Reklama

Ruský satelit Express-AM4 skončí v Pacifiku

Ruský telekomunikačný satelit Express-AM4, ktorý bol vynesený na neplánovanú dráhu bude potopený v Tichom oceáne v najbližších dňoch. Túto informáciu poskytol Denis Pivniuk, zástupca finančného riaditeľa Kosmicheskaya Sviaz na konferencii Satellite 2012 vo Washingtone. Predpokladaný dátum potopenia satelitu je 20 až 26 marca 2012. Presná poloha nie je známa.

Podľa informácií od ruského Kosmicheskaya Sviaz, satelit Express-AM4 nie je poškodený, ale už viac ako sedem mesiacov na neplánovanej pozícii stále prechádza zemskými radiačnými pásmi. Z toho dôvodu bola skrátená životnosť satelitu na orbite.
Pokračovanie nižšie:


Satelit Express-AM4 bol vyrobený v spolupráci medzi firmami Astrium a Khrunichev pre ruský Kosmicheskaya Sviaz. Satelit mal hmotnosť 5775 kg a bol postavený na platforme Eurostar E3000.

Pripomeňme, že satelit bol vynesený 18. augusta 2011 z kozmodrómu Bajkonur ruskou raketou Proton M.
Vzhľadom k zavedeniu falošných letových dát, horný člen Breeze M rakety Proton-M viedlo satelit k zlému umiestneniu na obežnej dráhe. Kosmicheskaya Sviaz nakoniec uznal, že pokusy o presun satelitu na obežnú dráhu sú nemožné.

Kosmicheskaya Sviaz však získa viac ako 7,5 miliardy rubľov z poistného.

(satkurier.pl)

Mohlo by vás ešte zaujímať