Reklama

Satelit SES-5 je už na geostacionárnej orbitálnej dráhe

Spoločnosť SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) oznámila, že satelit SES-5 bol úspešne vynesený do vesmíru s využitím nosnej rakety Proton Breeze M spoločnosti International Launch Services (ILS) dnes o 0:38:30 hod. miestneho času (o 20:38:30 hod. stredoeurópskeho času 9. júla 2012). Po 9 hodinách a 12 minútach raketa ILS Proton úspešne vypustila satelit SES-5 priamo na geostacionárnu orbitálnu dráhu.

Satelit SES-5 bol navrhnutý a zostrojený spoločnosťou Space Systems/Loral (SS/L), ktorá je vedúcim výrobcom komerčných satelitov. SES-5 bude umiestnený na orbitálnej pozícii ASTRA 4,8⁰E a nesie zo sebou 36 aktívnych transpondérov v Ku-pásme a až 24 aktívnych transpondérov v C-pásme. Nový satelit disponuje dvomi lúčmi v Ku-pásme, pričom jedným bude pokrývať požiadavky zákazníkov v škandinávskych a pobaltských krajinách, druhý je určený na pokrytie sub-saharskej Afriky. Okrem toho disponuje aj dvomi lúčmi v C-pásme, jeden lúč s globálnym pokrytím a druhý so zásahom severnej hemisféry, konkrétne Európy, Afriky a Blízkeho východu. Navyše, satelit SES-5 poskytuje kapacitné možnosti uplinku v Ka-pásme a umožňuje tak flexibilnú prevádzku medzi Európou a Afrikou. Najnovší satelit bol navrhnutý tak, aby bol schopný poskytovať vysokú výkonnosť a dosahoval vysoké pokrytie pre DTH služby (čiže priamo do domácnosti), širokopásmový internet, námornú komunikáciu, GSM komunikáciu a VSAT aplikácie pre Európu, Afriku a Blízky východ.
Pokračovanie nižšie:


Satelit SES-5 so sebou nesie aj dôležité prvky pre regionálny satelitný navigačný systém Európskej únie EGNOS – v L-pásme, ktorý vyvinula Európska komisia a umožní overovanie, zlepšovanie a hlásenie v oblastiach ako spoľahlivosť a presnosť navigačných polohovacích signálov v Európe.

Romain Bausch, prezident a generálny riaditeľ SES, uviedol: „Vypustenie satelitu SES-5 predstavuje pre spoločnosť SES druhý úspešný štart rakety ILS-Proton v roku 2012 a  zároveň je to tretí satelit SES, ktorý pre nás dodala spoločnosť Space Systems/Loral v posledných desiatich mesiacoch. SES-5 okrem toho poskytuje platformu pre systém Európskej komisie EGNOS. Tento nový výkonný satelit sa zaradí do globálnej flotily SES pod číslom 51. Radi by sme poďakovali tímom spoločností Space Systems/Loral, ILS, Khrunichev a SES, ktoré sa podieľali na jeho spustení, za ich obetavú prácu, ktorá bola predpokladom úspechu tejto misie. Ďalej by sme chceli poďakovať Európskej komisii za to, že do našich rúk zverila hosťovanie systému EGNOS. Po ukončení dôkladného testovania priamo na obežnej dráhe, sa budú môcť spoločnosť SES ako aj jej zákazníci tešiť na nové, technologicky vyspelé služby poskytovania satelitnej kapacity, ktoré bude satelit SES-5 zabezpečovať pre územia Európy, Afriky a Blízkeho východu.

Podpredseda Európskej komisie pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani povedal: „Spustenie systému EGNOS je dôkazom, že Európska komisia je odhodlaná poskytovať geolokačné informácie s najvyššou možnou presnosťou všetkým občanom, podnikateľom a obchodným spoločnostiam v Európe. Tento krok zároveň otvára mnoho obchodných príležitostí, v súčasnosti ako aj v budúcnosti, a to najmä po tom, ako EGNOS začne spolupracovať so systémom Galileo, ktorý bude spustený v roku 2014.

Frank McKenna, prezident ILS, hovorí: „ILS a SES uzavreli vzájomné partnerstvo už pred 16 rokmi, keď bola vypustená úplne prvá raketa ILS Proton so satelitom ASTRA 1F spoločnosti SES. Odvtedy už ILS Proton vyniesol 21 satelitov spoločnosti SES, ktoré poskytujú telekomunikačné služby rôznym zákazníkom na celom svete. Sme poctení, že môžeme vyniesť na obežnú dráhu výkonný satelit SES-5 pre spoločnosť SES, ktorý zároveň nesie aj zariadenie Európskej komisie, umožňujúci rozmiestnenie frekvencií pre L-pásmo, ktoré bude slúžiť systému EGNOS v Európe. Tešíme sa na uskutočnenie všetkých ďalších štartov rakety ILS Proton v spolupráci so spoločnosťou SES, aby sme mohli prispieť k rozšíreniu jej obrovskej flotily našimi výnimočnými službami poskytovanými v dohodnutých termínoch podľa plánu.

John Celli, prezident spoločnosti Space Systems/Loral, uviedol: „Bolo nám cťou spolupracovať so spoločnosťou SES na tomto komplexnom multifunkčnom satelite. SES-5 demonštruje obrovské možnosti satelitnej platformy série 1300, na ktorej bude poskytovať najnovšie komunikačné služby a  poskytovať priestor pre dôležitú službu Európskej komisie. Gratulujem všetkým, ktorí sa podieľali na ďalšom úspešnom vypustení satelitu, k ich tvrdej práci a špeciálne tímom ILS, Khrunichev a spoločnosti SES.


(Zdroj: Grayling Slovakia)

Mohlo by vás ešte zaujímať