Reklama

Vyskúšali sme novú verziu softvéru v SmartTVBoxe, ktorá prináša množstvo noviniek

Ako sme vás už informovali, košická spoločnosť Antik Telecom pripravila pre všetkých majiteľov SmartTVBoxu novú verziu softvéru, ktorá prináša hneď niekoľko noviniek ako napr. nový prepracovanejší archív vysielania, internetový prehliadač, mediaplayer, oficiálneho BitTorrent klienta, aplikáciu TV SME a funkciu PVR (nahrávanie na externé USB zariadenie). Nový softvér som mal možnosť vyskúšať a preto vám teraz môžem priniesť aj reálne skúsenosti so SmartTVBoxom a novou verziou softvéru, ktorá je už k dispozícii pre všetkých užívateľov. V priebehu decembra boli uvoľnené dve aktualizácie. Jedna bola k dispozícii začiatkom decembra a ta druhá pred niekoľkými dňami, konkrétne 20. decembra 2012.
Pokračovanie nižšie:


Aktualizácia softvéru sa na mojom testovanom SmartTVBoxe vykonala automaticky po zapnutí prijímača do elektrickej siete. Samotný proces trval niekoľko minút. Počas aktualizácie treba nechať samotný box zapnutý až do ukončenia aktualizácie. Po úspešnej aktualizácii sa prijímač sám reštartuje. Po reštarte je už pripravený na používanie s novou verziou softvéru.

Prečítajte si tiež: Testovali sme Smart TV Box, ktorý umožňuje sledovať televíziu cez internet

Čo je nové?
Samotné menu prijímača sa rozšírilo z pôvodných štyroch na jedenásť hlavných kategórií. Ku základným kategóriám Televízia, Rádiá, Archív a Nastavenia pribudli ešte Nahrávanie, Plán nahrávania, Internet, TV SME, YouTube, MediaPlayer a BitTorrent (klient). Nemôžem zabudnúť aj na skutočnosť, že v novej verzii softvéru bol prepracovaný aj archív vysielania. Poďme si teraz postupne predstaviť tie najzaujímavejšie novinky.

Nahrávanie
Vďaka funkcii PVR si môže samotný užívateľ nahrať svoj obľúbený televízny program a to buď manuálne, alebo s využitím plánovaného nahrávania poprípade pomocou EPG na externé USB pamäťové zariadenie (napr. USB kľúč, alebo externý USB pevný disk). Prijímač podporuje nahrávanie len na zariadenia ktoré sú naformátované vo formátoch EXT, EXT2. Iné formáty ako napr. FAT 32, či NTFS prijímač síce podporuje, ale nedokáže na takéto zariadenie nahrávať. Iné je to v prípade MediaPlayeru (viď nižšie). Aj z tohto dôvodu sa preto odporúča samotný disk naformátovať priamo v prijímači. Po pripojení zariadenia nás bude prijímač informovať správou na televíznej obrazovke. Ako som už spomínal je možné nahrávať niekoľkými spôsobmi. V prípade manuálneho nahrávania sa spúšťa štandardne stlačením tlačidla rec na diaľkovom ovládaní. Prijímač nahráva v súčasnosti len práve sledovaný program. Tu je dôležité spomenúť aj to, že v prípade ak som prepol na iný program, prijímač nenahráva už program, ktorý som dal nahrávať, ale program, ktorý sa práve sleduje. O nahrávaní informuje červená bodka v pravej hornej strane obrazovky. V prípade ak by niekomu táto bodka vadila je možné ju vypnúť tlačidlom Exit na diaľkovom ovládaní. Po stlačení tohto tlačidla začne naopak blikať LED dióda na prednej strane prijímača. Zastaviť manuálne nahrávanie je možné podobne ako je to aj v prípade spustenia tlačidlom rec na diaľkovom ovládaní.

Internet
Cez hlavné menu je možné spustiť aj plnohodnotný internetový prehliadač, v ktorom môžeme surfovať po internete ako je to v prípade PC, prehrávať je možné aj videá na YouTube, využívať sociálne siete ako Facebook, Twitter atď. Je nutné podotknúť, že samotný prehliadač nepodporuje flash. Samotnú webovú adresu v prehliadači je možné zadať cez virtuálnu klávesnicu, ktorú aktivujeme na diaľkovom ovládaní stlačením červeného tlačidla, pomocou zeleného tlačidla aktivujeme tiež virtuálnu klávesnicu, ale tá sa používa pre zadávanie textu do formulárov či v prípade vyhľadávania. Pri využívaní internetových funkcií je možné použiť aj špeciálnu externú Wireless klávesnicu s Trackballom, ktorá nám zjednoduší celkové ovládanie v prípade internetového prehliadača. Samotná klávesnica by sa mala podľa spoločnosti Antik Telecom predávať onedlho vo výhodnom sete spolu so SmartTVBoxom, poprípade si ju bude môcť dokúpiť v prípade záujmu každý užívateľ aj samostatne.

TV SME
V prípade aplikácie TV SME je využívaná samotná aplikácia priamo od SME.sk, ktorá bola upravená špeciálne pre SmartTVBox. Až na malé detaily je veľmi podobná práve aplikácii, ktorá je dostupná aj v SmartTV televízoroch. Vďaka tejto aplikácii je tak možné sledovať spravodajstvo ako aj zábavné programy internetovej televízie TV SME.

MediaPlayer
V prípade mediálneho prehrávača prijímač podporuje aj formáty externého USB zariadenia ako napr. FAT32. Samotné externé pamäťové zariadenia tak nemusí byť vo formáte EXT či EXT2 ako je to v prípade funkcie PVR. Osobne som otestoval prehrávanie videí ako napr. avi, mpeg, mkv, mov či flv ktoré prijímač podporuje a bez vážnejších problémov ich prehral. Nepodporuje napr. formát ts. U obrázkov zvládol prezeranie napr. jpg, gif či bmp. Okrem prehrávania multimediálnych súborov cez externé zariadenie (USB kľúč ši pevný disk) je možné pripojenie aj na vzdialený server.

Archív
V SmartTVBoxe bolo doteraz možné sledovať programy z televízneho archívu len po výbere konkrétnej stanice. V najnovšej verzii softvéru pribudla aj možnosť zobrazovania programov podľa jednotlivých žánrov a to bez rozdielu na akej stanici bol daný program odvysielaný. Po výbere zobrazenia archívu podľa žánru sa zobrazia v ľavej strane jednotlivé žánre (Detský, Dokument, Film, Hudba, Seriál, Šport, Spravodajstvo, Zábava a Ostatné). Jednotlivé programy sú zaraďované podľa dátumu do konkrétnej kategórie podľa času pridania do archívu. K dispozícii sú aj obrázky, ktoré Antik získava od svojho poskytovateľa EPG dát. Samotný archív teraz tak navodzuje dojem ako keby zákazník používal nejakú videopožičovňu. V podstate sa len jedná o programy odvysielané z dostupných kanálov, ktoré sú k dispozícii v archíve za posledných 14 dní, no zaraďované sú podľa žánru. Samozrejmosťou sú u programov komerčných kanálov ako Markíza, JOJ aj reklamy či časový posun u začiatku vysielania. Po stlačení červeného tlačidla na diaľkovom ovládaní je možné vyhľadávať programy podľa potreby. Detailné informácie sa zobrazia po stlačení zeleného tlačidla. Počas prehrávania programu z archívu je možné práve sledovaný program pozastaviť či pretočiť.

Záver
Nová verzia softvéru z 20.12.2012 určite poteší každého majiteľa SmartTVBoxu, keďže prináša množstvo zaujímavých noviniek. Osobne mňa najviac zaujalo spracovanie archívu v prípade výberu programov, filmov, či relácií podľa žánru. SmartTVBox sa po aktualizovaní stáva veľmi zaujímavým prijímačom pre príjem nielen bezplatných programov prostredníctvom internetu s možnosťou využitia doplnkových funkcií.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. zdravim je 27.12 a ja stale nemam novu verziu uz som asi 3krat skusal vypnut zo siete a stale neprebehne aktualizacia neviete kde moze byt problem mam juice mini verzia GUI:blagix dik

  2. „Ktorá je už dostupná pre všetkých užívateľov…“

    Čože? Som zo Svitu a nič také som nepostrehol.

    Pokiaľ dobre sledujem fórum:

    http://forum.antik.sk/tango-digitalna-televizia/firmware-t883-15.html

    Nový soft majú len Košice a v tom update čo čítam sú fixnuté bugy + dve nové funkcie.

    Teraz som reštartoval Guide aj Box, žiadne zmeny nevidím…

    Tak neviem či som niečomu nepochopil či?

    Tie novinky vyzerajú veľmi dobre, nuž uvidíme 🙂

  3. Ja som zo západného Slovenska a mám novú verziu. Zréjme je nový soft posielaný postupne. Treba čakať.

  4. tak potom nerozumiem preco pisu ze je dostupna pre vsetkych uzivateloch 🙁

  5. V ANTIKU si asi ešte nevšimli, že Markíza, Doma, JOJ PLUS ( aj rádia) atď. používajú nové loga a nie tie čo ANTIK zobrazuje v EPG. Na všetkom záleží aj na detailoch.

  6. Vyskusal niekto, ci to funguje aj v zahranici? Viem ze oficialne nie, ale ci to niekto neskusal…

  7. O funkčnosti SmartTVBoxu v zahraničí nemám žiadne info, ale ak máš iPhone či tablet vyskúšaj si toto: http://www.satelitnatv.sk/2012/09/antik-rozsiruje-bezplatnu-tv-v-mobile/

Komentáre už nie sú povolené.