Reklama

VU+ UNO s Twin tunerom DVB-S2

Satelitný prijímač VU+ Uno nie je síce už žiadna horúca novinka na našom trhu, je to však veľmi zaujímavý linuxový prijímač, ktorý pracuje pod systémom Enigma 2 a má veľmi slušnú softvérovou podporu. Ani po viac ako jednom roku čo bol uvedený na náš trh nezaostáva podľa mňa takmer vôbec v ničom. Svedčí o tom aj novinka, ktorú by som vám chcel spolu s prijímačom VU+ UNO predstaviť a to je nový VU+ Twin DVB-S2 tuner, ktorý ako už názov napovedá rozšíri tento satelitný prijímač, ktorý má jeden slot pre Plug & Play tuner o dva plnohodnotné tunery vďaka čomu je možné napr. nahrávať niekoľko programov súčasne a úplne iný program sledovať či plnohodnotne využívať funkciu obraz v obraze. Nebudem však predbiehať, všetko si postupne predstavíme.

V balení spolu s prijímačom sa nachádza štandardne užívateľský manuál v slovenskom jazyku, diaľkové ovládanie + 2x batérie typu mikrotužky a HDMI kábel.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Rozmery: 340x60x272 (ŠxVxH) mm
Procesor: Broadcom 400 MHz Mips
2x čítačka kariet (Conax Embedded)
2x slot Common Interface pre dekódovací modul
1x slot pre tuner (DVB-S2, DVB-T/DVB-C alebo Twin DVB-S2)
3x USB2.0 (1x predný panel, 2x zadný panel)
Grafický VFD displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x Scart
1x optický audio výstup S/PDIF
Hmotnosť prijímača bez pevného dsku: 2,35 kg
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PiP, PVR, HbbTV, Webový prehliadač Opera

Predný panel
V prednej časti prijímača sa nachádza otvárací kryt pod ktorým sú dve čítačky dekódovacích kariet, dva CI sloty pre dekódovacie moduly ako aj jeden USB port, grafický VFD displej a päť základných tlačidiel na ovládanie prijímača (CH-/CH+, VOL-/VOL+ a STANDBY).

Zadný panel
V zadnej časti prijímača VU+ Uno nájdeme sieťový vypínač, keďže je v prijímači inštalovaný nový tuner VU+ Twin DVB-S2 tak sú k dispozícii aj dva LNB vstupy. Okrem toho sa tu nachádza ešte scart a HDMI konektor, e-SATA, Ethernet, 2x USB, optický audio výstup S/PDIF, RS232 konektor, stereo analógový výstup, video výstup a ventilátor. Napájací kábel nie je k prijímaču pripevnený napevno.


Diaľkové ovládanie
Originálne diaľkové ovládanie dodávané s prijímačom je veľmi praktické a sadne akurát do ruky. Jednu vec, ktorú by som mohol vytknúť diaľkovému ovládaniu je jeho lesklý povrch vo vrchnej časti a preto sú pri dlhšom používaní okolo tlačidiel vidieť otlačky prstov. Inak nemám ovládaniu čo vytknúť. Prepínanie funguje aj pri jemnom stláčaní tlačidiel a to nie je potrebné ani presné nasmerovanie na samotný satelitný prijímač. Prepínanie kanálov trvá približne jednu až maximálne dve sekundy čo je dá sa povedať veľmi slušný čas pri prepínaní kanálov.

Menu
Samotné menu satelitného prijímača VU+ UNO by bolo asi zbytočné predstavovať, keďže prijímač pracuje pod operačným systémom Linux a s Enigmou 2. Do prijímača si môžeme preto nainštalovať rôzne skiny, ktoré nám zmenia úplne vzhľad samotného menu a hlavne je k dispozícii aj veľké množstvo pluginov.

Dekódovacie karty a moduly
Počas mojich niekoľko dňových testov som v prijímači otestoval dekódovacie karty Skylink ICE, Skylink Irdeto a freeSAT by UPC Direct ICE. Všetky spomínané dekódovacie karty fungovali bez problémov. V prípade použitia dekódovacej karty v internej čítačke je nutná inštalácia potrebného softvéru (napr. CCCam ver. 2.3.0 pre ICE karty a Oscam pre Irdeto karty). K dispozícii som mal ešte aj dekódovací modul Smit CI+ Irdeto s ktorým som tiež nezaznamenal žiadne problémy počas môjho testovania. Je nutné pripomenúť, že s dekódovacím modulom je možné dekódovať len jeden televízny program. V praxi to znamená, že v prípade využitia funkcie obraz v obraze (PiP) je možné sledovať vždy len jeden program. Podobne to platí aj v prípade nahrávania. V prípade teda, pokiaľ chceme prijímač s twin tunerom využiť naplno je nutné aby bola dekódovacia karta v internej čítačke dekódovacích kariet.

Multimédiá a PVR
Do prijímača je možné nainštalovať interný SATA HDD a to ako 2,5″ tak aj 3,5″, poprípade je možné pripojenie aj externého HDD pomocou e-SATA či USB portu. Samozrejmosťou je funkcia PVR či Timeshift a vďaka twin tuneru je možné využívať aj plnohodnotne obraz v obraze (PiP) či sledovanie jedného programu a nahrávanie niekoľkých ďalších aj z iného transpondéra. Obraz v obraze funguje bez vážnejších problémov (SD-SD/HD-SD). Malý problém som zaznamenal pri používaní funkcie PiP u sledovaní napr. dvoch HD programov, ktoré nešli v malom okne plynulo.

Nahrávky sa na pevný disk ukladajú v nekódovanom stave a to vo formáte “.ts”, prístup k ním je možný aj z PC prostredníctvom ftp. Pri nahrávaní som skúsil vyskúšať aj maximálny počet nahrávaných HD programov, prijímač zvládol maximálne nahrávať v jednu dobu až sedem HD programov a to nie len z jedného transpondéra vďaka čomu uspokojí určite aj toho najnáročnejšieho zákazníka.

Vďaka multimediálnemu prehrávači dokáže VU+ Uno prehrávať aj video súbory ako napr. ts, mp4, mkv, avi, obrázky typu jpg, gif, bmp a žiadne problémy nemá ani s audio súbormi.

Môžem ešte spomenúť, že prijímač podporuje aj HbbTV, k dispozícii je webový prehliadač Opera, StreamTV player, podpora DLNA či HDMI-CEC.

Twin tuner DVB-S2
Ako som už spomínal VU+ Uno ma jeden slot pre Plug & Play tuner (vymeniteľný). Samotný užívateľ tak má k dispozícii na výber z niekoľkých tunerov a to konkrétne DVB-S2, DVB-T alebo DVB-C a novinku, ktorú vám dnes predstavujem Twin tuner DVB-S2. Twin tuner by som mohol nazvať jednoducho aj ako dva tunery v jednom vďaka čomu je možné využiť doteraz jedno tunerový prijímač VU+ Uno ako dvojtunerový. Táto novinka preto určite poteší súčasných majiteľov tohto veľmi slušného satelitného prijímača. Musím tu však spomenúť, že pri používaní tohto nového tuneru je nutné inštalovať novšie verzie ovládačov, alebo najideálnejšie je používať novšie verzie firmware, keďže v starších verziách nemusí tento tuner fungovať správne. Napr. ak som použil originál image z februára 2012, tento twin tuner prijímač „videl“ ako single tuner. Počas testov som používal napr. image VTI 5.0.0 či posledný image Experimental a tuner fungoval bez problémov. Samotný tuner je samozrejme možné použiť aj u iných prijímačov značky VU+ s vymeniteľným Plug & Play tunerom (napr. VU+ Ultimo).

Aktualizácia firmware

Pre zmenu či aktualizáciu firmware môžeme použiť obyčajný USB kľúč, na ktorý sme si nahráme potrebné zložky a súbory daného firmware. Vypneme satelitný prijímač v zadu zo sieťovým vypínačom, následne vložíme USB kľúč do USB portu a zapneme satelitný prijímač s vypínačom vzadu. Hneď po zapnutí prijímača pridržíme na prednom panely tlačítko CH- až pokiaľ sa neobjaví na displeji nápis Reading USB. Celý priebeh aktualizácie je následne možné vidieť na displeji prijímača. Po úspešnej aktualizácii sa nám prijímač sám reštartuje. Celý proces trvá niekoľko minút, preto je nutné nechať prijímač až sa sám reštartuje.

Podpora mobilných aplikácií
Prijímač vďaka systému Enigma2 podporuje aj mobilné aplikácie. Niekoľko z nich som vám už na našom portály predstavil a môžete si o nich prečítať v predchádzajúcich článkoch. Jedná sa o mobilné aplikácie hlavne pre telefóny iPhone či tablety iPad. K dispozícii je však aj niekoľko aplikácií pre operačný systém Android. Vďaka týmto aplikáciám je možné napr. ovládať samotný prijímač či sledovať svoje obľúbené programy vrámci domácej WIFI sieti aj na mobilnom telefóne či tablete.

Prečítajte si preto tiež:
e2Remote – viac ako len na ovládanie satelitného prijímača s mobilom či tabletom
Ovládajte svoj satelitný prijímač z mobilu
Pripojte sa na satelitný prijímač a sledujte televíziu cez iPhone či iPad

Záver:
Satelitný prijímač VU+ Uno s Twin tunerom DVB-S2 funguje spoľahlivo a vďaka už stabilnému softvéru, keďže samotný prijímač je už približne nejaký rok na našom trhu určite uspokojí aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Nemôžem si pomôcť, ale po dvoch týždňoch čo som mal možnosť si tento prijímač aj s twin tunerom otestovať začínam mať pocit ako keby výrobca satelitných prijímačov VU+ postupne nielenže dobiehal legendárnu značku linuxových prijímačov DreamBox, ale dokonca už v určitých veciach napredoval. Vu+ Uno patrí určite medzi satelitné HD prijímače pre náročných užívateľov, no netreba zabudnúť, že pre jeho obsluhu vyžaduje aj určité znalosti.

Doporučená maloobchodná cena s DPH:
VU+ Uno s jedným DVB-S2 tunerom – 289 €
VU+ Uno s twin DVB-S2 tunerom – 295 €
VU+ Tuner DVB-S2 Twin – 69 €

Za zapožičanie prijímača VU+ Uno spolu s twin tunerom DVB-S2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Tie ceny su urcite spravne? abcom.sk/content/vu-46.html

Komentáre už nie sú povolené.