Reklama

Zirkon SHD007 – Prijímač s IRDETO čítačkou kariet a PVR

Najnovším satelitným prijímačom na našom trhu od výrobcu značky Zircon je model s označením SHD007 HD, ktorý sa Vám dnes pokúsim predstaviť a podať moje niekoľko dňové skúsenosti s ním. Jedná sa o model, ktorý má licencovanú čítačku kariet IRDETO, a ktorý získal aj certifikát Skylink ready. Znamená to, že prijímač bol testovaný samotnou platformou Skylink, čo nám zaručuje bezproblémovú funkčnosť s najnovšími dekódovacími kartami IRDETO/ICE. Okrem Skylink Ready má prijímač aj označenie CS LINK IRDETO. Neznamená to však, že okrem dekódovacích kariet od platforiem Skylink a CS LINK v prijímači nemôžeme používať napríklad aj novú ICE kartu platformy freeSAT by UPC Direct. Všetky už spomínané dekódovacie karty (Skylink, CS LINK a freeSAT by UPC Direct) som s prijímačom testoval, moje skúsenosti s nimi si prečítate nižšie.

Pokračovanie nižšie:

V balení spolu s prijímačom nájdeme diaľkové ovládanie, dve batérie, kábel 3x CINCH (RCA) a užívateľský manuál.

Prijímač Zirkon SHD007 HD je dostupný v čierno-sivom prevedení s rozmermi 280x50x175 mm. Jeho spotreba v prevádzke dosahovala počas používania 11 W, v pohotovostnom režime to bolo cca 1 W. Do pamäte prijímača môžeme uložiť najviac 4000 televíznych a rádio staníc. Prijímač podporuje aj príjem z viacerých družíc či už pomocou DiSEqC prepínačov alebo natáčacieho zariadenia (DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, DiSEqC 1.2 a USLAS).

Predný panel
Na prednom panely prijímača sa nachádza tlačítko Standby, VFD displej, ktorý zobrazuje číslo a názov programu, vedľa displeja je červená a zelená LED dióda, tlačítko OK, okolo ktorého je kruhové tlačítko so šípkami, vedľa ktorých sú umiestnené tlačítka MENU a EXIT. Čítačka kariet IRDETO je za malým otváracím krytom. Karta sa do prijímača vkladá smerom dopredu a s čipom dole.

Zircon SHD007 – pohľad z predu
Zircon SHD007 – čítačka kariet

Zadný panel
Na zadnom panely sa nachádza LNB vstup pre pripojenie koaxiálneho kábla z LNB konvertora, LNB výstup (Loop) pre pripojenie druhého satelitného prijímača. Nechýba tu ani USB port pre pripojenie externého HDD či USB kľúča, Scart a HDMI konektor, optický audio výstup SPDIF, kompozitný video výstup, analógový stereo audio výstup a sieťový vypínač. Sieťový kábel je pripevnený k prijímaču napevno.

Zircon SHD007 – pohľad zozadu

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie bolo priemerne citlivé, nebolo potrebné veľmi stláčať tlačítka a prepínalo aj pri nie veľmi presnom nasmerovaní na samotný prijímač.

Zircon SHD007 – Diaľkové ovládanie

Prvotná inštalácia
Prvotná inštalácia je jednoduchá, vykonáva sa v štyroch krokoch. Prijímač dokonca automaticky detekuje DiSEqC prepínač čo určite ocenia menej znalí užívatelia. Pri výbere platforiem mi však chýbala aj platforma freeSAT by UPC Direct, ktorá využíva tiež kódovací systém IRDETO a ktorej dekódovaciu kartu je tiež možné používať s týmto prijímačom. V prípade použitia prijímača s touto platformou je nutné úvodné kroky jednoduchej inštalácie Skylink, CS LINK odignorovať a vyhľadať programy manuálne.

Skúsenosti
V satelitnom prijímači som mal počas môjho testovania software s verziou 2.2.1. zo 17.novembra 2011. V prijímači som testoval dekódovacie karty platforiem Skylink (IRDETO/ICE), CS LINK (IRDETO) a freeSAT by UPC Direct (ICE), ktoré fungovali absolútne bez akýchkoľvek problémov či výpadkov. Samotné prepínanie kanálov trvalo pri kódovaných programoch do 3 sekúnd, u nekódovaných to bolo približne časovo rovnako. Pri prepnutí programu na iný sa mi však stávalo, že zvuk na približne jednu sekundu vypadol a znovu nabehol. Pri sledovaní programov som však už žiadne podobné problémy nezaznamenal a prijímač fungoval bez nejakých vážnejších problémov.

Aktualizácia software
Prijímač podporuje aktualizáciu software pomocou OTA, samozrejme je software možné aktualizovať aj manuálne pomocou USB kľúča. Kde je nutné prijímač odpojiť od siete. Zasunúť USB kľúč s potrebným softwarom (presný názov súboru: sky_usb.bin) a stlačiť na prednom panely vrchné tlačítko na koliečku. Následne na to zapnúť satelitný prijímač do siete a po cca 10 sekundách keď sa nám na obrazovke zobrazí priebeh aktualizácie môžeme tlačítko pustiť. Po aktualizácii software sa nám však vymažú všetky programy a nastavenia.

Automatické dolaďovanie programov
Samozrejmosťou prijímača je aj automatické dolaďovanie nových programov.

EPG
U elektronického programového sprievodcu je možné vybrať z dvoch možností zobrazenia – MULTI EPG a Jednoduchého EPG. Pri prvotnom stlačení tlačítka na diaľkovom ovládaní sa zobrazí MULTI EPG, kde následne máme na výber zo štyroch možností Čas (posun času v programe), Časovač (nastavenie časovača v prípade automatického nahrávania či spustenia programu), Ďalší deň (zmena dni v EPG) a Jednoduché EPG (zobrazenie jednoduchého EPG u jednej stanice).

MENU
Samotné menu prijímača je ladené do sivo-modrej farby a obsahuje šesť základných kategórií Inštalácia, Správca, Nastavenie, Irdeto karta, PVR menu a Informácie.

PVR
Prijímač podporuje aj funkciu Personal Video Record (PVR), pomocou ktorej môžeme nahrávať svoje obľúbené programy na externé zariadenie (HDD alebo USB kľúč) pripojené prostredníctvom USB portu. K dispozícii máme dva spôsoby nahrávania – manuálne a automatické. Pri manuálnom nahrávaní stlačíme na diaľkovom ovládaní tlačítko RECORD a prijímač sa nás spýta aký dlhý čas chceme daný program nahrávať. Automatické nahrávanie je možné nastaviť priamo v menu EPG kde si vyberieme daný program, ktorý chceme nahrať a prijímač automaticky spustí v danom čase nahrávanie. Nahrávky z prijímača nie je možné sledovať na inom zariadení ako v samotnom satelitnom prijímači aj napriek tomu, že nie sú v kódovanom stave. V prijímači je preto možné sledovať záznamy aj bez vloženej dekódovacej karty.

Okrem funkcie PVR podporuje prijímač aj funkciu TimeShift, ktorá štandardne nie je aktívna treba ju preto najskôr aktivovať v samotnom menu prijímača. Po aktivácii TimeShiftu je možné práve sledovaný program zastaviť či pretočiť späť. Samozrejme aj pri tejto funkcii je nutné mať pripojený k prijímaču externý pevný disk.

Multimédia
V prijímači som skúšal aj podporu multimediálnych súborov. Bez problémov bolo možné zobraziť obrázky vo formáte BMP, JPG či PNG. Rovnako bez problémové bolo možné prehrávať aj video súbory AVI (nie DivX), MKV či MPG. Audio súbory MP3 v testovanej verzii nebolo možné prehrať.

Záver
Zirkon SHD007 HD má zabudovanú jednu licencovanú čítačku dekódovacích kariet IRDETO je preto stavaný iba na tento jeden kódovací systém, bez možnosti ďalšieho rozšírenia, keďže nemá ani jeden CI slot na modul. Zaradil by som ho preto k jednoduchým prijímačom s možnosťou prijímu jednej z našich platforiem a to či už Skylink, CS LINK alebo freeSAT by UPC Direct s možnosťou prijímu ďalších nekódovaných programov z iných družíc a to všetko za veľmi prijateľnú cenu.

Prijímač sa predáva v maloobchodných predajniach za približnú cenu 100 € s DPH.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý den. Pořídil jsem si tento přijímač. Mám tento dotaz, všude se píše o 32 oblíbených skupinách a já mám přednastaveno jen 16. Jak je možné doplnit další ? Jinak dostat se k oblíbeným skupinám není zrovna rychlé a můžete doplnit do článku, že návod je děs. Divím se, že jste to sami nenapsali. Obrázky jsou tak malé, že z nich nejde nic vyluštit. Nevíte k čemu jsou na ovladači ta 4 tlačítka bez popisu ? Ještě k těm oblíbeným skupinám, neexistuje nějaké zjednodušení, abych se k oblíbeným programům dostal rychleji ? Děkuji za odpověď.

    1. V našom testovanom prijímači bolo tiež obľúbených skupín (FAV) 16. Toto sú, ale skôr otázky na distribútora či výrobcu prečo je to tak. K obľúbeným programom sa dostanete jedným stlačením tlačítka „FAV“.

  2. Mám tento prijímač. Keď Skylink posiela nové kódy na karty, nastane problém. Pri prepnutí na iný kanál sa program vypne, zjaví sa nápis: program nevysiela. Musím prijímač vypnúť so zadným vypínačom a znova zapnúť. Dostal som nový softvér, ale vypínanie nezmizlo úplne, len sa znížil počet vypínaní. Mali ste aj vy ten problém?
    Keď si púšťam nahratý program z harddisku, často sa to zasekáva.

Komentáre už nie sú povolené.