Reklama

AB IPBox Prismcube RUBY – linuxový satelitný prijímač postavený na platforme XBMC

O niekoľko dní príde nielen na náš, ale vôbec na celosvetový trh so satelitnými prijímačmi úplná novinka, ktorá spája výhody multimediálneho centra a dvojtunerového linuxového HD satelitného prijímača postaveného na platforme XBMC. Tým prístrojom je nový multimediálno-satelitný HD prijímač AB IPBox Prismcube RUBY. Mal som tú možnosť si tento prijímač vyskúšať a používať ho niekoľko týždňov ešte pred spustením oficiálneho predaja a vďaka tomu vám môžem teraz priniesť moje prvé dojmy a skúsenosti s ním.

S platformou XBMC sme sa doteraz mohli stretnúť napr. u multimediálnych centrách či herných konzolách. Pre tých, čo ešte túto platformu nepoznajú, sa jedná o najuniverzálnejší systém pre prehrávanie videí, hudby či fotografií a k tomu všetkému ešte ponúka aj množstvo sieťových aplikácií (addonov) od vývojárov z celého sveta.
Pokračovanie nižšie:


Balenie obsahuje okrem samotného prijímača, ktorý je stredných rozmerov a jeho hmotnosť nedosahuje ani 900 gramov, ešte aj diaľkové ovládanie s QWERTY klávesnicou, dve batérie typu CR2032 do diaľkového ovládania, HDMI kábel, externý napájací zdroj, napájací kábel, krátky užívateľský manuál a príslušenstvo pre pripojenie interného 2,5″ pevného disku spolu so skrutkami.

Základná charakteristika:
Rozmery: 271x54x196(ŠxVxH) mm
Procesor: PNX8496-1250DMIPS
RAM: 4Gbit (4x128MBx8bit)
Flash pamäť: 4Gbit (512MBx8bit) NAND Flash
Vstavané WiFi 802.11n
1x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x tuner DVB-S2
1x USB2.0 (zadný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x Scart
1x E-SATA
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: Rozlíšenie až do 1080p, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PVR…

IP_prismcube01
Predný a zadný panel:
Z prednej strany prijímača nájdeme 12 segmentový VFD displej a otvárací kryt pod, ktorým sa nachádza jedna čítačka dekódovacích kariet a jeden voľný CI slot pre dekódovací modul. K dispozícii je aj jedno tlačidlo Standby, ktoré sa nachádza v hornej časti prijímača. Žiadne iné ovládacie tlačidlo sa na prijímači nenachádza.

Na zadnom panely prijímača sú k dispozícii dva LNB vstupy, kompozitný video výstup, analógový audio výstup, optický audio výstup S/PDIF, servisný konektor RS-232, HDMI, Ethernet, USB 2.0, konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja a ventilátor.
IP_prismcube02
Diaľkové ovládanie:
Štandardne je dodávané s prijímačom diaľkové ovládanie s QWERTY klávesnicou, ktorá je zo spodnej strany. Klávesnicu je možné využiť najmä pri rôznych addonoch pri písaní textu, poprípade pri používaní webového prehliadača atď. Pri stláčaní tlačidiel na diaľkovom reagoval prijímač aj pri nie príliš presnom namierení diaľkového na samotný prijímač. Prepínanie kanálov trvá približne dve až tri sekundy v závislosti od toho či sa jedná o programy z jedného, poprípade z rôznych transpondérov.

IP_prismcube03

Menu a EPG:
Keďže prijímač som testoval v čase keď nebol oficiálne ešte ani v predaji, dala sa prepáčiť aj absencia kompletne preloženého menu do slovenského jazyka, rovnako ako aj zle zobrazovanie znakov s diakritikou v EPG. Predpokladám však, že v ďalších verziách firmware bude už menu kompletne dostupné v slovenskom jazyku a vyriešený aj problém s diakritikou v EPG. V prípade teletextu sa slová zobrazovali bez mäkčeňov.

Hlavné menu je ladené do sivo-čiernej farby. Obsahuje sedem základný kategórií a niekoľko podkategórií. Pohybuje sa v ňom šípkami na diaľkovom ovládaní. Elektronický programový sprievodca je dostupný ako multi EPG, kde sa zobrazuje televízny program až ôsmych televíznych staníc naraz, tak aj napr. single EPG (po stlačení šípky vľavo priamo v EPG je možné si vybrať až zo štyroch spôsobov zobrazenia EPG). Priamo v EPG je dostupné aj vyhľadávanie či možnosť nastavenia časovača pre automatické nahrávanie. Veľmi pekne je spracovaný aj „archív“, kde nájdeme všetky nahrávky programov či filmov. Na výber je hneď niekoľko zobrazení. Pri každom nahratom programe je k dispozícii náhľad vo forme obrázku a samozrejme názov programu priamo z EPG, poprípade dátum kedy bol program nahratý a dĺžka trvania programu. V kategórii „Channel“ je možné editovať, mazať, uzamykať, premenovávať a presúvať programy či vytvárať obľúbené skupiny programov. Všetko potrebné na prehrávanie multimediálnych súborov ako aj všetky addony nájdeme zase v kategórii „Media“. Informácie o sériovom čísle, MAC adrese, používanej verzii firmware a info o pripojenom internom pevnom disku sú k dispozícii v kategórii „Info“. Nechýba ani krátka užívateľská príručka (Help).

IP_prismcube_m10IP_prismcube_m11IP_prismcube_m12IP_prismcube_m13IP_prismcube_m09IP_prismcube_m08IP_prismcube_m02IP_prismcube_m06

Prvotná inštalácia:
Počas môjho testovania som mal v prijímači nainštalovanú verziu firmware 1.1.9 z 23. augusta 2013. Pri úplne prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu, kde v niekoľkých krokoch nastavíme jazyk, rozlíšenie obrazovky, nakonfigurujeme oba DVB-S2 tunery, nastavíme aktuálny čas, dátumu a nakoniec vyhľadáme programy. Po úspešnej prvotnej inštalácii ešte odporúčam pripojiť prijímač k internetu či domácej sieti a to buď pomocou ethernetového káblu, alebo pomocou vstavaného WIFI adaptéru na bezdrôtovú WIFI sieť. Samozrejmosťou je po zadaní prístupového hesla aj pripojenie k zabezpečenej WIFI sieti.

Dekódovacie karty a moduly:
AB IPBox Prismcube RUBY má jeden voľný CI slot pre dekódovací modul a jednu čítačku dekódovacích kariet. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dole. Pre spojazdnenie internej čítačky je potrebné nainštalovať do prijímača potrebný addon (softcam). V ponuke addonov z internetu priamo v menu som ho nenašiel a tak som tento addon musel nainštalovať manuálne priamo z USB kľúča. Po inštalácii softcamu som tak mal k dispozícii pluginy ako oscam, cccam a mgcamd. V internej čítačke som testoval kartu Skylink (ICE), ktorá v prijímači fungovala pod oscamom. V CI slote som testoval moduly Smit Irdeto a Mascom Cryptoworks/Irdeto, počas niekoľko týždňového používania som s nimi nezaznamenal žiadne problémy.

Multimédiá a PVR
Pre plnohodnotné využívanie multimediálnych funkcií, medzi ktoré patrí určite aj nahrávanie či Timeshift je potrebné do prijímača inštalovať interný 2,5″ pevný disk (HDD). Inštalácia je jednoduchá, stačí len odskrutkovať jednu skrutku, ktorá drží kryt zo spodnej strany prijímača a následne vložiť 2,5″ pevný disk bez potreby zapájania káblov. Zapojenie disku preto zvládne aj bežný užívateľ bez technických znalostí. Prijímač podporuje formáty diskov FAT32 a NTFS (len čítanie). Osobne som vyskúšal interné disky SSD Intel 60 GB a HDD WD 320 GB SATA 3. Interný SSD disk prijímač vôbec nevidel, preto ho neodporúčam v prijímači zatiaľ používať. Ohľadom SSD diskov je potrebné dodať, že sú zatiaľ limitované počtom zápisov na bunku a preto nie sú momentálne tak ani vhodné do satelitných prijímačov u ktorých sa používa najmä TimeShift či PVR. Zrejme aj z tohto dôvodu preto zatiaľ nepodporujú výrobcovia satelitných prijímačov veľmi interné SSD disky. S diskom HDD WD 320 GB som nezaznamenal žiadne problémy. Tu by som ešte chcel upozorniť, že prijímač dokáže nahrávať programy iba na interný pevný disk. Na externý pevný disk pripojený cez USB port prijímač neumožňuje nahrávať. Z externého pevného disku či USB kľúča dokáže tak prijímač iba prehrať akýkoľvek z podporovaných multimediálnych súborov. Spomenúť môžem aj to, že pokiaľ som nemal v prijímači interný disk tak sa objavovala pred vstupom do kategórii „Media“ hláška ohľadom potreby pripojenia interného pevného disku.

AB IPBox Prismcube RUBY umožňuje vďaka dvom DVB-S2 tunerom nahrávať dva rôzne programy a tretí úplne iný sledovať, bez rozdielu či sa jedná o kódované, alebo FTA programy. Počas nahrávania však nemusíme sledovať len televízne programy, ale je možné aj prehrávať multimediálne súbory. Informáciu o nahrávaných programoch je možné vidieť na informačnom bannery v pravom dolnom rohu (viď foto nižšie). Timeshift sa štandardne spustí stlačením tlačidla „Pause“, alebo šípkou vľavo na diaľkovom ovládaní.

IP_prismcube_m03

Z multimediálnych súbor prijímač prehral všetko čom som mal k dispozícii na pevnom disku, napr. z video súborov to boli avi, flv, mkv, mp4, mpg, ts, z obrázkov gif, jpeg či bmp. Z hudobných napr. mp3. Otestoval som aj filmy s titulkami, ktoré prijímač zvládol prehrať úplne bez problémov a to aj s podporou diakritiky.

K dispozícii je vďaka platforme XBMC aj veľké množstvo addonov, spomenúť môžem aspoň tie najznámejšie ako napr. YouTube, Počasie, Apple iTunes Podcast, Vimeo, Filmstar.de, DrDish-TV, Google obrázky, Flickr, z tých českých je to napr. Abradio.cz. Podľa informácií od distribútora má byť k dispozícii v blízkej budúcnosti aj webový prehliadač.

Samozrejmosťou u multimediálneho zariadenia je aj ovládanie prijímača pomocou mobilných zariadení. AB IPBox Prismcube RUBY nie je výnimkou a napríklad len pre zariadenia s iOS existuje hneď niekoľko aplikácií v AppStore, vďaka ktorým môžeme ovládať samotný prijímač bez potreby diaľkového ovládania. Jednou z takých je aj bezplatná aplikácia s názvom Official XBMC Remote. Ako samotná aplikácia vyzerá si môžete pozrieť na fotografiách nižšie. Okrem mobilných aplikácií je možné ovládať prijímač aj cez webové rozhranie.

ip_prismcube_app2ip_prismcube_appip_prismcube_app3

Aktualizácia:
V prípade novej verzie firmware je možné vykonať aktualizáciu prijímača jednoducho vďaka internetu priamo z menu satelitného prijímača (Install-Update). Okrem toho je možné aj zálohovať nastavenia na USB či následne ich obnoviť zo zálohy. K dispozícii je aj voľba stiahnutia settingu z internetu. Pokiaľ nie je inštalovaný v prijímači interný pevný disk, tak je nutné aby bol pri aktualizácii firmware zasunutý v USB porte aspoň USB kľúč.

Záver:
AB IPBox Prismcube RUBY je dvojtunerový satelitný prijímač, ktorý prináša úplne nový pohľad na to, ako môže satelitný prijímač vyzerať a čo môže užívateľovi ponúknuť. Prvým plusom je, že nový AB IPBox je neštandardne postavený na platforme ARM, ktorá už dlhšiu dobu zaznamenáva úspechy v segmente mobilných telefónov, tabletov, či iných mobilných gadgetov a bolo len otázkou času, kedy sa táto osvečená platforma integruje aj do sveta satelitnej techniky. Kombinácia čipu ARM Cortex A9 s dvomi jadrami, 4GB Flash a 4GB RAM dáva prijímaču dostatočnú rezervu výkonu, aby si zachoval plynulý chod aj pri maximálnom zaťažení.

Dobrý HW je však len polovica úspechu a práve preto, za najväčšiu novinku tohto prijímača považujem použite open source platformy XBMC. XBMC v prijímači ide veľmi dobre, zachováva si všetky plusy, ktoré poznám z jeho PC verzie a ktoré ocenia hlavne tí skúsenejší užívatelia, zároveň je veľmi intuitívne na ovládanie a má príjemné grafické spracovanie, čo bude zas veľké plus pre tých ostatných. Toto je rozhodne tá najväčia zmena akú tento prijímač má a rozhodnutie vymeniť staršiu Enigmu s novým XBMC mi príde ako výborný ťah, nakoľko prichádza na trh s niečím nápaditým, čo by mohlo odštartovať novú éru satelitnej techniky.

Doporučená maloobchodná cena:
Uvádzacia cena prijímača AB IPBox PRISMCUBE RUBY bola stanovená na 299 € s DPH.

Za zapožičanie prijímača AB IPBox PRISMCUBE RUBY ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobry den,
    poprosim o informaciu ci prijimac AB IPBox Prismcube RUBY, ktory ma dva tunery poskytuje aj obraz v obraze – PiP, ako aj obraz a obraz – Pap ?
    Za odpoved predom dakujem.
    Koppl

    1. @Ervin Koppl – tieto funkcie sme v testovanom firmware nepostrehli.

  2. Version 1.1.11 Release
    – Add check script for pre & post shell script execution.
    – Add libbluray library.
    – wpa-supplicant upgrade to 2.0
    – xbmc PR update
    – Support rtmp on xbmc.
    – change to correct „PR“ in xbmc bb file
    – Fixed focus issue on setting menu
    – Fixed channel update via internet to reboot after update
    – Fixed system to save GUI settings before it goes to reboot or shutdown
    – Fixed connecting to hidden SSID bug
    – Fixed editing transponder bug
    – Fixed hang up issue when connecting to Wi-Fi
    – Fixed timer update when channel number is changed
    – Changed version display
    – Added Slovak and Czech language pack
    – Fixed memory leak on media player causes by messagequeue.put
    – Fixed deadlock between main process & AddonInstaller
    – Modify Volume for Dolby & Noise
    – Fixed bugs on timeshift status bar
    – Fixed bugs on SK / CZ EPG Information incorrect characters
    – Support Multicryptgenerated

  3. Dobry den,Poprosim , kde by som nasiel „addon (softcam)“ pre tento primac?
    Dakujem.

  4. Skus tento: przeklej.net/down/86097675416685552603948851794483577b3bf70cf66b58ee306dc69.html

  5. Dik za link , ale mam aj 0.1.7 ale nejde asi robim niekde chybu …. 🙂

  6. Mne tu chýba jedna pre mňa doležitá odpoved ked že ste to testovali citujem: Z multimediálnych súbor prijímač prehral všetko koniec citatu že či prhra aj audio v DTS HD Master lebo v tejto dobe je to už pomali samozrejmost nie len čiste DTS ked že sa píše že sa jedná o multimediálne zariadenie.A este na zaver akú to ma spotrebu.
    Dakujem za odpoved

  7. mam HD Box 9300 PVR a som z neho na prasky, co mi poradite na sledovanie skylink a hd programov? VU+ Solo2 alebo Prismcube Ruby alebo nieco ine? Cena nerozhoduje. HD Box som 3x reklamoval a 3x povedali ze mu nic nie je. Time shift, nahravanie, pip ani ine veci som za 3roky vobec nepouzil, nerad by som sa opat sklamal. Najviac ma vytaca ze nikdy nenabehne zo stand by, treba vzdy natvdo power off a potom on aby nacital skylink kartu a dekodoval, kartu mam irdeto.

  8. Zdravím páni zaoberali ste sa aj myšlienkou,že skylink spustil surflock a to znamená pre váš prjmač že nevyužije svoju funkciu pip,nakoľko keď budete jeden program pozerať a druhý nahrávať skylink vám zakóduje vašu kartu keďže bude prichádzať viac sidov…………pekný deď

  9. Jeden program nahravat a dalsi sledovat je mozne aj pri zapnuti Surflocku. Aktualne je ale Surflock zapnuty len u jedneho programu FaH.

  10. maros
    aj ja mam HD Box 9300 a slape jak hodinky ziadne mrznutie a skylink kartu cita jedna radost aj zdielanie ide ok , pýtam sa naco ti je ako pises VU+ Solo2 alebo Prismcube Ruby ked nevies vyuzit HD Box ktori je oproti s tebou spominanych prijimacov ovela jednoduksi, tieto masinky su ovela zlozitejsie za to reagujem lebo mam aj VU+Duo a Dreambox 500HD tak to viem porovnat

  11. Opravte si udaj o flash pamati ma to iba 4Gb cize 512MB je trapne ked odbornik takto zavadza ludi, inak ten obraz je jedna velka katastrofa.

  12. @Jan …ahoj, pomylil som sa, je to 9200pvr, vcera nam odisla totalne, nejde ani nabehnut start,ci loader, proste nereaguje. takze vymena je uz nutna, chcem nieco kvalitne a user friendly. dakujem vopred za tipy. Z mnohych funkcii ktorymi sa 9200 chvalila fungovalo len sledvanie tv aj to s problemami, pri kazdom zapnuti 9200 bolo treba masinu restartovat,tj. nie zobudit zo stand by…hovori,m o sledovani skylink. nahravanie, casovy posun ani inych veci sme sa nedockali. za mna to hodnotim ako azijsky smejd. kupovane v 2010 v Sortecu, 3x som to tam reklamoval, 3x mi to vratili s odpovedou v cestine: zavada nabyla prokazana….. Sortec nikdy viac, alibisti, na predajni len krcili ramenami, pricom oni mi to poradili ako jeden z lepsich recievrov.

  13. …maros…podľa toho aké funkcie funkcie používaš a opisuješ by ti pasoval Technisat zo série ISIO, ja som si objednal jeho káblovú verziu…má vstup na net, prehráva mkv, mp3, ts, divx, mp4…nahrávky nekóduje a vie ich aj strihať…

  14. @mirec bb. ….pojde na tom skylink irdeto ? myslis ten technisat isio s1 ? nieco som si precital a znie to dobre. po tzv. hdboxe bude asi vsetko super. najde sa niekto v Ba kto by mi to prisiel ‚rozchodit‘, samozrejme nie zadarmo.

  15. maros… keď si kúpiš modul CI+ s oficiálnou podporou od Skylinku tak spolu s kartou to bude fungovať, len prijímač musí mať nielen čítačku kariet ale aj CI slot a ten Technisaty majú. Skús si pozrieť TECHNISAT TECHNISTAR S3 ISIO, ja som ho našiel za 200,-€ plus modul cca 30,-€ . Daj do vyhľadávača a nájdeš ho.

  16. mirec vdaka za doporucenie, preco ale nie technisat isio s1 ? subjektivne sa mi zda ze je to vyssia rada prijimacov, ci ?

  17. maros…jasne že sa nakoniec musíš rozhodnúť sám, každý z tých modelov je v niečom odlišný a najvyšší model nemusí vždy znamenať najlepšiu voľbu / to platí u elektroniky všeobecne /; pretože má niektoré funkcie naviac, ktoré vôbec nevyužiješ a môže byť ochudobnený o funkcie ktoré hľadáš /ja som na to doplatil s Pioneerom /. Vyber si 2-3 modely, lacnejší a drahší, pozorne si prečítaj technické špecifikácie a vyber ten čo ti vyhovuje najviac. Prajem šťastnú voľbu, nech si vyberieš akúkoľvek značku.

  18. hej mirec mas pravdu, rozhodol som sa teda a objednal som technisat isio s1, lebo nahravanie,time shift ,pip chceme mat, ale hdbox 9200 to bohuzial neposkytoval (spravene celkovo 3 nahravky, neskor nebolo mozne nahravat nic. resp aj nahralo ale obsah nepozeratelny apod.) dufam ze technisat v tomto nesklame.

    poradite mi prosim nejaky vhodny CI slot pre skylink irdeto kartu ? dakujem

  19. …maros…CI slot je tá štrbina na prijímači a ty si musíš kúpiť CAM modul do ktorého vložíš Skylink kartu a celé to zasunieš do CI slotu…pozri si CAM MODUL: CAM IRDETO NEOTION DUAL CRYPT /29,-€/ , je certifikovaný Skylinkom.

  20. Či na IPBox Prismcube bude fungovať DiSEqC prepinač a DiSEqC 1.2 motor (cez V-BOXII pozicioner)?
    Kupil som HUMAX IrHD 5100s – tam to neide.
    Na starom Hmaxe CRCI 5500 aj prepinač aj motor idu sučasne bez problem. Potrebujem to nakoľko mám 3 rôzne konvertory – Ku-linear, Ku cirkular a C-cirkular.
    Resp. poradte iný prijimač.
    Vďaka.

  21. nakoniec som kupil Technisat ISIO 1S od webshopu Domoss.sk, v baliku prisla krabica s pristrojom, bola vsak uz otvorena a nalepka ‚Technisat Original Siegel‘ porusena, s obsahom krabice sa teda manipulovalo. Krabicu som opat zabalil a poslal naspaet. Uz mi aj vratili peniaze.

  22. … maros… to je nepríjemné a d obre si spravil. Ja som objednával z čiech od OMKO digital a všetko bolo v poriadku a som maximálne spokojný, teším sa z neho.

  23. mirec bb ….nikde vsak nie je uvedene v com spociva dual tuner, lebo softverovo riesena dualita je narocna na vypoctovy vykon najma prisledovani hd kanalov, hdbox 9200 sa strasne prehrieval a potom sam vypinal ked mubolo prilis teplo…absolutne zlyhannie na funkciu ktoru by mal poskytovat… ked som videl tu mini krabicku isia nremal som pocit ze to ‚da‘ lepsie. su aj prijimace s dvomi hw tunermi ?

  24. Z mojho pohladu ma Technisat dost uzavrety system. U mna vedu jednoznacne Linuxove stroje Dreambox, alebo teda VU+. Tento PrismCube nevyzera zle, ale cas ukaze ako sa osvedci. Ak sa chce niekto stale „hrat“ odporucam tieto prijimace. Samozrejme chce to ale urcite znalosti, pretoze inak sa nedoplatite technikovi.

  25. maros…u mňa je to trošku zložitejšie, ja som v trochu inej situácii keďže mám aj káblovku UPC aj satelit freeSat aj dostupné kvalitné DVB-T a ešte cez blu ray internet streaming hd programov, takže sa viactunerovými prijímačmi nezaoberám a zaujíma ma skôr ich dizajn a hlavne kompatibilita s ostatnou mojou technikou; aby nekódovali nahrávky, mali dobrý media player, obraz, užívateľské rozhranie…linux som mal ale dal som ho preč lebo mi nevyhovoval…Technisat mi vyhovuje, je pre mňa ako stvorený. Takže to bol len môj tip pre teba…musíš hľadať ďalej, Mirec.

  26. odysea pokracuje, nakoniec, po mnohych peripetiach som nakoniec skoncil pri tipe od mircaBB, zobral som Technisat SIR, dufam ze s nim budeme konecne spokojni. Dost zavazila aj orientacia na Skylink. Dam feedback po par dnoch.

  27. tak dnes som rozbalil Technisat SIR a skusal som samoinstalaciou rozchodit satelit, na treti pokus som si tipol ze mam diseq zbernicu, ci ako tomu tu hovorite a potom si uz strojcek nasiel sam vsetky programy Skylink na Astre 23.5. Po 4r skusenostiach s HdBox 9200 kde som nevedel sam urobit nic je to prijemna zmena, snad pofici aj timeshift a nahravanie tak ako ocakavame.

  28. maros…dúfam, že druhý prijímač už nebudeš musieť vracať…ja mám síce káblovú verziu ale softvér je zhodný so satelitnou. Nahrávanie aj timeshift fungujú dobre a zatiaľ mi prehral všetko čo som stiahol z netu mp4, mp3, mkv …a vo veľmi dobrej kvalite. Obraz, menu a EPG info sú na vysokej úrovni 🙂

  29. mame Technisat SIR mesiac a zatial spokojnost, zatial nenahravame, EPG by mohlo mat priatelskejsie GUI ale inak ok, obraz aj rychlost dobra a hlavne, funguje to 🙂

Komentáre už nie sú povolené.