Reklama

Amiko HD 8840 – dvojtunerový prijímač s DVB-S2 a DVB-T2/C tunermi

Amiko HD 8840 je dvojtunerový prijímač štandardne osadený s vymeniteľnými DVB-S2 a DVB-T2/C tunermi. Prijímač je k dispozícii v čiernom prevedení s jednou čítačkou dekódovacích kariet Conax a jedným CI slotom pre dekódovací modul. Bez problémov teda zvládne príjem satelitných i terestriálnych programov, a to ako nekódovaných, tak aj kódovaných. V balení sa spolu s prijímačom nachádza štandardne diaľkové ovládanie, batérie typu mikrotužky (AAA) a užívateľský manuál v slovenskom, maďarskom a českom jazyku. Prepojovacie káble ako HDMI či Scart sa v balení nenachádzajú. V prípade potreby je ich teda nutné ešte dokúpiť.

Základná charakteristika:
Rozmery: 300x62x200 (ŠxVxH) mm
Hmotnosť prijímača: 2 kg
Pamäť 5000 kanálov (TV a Rádio)
1x grafický VFD displej
1x čítačka kariet (Conax Embedded)
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x USB2.0 (1x predný panel, 1x zadný panel)
2x vymeniteľné tunery DVB-S2 a DVB-T2/C
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x scart
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, YouTube, MediaPlayer, RSS Reader, Kartina TV
Pokračovanie nižšie:


Predný panel
Na prednej strane prijímača sa nachádza grafický VFD displej, na ktorom sa v prevádzkovom režime zobrazuje aktuálny čas a názov práve sledovanej stanice, v StandBy režime hodiny. Okrem displeja sú v prednej časti k dispozícii aj základné tlačidlá ako StandBy, Menu, Program +/-, Hlasitosť +/- a OK. Pod otváracím krytom je jedna čítačka dekódovacích kariet, USB slot 2.0 a jeden voľný CI slot pre dekódovací modul. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom hore.

amiko8840_front

Zadný panel
V zadnej časti prijímača Amiko HD 8840 sa nachádzajú konektory pre pripojenie LNB konvertora (LNB in), LNB výstup (Loop), 2x optický audio výstup S/PDIF, anténny vstup (Aerial in), anténny výstup (Aerial Out), konektor Scart, HDMI, analógový stereo audio výstup a kompozitný video výstup, Ethernet, USB 2.0, RS 232, 0/12V a sieťový vypínač. Napájací kábel je k prijímaču pripojený napevno.

amiko8840_back

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je v čiernej farbe a väčších rozmerov, jeho dĺžka málinko presahuje 21 cm. Všetky tlačidlá sú gumové, okrem ovládacích šípok a tlačidla OK, ktoré sú plastové a preto je počuť každé kliknutie. Čísla a znaky na gumových tlačidlách sú dobre čitateľné. Prijímač reaguje už pri jemnom stlačení tlačidiel a nie je preto ani potrebné presné mierenie na prijímač.

amiko_8840_do (copy)

Menu
Menu prijímača je k dispozícii vo viacerých jazykoch, medzi ktoré patria samozrejme aj slovenčina a čeština. Farebne je ladené do modrozelenej farby, je jednoduché a bez grafických ikon. Nachádza sa v ňom osem základných kategórií (Služba, Inštalácia, Preferencie, Systém, Hry, Podmienený prístup, USB a Internet), ktoré sú zoradené pod sebou v ľavej časti. Na pravej strane sa zobrazujú podkategórie.

Amiko_menu_884001Amiko_menu_884002Amiko_menu_884003Amiko_menu_884006Amiko_menu_884004Amiko_menu_884005Amiko_menu_884007Amiko_menu_884009

Skúsenosti
Pri prvom spustení prijímača by sme márne hľadali prvotnú inštaláciu, najskôr je preto potrebné vojsť do menu, nastaviť si v Nastaveniach jazyk OSD menu či audia a v kategórii Inštalácia nastaviť DiSEqC prepínač, poprípade motor v prípade príjmu z viacerých družíc a až následne vyhľadať programy. K dispozícii je FastScan pomocou ktorého vyhľadáme napr. všetky programy z ponuky Skylinku za pár sekúnd. Počas mojich testov som mal k dispozícii prijímač s už nainštalovanou softvérovou verziou MCAS 1.5.6. Otestoval som ako satelitný, tak aj terestriálny príjem. Nahratá neoficiálna verzia softvéru MCAS umožňuje spoluprácu s kartami Skylink ICE/Irdeto, freeSAT by UPC Direct ICE či Plustelka Irdeto. Nikto však nezaručuje ich plnú a bez problémovú funkčnosť v internej čítačke. Novú dekódovaciu kartu Skylink M7 Irdeto, ktorá má vyššie zabezpečenie síce prijímač načíta, no nedekóduje žiadny program. S CAM modulov som mal možnosť vyskúšať Smit Skylink Ready Irdeto, Smit Plustelka Irdeto, ako aj nový Neotion Skylink Ready Irdeto. Počas niekoľko dňového testovania som s modulmi nezaznamenal žiadny závažnejší problém. V prípade že som mal vloženú v internej čítačke kartu freeSAT a v CI slote modul Plustelka vyskakovala po prepnutí na program z ponuky Plustelka na cca jednu sekundu hláška „Prosím vložte správnu kartu“. Vyriešiť sa to dá tak, že sa vypnú v menu prijímača CI správy, poprípade priamo v menu CI modulu (ak to modul podporuje).

Terestriálny DVB-T/T2 a káblový DVB-C príjem
Vyhľadávanie terestriálnych programov je možné niekoľkými spôsobmi. A to buď na slepo (Blind scan) alebo manuálne podľa zvoleného kanálu či frekvencie. V prípade, že máte v anténe predzosilňovač, ktorý vyžaduje napätie 5V po koaxiálnom kábli, nebudete mať žiadny problém, keďže je možné zapnúť napájanie 5V v samotnom menu prijímača. Citlivosť tuneru by som hodnotil na bežný priemer. DVB-T2 tuner som otestoval na rakúskom Simpli TV, keďže u nás sa v tomto štandarde zatiaľ nevysiela. Škoda však, že Simpli TV kóduje všetky programy systémom Irdeto a to aj verejnoprávne ORF1 HD a ORF2 HD.

V prípade DVB-C príjmu som nemal ako prijímač vyskúšať, keďže aktuálne žiadny signál v DVB-C nemám možnosť prijímať.

SimpliTV_programy_Amiko8840
Časť programov z rakúskej DVB-T2 platformy SimpliTV

Multimédiá a PVR
Vďaka ethernetovému portu je možné prijímač pripojiť aj k internetu a využívať tak napr. video prehrávač YouTube, Google Maps, čítačku RSS kanálov poprípade získať predpoveď počasia. K dispozícii je aj ruská Kartina TV (vyžaduje prihlásenie). Prijímač podporuje aj pripojenie k Wifi sieti. V tomto prípade je však nutné si ešte dokúpiť externý USB WiFi adaptér (RT5370 chip), keďže ten nie je štandardne v balení. Vďaka dvom USB portom je popri WiFi adaptéru možné pripojiť k prijímaču aj externý pevný disk. S funkciou PVR si tak môžeme nahrať svoj obľúbený program.

TimeShift nie je štandardne zapnutý, v prípade potreby je nutné ho zapnúť v menu (Správa USB-Nastavenie rekordéru PVR).

Počas nahrávania satelitného programu je možné sledovať aj iný program ako len ten, ktorý sa práve nahráva z rovnakého transpondéru a všetky programy z DVB-T či DVB-C. Poprípade je možné nahrávať jeden program zo satelitu a jeden z terestriálneho vysielania. Nahrávky sú vo formáte .ts a nie je problém ich prehrať aj v PC. Do zoznamu súborov, alebo nahrávok na pevnom disku sa dostaneme jedným kliknutím na tlačidlo Folder na diaľkovom ovládaní. Okrem nahrávania umožňuje prijímač aj prehrávanie video súborov. Osobne som vyskúšal videosúbory AVI, MKV, MPG, TS, MP4 a FLV, s ktorými nemal prijímač žiaden problém. Súbory je možné premenovávať, mazať a kopírovať.

Aktualizácia
Aktualizáciu softvéru je možné vykonať niekoľkými spôsobmi a to buď prostredníctvom USB či RS 232 portu, alebo cez sieť. K dispozícii je aj možnosť zálohovania dát na externé pamäťové zariadenie, čo môžeme využiť napr. po nahratí novej verzia softvéru, kedy si jednoducho obnovíme všetky nastavenia ako aj zoznam kanálov zo zálohy. Oficiálna podpora pre prijímač je k dispozícii na webovej stránke www.amikostb.com, kde je možné si stiahnuť oficiálny softvér ako aj užívateľský manuál v elektronickej podobe.

Záver:
Amiko HD 8840 je jednoduchý a nenáročný dvojtunerový prijímač s dvomi vymeniteľnými tunermi (DVB-S2, DVB-T2/C – možnosť kombinácie napr. aj 2x DVB-S2 či 2x DVB-T2/C) s jednou čítačkou dekódovacích kariet a jedným CI slotom pre modul. K dispozícii je funkcia nahrávania na externé pamäťové zariadenie (PVR), TimeShift či FastScan pre rýchle vyhľadávanie programov. Po pripojení k internetu je možné sledovať aj videá z YouTube, čítať správy pomocou RSS čítačky, či zistiť aktuálne počasie. A k tomu všetkému nechýba ani dobrá softvérová podpora. Celkovo teda hodnotím pomer cena/výkon ako veľmi dobrý.

Doporučená maloobchodná cena prijímača Amiko HD 8840 je 110 € s DPH.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Aby ten satelitný prijímač správne fungoval ohľadom nahrávania, mali by byť k prijímaču zapojené 2 káble od paraboly?

    1. Lojzo – toto je Combo prijímač (DVB-S2 a DVB-T2). Čiže tu konkrétne potrebuješ jeden z paraboly a druhý z antény.

  2. Jeden tuner = single konvertor = jeden koax. kábel
    Dva tunery = twin konvertor = dva koax. káble

  3. Zdravím mam problem presne s tym co je popisovane v clanku a to:

    hláška “Prosím vložte správnu kartu”. skusal som vypnut tie spravy ale u mna to nepomohlo. Nezda sa mi ze by som robil nieco nespravne

    pri niektorych programoch zmyzne sprava za par sekund ale pri vacsine tam ostava az do stlacenia OK alebo spät.

    Takto sa rychle surfovanie po kanaloch stava prakticky nemozne a je to vyslovene o nervy. Čo mam robit? Mam freesat kartu so starym cryptovorks. Uvazoval som o poziadani vymeny na novu s irdeto. Len neviem ci takato novsia karta bude fungovat aj v 5000HD Vitamin bez modulu v klasickom slote. ( mam dve karty sesterske karty Freesat cryptoworks a dva rozdielne boxy.

    ďakujem za radu

  4. Hlaska sa da vypnut priamo aj v niektorych moduloch… Treba skusit tuto moznost.

Komentáre už nie sú povolené.