje všechno v avi a mkv dá se s tímto přijímačem nahradit mutimediálni přehrávač.Děkuji za odpověd

  5. Ahojte, kupil som si tento satelit, ale vobec mi nejde skylink.
    Dam podla navodu fastscan, a asi po dvohc sekundach sa vyhladavanie zrusi a nic nenajde. Kartu skylink mi protom satelit vidi, a je to irdeto ICE karta nie M7.
    Ma niekto podobnu skusenost?
    Dakujem

  6. Tazko radit, kedze si napisal malo info. Servisny poplatok je uhradeny? Nebola karta dlhsie v prijimaci? Ak je zaplateny SP prepnut na STV1 a spravit refresh. Karta nabehne do 3 minut. ICE karty funguju spolahlivo.

  7. Ahoj, servisny poplatok som hradil na konci roka rok dopredu. Na druhom satelite(stary Opticum 4160cx) ide vsetko v poriadku.
    Kazdpadne neviem co to je, skusal som hladat riesenie, ale ziadne som nenasiel. A pritom ine moznosti fastscanu funguju(austria, nemecko atd). Takze fakt neviem preco mi to nechce nic vyhladat.

  8. aha sory, som myslel ze ti programy vyhlada. Ak ti ich nevyhlada mas asi viac druzic. Skus pozriet nastavenie Diseqc prepinačov na tom starom satelite a nastav to iste na tom novom.

  9. Na starom mam nstavene 4/4. A moznosti su od 1/2 -16/16.
    Novy ma iba LNB1,2,3,4 alebo auto. Dal so auto.
    toto su nastavenia stareho.
    imagebam.com/image/8cac7a302907736

  10. Chcem sa opytat, (mam kartu Skylink ICE HD) ci po nahrani kodovaneho programu napr HBO sa da tento program pozriet aj neskor napr o 2 mesiace – lebo na inych prijmacoch pri nahravkach ked Skylink prekoduje kody sa uz neda sledovat nahrany program, Vdaka za odpoved

  11. Dudko…môžeš, kedykoľvek aj bez karty a na hocijakom CRYPTOBOXE/400, 450, 500, 550…/

  12. Neviem vám ako, ale mne stream seká , či na mobile, či na tablete.Nedá sa vôbec pozerať.Skúšal som sa pripojiť aj cez wifi v byte aj z vonka- výsledok stejnaký.Dokonca sa mi nepripojí len na TP to nechápem.Nahraný nový FW.

  13. Opravujem : nepripojí sa len na niektoré TP, aj to seká

  14. Skus vymazat appku (vycistit vyrovnavajucu pamat) a znovu ju nainstalovat.

  15. Ake mate skusenosti s pouzivanim titulkov k filmom?
    Nacitat ich nacita, ale casto vynechava cele vety, cca 5 krat za minutu.
    Alebo zase mam len nieco zle nastavene?

  16. Ahojte, chcem sa spytat ci dokaze tento prijimac prehravat subory zo sietoveho disku alebo ftp servra priamo. Vdaka.

  17. Mám prosbu o radu.Již dvakrát jsem vracel zakoupený WIFI dongle , jelikož mi s tímto přijímačem nefungoval.
    Je třeba nějaký speciální typ adaptéru ?
    Dík za reakce.
    S pozdravem Padi

    1. @ Padi Presne tak, nefunguje s prijímačom každý wifi adaptér. Máš to napísané vyššie v recenzii (aj aký potrebuješ).

  18. Omlouvám se ale jedná se o typ satelitního púřijímače CryptoBox 600HD
    A při vložení WIFI dongelu se mi vůbec neobjeví že je přístupná síť WIFI.

  19. Peter ak sa nemylim tak priamo po sieti neprehras nic. Nema to Sambu. Cez ftp by sa vsak mal dat subor stiahnut napr. na USB ktore mas zasunute v prijimaci. Otestovat to vsak momentalne nemozem.

    Padi tento funguje: abcomcz.cz/produkt/wifi-dongle-s-antenou-pre-ab-cryptobox-6xx5xx4xx-1084547.html

  20. Fajnsmeker dík.
    Uvažoval jsem o variantě pokusit se stáhnout ovladač přímo do přijímače,ale zatím jsem to nezkusil.Nicméně nechám si poslat ten Tebou navrhovaný.
    Dík a čauky Padi.

  21. Pristroj vyzera byt zaujimavy, mal som ho doma jeden vecer ale nakolko sa mi vzdy po pripojení na LAN dookola rebootoval, isiel na reklamaciu. V servise vraj vsetko funguje tak neviem ci ma problem s mojim konkretnym routrom ( Netgear JNR3210)? Nemá niekto podobnu skusenost?

  22. chcem sa spytat, ci treba nieco zapnut ak pripojim do primacu USB, tak mi ide v pohode film ale ziadny zvuk nejde. Neviem preco nechce ist zvuk treba tam nieco zapnut alebo treba kupit nejake AUDIO k tomu aby isiel zvuk. Ďakujem

  23. Adam buď si na diaľkovom ovládači skús prepnúť „audio“ a ak tam máš iba jednu zvukovú stopu a nejde ti, potom tento formát nie je podporovaný. Mne sa často stalo že napr.jeden mkv súbor mi šiel a druhý nie.

  24. …ešte Adam… ak máš video s dts zvukom tak to nepôjde, lebo dts Cryptoboxy nepodporujú…

  25. Nahrával som filmy na 400HD, potom som ich na 500HD prekopíroval z jedného usb na druhý a chcel som ich prehrať na 550 HD a tá ich neprehrala ale 500 ich prehrala…v 550 ke mám najnovší soft lebo najlepšie číra kartu Skylink ale zase chybne prehráva alebo neprehráva médiá/ obrazovka cez polovicu čierna/ a 500 ka zase so starším softom dobre prehráva médiá ale má problémy čítať Skylink…problém je v tom, že doteraz to všetko spolupracovalo bez problémov ale ako vyšli nové softy a 600ky na trh tak je všetko rozhádzané…najvyšší čas zmeniť značku!

  26. …veď hej, len pochybujem, že by sa to zmenilo…ja som si sám ušil búdu na seba, keď som v rodine a známym doporučoval jednu značku aby to bolo kompatibilné a teraz mi všetci vyvolávajú, že im to nejde…uvidíme. Mám ešte káblový Technisat a na tom keď nahrávam tak nie je problém to prehrať kdekoľvek. Pôvodne som chcel kúpiť teraz 600 ku Cryptobox ale budem asi musieť radšej zamieriť medzi linuxové prijímače, ktoré nekódujú, ale ma to štve lebo Cryptoboxy vedia prehrávať videá rýchlo za sebou rad radom, takže si viem vytvoriť playlist a ide to samo.

Komentáre už nie sú povolené.