Reklama

THOMSON THS812 – Jednoduchý HD prijímač s certifikátom Skylink ready

THOMSON THS812 je jednoduchý satelitný prijímač stredných rozmerov v čierno-striebornom prevedení s externým zdrojom, funkciou nahrávania na externý pevný disk a hlavne s licencovanou čítačkou kariet Irdeto, vďaka čomu získal aj certifikát Skylink ready. Môžeme preto očakávať bezproblémovú funkčnosť s dekódovacími kartami ICE a Irdeto, jednoduchú inštaláciu či automatické dolaďovanie kanálov. Prijímač je preto predurčený na príjem kódovaných a voľne šíriteľných kanálov zo satelitnej pozície 23,5°E. Samozrejmosťou je podpora slovenčiny a češtiny.

Základná charakteristika:
Rozmery: 261x168x51 (ŠxHxV)
Hmotnosť: 0,911 kg
Spotreba v pohotovostnom režime maximálne 1 W
1x originálna čítačka dekódovacích kariet Irdeto
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x IR vstup pre externý snímač DO (nie je súčasťou balenia)
1x konektor HDMI ver. 1.3
1X SCART konektor
1x optický audio výstup S/PDIF
Fast Scan – rýchle a jednoduché ladenie SK/CZ programov
Automatická aktualizácia kanálov (možnosť vypnutia)
Pamäť pre uloženie 4000 kanálov (TV a rádio)
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080i či aktualizácia softvéru cez družicu (OTA) .
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia
V balení spolu s prijímačom je možné nájsť ešte externý napájací zdroj (12V) a diaľkové ovládanie s novými batériami typu mikrotužky (AAA). Nechýba ani užívateľský manuál v slovenskom, českom a anglickom jazyku, ktorý je vo formáte A5.

_xThomson_komplet_balenie2_z01
Kompletné balenie prijímača THOMSON THS812

Predný a zadný panel
V prednej časti prijímača sa nachádza otvárací plastový kryt, ktorý je cez celú šírku prijímača, pod ktorým sa nachádzajú základné ovládacie tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, prepínanie programov a zapnutie, poprípade vypnutie prijímača (Power, CH+/-, V+/-). V strede je umiestnený IR snímač diaľkového ovládania a štvormiestny sedemsegmentový displej, ktorý zobrazuje v prevádzkovom režime číslo kanálu a v pohotovostnom režime (Standby) aktuálny čas. Vedľa displeja po pravej strane je licencovaná čítačka kariet Irdeto, do ktorej sa vkladá karta s čipom dopredu a dole.

V zadnej časti je možné nájsť konektory pre pripojenie koaxiálneho kábla z LNB konvertora (LNB IN), ďalej LNB OUT, optický digitálny audio výstup S/PDIF, Scart a HDMI ver. 1.3 pre prepojenie s televízorom, USB port pre pripojenie externého pevného disku, konektor pre externý zdroj a konektor pre prípadné pripojenie externého IR snímača pre diaľkové ovládanie. K dispozícii je aj sieťový vypínač.

_xThomson_front_z03
THOMSON THS812 – pohľad z predu
_xThomson_front2_z02
THOMSON THS812 – pohľad z predu pri otvorenom kryte
_xThomson_back_z04
THOMSON THS812 – pohľad na zadný panel

Diaľkové ovládanie
Citlivosť diaľkového ovládania je štandardná, prijímač reaguje už pri jemnom stlačení gumových tlačidiel. Nie je ani potrebné presné mierenie na satelitný prijímač. Výrobca udáva v manuály, že uhol snímania IR senzora je cca 60 stupňov (30 stupňov na jednu a 30 stupňov na druhu stranu od stredu prijímača), reálne je to ale podľa mojich skúseností viac.

_xThomson_DO_z01
THOMSON THS812 – diaľkové ovládanie

Menu
Hlavné menu prijímača je ladené do červeno-sivej farby a obsahuje päť základných kategórií (Inštalácia, Ponuka informácií o prijímači, Podmienený prístup, Správca kanálov a Časovač). Priehľadnosť menu si môže užívateľ nastaviť podľa svojich predstáv. K dispozícii je na výber zo štyroch možností (úplne nepriehľadné či priehľadné na 25%, 50% a 75%). V menu sa pohybuje šípkami na diaľkovom ovládaní, voľba sa potvrďuje štandardne stlačením tlačidla OK.

Informačný panel (i) obsahuje základné údaje o práve bežiacom programe, k dispozícii je aj aktuálny čas, dátum a ďalšie informácie práve sledovanej stanice (napr. či má k dispozícii TXT). Dvakrát po sebe stlačením tlačidla „i“ získame podrobnejšie informácie o stanici, ktorú práve sledujeme, a to konkrétne frekvenciu, silu a kvalitu signálu či video a audio PID.

Thomson_Menu07Thomson_Menu01Thomson_Menu04Thomson_Menu08Thomson_Menu06Thomson_Menu05Thomson_Menu03Thomson_Menu02

EPG
Elektronický programový sprievodca poskytuje len jeden druh zobrazenia. Spustíme ho stlačením tlačidla „GUIDE“ na diaľkovom ovládaní. V ľavej časti sa zobrazuje päť televíznych kanálov, ich výber posúvame šípkami smerom hore či dole. V pravej časti je tabuľka s televíznym programom práve vybranej stanice. Detaily programu získame stlačením zeleného alebo OK tlačidla. Modrým tlačidlom sa presúvame na ďalší a žltým na predchádzajúci deň. Červené tlačidlo má slúžiť pre voľbu nastavenia časovača, u mňa však táto voľba nefungovala. Podľa mojich informácií priamo od distribútora by však mal byť tento problém odstránený už v najbližšej novej verzii softvéru.

Thomson_EPG02Thomson_EPG01

Prvotná inštalácia a skúsenosti
V prijímači som mal nahratú počas môjho testovania poslednú aktuálnu verziu softvéru s označením 4.5 z 1. marca 2013. Pri prvom zapnutí prijímača je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu. Je jednoduchá a vykonať ju je možné v štyroch krokoch. V prvom kroku nastavíme jazyk, krajinu a výstup, prostredníctvom ktorého prepojíme televízor (HDMI, Scart), pokračujeme ďalej stlačením modrého tlačidla na druhý krok, kde nastavíme voľbu jazyka, zvuku a titulkov, v treťom kroku nastavíme DiSEqC v prípade príjmu z viacerých družíc a následne si vyberieme či chceme zvoliť vyhľadávanie programov pomocou funkcie FastScan alebo „Úplné vyhľadávanie“. V prípade funkcie FastScan sa nás prijímač ešte spýta pre akú krajinu chceme usporiadať zoznam kanálov (Slovenská alebo Česká republika). U úplného vyhľadávania sa spustí automaticky vyhľadávanie staníc a po ukončení je prijímač pripravený na používanie. Tu musím pripomenúť, že ak zvolíme vyhľadávanie programov prostredníctvom funkcie FastScan, nie je možné presúvať programy v štandardnom zozname a v prípade manuálneho dolaďovania sa programy pridávajú od pozície 4000. Pre presun kanálov je nutné ich pridať najskôr do obľúbených skupín a až následne je možné presúvať programy podľa potrieb užívateľa. V prípade ak sa pri prvotnej inštalácii vyberie „Úplné vyhľadávanie“ presúvanie programov je možné aj bez ich pridania do obľúbenej skupiny.

V prijímači som vyskúšal kartu Skylink ICE, CS Link IRDETO, ako aj Skylink IRDETO. Všetky karty fungovali bez najmenších problémov. Len pre zaujímavosť dlhšie nepoužívaná CS Link IRDETO karta si načítala najnovšie zápisy do piatich minút a to aj bez reautorizácie (refreshnutí) karty. Samozrejme, prijímač je možné použiť aj pre príjem programov napr. z platformy freeSAT by UPC Direct (s novou ICE kartou). Primárne je však určený hlavne pre príjem programov z platformy Skylink. Prepínanie kanálov trvá približne 2 sekundy u SD a to bez rozdielu či sa jedná o kódované či nekódované (FTA) kanály. U programoch vo vysokom rozlíšení bolo prepínanie o niečo pomalšie, cca 3 sekundy.

Programy možno triediť do šiestich obľúbených skupín, ktoré je možné premenovať. Do pamäti prijímača sa zmestí maximálne 4000 programov.

Maximálnu spotrebu udáva výrobca 20 W, reálne sa však pohybuje okolo 8 W.

PVR, TimeShift a multimédiá
Pre využívanie funkcií PVR a TimeShift je potrebné pripojenie externého pevného disku, ktorý je naformátovaný na FAT 32. Nahrávanie je možné spustiť manuálne pomocou tlačidla „REC“ na diaľkovom ovládaní, vďaka čomu sa spustí ihneď neobmedzené časové nahrávanie. V prípade, že chceme zadať čas nahrávania je potrebné už počas bežiaceho zàznamu ešte raz stlačiť tlačidlo „REC“. Zastaviť nahrávanie je možné stlačením tlačidla „STOP“. Druhou možnosťou nahrávania je automatické nahrávanie prostredníctvom časovača. K nahratým súborom je možné sa dostať cez menu (Správca kanálov – Správca HDD), alebo jednoducho stlačením tlačidla „PLAY“ na diaľkovom ovládaní. V správcovi HDD je možné mazať, premenovávať, uzamknúť či spustiť nahraté programy. K dispozícii je aj možnosť formátovania pevného disku. Nahrávať je možné len jeden televízny program, a to iba ten, ktorý sa práve sleduje. Prijímač neumožňuje sledovať iný program ako sa nahráva a to ani v prípade rovnakého transpondéra. Nahrávku je následne možné prehrať len v satelitnom prijímači. V PC sa mi ju prehrať nepodarilo. Okrem funkcie PVR prijímač podporuje aj TimeShift, ktorý sa spúšťa štandardne stlačením tlačidla „Pauza“.

Prehrávanie mediálnych súborov ako napr. videí, obrázkov či hudby prijímač nepodporuje.

Aktualizácia softvéru a záloha prijímača
Aktualizáciu prijímača je možné vykonať prostredníctvom družice (OTA), ako aj cez USB port. Pri aktualizácii prostredníctvom USB portu si najskôr v PC nahráme na USB kľúč potrebný súbor a následne zasunieme USB kľúč s novým softvérom do USB portu prijímača. Počkáme keď sa na obrazovke objaví nápis „Disk USB je pripravený“ a vojdeme do menu satelitného prijímača stlačením tlačidla MENU na diaľkovom ovládaní. V Menu si zvolíme „Ponuka informácii o prijímači“ a vyberieme si „Aktualizácie z USB“ a potvrdíme stlačením tlačidla OK. Po vyskočení a prečítaní informačného okna potvrdíme voľbu OK. Následne sa prijímač reštartuje a začne sa proces aktualizácie, ktorá trvá niekoľko minút.

Okrem aktualizácie je možné vykonať aj zálohu kanálov, transpondérov, ako aj užívateľských nastavení. Zálohu je možné vykonať po pripojení USB kľuča či externého pevného disku. Stačí si len v menu prijímača vybrať „Záloha na zariadenie USB“. Po úspešnej zálohe sa na zálohovacom zariadení objaví súbor s názvom „userdata.bin“, v ktorom sú uložené všetky nastavenia a kanály. V prípade vymazania nastavení či kanálov sa tak budeme môcť vrátiť k pôvodným nastaveniam, ktoré sme si zálohovali. Obnoviť nastavenia a zoznam kanálov môžeme vykonať tiež z menu prijímača a to cez „Načítať zo zariadenia USB“.

Záver
Pri približne dvojtýždňovej práci s prijímačom THOMSON THS812 som nenarazil na žiadny závažný problém, ktorý by mohol vadiť pri príjme televíznych programov zo satelitnej pozície ASTRA 23,5°E. Obrazová kvalita bola tiež na veľmi slušnej úrovni. Ak mám porovnať kvalitu v porovnaní s cenou je THOMSON THS812 veľmi zaujímavým a hlavne cenovo dostupný satelitným prijímačom na našom trhu pre príjem programov zo satelitnej platformy Skylink, pre ktorú je primárne tento prijímač určený. Samotná obsluha prijímača nie je tiež zložitá.

Doporučená maloobchodná cena prijímača THOMSON THS812 je 82,90 €

Odkaz na produkt: THOMSON THS812

Za zapožičanie satelitného prijímača ďakujem spoločnosti BENDR, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Na prvý moment, menu v červenej farbe je dosť nezvyčajné, na obrazovke 51cm a viac je dosť kriklavé, treba si zvyknúť. Na tomto prijímači dobre nefungovalo prepínanie pomeru strán na TV, ale nepamätám si, ktorí FW som tam mal. Možno tento FW z 2013 to rieši. Jednoducho nejde nadstaviť korektne vysielanie 4/3 a 16/9. Ďalej, strašne nemotorné dialkové ovládanie, na obrázku vyzerá lepšie ako je v skutočnosti praktické (biely lem okolo DO). Ale natoto všetko sa v rakúsku predáva podstane drahšie ako u nás, síce je to prijímač+karta ale predsa… mediamarkt.at/mcs/product/THOMSON-THS-810-HD-INKL.-ORF-KARTE-U.-3-MONATE-HD-AUSTRIA,10255,227011,209405.html?langId=-15

Komentáre už nie sú povolené.