Reklama

LinkBox Irdetino HD – satelitný HD prijímač Skylink ready s možnosťou nahrávania

LinkBox Irdetino HD je satelitný prijímač určený hlavne pre príjem programov zo satelitnej platformy Skylink. Má jednu licencovanú čítačku kariet IRDETO a keďže spĺňa všetky požiadavky satelitnej platformy Skylink, získal aj známy certifikát Skylink ready. Prijímač sa dodáva iba v čiernom prevedení a podporuje napr. nahrávanie (PVR) na externý USB disk, TimeShift, rýchle vyhľadávanie progrmov (FastScan) či automatické doladovanie.

Základná charakteristika:
1x originálna čítačka dekódovacích kariet IRDETO
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x sériové rozhranie RS232
1x IR konektor pre externý snímač pre DO
1x konektor HDMI
3x RCA Audio (L/R), Video výstup
1x optický audio výstup S/PDIF
Fast Scan – pre rýchle a jednoduché ladenie SK/CZ programov
Pamäť pre uloženie 5000 kanálov (TV a rádio)
Spotreba v pohotovostnom režime je menšia ako 1W
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080p či aktualizácia softvéru cez družicu (OTA) .
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia
Štandardne je v balení spolu so satelitným prijímačom ešte externý zdroj, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužka (AAA) ako aj užívateľský manuál vo formáte A5 v slovenskom a v českom jazyku.

Predný a zadný panel
Na prednej strane prijímača sa nachádza štvormiestny sedemsegmentový displej, ktorý zobrazuje v prevádzkovom režime číslo kanálu a v pohotovostnom režime (Standby) hodiny. Hneď vedľa LED displeja sa nachádzajú ešte aj dve malé diódy (červená a zelená), ktoré nás informujú o zapnutom, poprípade vypnutom prijímači. V prednej časti prijímača je ešte otvárací kryt, pod ktorým je licencovaná čítačka kariet IRDETO, do ktorej sa vkladá dekódovacia karta s čipom dopredu a dole. Nechýbajú tu ani hlavné ovládacie tlačítka ako CH+/CH-, Power, či Volume +/-.

V zadnej časti prijímača sa nachádza konektor pre prípadné pripojenie externého IR snímača pre diaľkové ovládanie (nie je štandardne v balení), analógový stereo audio výstup a kompozitný video výstup, ako aj konektor LNB IN pre pripojenie konvertora, USB konektor, servisný port RS-232, HDMI konektor a konektor pre pripojenie externého zdroja ako aj sieťový vypínač.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie sadne presne do ruky, jeho veľkosť je podľa môjho názoru tak akurát. Citlivosť je štandardná, prijímač reagoval už aj pri jemnom stlačení akéhokoľvek tlačidla a to aj pri nie príliš presnom nasmerovaní na samotný satelitný prijímač.

Menu
Menu prijímača je ladené do bledunko modro-sivej farby. Obsahuje šesť základných kategórií a to konkrétne Inštalácia, Užívateľské nastavenia, Multimédiá, Irdeto karta, Systém a Upraviť kanály, ako aj ďalšie pod kategórie. V samotnom menu sa pohybuje šípkami do strán a hore/dole. Voľba sa vyberá stlačením tlačidla OK. Ako pomôcka je pre orientáciu ponúkaná vždy aj nápoveda v spodnej časti obrazovky.

EPG
Prijímač ponúka na výber z dvoch možností zobrazenia elektronického programového sprievodcu (EPG) na sedem dní dopredu. Po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní sa zobrazí (multi EPG) tabuľka s desiatimi stanicami, u ktorých je zobrazené EPG v časom rozpätí dvoch hodín. Dni je možné meniť pomocou farebných tlačidiel (modré + 1 deň a žlté -1 deň). V celej tabuľke je umožnené sa pohybovať šípkami. Detailnejšie informácie sa zobrazia po kliknutí na tlačidlo „i“. Do druhého zobrazovacieho módu EPG je možné sa prepnúť pomocou zeleného tlačidla, kde je zobrazený televízny program jednej stanice na jeden vybraný deň. Zo samotného EPG je možné tiež nastaviť aj automatické časové nahrávanie.

Prvotná inštalácia a skúsenosti
V prijímači som mal počas môjho testovania verziu softvéru 5.3.24. Inštaláciu je možné vykonať v troch krokoch. Pri prvotnom zapnutí satelitného prijímača je nutné si vybrať jazyk, nastaviť časové pásmo, vybrať nastavenie DiSEqc prepínača (v prípade použitia monobloku či dvoch LNB konvertorov) a vyhľadať programy. Celý tento proces trvá len pár minút a zvládne ho aj menej znalý užívateľ. Po prvotnom vyhľadaní programov prijímač ešte vyžaduje nastavenie rodičovskej ochrany. Štandardne je nastavené heslo na štyri nuly (0000). Po týchto nastavenia je už prijímač plne pripravený k používaniu. Pri využití funkcie FastScan (rýchle skenovanie Skylink) sa vyhľadajú všetky potrebné televízne programy z ponuky platformy ako aj programy zo satelitnej pozície 19,2°E. V prípade neskoršieho manuálneho doladovania programov sa tieto programy zoraďujú už od čísla 4000. Pokiaľ by to niekomu vadilo je nutné aby nevyužíval funkciu FastScan a vyhľadával si samotné programy manuálne.

Licencovaná čítačka kariet zabezpečuje bezproblémovú funkčnosť s IRDETO/ICE kartami platformy Skylink. Počas môjho testu som vložil do prijímača dekódovaciu kartu, ktorá sa nepoužívala viac ako jeden mesiac. Karta nabehla behom pár minút a to aj bez potreby reautorizácii karty. Aj napriek tomu, že je prijímač určený hlavne pre príjem programov s dekódovacou kartou od satelitnej platformy Skylink som problém nezaznamenal ani s kartou od platformy freeSAT by UPC Direct (ICE). Prepínanie kanálov (SD) trvá približne 2 sekundy u HD programov to je o malinko pomalšie.

PVR a TimeShift
K dispozícii je aj nahrávanie (PVR) na externé USB zariadenie ako aj funkcia TimeShift. Prijímač podporuje disky naformátované formátom FAT 32. Iné formáty nepozná. V prípade nahrávania kódovaného programu je možné pozerať aj iný televízny program z rovnakého transpondéra no vždy len ten nekódovaný, alebo opačne. Dva rôzne programy z jedného transpondéra už nie je možné nahrávať. Nahrávanie sa spúšťa stlačením tlačidla REC na diaľkovom ovládaní, na obrazovke sa nám následne zobrazí okno, v ktorom ešte môžeme nastaviť či chceme nahrávať aktuálny program podľa EPG (Aktuálnu udalosť), alebo nastaviť manuálne počet minút (po desiatkach) koľko chceme aby sa z daného programu nahralo. Okrem nastavenia času je možné si aj nahrávku zaheslovať. Prehrávanie nahrávok je možné len v samotnom satelitnom prijímači, na PC sa mi ich nepodarilo prehrať. Iné multimediálne súbory ako napr. hudbu (mp3) či videá (avi) prijímač nepodporuje. Okrem funkcie PVR podporuje prijímač aj TimeShift, ktorý sa aktivuje po stlačení tlačidla Pauza.

Editácia a záloha programov
Pri editácii je nutné dodať, že presun programov je možný len v prípade, že sa nevyužije funkcia Fastscan, ale programy sa vyhľadajú manuálne napr. podľa transpondérov. Tu dodám pre vysvetlenie asi len toľko, že toto obmedzenie presunu kanálov vyžaduje najnovšia špecifikácia pre Skylink ready prijímače. V prípade potreby je však možné si vybrať programy a pridať ich do obľúbených skupín. Okrem toho je možné si celý setting aj zálohovať napr. na USB kľúč a to úplne jednoducho. Stačí k prijímaču pripojiť USB kľúč, vojsť do menu, vybrať si Systém – Aktualizácia softvéru a potom Záloha kanálov (žlté tlačidlo). Obnovu settingu robíme podobne akurát v poslednom kroku si vyberieme setting (súbor s príponou .cha) a potvrdíme tlačidlom OK. Následne sa LinkBox po úspešnej obnove reštartuje. Okrem zálohy a obnovy settingu je možné v príjimači aktualizovať aj softvér a to buď pomocou USB ale cez družicu (OTA).

LinkBox Irdetino HD podporuje samozrejme aj automatické pridávanie programov z ponuky Skylinku. Čo znamená, že po pridaní nového programu do ponuky netreba daný program dať vyhľadávať. Ak by to niekomu vadilo, môže si automatické doladovanie vypnúť v samotnom menu prijímača (Menu-Uživateľské nastavenie-Dynamická aktualizácia kanálov).

Záver
LinkBox Irdetino HD je opäť jeden z jednoduchších Skylink ready satelitných prijímačov, ktoré bez problémov zvládnu ovládať aj menej znalý užívatelia. Určite k tomu patria aj funkcie ako prípadná aktuálizácia firmware cez družicu OTA, či automatické doladovanie programov v prípade zmeny či zaradenia nových programov. K dospozícii je aj funkcia PVR, vďaka ktorej si môže užívateľ aj nahrať svoj obľúbený televízny program na externé USB zariadenie či funkcia TimeShift, vďaka ktorej je možné si sledovaný program kedykoľvek pozastaviť a následne spustiť či pretáčať späť.

Doporučená maloobchodná cena: 99 € s DPH.

Odkaz na produkt: LinkBox Irdetino HD

Za zapožičanie prijímača LinkBox Irdetino HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

Komentáre už nie sú povolené.