Reklama

Vyskúšali sme novú plochú satelitnú anténu Selfsat H30D4

Určite sa niektorí z Vás už stretli s problémom, kedy nebolo možné z nejakého dôvodu nainštalovať klasickú offsetovú satelitnú parabolu na stenu či balkón panelového bytu. Väčšinou sa však jedná o historické časti veľkých miest, kde by napr. klasická offsetová satelitná parabola narušila pôvodný vzhľad budovy, nehovoriac o tom, keby si satelit zriadili obyvatelia v každom takomto byte v rámci jednej budovy. Tento problém však môžu vyriešiť napr. aj ploché satelitné paraboly značky Selfsat so zabudovaným LNB konvertorom. Štandardne sú paraboly dostupné v bielom plastovom prevedení, no je na ne možné nalepiť aj špeciálne vytvorené nálepky či už vo farbe fasády alebo s nejakým iným motívom. Osobne som videl napr. parabolu s motívom solárneho panela, či klasických tehál.

Jednu z takýchto plochých satelitných parabol som mal možnosť vyskúšať aj ja a preto sa s vami teraz môžem podeliť s mojimi skúsenosťami. Zákazníci majú na výber z troch druhov plochých satelitných parabol Selfsat. K dispozícii sú paraboly s označením Selfsat H30D1 (single), Selfsat H30D2 (twin) a Selfsat H30D4 (quad). Rozdiel medzi jednotlivými typmi je len v počte výstupov pre satelitné prijímače, podobne ako je to v prípade LNB konvertorov. K otestovaniu som mal k dispozícii satelitnú parabolu Selfsat H30D4, čiže so štyrmi výstupmi. Dôležité je tiež spomenúť, že paraboly s označením Selfsat H30Dx sú nástupcami starších plochých parabol s označením Selfsat H10Dx. Novšia rada H30 je oproti staršej rade H10 vybavená kvalitnejším konvertorom a má aj kvalitnejšie plastové prevedenie.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
– rozmery paraboly: 517x277x58 mm
– možno použiť namiesto klasickej (cca 60 cm) offsetovej satelitnej paraboly
– udávaný zisk výrobcom: 33,7 dBi
– zabudovaný LNB konvertor
– univerzálny úchyt
– možnosť pripojiť jeden, dva či štyri satelitné prijímače (záleží od typu paraboly)

Obsah balenia
Parabola je balená v polystyrénovom obale, v ktorom sa spolu so samotnou prabolou nachádza univerzálna skladacia konzola, kľúč, kompas a všetky potrebné skrutky a matice. Vďaka univerzálnej konzole je možné parabolu pripevniť ako na tyč, tak aj na stenu za použitia hmoždiniek a skrutiek (nie sú súčasťou balenia), viď. obrázky nižšie.

Selfsat_uchyt1Selfsat_uchyt2
 SelfSAT_1SelfSAT_2

Skúsenosti
Kompletná inštalácia spolu s rozbalením a poskladaním mi trvala len niekoľko minút. S ladením družice je to podobne ako v prípade offsetovej paraboly, čiže je potrebné nastaviť azimut, elevačný uhol ako aj skew. S parabolou som mal možnosť otestovať príjem z dvoch u nás asi najhlavnejších družíc a to konkrétne z družíc ASTRA 3B (23,5°E) a THOR 6 (0,8°W). Pri ladení som používal samozrejme aj merací prístroj (Satlook Micro+). Vzhľadom, k tomu, že za posledné dni nebolo zrovna najlepšie počasie boli merania uskutočnené počas zamračenej oblohy a mierneho daždivého počasia. Keďže výrobca udáva, že ploché paraboly Selfsat sú porovnateľné so štandardnými 60 cm offsetovými parabolami, urobil som preto malý porovnávací test a poskladal som úplne novú 60 cm parabolu s LNB Inverto Single a umiestnil ju na rovnakú tyč pod plochú parabolu Selfsat.

Porovnanie plochej paraboly Selfsat a klasickej 60 cm offsetovej paraboly

Plochá parabola Selfsat H30D4
ASTRA 3B (23,5°E)
12 525 MHz – SNR: 8,8 dB, BER: 4,0E-04

THOR 6 (0,8°W)
11 919 MHz – SNR: 7,4 dB, BER: 1,9E-03

Klasická 60 cm offsetová parabola:
ASTRA 3B (23,5°E)
12 525 MHz – SNR: 9,2 dB, BER: 2,1E-04

THOR 6 (0,8°W)
11 919 MHz – SNR: 7,4dB, BER: 1,9E-03

SelfSAT_11SelfSAT_8

Výsledok porovnania ukázal, že klasická offsetová parabola dosahovala o niečo lepšie hodnoty ako plochá parabola Selfsat. Rozdiel však nebol až taký veľký a preto môžem potvrdiť slová výrobcu, že ploché paraboly Selfsat dosahujú takmer rovnaký zisk ako cca 60 cm offsetové paraboly.

Počas zamračeného a daždivého počasia som nezaznamenal s parabolou Selfsat H30D4 žiadne vypadávanie signálu u DVB-S transpondérov a to ako v prípade mierneho či hustého dažďa. O niečo horšie na tom boli niektoré DVB-S2 transpondéry z družice ASTRA 3B (23,5°E), u ktorých počas veľmi hustého dažďa bolo vidieť občasné „kockovanie“ kanálov. Počas mierneho dažďa nebol však s prijímom absolútne žiadny problém.

SelfSAT_6SelfSAT_4SelfSAT_3SelfSAT_10

Záver:
Ploché satelitné paraboly Selfsat sú vhodné najmä, ako som už spomínal v úvode, na miesta, kde nie je možné inštalovať klasickú offsetovú satelitnú parabolu. Vďaka jej veľkosti a plochému tvaru by podľa môjho názoru mohla byť používaná aj ako prenosná (campingová) parabola. Jediné čo by som jej mohol vytknúť je asi doporučená maloobchodná cena, ktorá by mohla byť podľa môjho názoru aj o niekoľko eur nižšia.

Doporučená maloobchodná cena s DPH:
Satelitná parabola Selfsat H30D1 129 €
Satelitná parabola Selfsat H30D2 149 €
Satelitná parabola Selfsat H30D4 169 €

Za zapožičanie plochej satelitnej parabolu Selfsat H30D4 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. zaujimava recenzia ,pre niekoho urcite uzitocna ……….privital by som aj recenziu na panoramatická anténa PRO 67 ,pise ze sa vyrovna parabole 80cm ale moc tomu neverim

    1. mk – Vďaka za tip. S tou panoramatickou 67 cm parabolou by to nemal byť problém. Ak bude už teplejšie, tak ju otestujeme.

  2. Oproti starej verzii H10 to vyzera byt zo signalom o nieco lepsie.

Komentáre už nie sú povolené.