Reklama

Antik predstavil novinárom Smart TV Box pre sledovanie televízie prostredníctvom internetu

Spoločnosť Antik Telecom predstavila pre vybraných novinárov nové zariadenie s názvom Smart TV Box. Na prezentácii nechýbala ani naša redakcia portálu SatelitnáTV.sk, preto vám teraz môžeme priniesť praktické a zaujímavé informácie ohľadom Smart TV Boxu, ktorý by sa mal dostať na náš trh už v najbližších týždňoch. Vďaka Smart TV Boxu bude možné sledovať televíziu prostredníctvom internetu a to od ktoréhokoľvek providera. Pre sledovanie televízie bude postačovať iba samotný Smart TV box pripojený k internetu a k televízoru bez potreby zložitej inštalácie, nastavovaní či potreby kupovania dekódovacej karty alebo iného zariadenia. O tejto novinke spoločnosti Antik Telecom sme vás už informovali pred niekoľkými dňami (Nová bezplatná digitálna káblovka – kdekoľvek na Slovensku!). Dnes vám však prinášame nové informácie ako aj samotné fotografie Smart TV Boxu.
Pokračovanie nižšie:

Smart TV Box
Smart TV Box je jednoduché zariadenie menších rozmerov, ktoré je vyvíjané na platforme Linux. Jedná sa o výrobok spoločnosti Antik Technology, sesterskej spoločnosti Antik Telecom. Software do Smart TV Boxu vytvárajú programátori zo slovenska, konkrétne z Košíc.

Na prednom paneli Smart TV Boxu sa nachádza jedno tlačidlo power, jedna LED dióda a jeden USB port pre pripojenie externého zariadenia ako napríklad pevný disk (HDD) či USB kľúč. Zadný panel set top boxu obsahuje konektory HDMI, Scart, Ethernet, S/PDIF – optický audio výstup a USB port. Samotný set top box má teda dva USB porty. Spotreba sa pohybuje podľa slov IPTV manažéra, Vlastimila Lakatoša zo spoločnosti Antik Telecom, v prevádzkovom režime na úrovni cca 6 W, v standby 1 W.

Smart TV BOX

Základné menu Smart TV Boxu bude pri prvotnom spustení služby do komerčnej prevádzky obsahovať tri ikonky a to Televízia, Archív a Nastavenia. Z funkcií to bude PVR – nahrávanie na externú pamäť a EPG na 14 dní dopredu. Postupne by však mali pribúdať nové funkcie a služby ako počúvanie internetových rádií, internetový prehliadač, VOD, MediaPortal – podobné riešenie ako HBBTV u satelitných prijímačoch či DLNA pre prehrávanie multimediálnych súborov z počítača či z mobilného telefónu ako napríklad iPhone či tabletu iPad. Nedá mi ešte aby som nespomenul, že k samotnému set top boxu je možné pripojiť aj USB klávesnicu či už od spoločnosti Antik, ktorá bude podporovať aj funkcie z diaľkového ovládania, alebo akúkoľvek inú USB klávesnicu či dokonca USB myš.

Menu Smart TV BOX

Pre plynulé sledovanie SD kanálov odporúča spoločnosť Antik Telecom pripojenie do internetu minimálne aspoň 2Mbs, ktoré je už v podstate u nás štandardom. V prípade sledovania programov v HD kvalite bude samozrejme nutné rýchlejšie pripojenie. Zákazník si však bude môcť nastaviť na samotnom boxe akú kvalitu streamu bude chcieť sledovať. K dispozícii budú tri varianty: Low (1,3Mbs), Medium (1,5Mbs) a High (2Mbs). Výber kvality streamu bude možné zvoliť jednoducho pomocou diaľkového ovládania. U videa využíva Antik kodek H.264, ktorý umožňuje oproti MPEG-2 znížiť nároky na kapacitu pri prenose videodát dvoj až trojnásobne.

Prepínanie programov trvá do cca 3 sekúnd. Časový posun napríklad oproti satelitnému vysielaniu je približne 10 sekúnd aj vďaka tomu, že sa využíva buffer, ktorý sa môže hodiť hlavne v prípade krátkeho pár sekundového výpadku siete.

Samotný Smart TV Box by sa mal dostať do predaja už v priebehu júla 2012. Jeho predaj by mal byť zabezpečený zo začiatku prostredníctvom internetu ako aj v predajnej sieti v jedného z našich najväčších predajcov elektroniky. Keďže nedošlo ešte k podpísaniu zmluvy neboli zástupcovia spoločnosti Antik Telecom presnejší. Jeho doporučená maloobchodná cena je stanovená na 99 eur.

Programová ponuka
Ako už bolo spomenuté Antik chce ponúknuť svojim zákazníkom Vstupný balík s viac ako 20 programami a to bez ďalších mesačných poplatkov. Konkrétne to budú programy: STV1, STV2, Markíza, Doma, Joj, Joj Plus, Ta3, ČT1, ČT2, ČT24, Óčko, TV Noe, TV Región, TV Lux, TV8, Residence TV, Stil TV, Regionální televize, Central Europe a Music Box. Platené balíky si budú môcť zákazníci zakúpiť už od dvoch eur.

Archív vysielania
Archív vysielania plánuje Antik ponúkať bezplatne ku ktorémukoľvek platenému balíku. K dispozícii bude archív vysielania až 20 dní späť od aktuálneho dátumu. Zo začiatku bude dostupný archív len u šiestich programov, neskôr sa však počíta s jeho postupným rozširovaním.

TV Archív
Ukážka EPG
Media Portal

Záver
Bude určite zaujímavé sledovať ako túto novinku prímu samotní zákazníci. Lákadlom bude určite bezplatný balík programov aj po tom čo satelitné platformy Skylink a CS Link zaviedli servisný poplatok. Ak porovnáme aj cenu Základného balíka, ktorý obsahuje 88 programov s cenami napr. u satelitných platforiem vychádza to o polovicu lacnejšie, keďže tento balík vyjde na 5,88 eur/mesiac a k tomu ešte navyše získa zákazník aj televízny archív vysielania na 20 dní dozadu.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Nechápem čo je na tom drahé. Pre mňa veľmi zaujímavá ponuka. Chcel by som ale vidieť kvalitu obrazu.

  2. No panvica na smaženie vajíčka sa dá aj lacnejšie zohnat než za 100 eček 🙂

Komentáre už nie sú povolené.