Reklama

Vyskúšali sme nový software pre Humax IRHD 5100S s podporou HbbTV

Začiatkom októbra 2012 vyšiel pre satelitný prijímač s licencovanou čítačkou kariet IRDETO – Humax IRHD 5100S, nový software s označením 1.01.26, ktorý už podporuje dlho očakávané hybridné vysielanie v štandarde HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) ako aj funkciu FastScan, či zálohovanie settingu na USB kľúč. Okrem noviniek som však pri používaní nového softwaru narazil aj na niekoľko chýb, preto majiteľom prijímača odporúčam ešte pred samotnou aktualizáciou si prečítať tento článok až do konca, keďže vrátenie ku staršej verzii softwaru nie je možné.
Pokračovanie nižšie:

Ako aktualizovať
Prijímač je možné aktualizovať prostredníctvom funkcie OTA cez družicu ako aj s USB kľúčom. V súčasnosti však OTA aktualizácia nefunguje a preto je možné aktualizáciu urobiť iba prostredníctvom USB kľúča. Na USB kľúč je potrebné nakopírovať už rozbalený software a zasunúť USB kľúč do USB portu (prijímač musí byť zapnutý). Po načítaní kľúča stlačíme tlačidlo reset (nachádza sa nad USB portom) a ihneď na to stlačíme a pridržíme šípku dole na prednom paneli až pokiaľ nenabehne loader (viď. obrázok – Začiatok aktualizácie). Po nabehnutí loaderu môžeme tlačidlo (šípku dole) pustiť a čakať až pokiaľ sa nainštaluje do prijímača nový software. Po cca 5 minútach vypíše prijímač na obrazovke nápis „Download Completed successfully“ čo znamená že aktuálizácia prebehla kompletne v poriadku a môžeme už stlačiť tlačidlo Power na predom paneli, kedy sa prijímač reštartuje a nanovo nabehne.

Začiatok aktualizácie
Úspešne dokončená aktualizácia

Výrobné nastavenia
Po úspešnej aktualizácii a spustení satelitného prijímača doporučujem dať výrobné nastavenia (MEMU-NASTAVENIE-INŠTALÁCIA-VÝCHODZIE TOVÁRNE).

Výrobné nastavenia

Čo je nové?
Ako som už spomínal, nový software podporuje hybridné vysielanie v štandarde HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) vďaka čomu sa stáva Humax IRHD 5100S zatiaľ jediným licencovaným satelitným prijímačom s čítačkou kariet IRDETO, ktorý podporuje HbbTV ako aj internetovú videopožičovňu Topfun, videoportál YouTube, Wikipédiu či Picasa. Okrem HbbTV je novinkou aj funkcia FastScan a zálohovanie settingu na USB kľúč. HbbTV sa spúšťa štandardne červeným tlačidlom, ostatné multimediálne funkcie sú dostupné v sekcii „TV Portál“.

HbbTV
HbbTV a ČT

Problémy a chyby
Bohužiaľ je nutné konštatovať, že nová verzia softwaru obsahuje aj niekoľko chýb. V prípade, že po aktualizácii dá užívateľ výrobné nastavenia, môže už využiť novú funkciu FastScan, vďaka ktorej sa vyhľadajú všetky programy z ponuky satelitnej platformy Skylink. Problém však nastane vtedy ak si užívateľ chce zmeniť poradie kanálov. Jednoducho povedané toto nejde. Jediná možnosť je vytvoriť si skupinu obľúbených programov, v ktorej je už následne možné programy presúvať. Horší prípad je v prípade manuálneho vyhľadávania programov, kedy prijímač zoradí kanály nie od čísla 1, ako to býva zvykom, ale až od čísla 4000, čo určite bude prekážať užívateľom, ktorí prepínajú podľa čísel. Iné problémy počas niekoľkohodinového testu som s prijímačom nezaznamenal. HbbTV fungovalo úplne bez problémov ako aj napr. Topfun či YouTube.

Teraz zostáva už len na samom výrobcovi, ako rýchlo dokáže odstrániť uvedené chyby a problémy. Po odstránený problémov s presúvaním programov by sa mohol stať Humax IRHD 5100S podľa môjho názoru veľmi zaujímavým prijímačom pre ľudí, ktorí majú záujem o licencovaný prijímač s označením Skylink Ready, a chcú využívať aj multimediálne služby ako napr. videopožičovňu TopFun, HbbTV, YouTube či Wikipédiu.

Toľko skúsenosti s novou verziou softwaru 1.01.26 pre prijímač Humax IRHD 5100S. Budeme však radi ak budete písať do komentárov pod týmto článkom aj vaše skúsenosti.

Na koniec ešte jedna zaujímavosť. V sekcii TV portál je k dispozícii aj prístup ku Skylink portálu, kde je uvedená ponuka Gratis za 0 Kč/mesiac.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Zdravim, po uspesnom nainstalovani noveho softu mi vobec nefunguje you tube a prijmac po vypnuti vypisuje stale na displey UPDA, kde moze byt chyba? dakujem za radu

  2. Ak je dobre nastavený internet mal by YouTube fungovať. Nápis UPDA na displeji je jedna z ďalších drobností kedy „profesionáli“ z Humaxu posrali….

  3. Zdravím. YouTube mi taky nejde (hláška Služba je momentálně nedostupná) a HbbTV taky ne. Net mám připojený dobře, poněvadž jiné služby TV Portálu jako např. Internet radio funguje dobře. Nesetkal se s nefunkčním HbbTV ještě někdo ? Díky.

  4. Ne!!!
    Ted jsem to udelal a…Voila! Uz to jede.
    Diky a zdravim na SK.

  5. Zdravim, prijmac som restartoval na vyrobne nastavenia a vobec you tube nenabehlo, vypisuje ze sluzba nedostupna, pred resetom som si zalohoval programi na usb a potom to po restarte natiahol do prijmaca, ine sluzby na tv portale ale funguju, dik za radu

    1. Po aktualizácii prijímača na novú verziu nám YouTube fungovalo. Samozrejme dali sme hneď po aktualizácii výrobné nastavenia. Aktuálne prijímač nemáme tak to nevieme overiť. Skúste dať výrobné nastavenia znovu (bez obnovy zo zálohy) a vyskúšajte YouTube.

  6. Dnes YouTube same nabehlo ale zaroven po spusteni uz zas vobec nezobrazi ponuku napriklad internetoveho radia atd. ten soft si asi robi sam co chce

  7. Přesně tak. Mě se po restartu taky rozběhlo YouTube, ale internetová rádia nebo widgety ARD či ZDF zmizely. Nevíte někdo, jak změnit homepage TV Portálu ? Nestojím o žádnou videopůjčovnu TopFun, která se objevila, chci zpět svoje webová rádia.

  8. Vyrobca HUMAXU je uplny dementny hlupak. Nemoznost presuvat programi je taka chyba, ktora sa ani neda ospravedlnit.Teraz som kupil tento primac a najradsej by som ho tresol o stenu.Pred tym som mal Ferguson za par eur a je neuveritelne, ze tam isli uplne jednoducho usporiadat programi podla vlastneho zelania.Co ma byt zakladna vlastnot prijimaca.Humax obsahuje 90 % zbytocnosti a somarin.Miesto toho mali radsej opravit tuto strasnu chybu.A mal by dostat riadnu pokutu za to , ze dava do predaja srot co poriadne nefunguje.Nemam na to viac slova programatori FW stoja za uplne hovno su to riadni kreteni neschopni.

  9. Ako popisuje pan v clanku, nova verzia software pre humax je „nedokonala“.
    Mne osobne radi programy od 4001,4002,4003…nie od 1,2,3,4,5…mne to osbne dost vadilo, preto mi dela a patral som preco! Skutocne je to novy sofwarom. Jednoducha oprava ktora Vam pomoze je downgrade na predoslu verziu. Je to jednoduchy ukon, zarucena spokojnost. Ak budem moct, postnem sem link kde najdete podrobny postup ako na to! Je to odkaz na blog tak neviem co to mozem dat sem… 🙂

  10. Mám rovnakú skúsenosť – nedokonalá je velmi slušný výraz. Velmi prosim o link na downgrade na predoslu verziu.Okrem uvadzanych chyb mi novy software nechce povolit nahravanie akehokolvek programu na PWR.

  11. Prijímač som updatol sez Skylink, HD programy sa prepínajú trochu rýchlejšie ako predtým, inak žiaden prínos. Naladil som to cez fastscan, no potom som zistil, že sa programy nedajú zoradiť !!! Hrôza !!!Ak by som to vedel pred kúpou prístroja tak si ho nekúpim, teraz uvažujem o jeho reklamácii. Programátori z HUMAXu to určite urobili zámerne, pretože na prvé miesta mi naladilo komerčné televízie plné reklám, ktoré si to asi cez Skylink predplatili.

    Tak som to naladil ručne a zoradil popdľa seba, no programy mám očíslované od 4001 . Ešte že tam nie je desaťmiestny displej, to by som sa pri voľbe programov cez DO niečo nastláčal. Musel som vysvetliť deťom, že svoje rozprávky nemajú na trojke, ale na 4003 🙂

    Možno sa raz dožijeme aj takého upgrade, že počas reklamy sa nám zablokuje DO a nebudeme môcť ani stíšiť zvuk ani prepnúť programy. Zostane nám iba možnosť prehodiť cez televízor deku a zapchať si uši 🙂

    Igor

  12. len dodam k mojmu prispevku z 25.10.2012, ze mne radi programy po vytvoreni vlastnej skupiny oblubenych programov katastrofalne napr. miesto 1,2,3,4,5 je to 1,8,235,7,16 toto sa snad ani neda komentovat, prepinat programy podla cisel je nemozne.Downgrade nie je mozny ako sa tu v clankoch uvadza. HUMAX = SROT a u mna plati uz nikdy viac tento nepodarok hnusny.

  13. mam tiez uz novy soft 1.01.26 a programy ulozene od 4000 vyssie.Inak nesli.To vieme vsetci.Co som ale zistil,ze po stalceni OK na ovladaci sa zobrazia vsetky programy od 4000 a vyssie,ale aj programy od 1 do 275 myslim.Su tam akoby ulozene.Ked som ich chcel vymazat,tak v ponuke,kde sa programy daju zmazat som ich vobec nevidel.Nie su tam.Su tam len tie od 4000 a vyssie.Chcem sa preto opytat,ci aj vam sa to stalo a ci sa to da odstranit.Dakujem

  14. zdravim nastastie problemi nemam z ulozenim kanalov ulozil som si ich do skupin do oblubenych ako som sam chcel
    ale mam problem z nahravim viete mi stym poradit ako sa da nahravat z manualu som pochopil ze bez USB nenahram asi nic, ale ak tam dam moje usb obycajne tak mi ho nevie primac nacitat,preto sa chcem spytat ake USB potrebujem alebo co potrebujem k tomu aby som mohol nahravat?? Dakujem

  15. V akom formáte máš naformátovaný USB kľúč? Ak je NTFS skús FAT32…

  16. Chcen tento prijimac prepojit na internet-co mi k tomu treba.Diky za pomoc

  17. USB kľúčik ti nepomôže musíš mať USBčko nad 40GB to znamena že potrebuješ externý disk na nahrávanie programov

  18. Kde stiahnem ten softver 1.01.26 na tu aktualizaciu cez usb kluč

    1. K dispozícii je už novšia verzia: http://www.satelitnatv.sk/2013/01/nova-verzia-softveru-pre-prijimac-humax-irhd-5100s-riesi-problemy-predchadzajucej-verzie/

  19. stiahol som ten novy software, urobil presne tak ako je v navode a nic. vzdy mi len normalne nabehne program ako ked ho zapnem, a kedze drzim sipku smerom dole tak mi prepina programy,… kde je problem?
    dakujem

Komentáre už nie sú povolené.