Reklama

VU+ Duo2 – duálny tuner, duálny displej, duálny výkon

Po satelitnom prijímači VU+ Solo2 prichádza na náš trh ďalšia novinka od výrobcu Marusys, a to dlho očakávaný linuxový prijímač VU+ DUO2 so systémom Enigma 2 s ešte výkonnejším hardvérom ako Solo2, čo ho radí momentálne medzi najvýkonnejšie linuxové satelitné prijímače na svete. VU+ Duo2 je vybavený dvojjadrovým 1,3 GHz procesorom, 2048 MB RAM a 1024 MB flash pamäťou. K dispozícii je aj vstavané WIFI či sieťové rozhranie Ethernet, poprípade dva sloty pre plug & play tunery a to samozrejme nie je všetko.
Pokračovanie nižšie:


V balení sa spolu s prijímačom VU+ Duo2 štandardne nachádza krátky užívateľský manuál v anglickom a slovenskom jazyku, sieťový kábel, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), LNB prepojovací kábel, HDMI kábel, skrutky pre pripevnenie interného pevného disku (HDD) a to buď 2,5″ alebo 3,5″. K dispozícii je aj kábel pre jeho pripojenie (SATA) k základnej doske. Prijímač nie je chránený plombou a preto si môže nainštalovať interný pevný disk doma aj skúsenejší užívateľ bez potreby posielania prijímača do servisného strediska či predajcovi. Tu môžem spomenúť, že pokiaľ má zákazník záujem o interný HDD už priamo pri kúpe, tak k dispozícii sú v predaji aj prijímače s už nainštalovaným pevných diskom. Samozrejmosťou je aj podpora externého pevného disku pripojeného cez E-SATA alebo jeden z troch USB 2.0 portov.

Základná charakteristika:
Rozmery: 382x73x282 (ŠxVxH) mm
Procesor: 1,3 GHz MIPS (Dual Core CPU)
RAM: 2048 MB
Flash pamäť: 1024 MB
2x čítačka kariet
2x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x slot pre tuner (DVB-S2/C/T2)
3x USB2.0 (1x predný panel, 2x zadný panel)
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100/1000 Mbps
Vstavané WiFi 802.11n
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x Scart
1x E-SATA
1x optický audio výstup S/PDIF
Rozlíšenie až do 1080p
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PiP (HD/HD), PVR, HbbTV, Webový prehliadač Opera, AirPlay…

Predný panel:
V prednej časti prijímača je dispozícii len jedno tlačidlo Power a aj to je pod otváracím krytom, kde sa nachádzajú ešte dve čítačky dekódovacích kariet, dva CI sloty pre dekódovacie moduly a jeden USB port 2.0. Okrem toho sú k dispozícii v prednej časti prijímača aj dva displeje, jeden farebný grafický TFT LCD a druhý VFD. Zaujímať bude všetkých určite práve ten farebný TFT LCD displej, ktorý si predstavíme nižšie.

VU+_DUO_2_f

Zadný panel:
Zo zadnej strany prijímača sú k dispozícii dva sloty pre plug & play tunery (DVB-S2/C/T2), konektory Scart, kompozitný video výstup, analógový audio výstup, komponentný video vstup (Y/Pb/Pr), HDMI, E-SATA, Ethernet, 2x USB 2.0, optický S/PDIF, servisný RS-232, ventilátor a sieťový vypínač. Sieťový kábel nie je k prijímaču pripojený napevno.

VU+_DUO_2_b 1

Diaľkové ovládanie:
V prvej zásielke boli podľa informácií od distribútora spolu s prijímačom dodávané ešte staršie typy diaľkového ovládania, ktoré sú známe už aj z predchádzajúcich modelov značky VU+. Tento model som mal k dispozícii aj ja spolu s testovacím prijímačom. Ovládanie je plne funkčné a preto nie je problém ani s týmto starším typom bez akýchkoľvek problémov ovládať tento nový prijímač VU+ DUO2. Prijímač by mal podporovať aj diaľkové ovládanie VU+ Qwerty, ktoré je dodávané napr. spolu s prijímačom VU+ Ultimo, no dá sa zakúpiť aj samostatne. V najbližšej dodávke by však už mali byť dodávané spolu s prijímačom nové typy diaľkových ovládaní, ktoré som k dispozícii nemal takže vám ho nemôžem ani predstaviť či popísať.

VU+_DUO_2_do 1

Skúsenosti
Pri prvotnej inštalácií nás prijímač prevedie nastavením video vstupu, obrazového rozlíšenia, jazyka, pripojenia k sieti či nastavením tunerov a následného vyhľadania programov. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o úplnú novinku na trhu so satelitnými prijímačmi doporučujem sledovať aktuálne verzie firmware a priebežne ich aktualizovať v samotnom prijímači, keďže sa ešte môžu vyskytnúť v novších verziách opravy a vylepšenia tej predchádzajúcej verzie. Pred nedávnom bola s posledným ovládačom napr. pridaná podpora WOL (Wake on LAN) ako aj odstránené niektoré nedostatky či chyby. Pri mojich testoch som vyskúšal ako originálnu verziu firmware zo dňa 31.7.2013, tak aj tú neoficiálnu od VTI (ver. 6.0.0) zo dňa 3.7.2013. K dispozícii som mal prijímač s dvomi DVB-S2 tunermi no rozšíril som si počet tunerov ešte o jeden DVB-T tuner vďaka USB tuneru Not Only TV (LV5TDLX), ktorý prijímač videl bez potreby inštalovania ovládačov či pluginov a to aj v prípade použitia originálneho softvéru. Stačilo len pri vypnutom prijímači vložiť do jedného z troch USB portov externý USB DVB-T tuner a po nabehnutí prijímača bolo už možné tento USB tuner využívať naplno. Tu však musím spomenúť, že podľa mojich skúseností je citlivosť USB tunerov o trošku horšia ako v prípade keby sa použil originálny DVB-T plug & play tuner.

Obrazová kvalita VU+ DUO2 je porovnateľná s prijímačom Dreambox 7020HD, s ktorým som obraz porovnával a nevidel som zásadné rozdiely. Každopádne v samotnom menu je k dispozícii dostatok nastavení obrazu pre užívateľov, ktorým by nevyhovovala obrazová kvalita či štandardne nastavené parametre obrazu.

Multimédiá, PVR a využitie viacerých tunerov
Samozrejmosťou DUO2 sú aj funkcie TimeShift a PVR. Program je možné nahrávať niekoľkými spôsobmi, napr. pomocou časovača, EPG, zadaním presného počtu minút, zadaním času konca, či nahrávať bez udania času konca. Aj počas už prebiehajúceho nahrávania je možné nastavenie času konca nahrávky kedykoľvek upraviť. Nahrávky sú vo formáte .TS a sú k dispozícii so všetkými audio stopami ako aj s DVB titulkami a hlavne v nekódovanom stave. Bez problémov je ich preto možné preniesť aj do PC či domáceho multimediálneho centra. S dvomi DVB-S2 tunermi a jedným USB DVB-T tunerom mi zvládol prijímač nahrávať až 9 rôznych programov. Výrobca udáva, že pri použití dvoch Twin DVB-S2 tunerov zvládne prijímač nahrávať maximálne až 16 televíznych programov. Využitie viacerých tunerov môže byť rôzne a nemusí sa to týkať len nahrávania. Spomenúť môžem napr. funkciu PiP (obraz v obraze), ktorú zvládne VU+ DUO 2 excelentne a to aj v prípade dvoch rôznych HD programov. Ďalším zaujímavým využitím môže byť sledovanie televízie jedným členom domácnosti prostredníctvom televízora a ďalší môže sledovať nezávisle v rámci domácej siete programy napr. na mobilných zariadeniach ako sú tablety či mobily (iOS, Android). Medzi podporované a funkčné mobilné aplikácie, ktoré som otestoval patrí bezplatná VU+ Player a platená, ale za to prepracovanejšia e2Remote.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže prijímač prehrať aj uložené videá či hudbu poprípade fotografie na vašom pamäťovom a to či už internom poprípade externom zariadení. Z podporovaných formátov môžem spomenúť napr. AVI, MPEG, FLV, MKV, MP4, MP3, JPEG atď.

Podporovaná je aj funkcia AirPlay, ktorá umožňuje prenos video či audio obsahu cez zariadenia s podporou iOS poprípade Android.

Obraz v obraze

So vstavaným Wifi je možné pripojiť prijímač k sieti bez použitia káblov. Ak preferujete klasický spôsob pripojenia, nie je to žiadny problém, keďže je k dispozícii aj jeden Ethernetový port s rýchlosťou 10/100/1000 Mbps. Po pripojení prijímača k internetu môže využiť ďalšie funkcie a pluginy ako napr. internetový prehliadač webových stránok Opera či HbbTV. Hybridné vysielanie HbbTV som vyskúšal na programoch Českej televízie, fungovalo úplne bez problémov a to aj v prípade prehrávania videí z iVysielania.

Menu prijímača by bolo asi zbytočné popisovať, keďže si užívateľ môže vybrať vzhľad (Skin) práve ten, ktorý mu najviac vyhovuje. V obrázkoch nižšie sú ukážky skinu AtileHD, ktorý bol štandardne vo firmware od VTI.

vu_duo2_menu01vu_duo2_menu02vu_duo2_menu03vu_duo2_menu04vu_duo2_menu05vu_duo2_menu06vu_duo2_menu07vu_duo2_menu0801

Dekódovacie karty a moduly:
Prijímač má dve zabudované čítačky dekódovacích kariet a dva CI sloty pre moduly. Pre správnu funkčnosť čítačiek je potrebné nainštalovať potrebného softvéru (napr. CCCam ver. 2.3.0 pre ICE karty freeSAT, Skylink a Oscam pre Irdeto karty Skylink, CS Link). Nové dekódovacie karty Skylink M7 v interných čítačkách kariet nefungujú, preto je nutné v prípade príjmu s touto novou kartou použiť licencovaný dekódovací modul Irdeto. Z dekódovacích modulov Smit Irdeto, Mascom Irdeto/Cryptoworks či nového Neotion Irdeto CI+ sa mi najviac osvedčil v tomto prijímači modul Smit Irdeto. Otestoval som aj modul Neotion Irdeto Plustelka, no prijímač ho vôbec ani nechcel identifikovať, nepomáhal ani reštart prijímača či zmena rôznych vezií firmware. Môžem ešte pomenúť, že v prípade použitia dekódovacieho modulu je nutné zapnúť v nastaveniach (Common Interface) funkciu high bitrate v opačnom prípade nebude modul korektne dekódovať HD programy.

Displej
Pomocou grafického TFT LCD displeja môže prijímač zobrazovať u programov logo stanice, rozlíšenie obrazu, úroveň hlasitosti, kompresný formát kanálu, názov práve sledovaného programu s počtom minút do jeho konca či napr. predpoveď počasia, teplotu atď. Všetko potrebné ohľadom nastavenia je k dispozícii v už predinštalovanom plugine s názvom LCD4linux. Popri všetkým týmto informáciám je možné zobrazovať na displeji napr. aj vlastné fotografie. Osobne by mi vyhovoval kľudne na prijímači aj jeden displej, no výrobca popri grafickému TFT LCD displeji pridal aj VFD displej, na ktorom sa zobrazuje názov pravé sledovaného kanálu (viď. obrázok).

ta3_vu_led 1slager_vu_led 1vu_duo2_lcd01vu_duo2_vfdd01

Aktualizácia
Pre zmenu či aktualizáciu firmware môžeme využiť niekoľko spôsobov. Popíšem len jeden spôsob, ktorý zvládnu aj menej znalí užívatelia. Na obyčajný USB kľúč (formát FAT32) si nahráme potrebné zložky a súbory daného firmware. Vypneme satelitný prijímač v zadu so sieťovým vypínačom, následne vložíme USB kľúč do USB portu a zapneme satelitný prijímač s vypínačom vzadu. Po zapnutí prijímača počkáme pokiaľ sa objaví na displeji nápis „Update“ a ihneď po výzve „Press Power“ stlačíme na prednom panely tlačidlo Power, ktoré sa nachádza pod otváracím krytom. Následne na to sa na displeji objaví nápis “Reading USB” čím sa spustí samotná aktualizácia pomocou USB kľúča. Celý priebeh aktualizácie je možné vidieť na VFD displeji prijímača. Po úspešnej aktualizácii sa nám prijímač DUO2 sám reštartuje a spustí sa prvotná inštalácia. Celý proces aktuálizácie trvá približne jednu minútu. Oficiálny firmware je možné si stiahnuť priamo zo stránky http://code.vuplus.com. Z tých neoficiálnych je už k dispozícii napr. VTI.

Záver:
Doporučená minimálna maloobchodná cena satelitného HDTV prijímača VU+ DUO2 je 499 € s DPH, za ktorú získate veľmi dobre hardvérovo vybavený satelitný prijímač o čom svedčí aj jeho rýchlosť pri prepínaní programov (cca 1 sekunda) či pri samotnom štarte poprípade reštarte prijímača. Vďaka dvom čítačkám kariet a dvom CI slotom je pripravený aj pre príjem kódovaných programov z viacerých platforiem a spolu s ostatnými funkciami môže splniť aj tie najnáročnejšie požiadavky užívateľa. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o linuxový prijímač je potrebné mať už nejaké znalosti s týmito satelitnými prijímačmi poprípade chuť sa učiť nové veci.

Minimálne doporučené maloobchodné ceny:
VU+ DUO 2 (2x DVB-S2 tuner) – 499 €
VU+ DUO 2 (1x Twin tuner DVB-S2) – 509 €
VU+ DUO 2 (1x Twin tuner DVB-S2 + 1x DVB-C/T tuner) – 535 €
VU+ DUO2 (2x Twin tuner DVB-S2) – 559 €
VU+ DUO2 (1x Twin tuner DVB-S2) + 500GB HDD – 565 €
VU+ DUO2 (2x Twin tuner DVB-S2) + 1TB HDD – 666 €

Za zapožičanie prijímača VU+ DUO 2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Doteraz najlepsi stroj co mam doma a jasne vedie aj nad superom ako je dream dm 8000 . Mam oba a viem porovnat .

Komentáre už nie sú povolené.